PCO a životný štýl
Ahoj, zakladam tuto temu, pretoze vsade vidim, ze dievcata s PCO su liecene iba hormonalne. Samozrejme, ze je to povacsine nutnostou, ale podla najnovsich americkych studii ma prave zlozenie stravy a pohyb velky vplyv na vznik PCO. Chcem sa opytat, ci mate aj v tejto oblasti skusenosti? Vraj by sa mali jest potraviny s nizkym GI, aby sa znizovala rezistencia na inzulin, pretoze prave zeny s PCO maju vyssiu rezistenciu na inzulin. Samozrejme vdaka primeranemu sportovaniu sa zvysuje dobry cholesterol, znizuje sa zly a znizuje sa reistencia na inzulin. Velmi dolezite je vyhybat sa stresu, naucit sa relaxovat, zapracovat na vlastnom sebahodnoteni atd.
Vacsina zien s PCO ma nadvahu, ja nie som ten pripad (mam 170 cm a 57 kg), ale i tak som zacala zit zdravo, denne sportujem. Uz nepije kavu, nefajcim, nejem sladkosti. Citim sa skvelo. Lekarka mi tieto veci vobec nepovedala, sama som si to nasla na amerckych strankach, kde je to vyskumne potvrdene. Aj ked hormony su niekedy nevyhnutnostou, najma vtedy, ked je chybajuca menstruacia, alebo anovulacne cykly, ale vdaka zmene zivotnemu stylu sa aj toto dava do poriadku. Niekedy staci u silnejsich zien schudnut len 5 percent vahy. Ja som pred tym fajcila, jedlasom uplne bezne jedla, v robote kopa stresu. Keby mi toto lekarka povedala pred rokom, uz som mohla byt mozno davno tehotna. Verim tomu, pretoze od kedy som zmenila svoj zivotny styl, citim sa ovel lepsie. Pijem vela bylinkovych cajov, mam vacsiu chut na sex, zlepsila sa mi plet, nepadaju mi vlasy a spevnila sa mi postava, citim sa krajsia a tym aj sebavedomejsia. Napiste prosim aj vase skusenosti, bud s prirodou liecbou ale najma, ci aj vam pomohla zmena v zivotnom style.
@anabelleee dik za odpoveď, až teraz som si všimla, že si reagovala. Ja tejto raw strave verím, v tom je kľúč. Ja som momentálne mesiac na vegetariánskej strave. Začala som so smoothis, ale stále jem dosť vareného, ale len celozrné veci. Tento týždeň som vylúčila glutén a mliečne výrobky a kávu, ktorá mi strašne chýba. Prvé tri dni som mala ukrutné bolesti hlavy.
A ešte by som mala otázku, či pri tom ovocí a zelenine dbáš aj na to, či je to bio? Lebo práve v tomto období mám problém zohnať napr. bio ovocie.
A cvičíš kardio, či posiluješ?
Ahojte. Chcem sa s vami podelit o moj problem a potrebujem vase nazory. Mam problem s nadvahou genetika. Asi rok sa snazime o babo a nic zacala som s inofolicom 3 mesiace a nic.potom clostilbegyt 3 mesiace po 1 tabletke 5 dni a nic. Potom mi zvysil davkovanie na 2 tablety a isla som na sono povedal ze liecba zabrala ze by to mohli vyst. Pridem po 5 dnoch a povie ze tam nic neni ziadne vajicka ze to asi zaniklo. Poslal ma diabetikovi ci nemam vela inzulinu a mam az moc z coho som uplne hotova lebo mi povedal ze nebudem moct otehotniet takto. Doktor mi dal vyvolavacku lebo nemam pravidelny menzes vzdy som do 4 dnu dostala a teraz to bude v utorok 2 tyzdne a stale nic. Do 2 tyzdnoch by som mala dostat doteraz som s tym nemala problem az teraz .bojim sa kupit test co ak nahodou by son bola tehu ale bojim sa toho po tomto vsetko ze budem zase sklamana
Ahojte ja mam tiez PCO,snazili sme sa o babatko no bohuzial som nemala vobec ovulaciu.Lekar hoviril ze budem rada ak aspon jedno dueta sa nam podari.Bola som z toho smutna no zacala som uzivat Inofolik 2 krat za den a po pol roku snazenia to vyslo ☺teraz mam krasneho synceka Matiaska.Tak nevesat hlavu a verit ze to vyjde 👍
@veronicka9 a hoj . ja som uzivala inofolic a nic nepomohlo to 3 mesiace a ziadne zmeny . Ja uz neverim niekedy ani tomu ze raz budem mat deti. som z toho nervozna a stale nad tym premyslam, viem nemozem to takto brat lebo to je este horsie ale to sa vam povie aj priatel stale hovori ale neboj vsetko bude ok a budmee mat babo ale leze mi to skor na nervy lebo ma to este viac znervoznuje
@laydy7777 ja som hned po mesiaci uzivania videla ze mam ovulaciu.Ale az po pol roku sa zadarilo,asi sme sa nestrafili do spravnych dni...alebo to mozno bola moja vina ze som na to stale myslela a to beni dobre...to ma deptalo psychicky.Asi je lepsie sa na to velmi nesustredit a nechat tomu volny priebeh..
