icon

Nakazenie u gynekológa: Skúsenosti a rady

zzzzza
2. nov 2024

Stalo sa vám niekedy, že ste sa u gynekológa niečím nakazili kvôli nedostatočnej hygiene v ambulancii?

saska.j
2. nov 2024

Nie nikdy

kikusenka1
2. nov 2024

Ani vo sne by ma nenapadlo , ze by bola taka možnosť

katica06
2. nov 2024

@zzzzza ty chodíš na gynekológiu kde je špina a bordel? Ja by som tam nešla

kiki68
2. nov 2024

Ak mas ten dojem, tak zmena gyn. Kamoska sa nakazila v porodnici klebsiellou. Dlho to liecila. Ale sance su fakt minimalne, ked je tam dobra hygiena

taktotedanie
2. nov 2024

@kiki68 nemocnicne nakazy su neprijemne ale tam je uz taka vysoka miera rezistentnosti, ze sa to moze drhnut 24/7 kadecim a nezlikviduje to nic
Ja co som nikdy nedovolila bolo utieranie zriadenia stolov, kluciek a pod , podlahu nech si zmyvaju ale toto nie

huxy
2. nov 2024

@taktotedanie dezinfekcne prostriedky sa maju pravidelne obmienat, prave kvoli rezistencii. No, klucky, stoliky atd.by sa mali utierat tiez. Lebo v podstate z toho neutierania (nedezinfikovania), vznikaju nemocnicne nozokomialne nakazy.

majamat
2. nov 2024

asi je dolezite o akuinfekciu sa jedna.
bolo by dobre konkretizovat.
po gynekologickom vysetreni sa moze vyskytnut aj kvasinkova ifekcia, ktora ale nei ej sposobena prenosom nakazy, ale podrazdenim pri vysetreni. povodcu takejto infekcie mame v sebe, len sa pri oslabeni premnozsi a sposobi zaal. cize vyslvoene ak by sa jednalo o takuto infekciu,t ak ta zrejme gynekolog nenakazil.

no samozrejme mozno ide o nieco ine, len mi napadlo, ze aj takato moznost ot moze byt.

kiki68
2. nov 2024

@taktotedanie viem, to su toe superbugs

lilizzachy
2. nov 2024

@zzzzza nie nikdy ale boli tu už také príspevky takže je to mozne

michaela329
2. nov 2024

V nemocnici sa mi stalo, pri operácii. No u obvodného gyn nie. Tam je asi menšia šanca.

akvi
2. nov 2024

@huxy tak mne stačilo, keď som bola v nemocnici s dieťaťom, keď som videla, ako upratovačka jednou handrou utrela že všetko. A keď vravím všetko, tak myslím fakt všetko. S úžasom som na ňu pozerala a následne volala mužovi, nech mi prinesie handru a čistiaci prostriedok 🙈 Napísala som to potom do mailu, ktorý som posielala nemocnici, keďže toto bola len čerešnička na torte pri našom pobyte.

huxy
2. nov 2024

@akvi samozrejme namala by utierať všetko jednou handrou. Aj keď si neviem úplne predstaviť, že čo všetko. Lebo povrchy sa utierajú 1 handrou, podlahy ďalšou. Tie prostriedky, čo sa v nemocnici používajú, nie sú také obyčajné, čo sa kupujú v obchode.

akvi
2. nov 2024

@huxy no veď píšem, že všetko jednou. Podlaha, prebalovaci pult, priestor pri umyvadle, kde nám servirovali jedlo až po stôl a stoličky. Jedna voda vo vedre, jedna handra. 🙈 A všetky izby zaradom.

michaela329
2. nov 2024

@akvi podlaha? Keď som ja naposledy ležala, podlahy robili mopom. Nie klasickou handrou na metle.

akvi
2. nov 2024

@michaela329 mala mop s tou chlpatou "handrou" na suchý zips. Ku cti je slúži to, že najprv utrela povrchy a potom podlahu, lenže keď šla do izby vedľa, vodu nevymenila. Pozorovala som ju celý čas, lebo vsak nuda a presklené steny.

michaela329
2. nov 2024

@akvi no však ale s takou handrou sa stolik ani nedá utrieť, či? V Žiline teda majú tie veľkoformátové s veľkým vedrom a povrchy utierali s malým kyblikom a malou handrou. Mopovou si to neviem predstaviť.

kiki68
2. nov 2024

@akvi ved si vezmi z domu sprej alebo gel, prejdi to, daj podlozku, rukavice. Potom prebal dieta a daj bezpecne do postielky. Potom daj vsetko dole, posledne idu rukavice. Takto som ja robila v jasliach

akvi
2. nov 2024

@michaela329 akože fakt si toto nepotrebujem vymýšľať 😅 Ja viem, že sa tomu ťažko verí, ak by som nezažila, tiež ťažko uverim. Nemala ten veľkoformátovy mop, klasický, ja mám doma podobný, akurát nemusím zakaždým tú handru dávať dole, to bola taká "lacná" verzia mopu, kde fakt musela tú handru rucne plachat ( a bolo to pred 15 rokmi).

derdia
2. nov 2024

Ak ti to povedal frajer, ze ta dacim nakazili u gynekológa... Tak je to blbosť... A vie prečo ti ju povedal...

