icon

Psychické problémy počas menštruácie až ovulácie: Ako to zvládať?

28. máj 2026

Ahojte,

uz dlhsie si na sebe vsimam, ze pocas menstruacie az po ovulaciu byvam viac uzkostna. Beriem antidepresiva, pocas mesiaca som docela v pohode, ale pocas tychto dni byvam psychicky rozhodena, som nesustredena, uzkostna, pocitujem vnutornu nervozitu. Mate niektora skusenosti s takymito stavmi? Co vam pomaha? Uzivate nejake doplnky, pripadne lieky? Domnievam sa, ze to mozu robit hormony, planujem ist ku gynekologicke a poprosit ju zviat krv na hormonalny profil. Ked odznie ovulacia stav sa mi zlepsi.

Dakujem za odpovede 🙂

anonym_cfcce6
28. máj 2026

Ja beriem tiež AD, ale tento stav mám od ovulácie po menštruáciu, do jej skončenia. Robia mi to hormóny. Po ovulácii začína postupne klesať najmä progesterón a ku koncu cyklu aj estrogén. Práve tento pokles hormónov pred menštruáciou býva často spojený s úzkosťou, nervozitou, podráždenosťou, plačlivosťou a vnútorným nepokojom. Po menštruácii estrogén stúpa, okolo ovulácie estrogén vrcholí, následne stúpne progesterón, po ovulácii progesterón je vyšší, pred menštruáciou progesterón aj estrogén prudko klesnú = a mne práve toto robí problém. Zo suplementov užívam horčík, B6, pupalkový olej, a rastlinné fytoestrogény.

dena2006
Autor odpoveď zmazal
anonym_07e02a
28. máj 2026
@anonym_cfcce6

Ja beriem tiež AD, ale tento stav mám od ovulácie po menštruáciu, do jej skončenia. Robia mi to hormóny. Po ovulácii začína postupne klesať najmä progesterón a ku koncu cyklu aj estrogén. Práve tento pokles hormónov pred menštruáciou býva často spojený s úzkosťou, nervozitou, podráždenosťou, plačlivosťou a vnútorným nepokojom. Po menštruácii estrogén stúpa, okolo ovulácie estrogén vrcholí, následne stúpne progesterón, po ovulácii progesterón je vyšší, pred menštruáciou progesterón aj estrogén prudko klesnú = a mne práve toto robí problém. Zo suplementov užívam horčík, B6, pupalkový olej, a rastlinné fytoestrogény.

@anonym_cfcce6 Tak mne asi robi problem to stupanie hormonov. Chcela by som si to dat overit aj krvnymi testami, no ku gyn som objednana az o 4 mesiace.. Tiez beriem magnezium bisglycinad, b6, brala som aj pupalkovy olej. Skusim si ho este kupit. Boli ste aj na krvnych testoch?

anonym_cfcce6
28. máj 2026
@anonym_07e02a

@anonym_cfcce6 Tak mne asi robi problem to stupanie hormonov. Chcela by som si to dat overit aj krvnymi testami, no ku gyn som objednana az o 4 mesiace.. Tiez beriem magnezium bisglycinad, b6, brala som aj pupalkovy olej. Skusim si ho este kupit. Boli ste aj na krvnych testoch?

@anonym_07e02a áno bola som, hormonálny profil mám vcelku v poriadku, ale ja mám vplyvom AD zvýšení prolaktín. A mimo toho citlivo reagujem na pokles.

anonym_1337eb
28. máj 2026

tiež som na tom podobne. užívam magnesium bisglyc., tryptofan, vit. D, zinok, selén a Milgammu (kvôli chrbtu). už minulý mesiac som zaznamenala výrazne lepší stav pred menzesom. nebola som podráždená, precitlivelá. neviem, čo z toho mi pomohlo, ono aj strava (najmä cukor) prispieva k tomu nastaveniu. a toho sladkého ja pojem neskutočne :-/

katka3588
28. máj 2026

@anonym_autor ahoj ja užívam AD už rok a pol, mám presne tieto stavy niekedy aj horšie. Aj napriek AD to cítim, ja som ok len počas menzesu 😂 ostatné dni trpím. Horm.profil mi bol robený a mala som ok, aj kortizol je ok. Jediné čo mi vyšlo tak nízky progesteron mám všeobecne. Lekarka mi odporúčila HAK ale moc sa mi do toho teda nechce.

anonym_07e02a
28. máj 2026
@katka3588

@anonym_autor ahoj ja užívam AD už rok a pol, mám presne tieto stavy niekedy aj horšie. Aj napriek AD to cítim, ja som ok len počas menzesu 😂 ostatné dni trpím. Horm.profil mi bol robený a mala som ok, aj kortizol je ok. Jediné čo mi vyšlo tak nízky progesteron mám všeobecne. Lekarka mi odporúčila HAK ale moc sa mi do toho teda nechce.

@katka3588 no ja rozmyslam, ze by som si tu antikoncepciu aj skusila dat predpisat, uvidim, co mi povie dr, ale mam pocit, ze mi sarapatu robia hormony. Ja som v pohode, ked mi skonci ovulacia, ani pms nejak extra nepocitujem, ale tych par dni cca od stredu MS po koniec ovulky mi byva divne. Skusim si este znova zaradit pupalkovy olej..

anonym_07e02a
28. máj 2026
@anonym_cfcce6

@anonym_07e02a áno bola som, hormonálny profil mám vcelku v poriadku, ale ja mám vplyvom AD zvýšení prolaktín. A mimo toho citlivo reagujem na pokles.

@anonym_cfcce6 skusim si dat aj ja spravit ten profil, ale tipujem, ze to bude tiez v poriadku..