PCO poznam a tymto asi prechadzame dost z nas.Ako pisete Metaformin...u mna nijako nezabral.A kvoly tomu ze ta tabletka je dost velka a vzdy som mala zaludocne problemy,mne ho zamenily za Gestageny doplnkovu stravu.Mam cim viac problemy s nadvahou a testosteron je u mna v prevahe.Vsetko mozne vyskusane...Clomi tiez ale bez ucinku.Ale ako pisete ...len strava nepomoze.Vsetko je to o funkcnosti Hypofizy a hormonov.Ja som po momomaternicovom tehu 2 roky len s jednym vajcovodom.Takze sme sa pokusali tiez pomaly a len hormonamy podporovat..bohuzial 2 roky ubehly a nic.Preto je u nas jedinna moznost Ivf alebo Isci.Takze moj nazor viac ako 2-3 roky ak nezabera liecba hormonalna...nestracat cas a hned Ivf.Mam 39 rokov...takze na buduci mesiac by sme chceli zacat.Nevzdavajte sa treba sa chopit sanci pokial ich este mate.
ahojte, ja mam tiez PCO- dg. uz asi 10 rokov, ale kedze moj predosly gynekolog ma vzdy ukludnoval, ze otehotniet nebude problem, kedze "ma pacientky s pco co maju aj 3-4- deti" tak som to nejako neriesila, teraz sa snazime uz vyse roka o babo, ale zatial neuspesne, Stitnu zlazu aj Inzulin mam v poriadku, po HAK a antiandrogenoch aj prolaktin a ostatne hormony, beriem uz druhy mesiac inofolic, sportujem a stravujem sa normalne, nemam ani nadvahu a predsa nic nepomaha, podla ovu testov nemam ziadnu ovulaciu :( moja nova gynekologicka ma poslala uz aj na MRko ci nemam nador hypofyzy- to bolo negat. takze neviem co mam dalej robit, co este vyskusat...
je to fajn ze niekomu pomoze zmena zivotospravy a nepotrebuje nijake hormony ani vyvolavacky ci operacie, ja ten pripad ale bohuzial nie som, ale bojujem dalej...
ak mate niekto este nejaky typ, co by som mohla skusit, tak sem s nim 🙂 budem vdacna za kazdu radu
Ahojte, na fb som zalozila temu PCOS CZ/SK, kde si mozeme vymienat skusenosti. Pridajte sa.
@stelastrela ahoj tu je len moznost ivf.Ja som ten isty pripad uz 12 rokov nic.Hypopfiza skratka neuvolnuje hormony do krvy ktore by mala .A ktomu zvysene mnozstvo androgenov ktore robia neplechy.Ovu u pacientok s pco je zriedkava..u mna 1x do roka.Preto uprava stravy nepomoze...tu sa musia nasadit priamo hormony injekcie ktore riadi hypofiza.Tymto sa da sanca zvysit.Ja som cakala a dufala tiez dlho.Ale nic.Takze teraz som na 2 pokuse ivf...a dufam ze sa podari.Vela stastia aj tebe
Ahojte baby. Prosim vas padaju niektorej z vas vlasy? Mne strasne! Prve kolo padania bolo asi pred 7 rokmi kedy mi polka vypadala(vtedy mi diagnostikovali PCO) a teraz v juli to zacalo znova a mam z tej polky uz polku prec :( mam vraj mierne zvysene tie rozne testosterony a tiez DHEAS. Lenze nemoze mi nasadit HAK ani ziadne antiandrogenove lieky kedze chceme bábo... prosim, poradte mi ako mam zastavit to padanie vlasov resp.ako znizit testostreon... ms mavam pravidelne, mam 65 kg, schudla som za 2 roky 15 kg, toho casu 2x tyzdenne cvicim s trenerom a chcem este aspon 5 kg schudnut.... prosim, poradte..dakujem.
