Prečo doktori nevedia určiť dopredu, aká je to hrčka v prsníku?
Ahojte je možné že doktori nevedia dopredu čo je za hrčka v prsníku ?
Bohužiaľ lekári nemajú laserové oči. Cítia, že je tam hrčka je, ako to cítiš ty. Ďalej to treba hlbšie prešetriť. Niečo vidia ultrazvukom, no niekedy je potrebná aj biopsia.
Mas velmi vela moznosti.....Odfotit to a kuknut ci je to napojene na cievy alebo na zlazu( mammografia) , Pichnut do toho a kuknut sa na to pod mikroskopim( biopsia) .... a mnoho dalsieho- nic z toho ale mimo ambulanciu a bez techniky nevybavis....
Na základe USG alebo CT alebo MR nezistia presné bunkové zloženie útvaru a ani imunohistochemické vlastnosti to sa dá len biopsiou a ďalším vyšetrením vzoriek, práve tieto výsledky sú potrebné v ďalšom postupe a liečbe
Ahoj, jednoducho musia preskúmať, o čo ide...mne po biopsii hrčky v krku už len z jej vzhľadu vedel lekár povedať, že je to niečo ,,zlé,, no až následný rozbor v labáku, rôzne vyšetrenia tej hmoty, farbenie, rezanie a pod., potvrdili o akú hrčku a chorobu sa presne jedná...trvalo to cca týždeň až 10 dní.
A ty keď máš cítiš,že na teba "niečo leze",vieš hneď,čo to bude? Lekár nemá ako vedieť čo je to za hrčku,keď do nej nevidí.
no žeby nemali RTG oči? či nechali doma vešteckú gulu? hračka môže byť cysta, malígny nádor, benígny nádor, či len zhľuk prsných žliaz....preto sa robia ďaľšie vyšetrenia ako sono, mamografia a v neposlednom rade histológia - tá je najdôležitejšia a najpresnejšia
@martinmmartin lenže ty nechápeš, že technikou to nezistia a ak si nie sú istí čo to je, tak je na rade operácia. Ja som tiež bola na takejto zbytočnej operácii, lebo až po vybratí útvaru mohli biopsiou zistiť, že je to neškodný tukový útvar. Ale tak našťastie. Dotyčná sa pýta prečo sa to vyšetrením nedá zistiť skôr a predísť prípadnej zbytočnej operácii.
@jabadabadu áno, v mojom prípade bola operácia zbytočná, ale to sa dopredu nevie, takže na základe odporúčania lekárov, bola prevedená. Každý operatívny zákrok v celkovej anestézii je riskantný a v ojedinelom prípade sa môže skončiť negatívnymi následkami. Vidím, že to si mnohí akosi neuvedomujú. A všetko postatné som napísala vyššie, neviem čo je na tom také nepochopiteľné. Kto chce, ten pochopí, kto nechce, ten si ide svoje.
Lebo musia mat vsetky tie bunky toho utvaru. Ak to vyzera vselijako, robi sa aj rychly rez alebo sa iba odobera vzorka este pred operaciou. Tam je dolezita histologia. Moze byt velky utvar a nebude nebezpecny a moze byt mini a total agresivny. Od pohladu to nezistis

Hrcka je hrcka , tam koncia ludske zmysly. a co je to za hrcku sa musi zistovat uz technikou....tebe ked zasijem kamienok do vankusa tak tiez nebudes vediet ze aky je to presne bez toho aby si ho rozparala....