Použitie tampónov u mladých dievčat: Riziká a skúsenosti
Ahojte, trápim sa s tým už dlhodobejšie. Keď som ja bola mladá, mama mi nechcela dovoliť používať tampóny, lebo z hľadiska viery sa bála, že prídem fyzicky o panenstvo (čo sa považovalo za veľmi dôležité) a nebudem počas svadobnej noci krvácať. V tom čase som sa nechala strachom opantať a naozaj som tampóny nepoužívala, počas svadobnej noci som krvácala, prvý tampón som skúšala až neskòr po pôrode. Trápi ma ale, ako vychovávať v tomto svoju dcéru. Tie, ktoré ste používali tampóny od mlada, krvácali ste pri svojom prvom styku? Viem, že je to trochu blba otázka, ale rada by som poznala odpoveď. Ďakujem
Odpoviem ti takto, ako 17rocna som nepouzivala tampony, ale skoncila som s akutnym stavom/ ovarialna cysta na gynekologii v nemocnici, kde sa gynekolog nebabral, ci som panna alebo nie, a vysetril ma cez posvu. Z tvojho hladiska - ostala som pannou alebo nie?
To čo sú za úvahy v 21. Storočí 🙈 ako nehnevaj sa viera je jedna vec ale toto mi už príde cez čiaru, odpanenie tampónom 🙈 preboha
O hymen môže žena prisť aj pri športe, úraze a niektoré sa dokonca tak už narodia... Žena je pannou až kým nemá prvý sex, bez ohľadu na to čo krváca a podobné blbosti.
K tvojej otázke, tampóny som síce nepoužívala, používala som kalíšok a panna som samozrejme bola.
Ale nerozumiem, prečo chces, aby dcéra krvácala? Veď netešila by si sa viac ak by si vedela, že to šlo hladko a bezbolestne ako to, že ju to bolelo, trápila sa a dokonca aj posteľ musela prezliecť...
Preboha a preco by mi malo zalezat na tom ci pri prvom styku krvacam alebo nie? 🫣🫣 to kde sme v stredoveku? Necitala som komentare, tak sa urcite budem opakovat, ale panenska blana je otvorena, takze pouzivanie tamponov nijak nenarusi jej “celistvost” a aj keby, stale to z dievcata neurobi ne-pannu a nie vsetky zeny pri prvom sexe musia krvacat, aj keby sa pred tym svojej vaginy ani len nedotkli. Pokial nepotrebujes aby ti dcera druhy den po svadbe priniesla ukazat krvavú plachtu, tak neries hluposti.
Autorka, aj toto sa u vás praktizuje?
„Prítomní svadobní účastníci sa potom vzdialili, u niektorých svadieb však výnimočne zostávali, aby prizerali prvému koitu a mohli podať svedectvo. Ak ženích vykonal defloráciu počas prvej polhodiny, bol považovaný za veľmi schopného muža. Keď sa deflorácia ženíchovi v priebehu noci nepodarila, bol taký zvyk u východných Slovanov, že ju dokončil buď starší družba, čo býval väčšinou brat ženícha, alebo bojar. V Bulharsku zase v prípade neschopnosti manžela dokončila defloráciu skúsená stará žena,“ uvádza Jančíková.
Keď mladomanželka prišla o panenstvo, po čom zostala na košeli alebo posteľnej bielizni stopa, na druhý deň ráno túto stopu vyvesili na žrď alebo verejne vystavovali, niekde dokonca nosili v sprievode ako zástavu. Jančíková hovorí aj o tom, čo sa udialo, ak dievčina pannou nebola: „Keď napríklad v Saratovskej gubernii zistili, že nevesta nebola panna, priviedli ju do miestnosti a ženích ju smel pred všetkými zbiť.“ Na Slovensku však rodičia ženícha poslali rodičom nevesty fľašu, ktorá bola obalená perím a k tomu prihodili hlavu a pazúry sliepky.
@walentina7 ja som tiež prišla o panenstvo v 16 rokoch s mojou prvou láskou,boli sme vtedy spolu skoro rok a bol to krásny zážitok za ktorý som doteraz vďačná ,som preto nevychovaná či čo?A ano odvtedy sme mali nornlany intímny vzťah a žiadna ľahká žena sa zo mna nestala 😅A autorka ty budeš môcť byt rada ak o to tvoja dcéra príde tiež s milovanou osobou vtedy keď to ona uzná za vhodne a teba nech aj šľak trafí že s tym nepočká do svadby.Chorá žena fakt👏
pouzivanie tamponov nema s krvacanim pri prvom styku nic spolocne. a ani to nie je pravidlo, ze dievca/zena pri prvom styku krvaca. @autorka odporucam ti trosku si nastudovat veci okolo toho, aby si (a to myslim v dobrom) dceru nevychovavala v nevedomosti, ako tvoja mama
Používala som od 15-16 také tie najmenšie, tuším ob ružové (vacsie boleli pri zavádzaní) a aj tak som spokojne krvácala asi 4 dni po prvom styku 🥲 myslím že hlavný je výber veľkosti, pozor však aby neboli slabé a nepretiekli jej, mne stačili aj tie najslabšie. A poučiť o hygiene + radšej nech si ich nedáva na noc ak neplánuje skoro vstávať (nech ich nemá dlho, napr cez víkend keď nevstava ráno do školy a vstáva neskoro a pod)
Celkom kruté dospievanie si mala, prosím len to nerob dcére, normálne môže používať tampóny aj v 15 tich, a tiež ju neuč k tomu, že sex až po svadbe to je snáď najväčšia kravina čo môže človek spravit
@walentina7 tak pouzivala som tampony velkosti mini, ktore mali priemer asi 2 cm, a nikdy som necitila ziadnu bolest pri zavadzani, takze predpokladam, ze k ziadnemu poskodeniu panenskej blany nemohlo dojst.
