icon

Myóm, kyretáž a šanca mať deti v budúcnosti

lulu2807
25. aug 2025

Ahojte chcela by som sa spýtať/poradit
Gynekológ mi našiel na prednej stene maternice 1.2cm miom
Dohodli sme sa že ho odstráni
Túto stredu mám mať kyretaz
Vraj ho len odstráni na pól roka mi odstaví menštruáciu a budem môcť mať potom ešte deti nakoľko by sme chceli esre jedno tak o 2-3 roky
Je to bežný postup?
Mám strach v živote som nič takéto nemala neviem čo ako,
Bojím sa že by som potom nemohla mať už deti alebo by boli nejaké problémy
Nimto v rodine miomy ani nič podobne nemal žiadnej zene ani maternicu neodstranovali ( to aa ma aj pýtal)
Čo som si čítala a pýtala sa tak pri takejto veľkosti nehrozi vybratie maternice.
Ale vraj veľa x sa len sleduje a nevyberá hneď, ale mávam závrate, som strašne biela ako stena býva mi zle, mávam veľké zrazeniny krvi počas ms aj bolesti ako kedy no vraj to môžem mať z toho
Je možné že kvôli tomu to chce odstrániť?
Je tu niekto kto bol v podobnej situaci? Budem môcť mať potom deti ešte?
Ďakujem 🙂

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anketkarka
25. aug 2025

@lulu2807 otehotnela som s myómom. Na prvý pokus. Myóm je spôsobený nerovnováhou v organizme. Nespôsobuje popisované problémy. Tie problémy ako aj myóm spôsobuje tá nerovnováha. Myóm má už dnes veľmi veľa žien. Môže to sposobovať problémy s otehotnením, pri tehotenstve, ale nemusí. Poradila by som sa aj inde.

anonym_2686a8
25. aug 2025

@lulu2807 ja mám myom 3-4 cm pri vaječniku, po konzultácii v nemocnici na oddelení mi ho nevyberali aby nenarušili vaječnik. Nemám s tým žiadny problém. Na oddelení bola so mnou pani čo mala s myomom dve deti.

zuzka565
25. aug 2025

Ja mam myom 3,7cm. Bola som s nim tehotná a normálne som porodila. Mala som síce krvácanie do 15tt ale nebolo to niečo strašné.

nevenka
25. aug 2025

Moja sestra mala neoperovatelny myom, velkost 10 cm v stene maternice. Chvala Bohu, po starostiach, tazkostiach a potrate, vynosila aj s nim 2 deti a rodila prirodzene. Myslim, ze pojde na zakrok. S 1,2 cm by sa dalo v pohode otehotniet aj hned. Ale aj vybrat sa da. Ale kazda operacia prinasa so sebou aj rizika, budes mat rez a jazvu na maternici, co ju oslabuje. Ja by som osobne nedala taky maly vyberat. Tu hormonalnu liecbu na zastavenie MS, to iste Ti spravi aj tehotenstvo, ja som citala, ze sa zmensuju myomy pri tehotenstve, sestre sa tiez trochu zmensil.
Sestre ale povedali, ze tym, ze je velky, jej velmi zjazvia maternicu a bola by velmi slaba, ze by nemusela donosit a mozno by aj zomriet mohla.

anonym_227df7
25. aug 2025

@lulu2807 Áno samozrejme, že to jie je dôvod nemať deti. Ja som prekonala kyretáž (potrat v 12tt), mala som komplikovaný myoom,ktorý mi spôsoboval silné a dlhé krvácanie aj mimo cykku,veľké zrazeniny,bolesti počas menzesu.Dieta mám potom ešte jedno.

unicornlady
25. aug 2025

Myslím, že je lepšie vybrať ten myóm, kým je malý a lepšie bude hojenie.
Ak by bol priveľký, mohlo by ti hroziť, že prídeš o celú maternicu.

kiki68
25. aug 2025

Lepsie vybrat kym je maly a pozriet to okolo. To ako krvacas a si bleda moze byt aj endometrioza, ze tam budu loziska. Jednoznacne budes mat istotu a deti urcite budes moc este mat. Lepsie otehotniet bez myomu za mna.

krasneleto
25. aug 2025

otazka je, ci doverujes svojmu lekarovi.. ak ano, nespochybnuj jeho postup... vie o tom, ze by si chcela dieta? myom rastie? ja som mala x myomov, polypov, cyst, endometruíozu atd,, vzdy ide o zvolenie vhodneho postupu pre tvoje dalsie nastavenie... kamoska co mala myom na prednej stene, nerastol, nesposoboval ziadne tazkosti a lekar povedal, ze ho odstrani a zasiahne do maternice az ked sa rozhodne, deti uz nemat... kmotra- myom na inom mieste, takisto maly , stale rovnaky, kontrolovany kazde tri mesiace, nesposoboval nic... planovaa este babatko, to bol dovod, preco bol ponechany... co zena, to iny postup... zalezi aj kde je, ako sa bude odstranovat, ako to ma vplyv na maternicu atd... skus sa s nim este raz porozpravat... co sa tyka odstavenia menstruacie , pochopila som spravne, ze doktor ti vyblokuje cyklus aby ti tam nieco ine nenarastlo, alebo aky ma dovod na tento postup... co sa tyka dalsieho tehu, urcite je lepsie myom nemat... moze /nemusi sposobit aj patalie...