akvi
2. nov 2024

@kiki68 ja už to chvalabohu nemusím riešiť, spomenula som to ako niečo, čo sa proste deje a verím, že aj teraz. Veď tie upratovačky v nemocnici sú tie najjednoduchšie osoby väčšinou, im možno fakt nedochádza. A ak im to vedenie neprizvukuje denne, tak proste robia, ako im príde.

michaela329
2. nov 2024

@akvi to netvrdim, len mi to prišlo ako sťažovanie si práce pre tú upratovačku, že keby si aspoň pomohla. Ja som ležala pred rokom, možno sa to pohlo k lepšiemu.

zuzanaam
2. nov 2024

našťastie som sa nenakazila, ale rýchlo som zmenila gynekologičku, keď som videla ako suší niekoľko párov jednorazových rukavíc na parapete v ambulancii.

huxy
2. nov 2024

@akvi pises ze to bolo pred 15-timi rokmi. Nechce sa mi verit, ze by to tak robili aj dnes. 1 handra na povrchy so silnym bakericidnym ci bakteriostatickym dezinfekcnym prostriedkom na to postacuje. Samozrejme, podlahy sa umyvaju zvlast, s mopom. Dokonca maju viac mopov, ktore vymienaju podla toho, ktoru cast zmyvaju (napr.infekcne atd.)

A napr.u nas oddelenie dezinfikuju sanitari, podlahy zmyvaju upratovacky. Cize mnohe sa za tych 15 rokov urcite zmenilo.

taktotedanie
2. nov 2024

@huxy mna nepoucujte pracujem v zdravotnictve a dobre viem, ze sa mozu obmienat kolko chcu
Robili sme vyskum na skole 2 roky na rozmych oddeleniach a brali stery odvsadial - vzhladom na vysledky som napisala co som napisala
Prepacte ale ked mi jednou handrou, ktpru nemenila pani upratovacka rok utiera komplet cele oddelenie - infekcnych, neinfekcnych, pooperacne stavy, izolacnu miestnost s mrsou tak si samozrejme sama zabezpecim dezinfekcne utierky a utriem si to sama (- ano takto to chodi)
A nie mopy sa nevymienaju

nikaeli
2. nov 2024

@zuzanaam mám rovnakú skúsenosť 🤦🏻‍♀️

@zzzzza môj gynekológ používa jednorázové nástroje, ktoré rozbaľuje predomnou. Na vaginálny ultrazvuk dáva kondóm. Na lehátku je papier, po vyšetrení ho hneď vyhodí. Ako by sa mohla žena nakaziť.. neviem.. iba nahlas rozmýšľam. Čím si sa nakazila?

taktotedanie
2. nov 2024

Autorka uz mohla mat zacinajucu napr infekciu a nahodou to tak vyslo ze sla ku gyn a potom sa to u nej rozvinulo
Alebo sa danymi vysetreniami porusila mikroflora a infekcia na svete

huxy
3. nov 2024

@taktotedanie ja ťa nepoučujem. Píšem ako je to u nás a ako by to malo byť. Tak potom je nemocnica kde pracujem na vyssej urovni, ako som si myslela. Kedze u nas sa pouzivaju viacere mopy, ako som pisala, handry sa nepouzivaju rok a urcite sa nimi neutiera bezne ci infekcne zaroven. U nas sa to tak proste takto ako tvrdis, nerobi.

taktotedanie
3. nov 2024

@huxy riesili sme to v univerzitnej nemocnici povas skoly potom
Bola som s dietatom v dalej mensej nemocnici a s jednou handrou chodila cele oddelenie
Taktiez u nas v nemocnici maju jeden mop na oddelenie a aj tak ich potom upratovacka cisti v jednom umyvadle ci gynda ci interne atd, ruku do ohna by som nedala ci dava predpisane mnozstvo dezinfekcie
Na oko to vsetko dobre vyzera ale ked clovekvidi trosku viac do toho tak az take sterilne to nieje nikde!
Na medicine je biely len plast a to som sama lekar
Mna sa ani covid nechcel chytit a to som robila pocas celej pandemie a normalne som osetrovala a dokonca aj s covid pacientami, autobusom denno denne a nic, ani mrsa a to ju mala polka v rodine a ja nic, lebo uz je clovek tak ´vycviceny” z toho prostredia

majamat
3. nov 2024

@taktotedanie zdravotnici su odolny, lebo si buduju imunitu.

kiki68
3. nov 2024

@taktotedanie mas imunitu proste, to ako ja v skolke ked som robila. To bud chcipnes,alebo telo da a zvykne si. Tam si tiez rezistentne veci a to nezmyjes. A ver tomu, ze sme to skusali ( Ja mam skusky z tazkej epidemiologie v ramci hygieny), ale to je ako v tej nemocke. Mala som kolegyne, co museli prec, boli super, len telo to nedavalo, museli brat imunor, mali opakujuce sa tazke zapaly v tele. Niektore mali stale opakujuce sa MA. Zmenili Job na nejaky kancel o troch ludoch a boli fit. Kazdy ma ine dispozicie ak imunitne a tazko sa to da prijat, ze niekto je napr vyborna sestra/ lekar/ pedagog a telo stale chyti nejaku srajdu