icon

Potrebujem pribrať, aby som mohla otehotnieť. Ako na to?

carinka09
17. mar 2015

Ahojte, neviem, či už je založená podobná téma, ja som našla iba príspevky na tému schudnutia pri otehotnení alebo po pôrode, takže prípadne ma nasmerujte na iné diskusie s témou "Ako pribrať". V každom prípade vás prosím o rady a skúsenosti - BMI mám v podváhe (17) napriek tomu, že sa stravujem normálne (žiadne diéty alebo nejaké špeci stravovanie, jem v podstate všetko a kedykoľvek mi chutí). Napriek tomu pribrať nedokážem a podľa všetkého mi nedostatok výživy znemožňuje otehotnieť, podľa lekára mám nedostatok tukových zásob a živín, preto sa telo otehotneniu bráni.
Odkedy to viem, snažím sa kupovať kvalitné potraviny, dopĺňať vitamíny výživovými doplnkami a jesť čo najviac (aj keď objem žalúdka nepustí), no na váhe nepriberám a neviem čo viac mám pre to urobiť. Metabolizmus je daný aj geneticky a ja som útla od detstva, takže môžem zjesť aj slona a nepriberiem. Viete prosím poradiť nejaké typy na priberanie ? ďakujem

malabiba
19. mar 2015

@lorela to máš pravdu.... raz som to skúšala - keď sa zráta energia príjem - počet kalórií a energetický výdaj je nižší, mal by človek pribrať. Však stačí počítať, podľa veku, pracovnej aktivity - napr.: 9 000 kJ na deň, zhruba z 90 gramov bielkovín, 240 gramov sacharidov a 65 gramov tuku, potom zobrať energetické tabuľky potravín a rátať....ale....je tu ale...ak je nízky tlak, vysoký HDL cholesterol, rýchly metabolizmus a každý deň prejdem pešo aj 2 km, cez víkend lyžujem, bicyklujem a pod. treba pridať, pridám - energetické tyčinky, sladkosti, večerná grilovačka, mäsko, milujem tvarohové koláče....no aj tak je to málo a to už nehovorím, že je to ako tak na môj malý žalúdok

rata
19. mar 2015

@lorela ok, uvádzam príklad, segra si dá na raňajky 2 krajce chleba s maslom, džemom a šálku granka, obed - klasická slovenská kuchyňa, väčšinu dní v týždni je to mäso (kuracie, hovädzie, bravčové) s klasickými prílohami, hranolky, pečené zemiaky alebo ryža, sem-tam k tomu ešte nejaká zelenina. Poobede vyjedá sladkosti a na večeru zje znova 2 rožky/2 krajce chleba buď s niečím natreté, alebo neodolá ani klobáse, či slaninke. Ja nie som odborník, ale stojím si za tým, že sú ľudia, ktorí nedokážu pribrať, možno je ten dôvod skrytý, ale keby som ja jedla to, čo jedáva segra, tak mám kíl na rozdávanie a ona nemá na sebe gram tuku.

lorela
19. mar 2015

@malabiba
@rata Musím utekať, odpoviem večer alebo zajtra 🙂

lilli19
19. mar 2015

ahoj😃ja si nemyslim ze musis pribrat na to aby si otehotnela...pockala by som rok a potom by som to riesila. ja som otehotnela so 42 kg pri vyske 172 cm... som v 34tt a vazim 50 kg... takze myslim ze sa to da.a tie blbosti co tu pisu niektore, ze pribrat sa da- tak ja sa o to snazim uz fost dlho, jem vsetko, milujem slaninu a cokolvek ine, foprajem si aj fastfood a pribrala som az v tehu. a ze genetika nefunguje?u nas na 100%bo inak si to ze sme vsetci stihli vysvetlit neviem. s pohybom to teda tiez neprehanam😉

carinka09
autor
19. mar 2015

@lilli19 písali mi to tu už viaceré, že sa im podarilo otehotnieť aj pri nižšej váhe než mám ja, takže bude na tom niečo ;) ... je to až neuveriteľné, ale zdá sa, že keď je organizmus zdravý a má dostatok živín, že tá nižšia váha tehotenstvu nebráni ... takže v mojom prípade bude ten pes niekde inde zakopaný ... aj keď skúšať budem aj tak ... aj jedno aj druhé ...len už ani nie, že pribrať, nech môžem otehotnieť, ale už aby som bola tehotná, nech môžem priberať 😀

