icon

Rakovina prsníka

marus313
20. aug 2021

Prosim vas je tu niekto kto sa musel rozhodnut ci si da odstranit cely prsnik alebo len lozisko nadoru?
Ja sa mam rozhodnut za dva dni a vobec neviem akou cestou sa vybrat.

marus313
autor
20. aug 2021

@tinapa ano najskor som mala chemo ktora mi to stiahla uplne a to som mala dost velku viditelnu hrcu a uzlinu na 3mm

jaga18
20. aug 2021

Manželovej sesternici odstránili najskôr iba nádor, ten sa po roku vrátil, tak potom už odstránili aj časť prsníka. Až keď sa to vrátilo tretí krát, odstránili celý prsník. Cca rok po doliečení jej spravili rekonštrukciu prsníka, hradila jej to poisťovňa.

tinapa
20. aug 2021

@marus313 Jej odstránili nádor a uzlinu napadnutú, skontrolovali ostatné orgány, nasadili infúznu liečbu antinádorovú, to tuším ako prvé, neviem, čo všetko, no zhodnotili to, že chemo.nepotrebuje, mala si vyybrať medzi ožarovaním a odstránením prsníka.. Teraz dokončila alternatívnu liečbu na klinike, verí, že bude dobre. 🙏🙏🙏

marus313
autor
20. aug 2021

@tinapa asi to nejak maju rozdelene aj moja mama mala postup ze najskor jej nador vybrali a potom mala oziare,bohuzial po piatich rokoch jej zistili nador na mozgu a ten uz nevyliecili😢

marus313
autor
20. aug 2021

@tinapa drzim palce nech je uz len dobre

dilino
20. aug 2021

@marus313 moja zlata veľmi ti držim palce a ver aby to bola posledna operácia a nie viac môžeš napisať koľko máš rokov.

miskamicha
20. aug 2021

@marus313 vsetko zalezinod toho o aky histologicky typ nadoru ide, pani ktpra mala zobraty kvadrant mohla mat uplne iny typ nadoru ako ina pani ktora podstupila mastektomiu, sa to nedá takto selektovať. toto by vam mal poradit operater co by robil on..resp. co by poradil svojej mame.

tinapa
20. aug 2021

@marus313 Mrzí ma to a držím palce, aby bolo u teba dobré všetko. Pozitívne myslieť.🙏❤

tinapa
20. aug 2021

@marus313 Ďakujem.❤

marus313
autor
20. aug 2021

@dilino 43

marus313
autor
20. aug 2021

@tinapa dakujem

tina4931
20. aug 2021

@miskamicha No neviem, ale týmto štýlom to nefunguje "čo by poradil svojej mame, rodine". Oni majú protokoly,ktoré často nepustia. My sme sa tiež snažili ísť týmto štýlom. Lekár akosi nemôže okato vyjradiť svoj skutočný postoj - aspoň teda naša skúsenosť v onkolog. ústave. Proste sa drží protokolov liečby. Ja som sa pýtala otvorene a neuspela som teda veľmi. Aspoň nie oficiálne.

marus313
autor
20. aug 2021

@miskamicha ja som mu polozila tuto otazku ze co by mi poradil on.Odpoved?nemoze mi poradit lebo on sam to nevie.Ze ked by som mala byt z toho psychicky na dne ked mi zoberu prsnik tak nech sa rozhodnem radsej pre zachovanie on by svojej zene odporucil zobrat cely ale je to len a len moje rozhodnutie

pininka1
20. aug 2021

@tina4931 moja mama absoovovala len prvy cyklus chemo a 4 oziare a ostatne odmietla. Ma vyborne vysledky, vsetko ok. Proste si nechcela znicit cele telo a imunitu. Vela zavisi aj od toho aky je to nador. Nesuhlasila som s tym ze sa vzoprela lekarom, kym som nezistila kolko ludi to tiez odmietlo podla nich a su ok..

tina4931
20. aug 2021

@pininka1 Vieš, ja som toho názoru, že veľkú rolu hrá aj psychika. Tá moja známa bola proti akejkoľvek liečbe - teda okrem operácie. A naozaj je zdrava už cca20 rokov od diagnostiky. Napr. ak človek od počiatku neverí týmto dg. postupom, má oveľa menšiu šancu na úspech, v podstate možno až žiadnu z dlhodobého hľadiska, teda nemá význam, aby tieto tortúry podstupoval, ak tomu vopred neverí. Ale ak niekto verí, že chemo,rádio je jediná cesta a je tak nastavený.....treba asi skúsiť, neviem. No viem, že u mňa by to bolo odsúdené na zánik vopred. Ja mám skúsenosť, že oni sa riadia tými protokolmi a často absentuje naozaj čisto individuálny prístup, holistický. Lebo keď som sa spýtala, prečo chemoterapia, nedostala som uspokojivú odpoveď. Proste len takú akúsi všeobecnú....čo ma mrzelo. Len zúfalý, chorý človek sa aj slamky chytá. Neviem, je to čisto individuálna vec a rozhodnutie jednotlivca, ako to vníma a je nastavený, čomu dokáže veriť, lebo aj viera má moc.

