icon

Prečo doktori nevedia určiť dopredu, aká je to hrčka v prsníku?

13. aug 2022

Ahojte je možné že doktori nevedia dopredu čo je za hrčka v prsníku ?

martinmmartin
13. aug 2022

Hrcka je hrcka , tam koncia ludske zmysly. a co je to za hrcku sa musi zistovat uz technikou....tebe ked zasijem kamienok do vankusa tak tiez nebudes vediet ze aky je to presne bez toho aby si ho rozparala....

tinka_1807
13. aug 2022

Bohužiaľ lekári nemajú laserové oči. Cítia, že je tam hrčka je, ako to cítiš ty. Ďalej to treba hlbšie prešetriť. Niečo vidia ultrazvukom, no niekedy je potrebná aj biopsia.

autor
13. aug 2022

@martinmmartin takže zistí sa a keď sa vyoperuje aha ok

martinmmartin
13. aug 2022

Mas velmi vela moznosti.....Odfotit to a kuknut ci je to napojene na cievy alebo na zlazu( mammografia) , Pichnut do toho a kuknut sa na to pod mikroskopim( biopsia) .... a mnoho dalsieho- nic z toho ale mimo ambulanciu a bez techniky nevybavis....

anicka176
13. aug 2022

Na základe USG alebo CT alebo MR nezistia presné bunkové zloženie útvaru a ani imunohistochemické vlastnosti to sa dá len biopsiou a ďalším vyšetrením vzoriek, práve tieto výsledky sú potrebné v ďalšom postupe a liečbe

nikolka1986
13. aug 2022

Lebo to môže byť cysta, nádor, lipóm a X iných nálezov.

danyelia
13. aug 2022

Ahoj, jednoducho musia preskúmať, o čo ide...mne po biopsii hrčky v krku už len z jej vzhľadu vedel lekár povedať, že je to niečo ,,zlé,, no až následný rozbor v labáku, rôzne vyšetrenia tej hmoty, farbenie, rezanie a pod., potvrdili o akú hrčku a chorobu sa presne jedná...trvalo to cca týždeň až 10 dní.

vulka
13. aug 2022

Vôbec nie. To, že Ti niečo vyoperuj, to nemusí znamenať, že OK, som fit.

nelca0510
13. aug 2022

A ty keď máš cítiš,že na teba "niečo leze",vieš hneď,čo to bude? Lekár nemá ako vedieť čo je to za hrčku,keď do nej nevidí.

tykat
13. aug 2022

A ako by to mali vedieť? Na hrcke to nie je napísané.

mimi3008
13. aug 2022

Lebo konecne slovo v stanoveni diagnozy ma histologia

mogaa
13. aug 2022

no žeby nemali RTG oči? či nechali doma vešteckú gulu? hračka môže byť cysta, malígny nádor, benígny nádor, či len zhľuk prsných žliaz....preto sa robia ďaľšie vyšetrenia ako sono, mamografia a v neposlednom rade histológia - tá je najdôležitejšia a najpresnejšia

lilope
13. aug 2022

@martinmmartin lenže ty nechápeš, že technikou to nezistia a ak si nie sú istí čo to je, tak je na rade operácia. Ja som tiež bola na takejto zbytočnej operácii, lebo až po vybratí útvaru mohli biopsiou zistiť, že je to neškodný tukový útvar. Ale tak našťastie. Dotyčná sa pýta prečo sa to vyšetrením nedá zistiť skôr a predísť prípadnej zbytočnej operácii.

autor
13. aug 2022

@lilope presne

zenazaba
13. aug 2022

@lilope urcite to nebola zbytocna operacia. Uz si niekedy pocula o Schrödingerovej macke? Ak nie, precitaj si, snad pochopis.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
lilope
13. aug 2022

@zenazaba počula som. Ide o to, že keby vedeli lekári nejakým vyšetrením dopredu zistiť či ide o zhubný nádor alebo nie, nebola by predsa potrebná operácia. Žiadnu inú logiku v tom nehľadaj.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
lilope
13. aug 2022

@jabadabadu áno, v mojom prípade bola operácia zbytočná, ale to sa dopredu nevie, takže na základe odporúčania lekárov, bola prevedená. Každý operatívny zákrok v celkovej anestézii je riskantný a v ojedinelom prípade sa môže skončiť negatívnymi následkami. Vidím, že to si mnohí akosi neuvedomujú. A všetko postatné som napísala vyššie, neviem čo je na tom také nepochopiteľné. Kto chce, ten pochopí, kto nechce, ten si ide svoje.

lilope
13. aug 2022

@jabadabadu ty postrádaš logiku, ako vidím. Nebudem drať klávesnicu. Pekný deň.

viestta
13. aug 2022

@lilope ta operácia nebola zbytočná. Dala lekárom a hlavne tebe odpoveď. Nastastie dobrú. Bez nej by nikto odpoveď nevedel a možno by sa premarnil čas na účinnú liecbu

zenazaba
13. aug 2022

@lilope ale urcite si pocula o tom, ze i benigne utvary sa mozu casom maligne zvrhnut.

kiki68
14. aug 2022

Lebo musia mat vsetky tie bunky toho utvaru. Ak to vyzera vselijako, robi sa aj rychly rez alebo sa iba odobera vzorka este pred operaciou. Tam je dolezita histologia. Moze byt velky utvar a nebude nebezpecny a moze byt mini a total agresivny. Od pohladu to nezistis