marina24
19. mar 2015

@lorela správny postoj naozaj,..a suhlas,totálny 🙂

@rata čo som začala jesť ?🙂 kalorickejšie jedlá a viac do dna,ako raz alebo dva 🙂 sladké,slané,bez preberania,obedy,ranajky,všetko,vypražané,mastné,nevravte mi ,prosím vás,že z kalorických jedál a sladkéh onepriberete...lebo to je taký bluuuuddd,že sa mi nožík vo vrecku otvára,ked to počujem od niekoho.keby naozaj človek jedol kaloricky,všetko,stále vkuse,velakrat do dna,nevyberal by,a jedol by trebars rychlo,a velke porcie,NEEXISTUJE ,aby nepribral.telo predsa nemá nejaké diery v sebe,aby toz človeka vytekalo nejako pomimo ...musí to byť v žaludku to jedlo,musí tam byť ta energia,a nemôže sa taký objem jedla a kaloricky len tak spaliť,a samozrejme bez akejkolvek fyzickej aktivity ,žiadny šport,tak mi toto nevravte nikto,lebo sa za hlavu držím,ked to čítam

rata
19. mar 2015

@marina24 čuduj sa koľko chceš, ale nemám dôvod si niečo také vymýšľať, možno keby som to nevidela na vlastné oči, čo ten človek konzumuje, tak tiež neverím. Je to tak, ako som písala vyššie, sestra jedáva kalorické jedlá, nešportuje a roky nemôže pribrať. Nezmenilo sa to ani v puberte, ani teraz v dospelosti. A naozaj neviem, prečo by to mal byť blud, sama vidíš, že tu písali žienky, ktoré naozaj nevedia pribrať, aj keď chcú. Veď predsa žiadna žena nechce vyzerať až tak štíhlo, že má z toho komplexy a okolie si myslí, že má anorexiu.

zuzana76
19. mar 2015

@marina24 ja som jedla tiez vela a nepriberala som / porovnatelne s mojim manzelom, 3 rezne s prílohou a pod./, zmenilo sa to az teraz, ked uz mam takmer 40, az teraz si uz musim davat trochu pozor na to co zjem, ale stale mam tak 54-55 kg na 165 cm, kedysi to bolo 45-46 kg, teda ked som mala tak pred 30-tkou, ale proste to vyslo zo mna, zrychleny metabolizmus, wc aj 3x za den

marina24
19. mar 2015

joj,myslite si,čo len chcete 🙂mna nepresvedčíte,ja viem o tom svoje 🙂ale OK🙂

rata
19. mar 2015

@marina24 tak tu aspoň nešír nepravdivý názor, že neexistuje človek, ktorý by nedokázal pribrať, pretože to nie je o tom, či niekto CHCE alebo NECHCE pribrať. Tak ako existujú obézne ženy, ktoré nemôžu schudnúť aj napriek tomu, že sa obmedzujú v jedle, tak isto existujú ženy, ktoré nevedia pribrať, aj keď sa o to veľmi snažia. Myslím, že posledné, čo potrebujú počuť je to, že je to vlastne ich chyba, lebo ich "chcenie" nie je dostatočné...keby to bolo také jednoduché ako tvrdíš, všetci máme figúru po akej túžime.

marina24
19. mar 2015

@rata ako nehnevaj sa,ale je choré hovoriť,že "nemôžem ani kilo pribrať "....kilo človek priberie aj ked sa napije litra vody a dá si celý obed...tak má kilo navyše,a nie písať drísty,že nemôžem ani kilo pribrať,,to kde sme ?na psychiatrii ?čo sa to jedlo a pitie vyparí ?

carinka09
autor
19. mar 2015

@marina24 ty máš ozaj veľmi skreslené vnímanie v tomto smere ... ako môžeš porovnávať naplnený žalúdok vodou alebo aj jedlom s tukom, ktorý sa v tele uloží ... však tu ide presne o to, že tým, čo nevedia pribrať sa ten tuk neukladá a netvoria sa zásoby, jednoducho rýchly metabolizmus a všetko sa to spáli ... ja jem teraz napríklad len druhý deň viac než doteraz a už vidím na sebe, ako mi trávi ... neviem, čo je na tom také ťažké pochopiť

oli18
19. mar 2015

@marina24 Tiež nemôžem pribrať celý život na váhu, akú by som chcela. Ani liečbou štitnej žľazy sa nič nezmenilo. Pritom v tehotenstve som pribrala po 24 kg. To asi ty nepochopíš, ak si schopná za týždeň pribrať 5 kíl 🙂. Takže sú ľudia, ktorí majú s tým problém.

