Potrebujem pribrať, aby som mohla otehotnieť. Ako na to?
Ahojte, neviem, či už je založená podobná téma, ja som našla iba príspevky na tému schudnutia pri otehotnení alebo po pôrode, takže prípadne ma nasmerujte na iné diskusie s témou "Ako pribrať". V každom prípade vás prosím o rady a skúsenosti - BMI mám v podváhe (17) napriek tomu, že sa stravujem normálne (žiadne diéty alebo nejaké špeci stravovanie, jem v podstate všetko a kedykoľvek mi chutí). Napriek tomu pribrať nedokážem a podľa všetkého mi nedostatok výživy znemožňuje otehotnieť, podľa lekára mám nedostatok tukových zásob a živín, preto sa telo otehotneniu bráni.
Odkedy to viem, snažím sa kupovať kvalitné potraviny, dopĺňať vitamíny výživovými doplnkami a jesť čo najviac (aj keď objem žalúdka nepustí), no na váhe nepriberám a neviem čo viac mám pre to urobiť. Metabolizmus je daný aj geneticky a ja som útla od detstva, takže môžem zjesť aj slona a nepriberiem. Viete prosím poradiť nejaké typy na priberanie ? ďakujem
presne tento problem mala sestra. ziaden podkozny tuk. ked sa jej vytvoril otehotnela. a ako na to? zacala cvicit a spevnila telo..resp.svaly,chutilo jej i viac zacala jest a davala si aj nutricne bielkoviny. sice svaly spevnili,ale vytvoril sa jej i podkozny tuk (predpokladam,ze malinko,ale napriek tomu otehotnela). drzim palce
@asocial a ty dievčinka,ako si môžeš dovolovať vôbec nazývať ma obéznou ?haha,si ma pobavila vážne 🙂 každý mi zavidí moju postavu len tak pre info
@kexik218 ja zase poznám VEĽA ľudí,čo sa skrývajú za to,že jedia aj slona a opak je pravdou,len si to vymýšľaju,ale v skutočnosti sa strážia a nechcú pribrať,
Čo tak navštíviť kvalitného výživového poradcu - nejakého lekára čo sa tým zaoberá. Ten ti konkrétne nastaví jedálníček, urobí merania, vyšetrenia. Ja by som uprednostnila nejaku ambulanciu pre výživu ale nie ,,babky bylinkárky,, alebo rozne samozvané leičitelky lebo dnes je toho ako hub po daždi a už sa v tom ani mrcha nevyzná komu možno doverovať. Kvalitné jedlo v pravidelných časových odstupoch, kvalitné tuky! a napr. 2x týždenne nejaký pohyb - čo ta baví aby ti spevnelo svalstvo.
@carinka09 neviem ci treba pre otehotnenie priberat. odjakziva mam vahu tesne pod 50kg....po porodoch tesne nad 50kg....pri vyske 164cm.
- prve sa podarilo hned na prvy krat
- druhe sme spravili po 7mes. snazenia
- tretie len tak hop-sup ani nevieme kedy 🙂
skor si myslim ze tvoj problem bude niekde inde. zdrava strava? fyzicky problem? partner? psych. pohoda? nedostatok vit? mineralov? hormony?
@katarinamarkova niekedy aj tí lekari nevedia čo už povedať pacientke ked sa stav stále nemení - v tomto prípade ide o otehotnenie. Moja švagrina ma 47 kg aj s oblečením a porodila 3 deti a to si vahu strazi a aj deťom nedá ani ,,chlp,, sladkého. Ja by so si aj v prípade že chcem otehotniet sledovala aj cyklus - kedy je ovulácia a podobne. Možno to pisatelka problému robí neviem, ale často je to aj vnutorné presvedčenie a nastavenie ,,nemožem pribrať,, podobne ako ,,nemožem schudnuť,,. Všetko sa začína vraj začína v hlave - okrem toho že su tam usta. Preženiem to do absurdu - denne 1x fast food a po mesiaci si povedz či si pribrala a či nie.
tiez som otehotnela s vahou 42kg a rodila s vahou 53kg. druhe s vahou 41kg. mam 160cm. tiez nemozem pribrat ☹ a kazdy mi iba vravi, jeziiiiis ty si straasne chuda... fajn, tak ja asi zacnem odpovedat, jeeej ty si strasne tucna. neviem co si ti ludia myslia, ze to je ok, take komenty? anyway, drzim palce!
