icon

Rakovina prsníka a metastázy

miladddds
1. sep 2025

Dobrý deň, príbuznej zistili rakovinu prsníka, povedali že má malú hruďku. Ale má dosť metastáz na pečeň. Má bolesti, no teraz berie tabletky na bolesť a je celkom ok. Psychiku má super, ale má len 46 rokov. Čo myslíte? Ako je na tom? Liečbu jej dajú cca za 2 týždne.

kp7333
1. sep 2025

S metastazami v peceni je na tom bohuzial velmi zle. Je mi to velmi luto.

miladddds
autor
1. sep 2025
@kp7333

@kp7333 myslite ze sa dozije malo?

anonym_b19f99
1. sep 2025

@miladddds ak je MTS pecen, je to otazka casu. transplantacia ? ved lekari nic nepovedali? alebo skor mate na mysli Metastazy do okolia aj? :/

miladddds
autor
1. sep 2025
@anonym_b19f99

@miladddds ak je MTS pecen, je to otazka casu. transplantacia ? ved lekari nic nepovedali? alebo skor mate na mysli Metastazy do okolia aj? :/

@anonym_b19f99 lekari idu robit biopsiu prsnika a potom oznamia. Spominali aj transplantaciu. Metastazy iba na pecen

anonym_871ca4
1. sep 2025

Pri metastatickom ochorení sa už zvyčajne nedá hovoriť o úplnom vyliečení, ale moderná liečba vie často výrazne predĺžiť život a zlepšiť jeho kvalitu.

Možnosti závisia od presného typu nádoru (hormonálne receptory, HER2 status), rozsahu postihnutia, celkového zdravotného stavu a toho, ako zareaguje na liečbu. Je super, že má dobrú psychiku, to veľa pomáha.

Bolesti sa dajú dobre tlmiť a často pacienti dokážu ešte dlho fungovať pomerne aktívne. Liečba sa nastavuje individuálne (hormonálna, chemoterapia, biologická liečba alebo kombinácia).

Úprimne, keď sú metastázy v pečeni, znamená to, že ide o IV. štádium karcinómu prsníka V tomto štádiu už lekári nehovoria o úplnom vyliečení, ale o chronickej liečbe, ktorá má za cieľ zastaviť alebo spomaliť rast nádoru, predĺžiť život, a udržať čo najlepšiu kvalitu života.

Dnešná medicína však urobila veľký krok dopredu. Niekedy dokážu pacientky žiť aj roky s metastázami – závisí to od typu nádoru (hormonálne závislý, HER2 pozitívny alebo trojito negatívny), od rozsahu postihnutia pečene a od toho, ako dobre zaberie liečba.

Takže šanca na dlhšie prežitie určite je, aj keď už nejde o vyliečenie v zmysle, že by sa choroba stratila navždy. Sú pacientky, ktoré fungujú relatívne normálne aj 5–15rokov od zistenia metastáz, najmä ak dobre reagujú na cielenú liečbu.

miladddds
autor
1. sep 2025
@anonym_871ca4

Pri metastatickom ochorení sa už zvyčajne nedá hovoriť o úplnom vyliečení, ale moderná liečba vie často výrazne predĺžiť život a zlepšiť jeho kvalitu.

Možnosti závisia od presného typu nádoru (hormonálne receptory, HER2 status), rozsahu postihnutia, celkového zdravotného stavu a toho, ako zareaguje na liečbu. Je super, že má dobrú psychiku, to veľa pomáha.

Bolesti sa dajú dobre tlmiť a často pacienti dokážu ešte dlho fungovať pomerne aktívne. Liečba sa nastavuje individuálne (hormonálna, chemoterapia, biologická liečba alebo kombinácia).

Úprimne, keď sú metastázy v pečeni, znamená to, že ide o IV. štádium karcinómu prsníka V tomto štádiu už lekári nehovoria o úplnom vyliečení, ale o chronickej liečbe, ktorá má za cieľ zastaviť alebo spomaliť rast nádoru, predĺžiť život, a udržať čo najlepšiu kvalitu života.

