PCO a životný štýl
Ahoj, zakladam tuto temu, pretoze vsade vidim, ze dievcata s PCO su liecene iba hormonalne. Samozrejme, ze je to povacsine nutnostou, ale podla najnovsich americkych studii ma prave zlozenie stravy a pohyb velky vplyv na vznik PCO. Chcem sa opytat, ci mate aj v tejto oblasti skusenosti? Vraj by sa mali jest potraviny s nizkym GI, aby sa znizovala rezistencia na inzulin, pretoze prave zeny s PCO maju vyssiu rezistenciu na inzulin. Samozrejme vdaka primeranemu sportovaniu sa zvysuje dobry cholesterol, znizuje sa zly a znizuje sa reistencia na inzulin. Velmi dolezite je vyhybat sa stresu, naucit sa relaxovat, zapracovat na vlastnom sebahodnoteni atd.
Vacsina zien s PCO ma nadvahu, ja nie som ten pripad (mam 170 cm a 57 kg), ale i tak som zacala zit zdravo, denne sportujem. Uz nepije kavu, nefajcim, nejem sladkosti. Citim sa skvelo. Lekarka mi tieto veci vobec nepovedala, sama som si to nasla na amerckych strankach, kde je to vyskumne potvrdene. Aj ked hormony su niekedy nevyhnutnostou, najma vtedy, ked je chybajuca menstruacia, alebo anovulacne cykly, ale vdaka zmene zivotnemu stylu sa aj toto dava do poriadku. Niekedy staci u silnejsich zien schudnut len 5 percent vahy. Ja som pred tym fajcila, jedlasom uplne bezne jedla, v robote kopa stresu. Keby mi toto lekarka povedala pred rokom, uz som mohla byt mozno davno tehotna. Verim tomu, pretoze od kedy som zmenila svoj zivotny styl, citim sa ovel lepsie. Pijem vela bylinkovych cajov, mam vacsiu chut na sex, zlepsila sa mi plet, nepadaju mi vlasy a spevnila sa mi postava, citim sa krajsia a tym aj sebavedomejsia. Napiste prosim aj vase skusenosti, bud s prirodou liecbou ale najma, ci aj vam pomohla zmena v zivotnom style.
Jinak o tom, že bude nutné IVF jsem slyšela prvně od svého gynekologa, kterému důvěřuji.
@leeena_4 jasně, to chápu. Ale myslím si, že se trápíš zbytečně předčasně. na tohle rozhodování máš ještě hodně času a upřímně si myslím, že na umělé oplodnění ani nedojde 😉 Většina holek, co znám otěhotněla hned po drillingu, takže nač myslet na nejhroší scénaře? 🙂
@dlabinecka pokud budu mile překvapená, jedině dobře, ale spoléhat na to prostě nechci. Pokud bude chtít někdo vyzkoušet každý způsob léčby a zabere mu to několik let, také mu to nebudu rozmlouvat, protože to tak dělá, protože pro něho je to nejlepší.
@dlabinecka To je právě ono - já se vůbec netrápím! Kde jsi na to přišla? Já to beru sportovně a s kuráží pro to udělat co bude třeba 😉
@leeena_4 nutné? no, to určitě ne!! K IVF nepotřebuješ drilling, takže teoreticky se nechá provést kdykoliv 😉
@dlabinecka kéž bys měla pravdu 🙂 😉
@leeena_4 No, tak netrápíš... možná netrápíš, ale řešíš 😉 zbytečně se zabýváš situacemi, které jsou kilometry vzdálené 😉 Kdy bys mohla jít na ten drilling?
@dlabinecka tak já tomu drillingu věřím a chci ho, ale nechci to po něm pokoušet příliš dlouho přírodně 😉
@leeena_4 🙂 To je jasný, že mám pravdu 😀 Já ten drilling považuju za docela velký zázrak. A bud bude ovule a Ty otěhotníš nebo nebude a pak bude čas přemýšlet o dalších možnostech 🙂
@dlabinecka já bych se jimi ani nezabývala, kdybyste mi to pořád nevymlouvaly 😉 Mějte se hezky, mě už nebaví hájit svůj názor. 🙂 Nic ve zlém
@leeena_4 ono to nebude potřeba. mě dr. říkal, že po tom drillingu je tělo hodně nabuzené, takže se těhotní dobře, pokud se povede spustit ovuli 🙂 takže hezky papej listovku a starosti hod za hlavu .-N Po drillingu sexujte do umření a bude mimi na to šup 😅 a jestli to bude takovej drak jako je ta moje roštanda, tak budeš na tyhle chvíle vzpomínat s nostalgickým usměvem 😀 😀
@leeena_4 😀 já Ti nic nevymlouvám!!! Dělej, jak uznáš za vhodné, jen jsem Tě chtěla povzbudit, že takhle daleko to určitě nezajde 😉
@dlabinecka děkuju, mě to spíš přišlo, jako vymlouvání. Trošku jste se na mě tím sesypaly 😀.