@carinka09 Myslim, ze nepotrebujes ani pribrat ani schudnut, ak jes pestro, tak jedz este pestrejsie : ), uvolni sa hoci aj vinkom, nestresuj sa preto, ze sa nedari.. Ries to systematicky. Psychika je aj v tomto pripade sakra dolezita - byt v pohode, nie presvedcit sa, ale v skutocnosti byt, uzivat si zivot.
Netusim ci sportujes alebo nie, ale ak nie, tak sportuj aspon trochu, podla moznosti, lebo krvny obeh je dolezity, nech sa ten kyslik vsade poriadne dostane, aj vitaminy, aj do vajednikov.. Aj partner nech sa hybe a je pestro - kvoli vitalite.
Ja som pred jednym tehotenstvom z pohodlnosti pribrala, a este sme dost pili s kolegami na sluzobke, a pred druhym som so znahy po porode schudla, a jedla som chabo, aj som kojila, a aj tak som otehotnela. Nikdy som vsak ale nesedela na zadku (prvy trimester sa nerata : ).
Ak sa aj dost hybete (beh, plavanie, bicykel, posilka, turistika.. co mate dostupne), a aj tak sa Vam nedari, tak by som asi navstivila s partnerom centrum asistovanej reprodukcie. Teda podla toho ako dlho sa snazite a ako velmi to chcete.
@pammy tieto komentáre typu aká som strašne chudá presne aj ja poznám a tiež mi pekne lezú krkom 😠 človek by povedal, že si tí ľudia už zvykli a ešte keď dobre vedia, že sa v strave neobmedzujem, ale tiež toto stále počúvam. Tak už len preto, aby to človek dokola nemusel počúvať a celkovo sa cítil lepšie by bolo fajn mať nejaké kilá navyše :D
@sardinka333 Nad výživovým poradcom som nerozmýšľala, najprv by som sa chcela pokúsiť sama, len neviem ako na to, preto som si prišla po rady sem ... s výživovými poradcami nemám skúsenosti, takže neviem, ktorý je zrovna kvalitný, ani koľko by to tak finančne stálo - vytvorenie jedálnička "na mieru", ale tuším, že dosť ... v dnešnej dobe na tom veľa ľudí zarába, pričom neviem, či sú v tej oblasti skutočne aj takými odborníkmi (nehádžem všetkých do jedného vreca, len potom neviem rozoznať, ktorý je ten "správny", keď už mám za to zaplatiť), takže verím, že to zvládnem aj sama... len mám pocit, že ja viem viac o chudnutí od kamáratok, a tak keďže diéty sa na nás valia z každej strany, ale rady ako pribrať už je ťažšie nájsť... s týmto problémom v mojom okolí nebojuje napríklad nikto, ale ako vidím, nie som sama, čo má takýto problém
@carinka09 ja si myslim ze vahu a vysku mas OK.mam svagrinu ktora ma vahu asi taku istu ako ty max.55 kg ale vysku ma 178cm a otehotnela na supu a kamaratku co je taka ista ako ty neviemci nie este mensia a tenucka.tak ste priblizne na tej istej vlne.podla mna s tvojim otehotnenim nema vaha a vyska nic spolocne.
@carinka09 začni posilňovať, to je asi jedine riešenie ako pribrať. Naberieš trošku svalovej hmoty a tá niečo váži. Pôjde to síce pomaly, ale výsledok stojí za to. Poznám niekoľko prípadov, keď baba krátko po začatí intenzívnych tréningov otehotnela, ja sama som toho živým príkladom.
A nepotrebuješ ani drahého výživového poradcu, aj tu na MK je niekoľko skupín, kde ti kočky ochotne poradia zostaviť si správny a výživný jedálniček, jediné čo budeš potrebovať je tréner vo fitku, aspon na pár tréningov, aby ťa naučil správne cvičiť.
@carinka09 do jedal si pridavaj tak za lyzicu masla alebo kvalitneho oleja, lyzicu smotany.. robievaj si casto energeticky bohate koktejly (smotana+ovocie, napr. banan.. + kakao, cokolada...), jedavaj orechy (tie obsahuju vcelku dost tuku), stav na energeticky bohatsie potraviny, skus aj ten B-komplex, ako Ti tu uz radili baby (zvysuje chut do jedla)..
