icon

Rozvod a postoj kresťanstva k nemu

22. sep 2024

Ahojte mňa by zaujímalo ako to je 😁 keď som bola malá mi bolo vstepovane že svadba je navždy v kostole a že kto sa rozvedie má obrovský hriech nesmie viac chodiť do kostola na prijímanie ani na spovede mám pocit. Ale mňa by zaujímalo reálne ako to je? Mám deti čiže oni pôjdu na prijímanie a podobne. Je to bráne ako nejaký strašný hriech? Pretože ja to skôr beriem ako niečo dobré vzhľadom na zle chovanie manžela že je to niečo pre ochranu detí a tak by ma zaujímalo či teda na mňa padne kríž keď vstúpil niekedy ešte do kostola 😂 ale nie ale reálne aký je postoj kresťanstva k rozvedený? Ďakujem 🙂

zuzuliennka1
22. sep 2024

@jaja20 ake “ich” myslenie? ked sa chceme brat v kostole, tak snad vieme, preco.
nechapem co tam montujete deti a vzory. ked neviem zit, tak ako sa ma - bez podvadzania - tak sa nebudem sobasit v kostole, ale na urade a v altanku v parku a rozvadzat sa potom mozes aj 8x rocne.
pekna svadba sa da spravit aj na dvore. sobas v kostole je SVIATOST. a ma pravidla.

jaja20
22. sep 2024

@zuzuliennka1 Kde som ja písala o deťoch a vzoroch?

jaja20
22. sep 2024

@zuzuliennka1 A mimochodom,aj ten chlap si ju bral v kostole,tak mal vedieť, prečo. Že ju nemá podvádzať.

maja22
22. sep 2024

Autorka, ak patris do rkc, tak su tu pre teba uz dane odpovede: Ak sa v manzelstve preukaze partner ako tyran, manipulator, proste clovek, ktory ohrozuje psychicke a fyzicke zdravie manzelky a deti, Cirkev suhlasi s odlukou. Vo svetskom ponimani sa takato zena chrani civilnym rozvodom, ktory stanovi pre nasilneho partnera vyzivne a sposob starostlivosti o deti. Avsak to je svetske a pravne hladisko. Z duchovneho hladiska ste partnermi az do smrti niektoreho z vas. To znamena, ze zijete v odluceni, kym nepride k naprave. Ak partner, ktory pochybil, ublizoval, olutuje svoje skutky, da sa na liecenie, zmeni sa a poprosi o odpustenie, vtedy je manzelka povinna odpustit a prijat spat a maju zit opat manzelskym zivotom. Pokial jeho hriech trva, ziju v odluceni. Nevinna stranka, teda ty, informujes svojho knaza, co sa stalo, poziadas svojho diecezneho biskupa o dispenz a ked ti ho udeli, mozes pristupovat k sviatosti zmierenia a aj k sv. prijimaniu. Plati pre teba to, ze ako vydata zena (pred Bohom, hoci pred svetom si rozvedena), nesmies mat iny vztah, bola by to nevera. Urcite buduj svoj vztah s Bohom, on je Laska, cerpaj z jeho pramena, modli sa a ved k tomu aj deti. Ak je tu moznost, ze by z nejakeho dovodu mohlo byt vase manzelstvo neplatne uzavrete, treba to dat preskumat. Neplatne uzavrete manzelstvo ako keby ani neexistovalo. Ak sud rozhodne, ze vase manzelstvo nikdy nevzniklo, lebo neboli splnene nejake podmienky, ktore robia manzelstvo platnym, budes opat slobodna aj pred Bohom a mozes uzavriet pravoplatne manzelstvo. Avsak zatial plati, ze vydata si a teda vsetko to, co som uz pisala. Prajem ti vela Bozich milosti, vnutorne uzdravenie a bohaty duchovny zivot ❤️

jaja20
22. sep 2024

@maranco Mne je to tri päť,ja toto neriešim. Tá moja známa sa nechcela rozviesť a nájsť si iného chlapa,len prijímať a spovedať sa,a to by jej v prípade rozvodu vraj kňaz nedovolil. Viac som to s ňou nepreberala. Je to jej život a jej rozhodnutie.

zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
zuzuliennka1
22. sep 2024

@jaja20 aj ona mala vediet, koho si berie. A na vztahoch treba pracovat. Podvadzat vo vztahu clovek totiiz nezacne len tak a dost napovie aj to, ako vyzera partnersky zivot buducich svokrovcov

jaja20
22. sep 2024

@zuzuliennka1 Je to už stará pani,po 60-ke, takže neviem, či v tej dobe, keď sa brali, skúmala,ako žijú jej svokrovci.
U nich práveže zohralo obrovskú rolu to, že ako kresťania nežili spolu sexuálne pred sobášom, takže až po ňom zistili, že sa v intímnej sfére absolútne nezhodujú.

palicka
22. sep 2024

Ale môžeš. Len požiadaš cez kňaza farnosti o cirkevnú rozluku. Zasadne cirkevný súd (cez biskupský úrad), a pokiaľ sa preukaze, že rozvod nie je kvôli tvojmu konaniu a je v zaujme detí, dostaneš povolenie prijímať aj sviatosti. Len ďalší cirkevný sobáš mať už nebudeš…

322sima123
22. sep 2024

Tak ked by mal.byt muz despota, tlacit na nejake hriechy, smilnik co podvadza, alkoholik co premrha rodine e na chcleba tak je dovolene ist od seba, ale rozvod nie, teda nemoze si nikto z nich najst druheho. Tak svatba je prisaha pred Bohom ze budete spolu do smrti.. ale v tychto pripadoch hore sup prec asi

nenne27
22. sep 2024

@xxemma pozor, rozluka a rozvod je rozdiel.v katolickej cirkvi rozvod neexistuje.iba rozluka alebo anulovanie manzelstva

medea2003
22. sep 2024

@petronelag To nie je pravda, co hovoris. Samozrejme, ze mozu chodit na spoved. Dokonca so suhlasom biskupa moze chodit aj na prijimanie, ak splni podmienku, ze nezije v partnerstve s inym partnerom (kedze z pohladu cirkvi su stale zosobaseni tito dvaja).

terezka2911
22. sep 2024

@ivka225 ku katolíckej časti patria aj gréckokatolíci a tam sa môžu muži (ešte pred kňazskou vysviackou) oženiť a mať deti

autor
22. sep 2024

@maja22 mne je najviac ľúto že ja som si ho brala s tým že je to navždy a už roky trpím ja ani neviem čo je to láska nikto mi nič pekne nepovie iba aká som nula a k ničomu aby som skapala a podobne. A vlastne ak nechcem mať hriech tak do smrti mám žiť opäť sama a bez lásky bez iného partnera čiže celé zle neviem čo je teda lepšie či sa rozviesť alebo ostať keď aj tak mám vlastne byť sama keďže som sa sobasila v kostole