Ahojte. Sestra ma PCO. Menzes mala tak raz za pol roka. Teraz zacala pit aloe vera gel a ma kazdy mesiac. Normalne na mna nadava 🙂 lebo ja som jej to dala. Kto by chcel tiez skusit, napiste, mam este doma za dobru cenu.
ahojte, pridám sa k vám. mne to tiež diagnostikovali minulý rok. vysadila som antikoncepciu, ktorú som brala 10 rokov presne kvôli tomu, že mi padali vlasy. Vždy som športovala, len môj život je taký, že strašne stresujem a mám zvýšený testosteron, čiže som výbušná. Celý život športujem, čiže nemám nejaké problémy s nadváhou pri 160 cm mám 50 kg. Stravujem sa zdravo, len mám problém s tým, že mám chuť na sladké, čiže to si dám. Vidím, že asi aj to budem musieť vysadiť. Môj problém PCO je teda v tom, že nemám menštruáciu a nenormálne mi padajú vlasy. Skúšala som cez akupunktúru, po cvičenie jogy, prírodných aparátov, lenže nie a nie mi to pomôcť. Minulý rok ako som teda prestala brať antikoncepciu som po dvoch-troch mesiacoch otehotnela. Počas tehotenstva, ked som sa ukľudnila som mala krásne husté dlhé vlasy. Teraz som po pôrode 3 a pol mesiaca a vlasy mi padajú nenormálne. Ďakujem Bohu za nádherné dieťa, pre to som najšťastnejšia na svete, veľmi som sa bála, že nebudem môcť mať deti a teraz mám, čiže držím palce všetkým. Mňa strašne mrzia tie vlasy, pretože tie sú korunou krásy a naozaj už neviem čo robiť, všetky výsledky mám vraj v poriadku, no evidentne to až také super nie je, kedže mi padajú v chumáčoch a nenormálne ma bolí pokožka hlavy na temene. Ak by mi vedel niekto pomôcť veľmi by som to ocenila! Ďakujem prosím.
@andreakacmi padanie vlasov po porode je zial bezny jav a neda sa to nijako ovplyvnit. Suvisi to s hladinou hormonov. Pocas tehotenstva su vzdy super krasne huste. obavam sa, ze aj ked je vela specialnych pripravkov na rast vlasov po porode vam nic nezaberie. Ostava len dufat, ze sa to casok zlepsi,u niekoho skor u niekoho neskor.
@veronicka9 mozem mi trocha pomoct co si jedavala? Upraveny aj jedalnicek? Ja mam pcos uplne bez ovulacie beriem inofplic combi

Ahoj, jedavam prevazne ovocie, potom zeleninu, obzvlast listova zelenina je velmi zdrava, obcas zaradim naklicene semienka, strukoviny. Bielkoviny nepotrebujem prijimat, v rastlinnej strave ich je dost. Pre pocit si mozes na cronometer.com skontrolovat denny prijem zivin. Raw food sa doporucuje na 100% prve mesiace, ked telo prejde detoxom, doporucuje sa byt na raw z 50-70%, takze je uplne v poriadku, ak si potom raz do tyzdna das napr.lososa a 1-2 kyslomliecne vyrobky za tyzden a dve vajcia za tyzden, najlepsie domace. Vsetko je najlepsie domace, v bio kvalite. A to ze nie je raw vhodne pri PCOS? Nemyslim, ved sama dieta pre tento syndrom odporuca vela ovocia, zeleniny. Ved predsa nejem len banany cely den. Aj ked s cukrom v ovoci sa vie telo vysporiadat. Odporucam aj naklicenu pohanku. Teraz si ju obcas do salatu uvarim, najma teraz v zime. Nepadaju mi vlasy, po 15tich rokoch mam cistu plet a menzes mi chodi kazdy mesiac presne na 28.den. Nie som naladova, nemam predmenstruacny syndrom. Omladla som. Teraz mam 54kg, pevne telo, kedze takmer kazdy den cvicim. Ja to mozem ken odporucit, aspon na tych 70% ako celozivotny styl. Nepoznam hlad, lebo stale nieco papam. A ked pride chut na sladke, zjem aj vecer k osmej kilo ovocia s raw kakaom. Vselijake recepty a raw kolaciky exjstuju. Ide o to, ze maju nizky GI a su prirodne telu prirodzene. Lepsie ako zjest cestovinu alebo cokoladu. Pravidelne ma kontroluje gynekolog a je zo mna nadseny. Drzim palce aj ostatnym.