Nikdy nekončiace akné
Akné- vec, ktorá mi zasahuje neskutočne do života.
Mám 18 rokov a stále nezastaviteľné akné. Trpím naň už od 5 ročníka na ZŠ. Teraz chodím do 3 ročníka na strednej škole a nič sa nezmenilo.
Ani si neviete predstaviť, ako to človeku znižuje sebavedomie. Ja si prídem, akoby som už žiadne nemala. (ani s make-upom).
Keď idem po meste, alebo po škole a vidím všetky tie dievčatá s krásnou čistou pleťou, vnútorne plačem od závisti.
Každé ráno keď sa prebudím a pozriem do zrkadla, odraz v ňom mi pokazí celý deň. Zas tá nechutná tvár plná akné, čiernych bodiek, jazyčiek a fľakov. Nanesiem make-up od dermacolu (cover) ktorý ako tak dokáže zakryť tú ohavnosť a tvárim sa, že je zo mňa vyrovnaný človek... Ale nie je.
S nechuťou začínam deň. Vyhýbam sa každému pohľadu a chodím s hlavou sklonenou. Akné mi dosť komplikuje život. Zakaždým, keď som nútená s niekym komunikovať (s profesormi a tak) mám pocit, že nevnímajú mňa ako osobu a nepozerajú sa mi do očí, ale na moju strašnú tvár. Preto nemám priateľov. Neverím sa a neviem si predstaviť sa a niekym baviť tvárou v tvár bez toho, aby som musela.
Vždy keď vstúpim do miestnosti, vyberám si miesto tak, aby mi svetlo/slnko nesvietilo do tváre, aby som ho mala chrbtom. Nie vždy je to jednoduché, keď práve nad stolom vysí lampa. Cítim sa vtedy ešte horšie ako inokedy. Častokrát len tak plačem od zúfalstva pred zrkadlom a vyčítam si, prečo nemôžem mať tvár, ako každý iný. Hanbím sa aj pred rodinou. Vždy sa skrývam za moje dlhé vlasy. Zapnem ntb, kde vidím ženu s krásnou pleťou, zapnem tv, kde to je tak isto, idem von a oproti mne kráča žena s tvárou, ktorá má nádhernú tvár. Vždy som sa upokojovala v najhoršom vetou ,,JA SOM VIAC AKO LEN MOJA TVÁR" no v poslednom čase samu seba neoklamem a trápim sa stále.
Podľa mňa človek, čo to nezažije, nevie.... Nemám akné len na tvári, ale aj na ramenám a chrbáte, čo mi dosť v lete komplikuje to, čo si oblečiem..... a vyskúšala som už čokoľvek.... neviem čo viac a ako sa toho zbaviť, občas rozmýšľam nad tým najhorším. NECHCEM žiť v takomto tele.
Antikoncepcia od gynekológa, zynerit od kožnej, babkovské rady, tea tree oil z lekárne, biely jogurt, detský púder, sudokrém, banánová šupka, cesnak, garnier, rôzna drogériová kozmetika, atď.... nič, nič mi nepomáha. A ja si neviem dať rady. Neustále plačem a neviem si veriť a členiť sa kvôli tomuto do spoločnosti. Skúšala som meniť aj make-upy, dala si dvojmesačnú letnú pauzu bez makeupu. Každé ráno a večer si tvár umývam a stále sa to nezmenilo.
PRETO BY SOM VÁS CHCELA POPROSIŤ O NEJAKÉ VÁŽNE ZABERAJÚCE RADY, KTORÉ ZABERAJÚ. Som rozhodnutá vyskúšať všetko. Všetko čo som neskúšala, skúsim. Pridám Vám aj fotky, aby ste videli v akom zlom stave to je.
Ďakujem za každú radu a typ.

@novana ahoj novana. Ano problem je vnutri. Odporucam konkretnu lekarku ktora mojej sestre pomohla estr predtym akk presla do tam tej vyblydkanej institucie. Odporucam konkrrtnu lekarku ktora ako dermTolog nasadila sestre lieky za 4eura na predpis ktore jej napravili vnutorne prostredie a problemy prestali. Za termin ako studentka platila myslim symbolickych 10eur. Takze preto. Chapem ze to mohlo posobit zvlastne ale verim ze chapes ked som to vyslovila podrobnejsie.
