icon

Operácia prsníka - mastektómia

50marcelka
31. mar 2022

Ahojte dievcata, som po operacii prsnika, kde mi vybrali kvadrant, ale kedze mi nasli dalsie dve loziska aj v okrajovych castiach, musim ist znova na operaciu, kde mi uz ale zoberu cely prsnik. Preto mam par otazok pre tie co ste absolvovali mastektomiu prsnika, ako prebiehala operacia, mali ste aj bolesti po operacii, dalo sa to zvladnut? Ako dlho ste boli po tejto operacii na PN-ke? A rekonstrukciu prsnika vam robili hned pocas operacie, alebo ste museli ist este potom na operaciu? A bol niekto na takejto operacii v OUSA v Bratislave? Ako ste boli spokojni? Trosku vela otazok, ale mam trochu stres z toho vsetkeho. Dakujem vam vsetkym.

ankov
Autor odpoveď zmazal
ankov
15. sep 2022

@helga9 ahoj. Pochopila som. Len ja ešte nedám ruky nad hlavu. Ešte mi ani stehy nevybrali. Takže musím pomaly. Zatiaľ sa snažím upažovat, predpažovať a tak. Postupne zdviham vyššie a vyššie, ale ešte to nie je viac ako po ramena.

helga9
15. sep 2022

@ankov si čerstvo po opke tak pomaličky pozvoľna začať cvičiť

padesa
17. okt 2022

@mazi1 ahoj môžem sa ťa spýtať som pol roka po maskermomii, vybrali mi aj uzliny, a ešte som mala zákrok v septembri v tej istej pazuche, je tomu tak mesiac, dostala som aj lymfaedem, ruka sa mi nalieva tekutinou, aj tam kde mi odobrali prsník, aj chrbtica, lopatka, kde si chodila n a vyťahovanie tej tekutiny, ja už nespavam, cez deň neviem si nájsť miesto, idem sa zblázniť, horko až ma pálí, trhá, aj pod pazuchom, kde je jazva, ako keby som mala zápal. Nosím aj rukavicu. Vieš mi viac napísať o tom. Som už s nervami na spadnutie a lekári nič ako keby boli prispatý.. Ďakujem za odpoveď

padesa
17. okt 2022

@mazi1 ahoj aká je to podprsenka,aj ja mam kopu tej tekutiny a nik mi to nevytahuje a idem sa od bolesti zblázniť. Vieš mi odporučiť kam mam ísť. Ako dlho si mala tieto problémy odzneli po akej dobe. A teraz ako sa máš. Ďakujem

padesa
17. okt 2022

@ankov vybrali mi, a mám lymfaedem. Zalieva ma tekutina. Zajtra idem onkologovi, o žiadanú na odsate tekutiny som už pol roka, as druhým zákrokom mesiac, mám bolesti aj navali tepla, není mi dobře ale som asi 1 z 1000.

ankov
18. okt 2022

@padesa ja som chodila po operacii 1 az 2 krat do tyzdna na odsavanie tekutiny na chirurgicku ambulanciu. Trvalo to cca 3 týždne. Teraz je to uz ok. Hlavne treba cvicit s rukou. Potom mi uzliny opuchali menej

mazi1
18. okt 2022

@padesa Ahoj. Ja som chodila do BB do Mammacentra na onkochirurgickú ambulanciu. Tam v Mammacentre ma aj operovali. Zo začiatku som chodila každý týždeň, potom každý druhý týždeň. Mňa operovali 29.3.2022 a naposledy som bola na odsávaní tej tekutiny 13.5. Následne 16.5 som začala ožarovanie, tak doktor na chirurgii mi povedal, keďže už bude problematické chodiť na odsávanie (kvôli času) tak ku nemu už len vtedy, keby som mala naďalej pocit nahromadenej tekutiny. Ale viac krát som už chvála bohu nemusela ísť.
Teraz nedávno som mala zase ten blbý pocit nahromadenej tekutiny pod ranou, ale to som asi sama spôsobila: preťažila som si tú pravú stranu-ruku. bola som u onkologičky, a tá mi poradila lioton gel, že s tým natierať, vmasírovať. Mne to pomohlo. Neni to na predpis, tak som to musela kúpiť. Ale hlavne veľa CVIČIŤ!!!! Ja som niekedy tiež zanedbávala to cvičenie, hneď som zbadala problémy.

mazi1
18. okt 2022

@padesa Tie podprsenky sú špeciálne. Majú takú "kapsičku", kde sa dáva epitéza. Epitézu aj podprsenku ti predpíše onkológ. Poisťovňa predpláca 1x ročne epitézu, ale podprsenku nie celú sumu, len 8 €. Dá sa to potom vybrať v zdravotníckych pomôckach.