Dnešná medicína však urobila veľký krok dopredu. Niekedy dokážu pacientky žiť aj roky s metastázami – závisí to od typu nádoru (hormonálne závislý, HER2 pozitívny alebo trojito negatívny), od rozsahu postihnutia pečene a od toho, ako dobre zaberie liečba.

Takže šanca na dlhšie prežitie určite je, aj keď už nejde o vyliečenie v zmysle, že by sa choroba stratila navždy. Sú pacientky, ktoré fungujú relatívne normálne aj 5–15rokov od zistenia metastáz, najmä ak dobre reagujú na cielenú liečbu.

@anonym_871ca4 trochu ste ma ukludnili, dakujem. Vsade citam len o smrti. Pribuzna sa drzi, fakt. Ja by som sa zosypala. Sama dnes hovorila, ze to zvladne. Je s tym zmierena, samozrejme ze place ale to je prirodzene. Povodne nam hovorili, ze ma nador na peceni ale dnes zistili ze nador je na prsniku a metastazi na pecen.

zuzap33
1. sep 2025
@kp7333

@kp7333 hluposti, nepoznate dnesnu liecbu.Pri cielenej terapii kludne roky

zuzap33
1. sep 2025
@anonym_871ca4

@anonym_871ca4 pekne a vystizne napisane. Mate pravdu, su to kludne roky zitia

zuzap33
1. sep 2025
@miladddds

@anonym_b19f99 lekari idu robit biopsiu prsnika a potom oznamia. Spominali aj transplantaciu. Metastazy iba na pecen

@miladddds pri metastazach na peceni sa ziadna transplantacia nekona

adri266
1. sep 2025
@miladddds

@anonym_871ca4 trochu ste ma ukludnili, dakujem. Vsade citam len o smrti. Pribuzna sa drzi, fakt. Ja by som sa zosypala. Sama dnes hovorila, ze to zvladne. Je s tym zmierena, samozrejme ze place ale to je prirodzene. Povodne nam hovorili, ze ma nador na peceni ale dnes zistili ze nador je na prsniku a metastazi na pecen.

@miladddds Opakujem, co hovorim stale, je to velmi individualne. Mama sa vsak liecila na rakovinu prsnika 10 rokov /ona to mala v dost zlom stave, dlho to tajila, takze mala aj metastazy kade tade/. Vzdy to brala s optimizmom a nadejou, nevzdavala to. Ma za sebou klasicku chemo, oziare, bioliecbu.
Minuly rok sa jej stav rapidne zhorsil nasledkom infekcie, nikto ju nechcel operovat, az sa podarilo v BA a po operacii mala zrazu vsetko ciste.
Takze nadej je VZDY. Niekedy pomoze aj druhy nazor. Ak by sa bol svagor vzdal, ked nam v dvoch krajskych mestach povedali, ze s tym sa uz nic neda, tak uz tu mama nie je. Ale on volal dalej, kym mu niekto nepovedal, ze mamu zoperuju.
Pribuznej vela sil, Ty jej bud oporou. Posielam modlitby a pozitivnu energiu.🍀

anonym_8b0f1c
1. sep 2025
mk22
1. sep 2025

@miladddds zrejme je na začiatku, nevie typ nádoru, keďže idú robiť biopsiu.
Pri metast rakovine je úplná ina liecba, ale je.
Je to veľmi individuálne aj od pacienta, ako bude reagovať na samotnú liecbu.
Netreba zúfať, treba veriť. Držím palce.

zuzap33
1. sep 2025
@anonym_8b0f1c

@anonym_8b0f1c somariny, za navadzanie na hluposti by som zatvarala

anonym_06e02b
16. sep 2025

@miladddds v rodine máme rakovinu pečene merastázy.Zial už jej nevedia pomôcť, veľmi zle je už natom 😢😢