Ahoj, pracujem u kozneho v rakusku kde prichadzauju denne pacienti s akne. U zien casto odporuca navstivit gynekologa, pretoze za silne akne mozu casto aj cysty na vajecnikoch. Dalsie co sa robi je krvne vysetrenie, pri ktorych sa vysetria hormony. Pri tazkom akne sa predpisuje u nas cistutan, neviem ako sa vola na sk, ale hlavna zlozka je tam vitamin A, retinoid. Hovori sa, ze moze sposobovat problemy s pecenou, zato sa robia pravidelne odbery krvi. Ako sebi tri stovky som ti zobrala!!!!
Neviem zmazat tu poslednu vetu, odpisovala som partnerovi a skocilo to sem 😄
@martina772 brali ho nespravne alebo kratko...o tom viem tiez svoje a ano je to jediny liek na take silne prejavy...pecen sa zregeneruje po par tyzdnoch diety
presne ako pise reni 1512.........nic ine iba roacuttane, je to v krvi.na to ziadne babske rady nezaberu. Neboj, budes pravidelne kontrolovana co sa tyka pecene. 100% zaberie 😉
A ako pisali hore- nadherne vllasy a pery. Drzim palce- hlavu hore 🙂
@michaela714 Ahoj presne viem ako sa citis ja som s akne bojovala do 30 ☹ kozna ma gebrila kadecim a nic nula ked som si uz myslela ze sa to zlepsuje vyhadzala som sa este viac :( nakoniec som sa dostala k jednej PANI doktorke ktorej budem vdacna do konca zivota pretoze prisla na pricinu. Zobrala mi krv spravila testy na alergie preliecila ma proti zapalom a div sa svete akne zmizlo, zistila mi alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka bola som na sedeniach u nej s chemickym peelingom a mozem povedat ze plet som mala do pol roka ako nikdy .... keby som vydrzala dietu tak ju mam stale taku ale nedalo sa zo zdravotnych dovodov. Takze moja rada najdi si cas a chod ku lekarom a ak nenajdu ziaden vnutorny problem moze to byt aj hormonalnym povodom si este mlada a ten chemicky peeling by som skusila vyslo ma to sice 120 e cela kura ale zmizli aj jazvy a flaky a mala som ich pozehnane 😉 drzim palce presne viem o com pises ja som sa tak citila roky 😢
@michaela714 joj no mne presne takto znicil tvar tolko ospevovany dermacol!!!! Mala som len mierne akne a zacala som pouzivat make up od dermacolu. Najvacsia chyba v mojom zivote!!! Akne bolo horsie, bolestive, zapalene, nanasala som make up viac, castejsie... a kym som prisla na to ze je to make upom, tak som mala tvar ako ty. Rozhodla som sa, ze si na tvar nedam uz nic. Boli to dost hrozne tyzdne, bez make upu, ale rozhodla som sa, ze to vydrzim. Pouzivala som na umyvanie iba cervenu micelarku od biodermy a nic ine. Na noc iba vycistit, na den obcas hydrabio legere krem od biodermy po vycisteni. A po par tyzdnoch som mala plet lepsiu min o 70%. Jasne ze akne nezmizlo uplne, to bol zrejme vnutorny problem . Ale bolo to ovela lepsie. Teraz po porode mam sem tam pupacik, ale plet mam konecne upravenu, takze u mna to bolo asi hormonalne... potom som zistila, ze akne mi zhorsuje kazdy jeden make up, ci puder, ale ten od dermacolu bol najhorsi, ten mi plet uplne znicil.. viem, ze je to tazke, ale ak si ochotna vyskusat cokolvek, skus mesiac bez makeupu, verim tomu, ze sa to zlepsi. A hlavne nerypat a nevytlacat kym netreba.
jeden znamy mal strasne problemy s akne. Az niekde v Cechach mu nejaky lekar pomohol zbavit sa akne. Zialbohu podrobnosti neviem a ani s nim nie som v kontakte. Takze sa to nevzdavaj a hladaj si lekarsku pomoc.
@krprtka @lenkacalikova @domi100592 @lukamka @sisa1909 @demetria @slniecko26 @plysaky @ataz @pslahorova @mickao @lumma @charity @dievca @martina772 @zuzitko74 @sense @malabiba @novana @juliet86 @vierocka88 reni1512 @mischelag @fannynka @siska2027 @mrkvicka060 @stardust
Označila som každého, kto sa vyjadril k tejto téme ešte pred polrokom.
Vopred ďakujem za každého radu, či kompliment. Rozhodla som sa Vám napísať, čo sa za ten polrok s mojou tvárou udialo.