mazi1
18. okt 2022

@padesa Ja už mávam menej ti problémy s tou tekutinou. Ale viem presne o čom píšeš. Hlavne v noci keď spávam na boku, ma občas bolí tiež tá rana. Ale ja to pociťujem hlavne vtedy, keď si preťažím tú operovanú stranu.
Inak ja sa cítim už celkom OK, už chodím do roboty. Mám reseligo implantát 1x mesačne, plus beriem zitazónium. Len mávam tiež tie návaly tepla, a pribrala som☹

padesa
19. okt 2022

@ankov ďakujem ti za odpoved krásny deň

padesa
19. okt 2022

@mazi1 ďakujem za odpoveď 💗

padesa
19. okt 2022

@mazi1 ja teraz začnem znova chemo takže robit teraz nie, som na invalidnom. Ďakujem za odpoveď

mazi1
19. okt 2022

@padesa Tak ti prajem veľa síl a pozitívnej energie! ❤

padesa
19. okt 2022

@mazi1 ďakujem všetko dobre aj tebe

padesa
7. nov 2022

Ahojte dievčence mám stále neskutočne bolesti, dnes som bola u onkológia dal proti bolesti tabletky, piatok mam mať CT, pýtam sa chemoterapia kedy asi, to on nevie ešte kedy je v pláne. Neviete v Ružinove Onkologicku, ale ambulantne na chemo.
A fyzioterapeutku keďže mam lymfaedem, potrebujem sa zbaviť bolesti. Ďakujem vám

ankov
7. nov 2022

@monika17012012 mala si to formou expanderov ? Bolo ich vlozenie bolestive ?

ankov
7. nov 2022

@katka14 tie prsniky ti zostanu? Pytam sa preto lebo som pocula ze tuk sa zvykne vstrebat

katka14
8. nov 2022

@ankov jasne ze zostanu. mohli by sa mozno zmensit ak by som radikalne schudla

snowwhite81
10. nov 2022

@monika17012012 prosim Ta, mala si aj chemo aj radioterapiu? Krasna praca👍

babulka2005
2. jan 2023

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť som objednaná na operáciu obojstrannej mastektómie kôli genetike s rekonštrukciou oboch prsníkoch so silikónovými implantátmi pod sval ale až po preliceni po mastektómii.Je rekonštrukcia a implantáty hradené zdravotnou poisťovňou mám dôveru a či nie preplácajú celú alebo len časť prosím kto má s tým skúsenosti bola by som vďačná za každú radu.Mam strach

zoye14
2. jan 2023

@babulka2005 Dobry deň..ja som tiež objednana na mastektomiu kvôli genu a v aprili mam operaciu v BB ..tiež mam strach,neviem ci mi budu davat hned inplantami ,ze nebudem platit za ne ,ale sa plati akysi poplatok 700€.Mam este konzultaciu pred operaciou v marci.....uuufff mam toho plnu hlavu,ake budem mat bolesti,co budem moct robit🥴

babulka2005
2. jan 2023

@zoye14 700 eur za aký poplatok?

zoye14
2. jan 2023

@babulka2005 neviem presne uvidim co mi povedia na konzultacii...ci to je aj za pobyt v nemocnici a este nieco ine k tomu zaratane

monika17012012
3. jan 2023

@babulka2005 vsetko mi dovera preplatila

babulka2005
3. jan 2023

@monika17012012 ďakujem krásne za odpoveď

lubicakalnicka
3. jan 2023

Ja som 4tyždne po OP mastektomii a čiastočnej rekonštrukcii neplatí so. Nič robili mi to v MT lebo v BB to nerobia naraz a načo mam trpieť 2x,a dobre som spravila lebo tie tlaky čo som mala tak novalgin zachránil,teraz je to už ok bez liekov už spa am aj na boku samo zdravom

babulka2005
4. jan 2023

@lubicakalnicka čo znamená čiastočná mne to chcú najprv vybrať preliečiť podotýkam že je to preventívne kôli génu a po preliceni mi vložia implantáty

lubicakalnicka
4. jan 2023

Ja mam vložený guľatý mentol keďže tam nič nemám iba kožu no a potom mi prispôsobia pravý zdravý prsník k tomu silikónu,vyplnia spodok prsníka a dorobiť bradavku

zoye14
4. jan 2023

@lubicakalnicka ahojte chcem sa opytat ci si niekto pri mastektomii dal odstranit aj bradavku.Mňa sa pytal ci si ju budem chciet zachovat ze mam o tom porozmyslat kym pojdem na konzultaciu pred operaciou.Neviem čo mam robit😟ci aj tam by bolo nejakeriziko ,ked mam gen BRCA1