marina24
19. mar 2015

@oli18 ale ty mas diagnozu,stitnu zlazu,to je niečo ine,uplne ...to s tým nesuvisi,to je evidenntne,že nepriberieš,ale ked nema nikto žiadnu chorobu,vdaka ktorej chudne,tak nema dovod nepriberať.

oli18
19. mar 2015

@marina24 Práveže preto som išla na endokrin., že som si myslela, že je to v ŠŽ. Nie je, sú to gény. 🙂

malabiba
20. mar 2015

@marina24 ty vieš tak fungovať? - bez pohybu? no ja teda nie a vyžaduje si to aj moja práca...a keby som sa aj na hlavu postavila 4 rezne naraz nezjem 🙂 to proste nejde - však by človeka zložilo.....to by som musela ležať a niekto by ma musel kŕmiť 🙂 ...a žalúdok nie je nafukovací a v mojom prípade ani mechúr, ak vypijem 1 liter vody, idem popri 3 krát na wc - no kapacita nepustí

zuzka38
20. mar 2015

@carinka09 ahoj nasla som tuto temu teraz, predosle prisoevky som necitala, BMI je hluposr, ppdla neho som aj ja cely zivot podvyzivena 😉 otehotnela som d vakrat v pohode pri vyske 178cm mam 52kg..drzim palce

elizita
20. mar 2015

BMI je hovadina... vobec nezohladnuje vek, co je velmi dolezite... ja mam 173cm a 51kg a manzel sa na mna len kukol a bola som tehotna 🙂 a teraz jem stale rovnako ale zmena hormonov a normalne sa to zacalo pocas tehotenstva na mna lepit... aj ked mi stale trcia kosti 😀 ak si typ metabolizmu ako baby co tu pisali vratane mna, prezieranim nepriberies akurat si uskodis... skor sa objektivne pozri na svoj jedalnicek, ci je primerany obsahovo a ci jes aspon ako tak pravidelne a nie na mnozstva... hlavne sa ukludni, zrelaxuj, nestresuj, manzelovi vyber mobil z vrecka nech si deti neozaruje a hlavne nehlcte hovadiny ako doplnky vyzivy...

elizita
20. mar 2015

@marina24 vies, ked nie si typ, ktory nevie pribrat a nechces to pochopit, tak to ani nepochopis... je to presne ako ked niekto povoli uzdu svojmu jedalnicku a hned su kila nalepene a teda prave naopak, cely zivot si musi strazit co do seba dava.... a nemusi mat ani stitnu, jednoducho - geny .. zmier sa s tym

rata
20. mar 2015

@marina24 po prvé, nikto tu nehovorí o jednom kile, pri žene, ktorá má 180 cm a váži ledva 50 kg naozaj jedno kilo nezaváži. Vyjadruješ sa, akoby si napísala štúdiu o tom, že priberanie je o chcení a kto tvrdí opak, je klamár, takže ak máš nejaké vedecké poznatky o svojich tvrdeniach, tak sa podeľ aj s ostatnými a nešír tu bludy. Je mi jedno, že tebe to nejde do hlavy, možno ešte v živote spoznáš ľudí, ktorí naozaj trpia takým problémom. A nie, nie sme na psychiatrii, myslím, že existujú väčšie záhady na tomto svete ako to, že ženy nevedia pribrať. Ja poznám v mojom okolí dve, ale aj keby som nepoznala, nikdy by som nemala také striktné názory ako ty.

malabiba
20. mar 2015

@rata lenže @marina24 má pravdu, ak zješ viac, ako vydáš, pribrať musíš....čiže tabuľky a rátať a musí to ísť...zákon zachovania energie...len ide o to, vedieť toľko zožrať

elizita
20. mar 2015

@malabiba ja napr cez vianoce, ked asi vacsina ludi zje viac a ma minimum vydanej energie idem jednoducho viac krat na velku... tomu sa hovori metabolizmus... asi neprijme nic navyse, vie co je dost...

rata
20. mar 2015

@malabiba tak telo mojej segry funguje mimo zákonov, neviem si inak vysvetliť to, že má nulový pohyb (chôdzu na autobus naozaj nepočítam), jedáva kalorické jedlá a nemá na sebe gram tuku.