Takže po prečítaní produktov, ktoré ste mi radili som pátrala, čo to je a aké to ma hodnotenie. A som sa dopátrala k spomínaním tabletkám Roaccutane. Úprimne, nebudem Vám klamať som sa rozhodla, že pôjdem do toho. Netrvalo dlho a moje zúfalstvo zaslepilo všetky vedľajšie účinky toho produktu. Vybrala som sa hneď ku kožnej s nadšením, že do polroka budem vyzerať tak, ako tí ktorí ho používali a zmenila sa im pleť o 180 stupňov. Moje nadšenie hneď po pohovore s onou lekárkou zmizlo. Pozrela sa na mňa a povedala, že predtým, ako mi dá tie tabletky, tak mi predpíše niečo iné. Predsa musíme vyskúšať ešte niečo predtým, ako začneme tak tvrdú liečbu. Povedala som okej, vyskúšam to. Aj keď ma to hnevalo, vedela som, že to je v náplni jej práce. Antibiotiká mi vôbec nezabrali a prišla som na ďalšiu návštevu s myšlienkou, že mi predpíše Roaccutane. Ach, aká som len bola naivná. Hneď ma vyviedla z omylu. Miesto tabletiek povedala, že skúsime Belacne maste. Bola som sklamaná, no dávala som šancu všetkému. Samozrejme, že nezabralo. Onedlho pri novej návšteve som sa lepšie zapozerala na poličku, z ktorej mi dávala vzorky predpísaných mastí. Všetko, čo mi predpisovala, tak tam na nej boli. Skoro som odpadla, keď som zistila, že mi predpisuje len to, s čím má spoluprácu. Na tom stretnutí mi zas predpísala zineryt... Nepomohol mi ani v minulosti, ani teraz. Dnes som už išla za ňou s odhodlaním jej povedať, nech mi dá tie tabletky. Prišla som už s veľmi zlým štádiom akné na chrbáte a pleciach. Pravdupovediac na tvári sa mi to zlepšilo posledné obdobie a to neberiem vôbec nič. No na mojom chrbáte je toho o to viac. Dokonca sa mi vytvorilo akné na ramenách/pleciach, čo som nikdy nemala. Prišla som do nemocnice teda a hovorím jej, že ako sa mi to zhoršilo, ukázala jej a jej skonštatovanie po 3 sekundách bolo, áno, máš to na chrbáte zapálené. Predpísala mi zas nejakú masť, ktorú vytiahla z police spoluprác. Vravím je.
-,,Nedohodneme sa už na tých tabletkách?"
Neviem, či sa tvárila, že nevie o čom hovorím, alebo zabudla, čo je zvláštne...
-,,O akých tabletkách?"-spýtala sa ma.
-,,Rouaccutane."
Usmiala sa a povedala:
-,,To ti nepredpíšem, nemáš to také vážne."
Vtedy sa mi tlačili slzy do očí. Stratila som polrok liečenia, polrok ma ťahala za nos a prepisovala mi len to, z čoho má peniaze a ja som si to naivná vyberala. A keď ja to nemám vážne (viď podľa fotiek) tak netuším už.
Fuj, toto zdravotníctvo. Radšej na Vás budú zarábať, ako Vám pomôcť.
Utekala som z nemocnice so slzami v očiach, nový recept na zas ďalšiu masť A Derma roztrhala.
Prosím poradte mi čo robiť. Hanbím sa vychádzať aj z domu. Chcem to vyliečiť do leta. Veľký problém mi robí nosiť trička na ramienka, lebo to všetko vidieť. Na tvári to akotak zakryjete makeupom. Ale dekolt a chrbát nie. Mám veľmi veľké bolestivé hrče na lopatkách až po okolie pásu. Máte nejaké rady ?
Budem vďačná za všetko.
Vopred ďakujem .
@michaela714 a nemôžeš si nájsť inú kožnú lekárku? Ja som dávnejšie brala roaccutane a bez problémov mi ho predpisala
@michaela714 ja by som po tatychto skusenostiach urcite menila lekarku.