+pozor na sladene a bublinkove napoje, lebo vedia zaplnit zaludok a zmensit chut do jedla
+sladkosti jedz az po jedle, aby si si nezahnala chut na normalne jedla
+robievaj si omacky (svieckova...), kt. obsahuju smotanu a jedz ich s knedlou (to su take kaloricke bomby)
+maslo - zvykne zvysovat zasoby tuku 😉
+kombinacia jedal spomaluje travenie, takze zvysuje moznost pribratia
+jedz aspon tych 6-7x denne
+nevynechavaj pecivo a prilohy
+ sportuj, aby sa Ti nabrali svaly (tie vazia viac ako tuk, takze vaha stupne) - ale pozor, musis viac jest, aby si neschudla
+jedz kvalitne bielkoviny - tvaroh, maso, ryby, mliecne vyrobky...
+ak Ti nie je proti srsti, tak skus srvatku - obsahuje velmi vela cennych bielkovin
tak cokolvek, co uznas za vhodne, skus, mozno pomoze, drzim palce, snad pride aj vytuzene babatko 😉
@moma BMI má v pásme podváhy, navyše ju lekár upozornil na nízke tukové zásoby (predpokladám, že má alebo mala poruchy cyklu); nadobudnutie svalovej hmoty jej v tomto prípade veľmi nepomôže. Po psychickej stránke pravdepodobne áno, ale jej problém vyrieši jedine plnohodnotná strava a hlavne zvýšený príjem kalórií.
Svalová hmota je akýmsi kotlom organizmu na spaľovanie energie - čiže v jej prípade by mohlo nadobudnutie svalovej hmoty pôsobiť presne naopak, kontraproduktívne.
Pohyb áno, ale rekreačný, kondičný.
@lorela to bolo len z vlastnej skúsenosti. Určite si nemyslim, ze by posilňovanie malo pôsobiť presne naopak. Tiež som sa nútila jesť čokoľvek, len aby som pribrala, ale jednoducho to nešlo. Ale akonáhle som mala pravidelný energetický výdaj, rapídne sa mi zdvihla chuť do jedla, samozrejme plnohodnotná strava je podmienkou. Určite nie nejaké kardio tréningy, beh, aerobic alebo niečo podobné, ale silové cvičenie. A vlastne aj tu sa dá hovoriť o rekreačnom a kondičnom pohybe (2-3x do týzdňa).
@asocial NIKDY som nepočítala žiadneale absolútne žiadne gramy :D to prosím ťa,odkial máš takéto desinformácie ,moja zlatá?
moje BMI je našťastie v rozmedzí tých najlepších čísel 🙂netrpím ani podváhou,a ani nadváhou ,takže nemám potrebu rátať každý gram...asi si zle čítala.ale to sa stáva
za to,že radím pani zakladateľke sa normálne najesť ,to ešte z toho nevyplýva :D
@moma
@jajurka aj ostatným, čo sa zapojili ďakujem za rady 😉
Budem sa teda napchávať ešte viac ako doteraz, hlavne sa budem čo najviac snažiť o kvalitné a výživné potraviny .... spojím to aspoň s nejakým pohybom ... do toho to B-čko , popýtam sa aj na tie nutridrinky a snáď to pomôže 😉 Ak aj hneď neotehotniem, ani mať o pár kíl naviac nebude na škodu 😀 nech mám aspoň nad 50 ! pri mojej výške ...
Budeme veď ďalej snažilkovať a sledovať si cyklus, v tom pokračujeme naďalej, a keď to do leta s mimi nevynde, nabehneme aj za inými doktormi, nech to teda riešia a snáď sa nám raz podarí.
Ja som tiež bola vždy vychrtlina, každý mi stále hovoril, že nech priberiem, že ma už ani nevidno. Ja za to nemôžem, že mám taký metabolizmus. Inak som zdravá. Každé telo je iné. Otehotnela som dva mesiace po vysadení. Podľa mňa to nie je o tom, že si chudá, ono je to v hlave či chceš či nie. Stačí sa na to nastaviť a bude to. Stravuj sa normálne ako doteraz, keď na to bude stále myslieť, tak to tiež nie je dobre. Buď normálna 🙂 ako doteraz.