@andrea_82 Je to obruba tkaniva na vonkajšom otvore vagíny, väčšinou má tvar donutu alebo polmesiaca s veľkou dierou uprostred, ale existuje mnoho variácií. Hymeny môžu mať strapce, niekoľko otvorov, alebo sa môžu skladať z lalokov. Hymeny sa vo svojom vzhľade veľmi líšia, a preto je tak ťažké urobiť skúšku panenstva," keď je číslo 82, dátum tvojho narodenia,tak zbohom rodina.
@tetapetra 82 je jej hodnota iq 😀 teda slabý podpriemer schopný vychodiť zš
@laurita285 nie je to smiešne, je to skôr veľmi smutné 🤦🏻♀️.
@zuzubb007 ano, mala som krute dospievanie a nechcem to tak urobit svojej dcere. A
Googlit viem, ale chcela som realne skusenosti zien, lebo mna moje strachy strasne zvazuju, muz ma tyral a prave kvoli nej som ho opustila, ked mala rok, aby nezazivala to, co ja. Tak jej chcem vediet zodpovedne odpovedat, ako to naozaj je (a nedosrat sa od strachu o nu, ako som sa bala vsetkeho ja...). Dakujem za vsetky normalne komentare 🙂
@tetapetra dievcata, ale ja nechapem, preco ma urazate. Ja VIEM, co je hymen a viem, ze to NIE JE mytus. Moja otazka bola ironicka, ked to ona tak napisala, chcela som, aby to vysvetlila. A o mojom IQ ty @laurita285 vies figu. Asi ho sama nemas vysoke, ked napises takyto komentar.
@andrea_82 veď si reagovala na vanilkovú zmrzlinu a tá to jasné napísala. Preto som sa pýtala,či to myslíš vážne. Neposmievala som sa, mňa len fascinujú otázky tohto typu,hlavne keď máme asi podobný vek a väčšina žien po 40r tu vyrastala na bravicku 😁. Alebo teraz keď sa dokážeš kopec veci dozvedieť z netu. Nečudujem sa mladým babám, to chápem,kopec veci si ešte nedokážu spojiť, jasné, to je samozrejmosťou,ale dospelé ženy a matky? A potom mi zase docvakne,čo sa vlastne čudujem,veď ja mám takú kmotru 🤦🏻♀️🤷🏻♀️
@tetapetra Bravo? To som mala tiez zakazane, lebo bolo "nemravne", dokonca aj jeho miernejsiu verziu, Kamarata. Nesud, kym nevies...
@autorka mrzi ma, ake detstvo si prezila. zaujima ma, ze aky mas teraz vztah s mamou, ked uz si sama matka a nebyvas s nou..? ak to pre teba nie je problem odpovedat..
no ja som potom strasna zena, a dokonca aj matka, ja som tampony pouzivala uz na zakladnej skole, minuly rok sme vyfasovali svoje dni na dovlenke pri mori, obidve aj s dcerou, takze aj ona den pobojovala, a od dalsieho pouzivala tampony. Do teraz som si vsimla ze sem tam ich pouziva. Kedze sa po troche minaju...
ja pouzivam tampony (a iba tie) odjakziva. Vsetko ostatne mi pride nepohodlne a aj dcere necham volbu, nech si nosi co len chce.
no vidis autorka, cakanie s neposkodenou panenskou blanou a starostami s tym spojenymi ti boli na nic.. ze? tak to treba hodit za hlavu a pouzivat co vam vyhovuje. Aj keby si isla z klastora k oltaru a oddala sa svojmu jedinemu prinociv, nakoniec sa z toho vykluje blb. Radsej si zivot patricne "uzijem" bez paranoje, strachov a fobii a zastrasovania... podla toho sa vies zariadit aj pri "vedení" dcéry urcitym smerom.
Kamosky pouzivali tampony az ako dospele. S mamou praveze vychadzame dobre, len bola overprotektivna, ale bola k nam dobra, otec mal znaky narcizmu, kedze jeho mama bola narcisticka. Co sa mi dialo, ako neviem povedat nie a podobne, som zistila az pri svojom narcistickom manzelovi, kde do svadby bol love bombing a ano, svadobna noc sa viac podobala na znasilnenie, nez na to, co som cely zivot cakala... Ale naucila som sa povedat nie, drzat si hranice, mat sa rada, otec tym, ze mal len odpozorovane veci z domu, precitol, vztahy s rodicmi sa napravili 🙂
Ja som používala tampóny od 16ticj, sex bol v 18ke, bol stále bolestivý a nič to nezmenilo na tom, že či som alebo nie som panna. Kľudne nech dcéra používa. 🙂
Počas panenstva som nemohla tampóny používať.Nešlo to, bolelo to, ale nepoškodil nič.
A len tak pre zaujímavosť, žena nemusí po orvom styku krvácať vôbec.

@walentina7 pri prvom sexe sa krváca?