lulu2807
autor
25. aug 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka mne ju chce gynekológ odstaviť liekmi na pól roka nie samé

lulu2807
autor
25. aug 2025
@krasneleto

otazka je, ci doverujes svojmu lekarovi.. ak ano, nespochybnuj jeho postup... vie o tom, ze by si chcela dieta? myom rastie? ja som mala x myomov, polypov, cyst, endometruíozu atd,, vzdy ide o zvolenie vhodneho postupu pre tvoje dalsie nastavenie... kamoska co mala myom na prednej stene, nerastol, nesposoboval ziadne tazkosti a lekar povedal, ze ho odstrani a zasiahne do maternice az ked sa rozhodne, deti uz nemat... kmotra- myom na inom mieste, takisto maly , stale rovnaky, kontrolovany kazde tri mesiace, nesposoboval nic... planovaa este babatko, to bol dovod, preco bol ponechany... co zena, to iny postup... zalezi aj kde je, ako sa bude odstranovat, ako to ma vplyv na maternicu atd... skus sa s nim este raz porozpravat... co sa tyka odstavenia menstruacie , pochopila som spravne, ze doktor ti vyblokuje cyklus aby ti tam nieco ine nenarastlo, alebo aky ma dovod na tento postup... co sa tyka dalsieho tehu, urcite je lepsie myom nemat... moze /nemusi sposobit aj patalie...

@krasneleto odstaviť mi ju chce aby sa zregenerovala maternica, a predyslo sa ďalším myomom
Čítala som že to je bežný postup aby mala maternica čas na zregenerovanie..
Ano vie o tom že chceme ešte dieťa vyslovene Som sa ho pýtala že či budem môcť mať ešte deti povedal že ano môžem mať pýtal sa či chcem teraz ja že nie tak za 2-3 roky on že dobre keď za 2-3 roky tak on by to radcsej vybral že dôjdem uspi ma,skrabne( ma súkromnú kliniku ) potom odstaví tu menštruáciu nech sa mi dá dokopy maternica a môžem mať potom deti

luciac
9. okt 2025
@krasneleto

@krasneleto ahoj a máš tie myomy odstránené?

krasneleto
10. okt 2025
@luciac

@krasneleto ahoj a máš tie myomy odstránené?

@luciac ja uz aktualne nemam ani maternicu :D

anonym_ccc7d6
10. okt 2025

ja mam uz dlho myom cca 1 cm, dokonca sa kusok obcas zmensi, potom zasa zvacsi... ale teda doktor vobec nespomenul zeby ho trebalo vybrat. mne sa to nejako nezda, ze tie problemy co opisujes mozes mat z toho.

luciac
12. okt 2025
@krasneleto

@luciac ja uz aktualne nemam ani maternicu :D

@krasneleto môžem ss?

tandariatko
12. okt 2025

Ahoj,ja mám 5 myomov....a s týmto počtom som otehotnela, mala bezproblémové tehotenstvo a bezproblemovy pôrod mám 4,5 ročného syna. Neboj sa ❤️

luciac
12. okt 2025
@tandariatko

Ahoj,ja mám 5 myomov....a s týmto počtom som otehotnela, mala bezproblémové tehotenstvo a bezproblemovy pôrod mám 4,5 ročného syna. Neboj sa ❤️

@tandariatko a ake velke su?

anonym_d1853d
12. okt 2025

@lulu2807 aj mne vyberali ale menzes nezastavovali...aky to má zmysel???? .na tvojom mieste určite vyhladam aj názor iného doktora lebo podľa mňa je tvoj myom na výber aj dosť malý .mne ho tri roky len sledovania vybrali ho až keď.nal cez 5 CM...

krasneleto
13. okt 2025
@luciac

@krasneleto môžem ss?

@luciac samozrejme, mozes kludne aj tu, nemam problem odpovedat

krasneleto
13. okt 2025
@tandariatko

@tandariatko taketo odporucania prosim nedavat, nie je myom ako myom, zalezi od toho kde je , ako je a ako moze ohrozit tehotenstvo... neboj sa- nie je najlepsia cesta

tandariatko
13. okt 2025
@luciac

@tandariatko a ake velke su?

@luciac najväčší má 2.3

tandariatko
13. okt 2025
@krasneleto

@tandariatko taketo odporucania prosim nedavat, nie je myom ako myom, zalezi od toho kde je , ako je a ako moze ohrozit tehotenstvo... neboj sa- nie je najlepsia cesta

@krasneleto Ďakujem za upozornenie!

urshullita6541
1. dec 2025

Ahoj ❤️úplne chápem, že sa bojíš – je to prirodzená reakcia, keď niekto nič podobné predtým nezažil. Pri myóme veľkom 1,2 cm je zákrok bežný, najmä ak máš silné krvácanie, závraty či bolesti. Odstránenie takého malého myómu neohrozuje plodnosť, skôr ti môže uľaviť a zlepšiť podmienky do budúcnosti. Mala som veľmi podobné obavy a veľa mi pomohlo, keď som si nechala veci vysvetliť aj v Reprogenesis – mám s nimi výbornú skúsenosť. Majú moderné vybavenie a hlavne úžasne ľudský, citlivý prístup, kde sa človek necíti ako „ďalšia pacientka“, ale ako niekto, komu chcú naozaj pomôcť. Verím, že zákrok dopadne dobre a o deti sa báť nemusíš. Držím palce 💛