icon

Rh negatív a tehotenstvo - riešil to gynekológ?

janka_haly
5. feb 2023

Ahojte, riesil to nejako vás gynekolog? Som 20tt a ešte sa mi o tom ani nezmienil, tak neviem či sa ho na najbližšej poradni spytat, že teda neviem manželovu skupinu a čo keď je pozitív a je negat, no naozaj neviem, preto ak máte skúsenosť, budem rada 😊

0silvia0
5. feb 2023

@janka_haly samozrejme ze riesil. Pamatam sa, ze muzovi robili odbery oni kvoli zisteniu krvnej skupiny a gynekolog sledoval pravidelne moje protilatky

kleopatra114
5. feb 2023

Ja minus, muž plus. Kontrolujú pravidelne protilátky, po pôrode pichajú injekciu do zadku . Na mužovu kr. Skupinu sa ale nikto nepýtal.

animus
5. feb 2023

@janka_haly ja som hneď na začiatku tehotenstva musela priniesť prefotenú manželovu kartičku z darovania krvi alebo iný doklad o jeho krvnej skupine. Určite sa nato spýtaj.

basska_b
5. feb 2023

Si Rh negativna? Je to tvoje prve tehotenstvo? Skupina otca sa uz nezistuje, lebo otec isty neni, imunizuju sa vsetky Rh negativne matky porodivsie Rh pozitivne babatka. Cize az po porode sa bude vsetko riesit. Na poradniach zistia iba tvoju krvnu skupinu a tu ti napisu do knizky... ak si Rh+, mozes pustit z hlavy. Pre prve tehotenstvo to vyznam nema, ale pre dalsie tehotenstva ano. Telo by si mohlo zacat vytvarat protilatky proti nemu v tele a rozkladat mu krv. Mohlo by dojst az k umrtiu plodu.

kris_tin257
5. feb 2023

Ja som Rh negatív aj muž je Rh negatív, muža ale nikto neriešil automaticky po pôrode mi pichli injekciu a budú aj po druhom to mi už oznámili. Krv na protilátky mi ale myslim brali 3x

janka_haly
autor
5. feb 2023

@basska_b ano, som negativna, preto sa pýtam, lebo ako spomínam, lekar ani neopomenul, nijako ma nepoučil

janka_haly
autor
5. feb 2023

@kleopatra114 ano? Tak mne krv brali až raz a aj to iba na začiatku, odvtedy 3 poradne nic

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mima1608
5. feb 2023

Ja som krvnú skupinu muža nevedela (ani on nevedel) a moja doktorka mu v 22tt brala krv u nej v ambulancii (tiež je negatív takže ďalej to nerieši). Ale teda vravela mi na poradni predtým, čiže 18tt, že nabudúce nech príde so mnou na krv. Do 28tt by vám to mali zistiť.

netti87
5. feb 2023

@janka_haly ahojko, ja som 22 tt. Mam AB negativ a manzel B pozitiv. 3x sa berie krv, 1x na zaciatku tehotenstva 2 x v 28 tt a 3x neako v 35tt. Uz je to moje 4 tehotenstvo 1 zdravy syn a 2x potrat. Hned na zaciatku gynekolog pytal krvnu skupinu manzela a chcel aj vysledok z krvy. Takze to urcite ma riesit tvoj gynekolog.

ikka204
5. feb 2023

Ja som Rh neg. aj muz je neg. Brali mi 3x krv na protilatky v jednom i v druhom tehotenstve. Vzdy som mala negativne. Po prvom tehotenstve mi nic nepichali. Teraz ma caka porod, tak uvidim, ale protilatky nemam.

basska_b
5. feb 2023

Urcite sa popytaj. Ze ci sa to riesi az po porode alebo ak kroky. Ak je to prve babo, tak o toto babo sa bat nemusis. Su tu ale zeny,co im to zabudli podat a zarobili na problem v dalsich tehu. citala som v knihe Porodnictvo, co teraz tento rok vysla, ze muz sa uz neriesi, poda sa to kazdej Rh negativnej. A teraz v porodnici som a jedna mamina sa bavila s novorodeneckou sestrou a ze idu zistovat krvnu skupinu maleho... kvoli tomuto.

janka_haly
autor
5. feb 2023

@mima1608 tak sa na najbližšej poradni opýtam teda, dost som prekvapená 😕

janka_haly
autor
5. feb 2023

@basska_b určite sa popýtam, dakujem pekne. To ma aj gluko test bude cakat, tak už sa popýtam aj na toto, len zvláštne že nič nespomenul, však sam to zapisoval do knizky

trgypadl
5. feb 2023

@janka_haly manzelovu krv nie je potrebne zisťovať, nakolko sa vam pri zistovani krvnej skupiny zistuju aj protilatky, ak budu v tehu negativne vsetko je ok, potom sa dodatocne zisti krvna skupina babatka a podla vysledku sa podaju nepodaju protilatky. Ak by boli protilatky pozit, robi sa dalsie vysetrenie na zistenie typu protilátok a jeho vyzname pri vzniku hemolytickej chorobe novorodenca

anavixy
5. feb 2023

@janka_haly po porode sa vysetri krvna skupina babatka a tzv. Coombsov test, ked bude babo pozit, dostanes injekciu (do 72hod), pri Rh inkompatibilite matky a dietata byva silnejsia zltacka u dietata (hlavne ak je aj Coombs pozit), ale nemusi byt 🙂

netti87
5. feb 2023

@anavixy Ked sa my narodil syn (AB poz ) mal dlhodobu,silnu zltacku 😟 . Ja mam krvnu skupinu AB neg.manzel B poz.

0silvia0
5. feb 2023

@anavixy presne, moje deti zltacku nemali, ale boli obe silne anemicke, hrozila obom transfuzia krvi. Ale nastastie sa im vysledky krvi zlepsili, cize nebolo nakoniec treba.

beabinna
5. feb 2023

@janka_haly ahoj ja 0neg manzel 0poz pri prvom tehu vsetko ok ale pri dhuhom tehu po 10rokoch kazdy mesiac krv ja aj manzel vsetko dopadlo ok deti maju krv 0poz

martaina
5. feb 2023

Ja mam negativ, aj manzel. Ale aj tak detom zistovali krvnu skupinu a rh faktor. Nespoliehali sa na to, ze nemozu mat pozitivny.

anjelok
5. feb 2023

Takisto po porode nezabudnut. Prvej automaticky vysetrili krv a pichli mi injekciu, pri druhom nikto nic, tak na druhy den som sa uz pytala.

kleopatra114
5. feb 2023

@janka_haly tým pravidelným kontrolovanim som myslela , že mi ju na protilatky brali 3krat 😉 urcite nie viac .prvá dcéra je plusová o mesiac skôr narodená , týždeň sme boli v nemocnici so zltackou , druhé dieťa je plusové tiež - po 72 h domov , všetko ok .

azurova99
5. feb 2023

@janka_haly treba riešiť mne v 6mesiaci pichli protilátky, a potom po pôrode ak malo dieťa inú krvnú skupinu muž je rh plus

terry658
6. feb 2023

@janka_haly pri prvom dieťati sa to rieši až po pôrode, keď pichnú injekciu. Riziko by malo byť až od druhého dieťaťa.