@dlabinecka já to právě nevnímám nijak drasticky to IVF, proto představa, že to zajde "až tak daleko" pro mě není nijak děsivá. Ale na drilling se těším a budem poslouchat mudry. Já už z blízké rodini mám zkušenosti s IUI a IVF, takže mám docela představu.
@dlabinecka mas obrovske stastie, ze ti driling pomohol..poznam vela kociek, co nim preslo a nic. Tak to mas vsak s kazdou liecbou! Niekomu pomoze, niekomu nie..
@leeena_4 tebe velmi silno drzim paste, nech sa rozhodnes pre cokolvek 🙂
@dlabinecka a mimochodom..listovka ti nepomoze k tomu, aby si otehotnela 🙂 Je dolezit k spravnemu vyvoju plodu.
Význam kyseliny listovej počas tehotenstva
Kyselina listová má veľký význam najmä v období tehotenstva, a to nielen pre gravidné ženy a ženy v období dojčenia, no i pre ženy plánujúce otehotnieť.
Kyselina listová je nevyhnutná na delenie buniek, vývoj maternice, placenty, prsných žliaz, rast a vývoj embrya a plodu, podieľa sa na prenose genetickej informácie.
Odporúčaným príjmom kyseliny listovej v období tehotenstva možno zabrániť vážnym poruchám z jej nedostatku
@leeena_4 🙂 ne, to určitě nemělo být vymlouvání. Já docela dobře chápu, že chceš zvolit nejkratší cestu k miminku!! Takže držim palečky, at už brzy těhulíš 😉 🙂
@lucka_0906 😀 já nejsem imbecil 🙂 Já jsem to s tou listovkou psala, protože jsem tím chtěla říct, že @leeena_4 bude už brzy těhu, tak at se na to připraví!!! Já znám opravdu hodně ženských, kterým to pomohlo. a nevím, proč bych měla myslet na nejhorší 😉
@leeena_4 Nechci te nijak strasit, ale muj Dr. ma na strankach svyho CARu diskuzi, tam je dost zenskych s PCO, co vyplacaly tri pokusy IVF a nepovedlo se a zadarilo se az po stimulaci vajecniku a domacim snazeni nebo po drilingu. Mela bys tomu dat sanci po tom drillingu aspon pul roku, to je ta sance nejvyssi 😉
@dlabinecka To me mrzi s tvoji sestrou. Ma nejakou formu trombofilie?
@mmmk Já nevím, jak se to přesně jmenovalo. Ale dělo se to, že jakmile otěhotněla, tak ty těhotenské hormony "zajistily", že se jí začala více srážet krev a tím se ucpávaly tepny, které vedly výživu k plodu a plod tím odumřel. bylo to vždycky až relativně pozdě, čím vyšší byla hladina hormonů, tím hůř, takže o mimi přišla ve 12, 15, 19tt...☹ Při čtvrtém těhotenství si píchala celou dobu injekce do bříška (clexan- nebo tak nějak se to jmenovalo, už opravdu nevím přesně...)
@dlabinecka jj, to bude trombofilie nebo nejaka mutace. Tak hlavne, ze se vi, co to zpusobuje a ze na to existuje lecba 😉
@mmmk No, léčba jako taková asi ne, nezbaví se toho uplně, ale to těhu to udrží. ted makají na druhém, tak to nasadí hned, jak se zadaří. Já to říkám pořád, že na tom doktorovi záleží hrozně moc. A my jsme měly štěstí, že jsme toho nejlepšího našly 🙂) Akorát mi řekla, že je to dědičné, až když jsem porodila, ale když se to neprojevilo u prvního těhu, tak ted by taky nemělo, že?