tina4931
20. aug 2021

@marus313 Neviem poradiť vôbec, ale keďže mám onkolog. históriu v rodine nadobudla som silné presvedčenie, že ak sa ma to bude týkať raz, nedám na názor nikoho, len svoju intuíciu a presvedčenie. Aj keď sa bude akokoľvek vymykať medicíne a zaužívaným postupom.

zuzap33
21. aug 2021

@tinapa vážená pani, to sú moderné spôsoby. Najprv sa dá chemo, aby sa nádor opuzdril a zmenšil a tak sa podstúpi šetriaci zákrok. Nie mastektomia, ale vyberie sa ložisko s bezpečným okrajom. Potom podľa typu nádoru ešte zabezpečovací napr herceptin a oziare

zuzap33
21. aug 2021

@marus313 mala som pred operáciou šesť cyklov chemo. Mám 42

zuzap33
21. aug 2021

@tina4931 alternatívy sú rýchla preprava na druhý svet....

dilino
21. aug 2021

@marus313 och moja veľmi zo❤ti držim veľmi silno🙏bud statočna.

marus313
autor
21. aug 2021

@zuzap33 a ako si sa potom rozhodla?mala si na vyber ako ja?ja som mala 15 cyklov chemo a stiahlo sa to tak ze sa to stratlo uplne

zuzap33
21. aug 2021

@marus313 áno, mala som na výber. Odobratie kvadrant a potom sú oziare. Alebo mastektomia, bez oziarov. Vzhľadom nato, že sa to zmenšilo z 2,5cm na 1,3cm ani som nad mastektomio nerozmýšľala. Vybrali mi kvadrant a 10 uzlín. Veľa žien aj starších už má len kvadrant odobraty. Nikto ti nikdy nezaručí či sa to vráti alebo nie. Keby sa vrátilo naspäť do prsnika, berie sa potom celý. Keď máš mastektomiu, je možnosť návratu na hrudnu kosť alebo vzdialených orgánov. Dnes aj v stvrtom štádiu aj s metastazami sa dá viesť v podstate vďaka napr. cielenej liečbe v podstate normálny život a žiť roky 8,10 a viac. Poznám aj s metastazami panie 10, 13 rokov a idú ďalej. Nevesat hlavu, postaviť sa tomu všetkému a ísť. Možnosti liečby rakoviny prsníka v dnešnej dobe sú veľké

zuzap33
21. aug 2021

@marus313 a ešte, dali ti pred chemom klip do prsnika alebo nie? Niektorým davsju, aby v prípade keď zmluvy zmizne celý nador, vedeli vybrať zbytok. Mne zabudli ale aj tak vybrali zbytok

mpg
21. aug 2021

@marus313 Čo som mala možnosť počuť tak chemoterapia zmenší nádor (ale asi ho úplne neodstráni) a potom sa ľahšie operuje menšie ložisko. Preto v niektorých prípadoch chemoterapia je nevyhnutná. A o tom či odstrániť časť alebo celý prsník asi rozhodne lekár, počula som, že aj priamo pri operácii, keď dr. videl, čo tam je, tak odstránili celý prsník. Všetko záleží od štádia, druhu.

marus313
autor
21. aug 2021

@zuzap33 ano mam klip a dakujem moc za odpoved rozmyslame rovnako.Teda ja si to tak tiez nejak davam dokopy ze ked sa to ma vratit tak sa to vrati.

marus313
autor
21. aug 2021

@mpg mne sa zmensilo tak ze ram nic nemam ale to lozisko tam zostane vzdy tak ho musia vybrat(teda tak mi to dr.vysvetlil)
Keby tu bola takato moznost,ze sa rozhodnu lekary pri operacii bola by som len rada.ja sa vobec nebranim tomu odobratiu celeho prsnika ale oni nechali rozhodnut mna.

midori123
21. aug 2021

@marus313 ahoj, ja mala 3 loziska v jednom prsniku. Vsetky boli zhubne. Pred operaciou som ,,prosila” dr. aby mi vzal cely prsnik. Povedal mi, ze rozhodne sa pocas operacie, ked bude mat vysledky rychlej histologie a aj podla uzlin ktore odoberie.
Nakoniec mi vzali iba kvadrant aj s tusim ze 10 uzlinami.
Po opke domna naliali 15 chemoterapii a vyfasovala som este 23 oziarov.
Zatial je vsetko okej. Klop-klop🙏
Akurat idem v stredu na onko na kontrolu, tak uz mi ,,trosku ritku stiska”🙈😁
Neboj, dobre bude! Uvidis!
Inak tiez som mala 43 rokov ked mi to zistili

marus313
autor
21. aug 2021

@midori123 drzim moc moc palce nech je vsetko ok(urcite bude)a dakujem za odpoved💗

midori123
21. aug 2021

@marus313 jaj, a rok som brala Herceptin. To je biologicka liecba, kedze som bola Her2 pozitiv. Hormonal negativ a genetika bola tiez ok.
Drz sa dievca❤️

mpg
21. aug 2021

@marus313 Aj ja si myslím, že nech rozhodnú počas operácie, tam aj tie lymfat. uzliny bývajú zasiahnuté (u každého iný počet).