@michaela714 a ešte jedna vec mi napadla, mne vždy keď sa zhorší pleť kúpim si vitamín A,E,C a beriem poctivo každý deň a asi po mesiaci je to oveľa lepšie, skús
@michaela714 roaccutane je silny liek a ma vela neziaducich ucinkov...ale...my sme tiez tak dlho cakali, branili sa a len to mu zabralo..dnes mi je tak luto, ked vidim tie jazvy, co nemuseli byt...zmen lekarku, urcite
@michaela714 mam 33 a pred rokom som mala velmi vazny problem s akne a poviem ti ze jedine co mi pomohlo bola strava. A to veganska. cize uplne vyhodit potraviny zivocisneho povodu ako mlieko, maslo, smotana, maso, vajcia, syry....vsetko obsahuje estrogeny a tie zle vplyvaju na hladinu hormonov v organizme. Na tvar si kup mydielko od La roche posay Efaclar a Bi-oil to je ruzovy olejcek maju ho v DM aj v lekarni. Lokalne na akne mi pomahal krem Acnatac je to od koznej na predpis a zacne ucinkovat po 2-3 tyzdnoch. Odporucam stravovat sa nasledovne. ranajky: ovsene vlocky zaliate so sojovym mliekom - vanilkove, cokoladove, alebo v prasku Zajic, na desiatu ovocie alebo ovocne sejky, super od hladu je avokado, samotne si posyp solou a citronovou stavou. Obed: strukoviny a obylniny ako quinou, kuskus, polenta, amarant - kupis v DMku, alebo dusena ci grilovana zelenina, vecera: bezglutenovy chlebik s veganskou natierkou - u nas su rozne cicerova napriklad. Neda sa to napisat v skratke ale najdi si info na youtube alebo na webe a najdes mnozstvo inspiracii a hladna nebudes. Mne sa po 4 mesiacochplet krasne upravila a teraz mam len sem tam dobku pre kramami. Stravujem sa uz normalne lebo mi mnozstvo potravin chybalo ale naozaj to pomohlo. O vitaminy sa neboj tych par mesiacov to zvladnes. Vapnik je v brokolici a v mineralkach ale aj ako pridavok v sojovych mliekach, a vitamin b12 si kup ako doplnok v kapsulach. Toto je vsetko 😀 drzim palce
@michaela714 najdi si druhu lekarku. Ten roacuttan je to co u nas v at ciscutan. Ano, pise sa o vela neziafucich ucinkoch, ale naozaj jediny neziaduci ucinok s ktorym som sa za tie roky stretla co som u kozneho boli vysusene pery. Takze odporucam, chod k inej lekarke, takto stracas cas. Zostanu ti len jazvy, ktorych sa nezbavis. Teda popravde, aj tych sa da zbavit, ale to uz naozaj musis vyhodit kopec penazi na zakroky, ktore ti daju dokopy tvar. Pripadne casto piseme cistiacu vodu s acid.salicyl, tak zvykne stahovat zapal. Ale osobne si nemyslim, ze bez tabletiek sa z toho dostanes
@michaela714 ako neuveris ja som k roakutane prisla lahko. Raz som sedela s kamoskou u jej lekara na koznom ( nechodila som k nemu nikdy som u neho nebola ) a tam plagat na stene o roacutane. Vravim to by som chcela vyskusat,kamoska na to pojdes so mnou dnu on je v pohode mozno sa dohodnete. (Ja som z uplne ineho mesta ako doktor mam svoju koznu)
Neuveris dal mi podpisat papier ze neotehotniem do 2 rokov a sam mi dal prvom tri balenia a potom postupne mi chodila kamoska k nemu ich brat a posielat mi ich kedze som bola v italii. Mna vysli tie tabletky len "1 liter Fernetu" . Z vdaky.
Chcem tym povedat ze naozaj je asi dvolezite akeho mas doktora.
Inak mne urcite pomohol a som aj otehotnela desat mesiacov po liecbe ale maly je nastastie zdravy.
Vopred sa ospravedlnubem, ak je moj prispevok pomimo, lebo som citala len nadpis temy. Len som sa chcela podelit o moju skusenost. Ja som zacla pouzivat manna mydlo a to bambucke maslo ci keru mariu a fakt mi to riadne pomohlo 😁 pekny den prajem dievcence 😊
@mima283 tam u tych manna mydlach su aj recenzie a tie mna odradily... tiez som nad tym rozmyslala.
Ja som mala na pleciach aj tvari tiez az zapalene.... uz 4 roky pouzivam na sprchovanie obycajne detske mydlo buppi namiesto sprchoveho gelu... zacala som pouzivat len to mydlo a po 3 mesiacoch som videla zmenu.....ano v lete to nebolo prijemne ze som nemohla nosit tielka....ale casto som sa opalovala a casom sa to ustalilo.... hmmmm ked je kozna onicom...tak keby si tak vyskusala kozmeticku ???