@carinka09 keď to nejde pribrať, nechaj tak, nemysli na to, snaž sa byť v pohode....ak si zdravá a v poriadku, nie je to o hmotnosti....maj trošku trpezlivosti 🙂
celý život som bola príliš útla, otehotnela 45 kilová, hoci som jedla všetko, bez obmedzenia a hlavne tony čokolády 🙂 , moja najvyššia hmotnosť bola 60 kg v 9 mesiaci - lekári mali z toho des. Teraz som po 40-tke a váha sa trošku pohla k 55 🙂 ale musím napísať, že TK mám 90/60, a HDL cholesterol, ten dobrý 2,2 čo je dvakrát norma
@marina24 kľud, nepíš, keď si nezažila...sú jednoducho ľudia, ktorí sa neobmedzujú a ich váha nerastie
@malabiba ano, krvny tlak mavam aj ja nizky, tak aspon nam infarkt nehrozi :D To pribratie aspoň skúsim, možno sa nepodarí, možno aj hej a k ničomu to nebude, ale skúsiť chcem všetko ... už keď mi to bolo povedané ... inak by ma to nenapadlo riešiť ... ale je možné, že problém je v niečom úplne inom, keď iným ženám sa podarilo otehotnieť aj pri nižšej váhe než mám ja ... však keď nič iné, budem sa cítiť možno aj lepšie, ak by sa mi pribrať podarilo, keď je nízky tlak, automaticky je človek malátny, unavený, bolesti hlavy (aj keď ani na ten pribratie pár kilo nemusí pomôcť :D) .. ale skúsiť treba všetko 😉
@malabiba práveže zažila,ale trošku inak,bola som vychrtnutá na kosť,lebo som nejedla takmer nič,okrem obeda,a zo všetkého mi bolo zle,vypadaa som hrozne,na svoju výšku dosť veľkú mi všade trčali kosti a bedrové som mala vystupene z tela,tak asi viem,čo znamená,čo je chudosť,ale stačilo,že som normálne začala jesť,ranajky,obed,oolovrant,večru,sladké a pribrala som ,,a bez problémov,o dva mesiace mala som normálnu vahu,len to chcelo jesť a nie obmedzovať sa...preto presne viem,čo znamená,ked človek "chce pribrať " a ked " nechce "...
našla som túto diskusiu, lebo tento problém má momentálne moja sestra a snažím sa jej pomôcť, ale určite nemôžem súhlasiť s názormi @marina24. Sú ľudia, ktorí naozaj nemôžu pribrať, aj keby sa na hlavu postavili, nie je to o tom, či chcú, alebo nechcú. Segra jedáva pravidelne, chutí jej jesť, má rada kalorické jedlá, o ktorých môžu ženy v procese chudnutia len snívať, ale aj tak sa jej váha nedvíha. Inak je zdravá, vyšetrenia jej robili a na nič s neprišlo. Takú postavu má už roky, ale až keď príde žena do určitého veku, tak jej to začne vadiť a chce to riešiť a možno rovnaký problém má aj zakladateľká tejto témy a určite jej nepomáha neodborný názor "kto chce pribrať, ten pribere, len treba viac jesť". Písala si, že aj ty si mala málo kíl a zrazu v priebehu dvoch mesiacov si sa dostala na normálnu váhu. Zaujímalo by ma, čo si teda začala jesť, keď tvrdíš, že je to také jednoduché.
@rata
@malabiba To, či jem veľa alebo málo býva spravidla subjektívne tvrdenie. Veľmi často sa totiž stáva, že človek má pocit ako málo je, a v skutočnosti je to veľa nielen čo do objemu ale aj čo do kalórií, alebo naopak, objemu málo ale kalorické bomby. Platí to aj naopak - subjektívny pocit "jem veľa" v skutočnosti môže znamenať napr. nízkokalorické jedlo a množstvo vlákniny, ktorá ešte aj navodzuje pocit sýtosti.
Preto by nebolo zlé, keby ste uvádzali konkrétne vaše jedálničky, aby sa viac hláv k tomu mohlo vyjadriť a tým názory nadobudnú možno aj na objektivite.

@ludmilaka Prepáč, kamarátka bola prihlásená a omylom som písala z jej nicku, ale písala som to ja, asi si domyslela 😀