@dlabinecka Neni to dedicne 100%. Ty to zdedit prave nemusis, ale treba tvoje mala jo. Na tom doktorovi opravdu zalezi strasne moc. Doktorka, ke ktere jsem chodila na zacatku snazeni, me na IVF posilala hned. Aniz by mi vystimulovala jedinou ovulaci. Dala mi clostil na jeden cyklus v male davce, nefungoval, ok, vase telo nevytvari vajicka, jedina sance IVF, idealne s darcovskym vajickem 🙄 Nejdyl mi z naseho snazeni trvalo najit spravnyho doktora 😅 Az jsem ho nasla, slo to najednou i bez IVF 🙂
@mmmk Jasně, to je mi jasné, že "chytit" to může kdokoliv z rodiny, ale spíš jsem myslela, že kdyžse to u mě popré neprojevilo, tak mě to asi minulo 🙂 jo, tak s tím hledáním věřím, jájsem měla štěstí, že jsem ho našla v podstatě hned 🙂 To je ale stejně hrozný, že, jak jsou někteří doktoři fakt k ničemu...😝
@dlabinecka Ono se tem doktorum s tim nechce spinit ruce. Napisou ti antiko "na srovnani cyklu", pripadne hodne oblibeny je napsat nejaky progesteron na srovnani cyklu, tim se te na par mesicu zbavi, dostanou od pojistovny zaplaceny a jeste jim neco bokem soupnou dealeri tech leku, ze jo 😅 Ja poznala skvelyho doktora v CR, ktery me poslal na tu laparku, diagnostikoval PCO a vsecko to nastartoval a pak byl super ten v druhym CARu. Ostatnim slo jen o prachy, v prvnim CARu me rvaly dotkorky do IVF fakt nechutnym zpusobem. A pritom to nebylo vubec treba 😅
Jestli mas obavy, zda to nemas taky, nech se poslat doktorem na hematologii na vysetreni a budes mit jistotu.
@mmmk ach jo, když mě čekání půl roku přijde už hrozně dlouhý :-/. Já jsem pro to IVF po drillingu i proto, že se bojím aby z těch vaječníků mých pak nějaké vajíčko dostali, když prý už půl roku po drillingu může být ten stav zase stejný, jako před ním... co myslíš? Jinak jste mě možná "ukecaly", přemýšlela jsem o tom a možná to chvíli přirozeně zkusíme, ale asi ne celého půl roku. Uvidíme, co o těch mých vaječnících řeknou v CARu
@mmmk No, asi jo. Minimálně to doktorovi řeknu, jen musím od segry zjistit,. jak že se to jmenuje 😅
Jinak já původně chodila do Vrchlabí - gynekologie a porodnice, která je vyhlášená svým postojem k přirozeným porodům. A můj názor? prd přirozený - jen výmluva, aby nemuseli nic dělat. Mě PCO sice diagnostikovali, ale necháme to na přírodě, že? Moje sestra tam byla nucena rodit. Porodila sama!!! opravdu sama. PA přišla asi dvě minuty potom, co byla malá už venku! A když jim řekla o těch injekcích, co si píchá, tak ani neznali název...:-/ Já nechápu, jak může být někdo takové, s odpuštěním, prase, že je mu jedno, že tu ženskou uplně odrovná, hlavně, že z toho má prachy... 😠
@leeena_4 Půl roku nestačí ani na to, aby Tě dr uznali neplodnou!! 😉 Na IVF nepotřebuješ drilling, tam z Tebe ty vajcochy dostanou jinak 😉 Takže klidně můžete zkoušet ten půl rok a když to nevyjde, tak hurá do IVF 🙂
@dlabinecka a jak to z těch vaječníků dotanou, nevíš? Už mám z těch informací guláš 😀. Budem to muset doma ještě probrat. Kdyby to tělo po tom drillingu fungovalo, tak by asi byla škoda, to nezkusit přirozeně 😉 Jak to začalo fungovat u tebe po drillingu? dostala jsi včas ms a byla ovulka?

@mmmk každý si to vybere jinak - moje sestra byla těhotná 4x - vždycky na první pokus, bohužel z toho má "jen" jednu holčičku ☹ A ta má dědičnou chorobu krve. Poslední těhu jí zachránil, až náš geniální doktor, jinak by mimi asi ještě neměla.. Tu chorobu zdědila po naší babičce z tatkovi strany, který byl až 11!!! donošené dítě..☹ A je jedináček... V porovnání s tím je moje PCO opravdu malý problém 😉 Nemluvě o tom, že už jsem znovu těhu, že 😅
@leeena_4 jo, a je tu taky jedna holčina, která čekala na MS, aby po ní mohla jít na drilling a MS jí ne a ne dorazit ani po agolutinu a? Je v 9tt. U PCO lze otěhotnět i přirozeně. Můj dr. říkal, že to neznamená, že ovulace není vůbec, ale je třeba jen jednou za 5 let..☹ takže nepředbíhej a třeba budeš brzy mile překvapená 😉 držim palce!!!