@pillipilli ja som praveze videla len same dobre a to ma dist odradzalo, ze to smrdi dakym podvodom, ale mne osobne to naozaj pomohlo. Samozrejme, ze nemusi kazdemu. Ale tak oproti inym specialnym vyrobkom na problematicku plet boli relativne lacne, tak som skusila 😁
@michaela714 velmi ma to mrzi, ze si nemala stastie na dobreho lekara. Robila ti vobec dake testy? krv, stery atd? moja kozna to bezne robi, svagrinej zistila vaznu koznu chorobu a ostatni lekari ju posielali na zubne, gastro a neviem co ....Poznam stavy zufania, spojene s nadejou ze teraz uz tie vsetky lieky, kremiky a masticky zaberu, obavam sa, ze bez zistenia problemu ti nic z toho co tu dievcata pisu nezabere. Skus zmenit dr neviem odkial si, ak by si bola z okolia MT tak by som ti odporucila pomohla zatial kazdemu koho poznam vratane mna 🙂 ....ak nie musis skusat obvodnu, po znamosti ako sa len da aby si sa dopatrala z coho to vlastne je , drzim palce a vela sil
@michaela714 Neviem v ak stadiu je to Tboje akne resp.ako vyzera ale mne SynCare SYMBIOSE neskutocne pomohol.
@michaela714 zmen lekarku!!! Zmen lekarku zmen lekarku zmen lekarku. Pogugli koznych v okoli. Ak to mas tak zle mal by to zacat uz aj tvoj vseobecny riesit. Potrebujes komplet krv moc stery. Nie je to zapal? Alergia? Imunitny problem? Ku gybekologovi chod a nenechaj sa odbyt!!! Drzim palce!
@juliet86
@michaela714
@michaela714 a byt tebou fotim si to s datumami a s predpisanymi vecami. Za taku liecbu by sa mala hanbit! Nenechaj sa odbyt a chod preboha k inej lekarke
@michaela714 urcite zmen koznu. Zbytocne budes mat viac jaziev. Moj problem s akne zacal asi v mojich 17 rokoch. Spustacom bol silny zapal mandli. Asi 3 mesiace sa mi stale vracali horucky, cela tvar mi opuchla a neskutocne akne sa mi spustilo. Nebyt mojej obvodnej vtedy ktora ma liecila len vitaminom C a fastum gelom, nemusela by som mat jazvy. Po tych 3 mesiacoch som isla koznej a vysledok uzasny. Nasadila mi antibiotika, nejake kortikosteoridy, ichtoxylovu mast a zabaly s borovou vodou. A asi za 2 mesiace som isla na vyber mandli. Ako mi mandle vybrali plet bola lepsia ale stale nie v poriadku. Hned mi nasadila isotretinoin actavis. Brala som to 3x po 8 mesiacoch a z toho jednu osem mesacnu liecbu roaccutanom. Mozno mas nejaky zapal v tele ako som mala ja. Najskor mandle a potom zub. A mozno nie ale v konecnom dosledku mas silne akne. Ja odporucam liecbu tymito tabletkami. Ano vedlajsie ucinky som mala ko sucha pokozka, oci, pery, sem tam krv z nosa pri smrkani a bolest klbov len pri prvej liecbe. Ale vsetko sa to dalo zvladnut, nic tragicke 😉 Pecen mam uuuuplne v poriadku ale samozrejme nie kazdemu to musi takto zabrat. Ja som velmi spokojna. Akne je zdlhavy proces liecenia, tak necakaj vysledky hned. Mne sa to ukazalo asi az po tretom, stvrtom mesiaci liecby. Naozaj som spokojna. Skoda ze nemam fotky z obdobia ked sa mi to spustilo prvy krat. Ku koznej chodim k pani Plesnikovej v Trencine a som s nou maximalne spokojna. Poradi ti aj vyber kozmetiky. Je to len na tebe ako budes dalej postupovat 😉
Ahojte. Komu zabral entizol na akne??

@reni1512 nemyslím si, že je to jediný liek ktorý zaberá. Moje dve kamarátky ho tiež užívali, síce pomohol, ale keď vysadili, akné sa im vrátilo..plus máš ešte dodrbanu pečeň, pretože je to riadny sajrajt. Stačí si len prečítať na akom princípe funguje