adka31
20. mar 2015

@marina24 ako mozes toto povedat, na zaklade coho tak usudzujes? na zaklade stravovania tvojho frajera? neviem ci si lekar, alebo nejavy vyzivovy odbornik, ked spominas nejaky zakon o zachovani energie. samozrejme, ze ked clovek ( pokial nema ine zdr. problemy ) normalne je, tak by si mal vahu drzat, teda nie chudnut. je vela ludi, ktori nemozu pribrat, lebo to maju dane genetikou. jedia viac a casto, nemozu jest slonie porcie, to sa neda, ale konzumuju jedla s poriadnou kalorickou hodnotou a predsa nepriberu. poznam to na sebe. tvoje slova sa viazu iba na teba, tvoj telo, nemozes predsa vsetkych "hadzat do jedneho vreca".

lilli19
20. mar 2015

to ze by som natlacila do seba kopec jedla navyse by malo u mna ten isty ucinok ako bolo vyssie spomenute, isla by som viackrat na wc- to je cele😉

malabiba
20. mar 2015

@elizita ak ideš tri krát za deň na veľkú v poriadku to nieje
@adka31 somarina, blboosť, veď to nemá logiku 🙂 .....treba si urobiť jedálníček a každé jedno jedlo rozrátať na bielkoviny, sacharidy a tuky...potom výdaj....potom vek, pohlavie, výšku a povolanie....ak je človek zdravý a príjem prevyšuje výdaj - energia sa ukladá....ak nepriberie, tak treba ísť k lekárovi a hľadať príčinu, kde sa energia stráca, človek nie je perpetum mobile
@rata a to si s ňou celý deň a rátaš koľko zjedla a vydala? 🙂

adka31
20. mar 2015

Len netusim ktora normalna zena pri xy povinnostiach si pocita bielkoviny, sacharidy, tuky a neviem co este. Irituje ma, ked tu pisu take, ktore tento "problem" nemaju, nepoznaju. Leda ak by to boli odbornicky, ale ani tie neziju v cudzom tele.

rata
20. mar 2015

@malabiba žijem s ňou v jednom dome, takže áno, vidím, čo zje a viem, ako trávi čas a aký má životný štýl. Ja nepíšem o nejakej imaginárnej osobe z vesmíru, mám to doma pod nosom, takže preto tvrdím to, čo tvrdím.

margarita
20. mar 2015

necitala som diskusiu, tak sorry ak sa opakujem, a niekto Ti to uz napisal.

ja mam 175 cm a beznu vahu 53kg, moje BMI je tiez okolo 17.
otehotnela som bez problemov 6x v zivote, sice 3x z toho som potom potratila, ale kvoli nizkej hmotnosti to nebolo....pri tehu som pribrala najprv 12kg, pri druhom az 22kg, a pri tretej asi 20kg. vzdy som do polroka od porodu mala zase svojich oblubenych 53 😀
tolko cisla, a teraz teoria
aj mne moja endokrinologicka vravela, ze s takym BMI nemam sancu ani len otehotniet, a ze mam pribrat a bla bla bla, snazila som sa ako som vedela. jedla som same 13 a viac percentne smotanove dezerty, do kavy som si davala denne slahacku a pod., vecerala som aj o 23.00 slaninu 😀 a nic ani gram.
tak napokon doktorka usudila, ze je to asi naozaj nie nedostatkom mojej snahy, ale ze moje telo je skratka tak stavane, mam velmi dobry a rychly metabolizmus.

ale zistila mi autoimunne ochorenie stit.zlazy, na co som brala lieky, lebo ked som uz otehu, tak telo si povedalo, ze toto asi nezvladne 😉 a s liekmi som v pohode deticky donosila.

ak si este nepatrala po inych moznych pricinach preco sa nedari, tak odporucam, lahko sa to zvali na hmotnost, ale ja poznam kopec bab ako ja, co maju aj 4 deti, alebo maju takmer 100kg a tiez otehotneli....
drzim palce, ja v zivote dokazem pribrat len v tehu 😀

rata
20. mar 2015

@adka31 súhlasím s tvojím názorom, mňa sa teda problém nepriberania netýka, ale viem sa vcítiť a snažím sa pomôcť sestre, ktorá má z toho veľké komplexy. Je to 20-ročná baba a hanbí sa ísť na kúpalisko, lebo jej trčia kosti, ja hľadám info, aby som jej mohla nejako pomôcť, ale namiesto toho si tu pripadám ako blbec, lebo podľa niektorých príspevkov nemôže na svete existovať osoba, ktorá nepriberie aj napriek kalorickej strave a nulovému pohybu.