Depresia a úzkosť pred menštruáciou. Ako si pomôcť?
Ahojte, budem mať 45 rokov a zhruba od mojich 43 rokov pociťujem veľké psychické prepady pred menštruáciou a prvé dni menštruácie. Keďže hormóny užívať nemôžem, trápila som sa. Boli mi nasadené AD. Väčšinu mesiaca som OK, ale pred cyklom mám však obrovské prepady, smútok, depresia, brnenie svalov, úzkosti, poruchy spánku. Dali mi lieky na upokojenie, nepomohlo. Beriem magnézium plus prípravky s vitexom, brala som aj gynex. Nervozita, podráždenosť, nekľud, nepokoj, smútok. Ja vám už neviem. Pijem veľa vody, športujem, stravujem sa zdravo, myslím pozitívne. Ako si pomôcť?
U gynekológa som bola, hormonálny profil primeraný veku, všetky odbery mám OK.
dupaston alebo nejaku nizkohormonlna hak...
tam moc na vyber nemáš
viac spat a začat plavat , behat , makat aby si to dostala von
@anonym_autor treba to prežiť ,keďže sú to len krátkodobé stavy ,mala by si sa s tým naučiť žiť lebo za pár rokov to nedáš
@anonym_autor nad psychologom si neuvazovala ?
@anonym_autor nad psychologom si neuvazovala ?
@anonym_ca9a68 a čo tam prosim ta ako pomôže psycholog , ked ona ma v prdeli hormony
kolko máš rokov ,si v perinomenopauze ? lebo inak je to čista teoria u teba
@anonym_autor mne antikoncepcia nepomohla, iba som z nej pribrala 8kg, PMS vrátane depresie a úzkosti každý mesiac už 3 roky, nepomohlo nič
@anonym_autor treba to prežiť ,keďže sú to len krátkodobé stavy ,mala by si sa s tým naučiť žiť lebo za pár rokov to nedáš
Súhlasím s @minenkaa Sama vieš, cim je to spôsobené, tak si tieto stavy treba vedome racionalizovat. Sama to mám rovnako a uprimne, vôbec sa tým ani veľmi nezaoberám, viem, ze len musím prečkať pár dní. Ze nic z toho co pociťujem nieje reálne. A žije sa mi s tym úplne ok. Rovnako to mám s kávou, tým, ze viem, ze mi môže spôsobiť pocit úzkosti ALE mám kávu rada, pijem ju s vedomím, ze mi to privodi fake úzkost. Ktorú potom ignorujem 🤣🤣🤣 hádam sa nevzdám caramel latte pre fake úzkosť 🧚🏻♀️🤣
@anonym_ca9a68 a čo tam prosim ta ako pomôže psycholog , ked ona ma v prdeli hormony
kolko máš rokov ,si v perinomenopauze ? lebo inak je to čista teoria u teba
@sara07 mam 45, podobne problemy. Nedokazala som to prekonat sama (sport, zdrava strava, dostatok spanku, pohodove zamestnanie, stabilny vztah a napriek tomu ma to dokazalo kazdy mesiac odpisat na par dni). Liekom sa zatial vyhybam, no pokial to bude zle, viem, ze existuju a je to cesta.
Psycholog mi pomohol prijat to, naucila som sa pracovat s uzkostami, lepsie zvladat stres, prezit tych niekolko dni kazdy mesiac. Zlepsil sa mi spanok, aj ked to nie je idealne.
@anonym_autor beriem tych par dni v mesiaci neurol a pomaha. Bez toho to bolo hrozne. Sice este mavam smutok pred a prve dni ale toto az tak neprezivam ako tie uzkosti
@anonym_autor beriem tych par dni v mesiaci neurol a pomaha. Bez toho to bolo hrozne. Sice este mavam smutok pred a prve dni ale toto az tak neprezivam ako tie uzkosti
@anonym_a49d29 nee,vsak to je cesta k zavislosti na lieku.kdeze Neurol ako riesenie PMS,dievca,zarad spiatocku a hladaj s lekarom ine riesenie
@anonym_a49d29 prosím ta len nie neurol, je silne navýkovy,tak navykovy že aj lekarke sa stalo že to neodhadla a stala sa závislou
časom budeš fungovat na nom každy den
@sara07 mam 45, podobne problemy. Nedokazala som to prekonat sama (sport, zdrava strava, dostatok spanku, pohodove zamestnanie, stabilny vztah a napriek tomu ma to dokazalo kazdy mesiac odpisat na par dni). Liekom sa zatial vyhybam, no pokial to bude zle, viem, ze existuju a je to cesta.
Psycholog mi pomohol prijat to, naucila som sa pracovat s uzkostami, lepsie zvladat stres, prezit tych niekolko dni kazdy mesiac. Zlepsil sa mi spanok, aj ked to nie je idealne.
@anonym_ca9a68 a tak toto ja mám spracované , prijat čo sa deje v mojom tele a prečo
ano chyba je aj vo vychove, postoji spoločnosti že sa neberie menzes inak, je to sučast , nie niečo otravne hnusne atd .. ako občas aj tu čitam..
@anonym_a49d29 nee,vsak to je cesta k zavislosti na lieku.kdeze Neurol ako riesenie PMS,dievca,zarad spiatocku a hladaj s lekarom ine riesenie
@anonym_f6f51f som farmaceut. Sksuala som vsetko mozne, zavislost z toho ze si dam 3-4x do mesiaca o.25 mg nevznikne
@anonym_f6f51f som farmaceut. Sksuala som vsetko mozne, zavislost z toho ze si dam 3-4x do mesiaca o.25 mg nevznikne
@siegi v poriadku,neberiem ti to
Ja zas pracujem so zavislymi...
@anonym_ca9a68 a tak toto ja mám spracované , prijat čo sa deje v mojom tele a prečo
ano chyba je aj vo vychove, postoji spoločnosti že sa neberie menzes inak, je to sučast , nie niečo otravne hnusne atd .. ako občas aj tu čitam..
@sara07 to je super, ze si to zvladla sama.
U mna to nesuvisi s tym co pises. Menstruaciu beriem ako prirodzenu sucast mojho zivota, dokonca som sa na tie "moje dni" tesila, bol to cas vypnut, dopriat si chvile len pre seba. Nevadí mi ani krv, pouzivam menstruacne nohavicky a latkove vlozky.
Netusim co sa v tele spusti, ked sa zobudim o 1-2 v noci s velkym strachom a neviem opat zaspat - toto ma nicilo asi najviac. Cez den som to nejak dokazala prekonat.
@sara07 to je super, ze si to zvladla sama.
U mna to nesuvisi s tym co pises. Menstruaciu beriem ako prirodzenu sucast mojho zivota, dokonca som sa na tie "moje dni" tesila, bol to cas vypnut, dopriat si chvile len pre seba. Nevadí mi ani krv, pouzivam menstruacne nohavicky a latkove vlozky.
Netusim co sa v tele spusti, ked sa zobudim o 1-2 v noci s velkym strachom a neviem opat zaspat - toto ma nicilo asi najviac. Cez den som to nejak dokazala prekonat.
@anonym_ca9a68 tak ja sa budim , budievala na teplo , takže vyvetrám izbu, idem sa napit .. dám si dychove cvičenie v posteli a zaspim ...

Nechceš predalen skúsiť HAK, je aj nizkohormonalna, možno by to bolo fajn