maja22
22. sep 2024

Autorka, je mi luto, ze zijes svoj zivot s muzom, ktory ta nemiluje a trapi ta svojimi recami. On ta ma milovat tak, ako Jezis miluje Cirkev, je to jeho povinnost, ktora mu vyplyva z toho, ze s tebou vstupoval do manzelstva slobodne a dobrovolne. Ak ta nemiluje a ublizuje ti, pacha voci tebe tazky hriech. A teraz uz aj voci vasim detom. Byt krestanom znamena byt Kristov. Milovat ako On. Podobat sa mu v laske a v odpustani. Ak to tvoj muz nerobi, hresi, ak by si to nerobila ty, tiez hresis. Mas povinnost milovat, ale nemas povinnost trpiet. Cize ak je vacsim zlom pre teba a deti ostat v manzelstve s clovekom, ktory vam ublizuje, tak si mas vybrat odluku. Je to zaroven aj priestor pre neho, aby si uvedomil, ze sa voci vam tazko previnil a mal by sa obratit, cinit z toho pokanie. My nevieme, kolko casu na to bude potrebovat, aby to urobil. Mozes ho podporit na dialku postom a modlitbami. Je to najvyssi stupen lasky, ktory mu mozes preukazat - post a modlitba za neho. Je to velka obeta a ver tomu, ze bude Bohu mila. Teba to posunie blizsie k Jezisovi, k jeho krizu, k jeho laske. On ta v tom nenecha samu. Lebo On miluje rovnakou laskou jeho aj teba. Ty musis zistit, ktory zivot bude pre teba a tvoje deti znesitelnejsi a potom musis niest svoj kriz s Jezisom, lebo sama to nedas. Na vsetko v zivote potrebujeme Boziu milost. Ty si slubila lasku, vernost a uctu svojmu manzelovi tak, ako ju slubil on tebe. Vas slub je rovnocenny. Nerusi ho to, ze manzel sa ho nedrzi. Kazdy ste slubovali sam za seba. A Boh bol toho svedkom. Da ti silu a milosti, ktore potrebujes, len ho nevyzen zo svojho zivota. Prave naopak, volaj ho na pomoc, buduj si s nim vztah.

zero1
22. sep 2024

@maranco áno presne tak. ale tu nikto nečíta bibliu. to by si chcel veľa

xxemma
22. sep 2024

@nenne27 pomenovala som to "rozvod", tak ako to kazdy vola. Nazov listiny o anulovani sa vola normalne rozsudok...., su tam normalne opusane okolnosti pre ktore sa anuluje a su tam podpisany vtedajsi cirkevny hodnostari bolo to niekedy v r.1973-74.

lienka.7
22. sep 2024

@autorka pokial ti manželstvo anuluju, pozerá sa na to tak, ako by nikdy nevzniklo. Deti sa to nijako nedotkne.

emka530
Odpoveď bola odstránená
lenka123456789123
22. sep 2024

@sbear Treba prečítať Bibliu sú tam božie zákony . Ako sa tu píše nižšie Matúš 19:9 dá sa to tak pochopiť pripustenie rozvodu ano ak partner podviedol alebo ženu tlčie v tedy to má dôvod. Ale rozviesť sa len pre maniere a hádky to žial dnešnej dobe bežná prax to je choré. Dobre si treba manželstvo zvážiť,

maja22
22. sep 2024

@emka530 Odkedy nie je potrebny pre rozvedenych dispenz od biskupa? Este pred 5 rokmi, resp. 2, v nasej dieceze potrebny bol. Kedy sa to zmenilo?

emka530
Odpoveď bola odstránená
maja22
22. sep 2024

@emka530 Ok.

bianca11
22. sep 2024

Som gréko, rozvedená. Aký majú na rozvod pohľad kňazi??? Rôzny. Jeden povedal, že môj manžel sa už asi ťažko zmení, manželstvo bolo rozvratene (alkohol, hazard, neskôr pôžičky samozrejme, iné ženy, psychické týranie...) a jediným východiskom je rozvod. Sam má v tom podporoval, že nemám byť v takomto vzťahu. Trpela som s deťmi... Keď sa vám nonstop niekto vyhráža že sa obesil alebo že má pocit že dnes niekomu asi niečo spraví...že ležíte celú noc zamknutá v spálni a bojíte sa o dieťa a o seba s myšlienkou čo ak rozbije sklo a dostane sa k vám... Po dvoch rokoch odlúčenia, kedy som ešte verila, že sa dá všetko doporiadku to skončilo rozvodom. Už aj z toho hľadiska, že ste som sa bála, že budem tie tisíce splácať celý život. Druhý kňaz bol zase opačného názoru. Prvé čo mi povedal, keď som mu o našom manželstve povedala, bolo, že muz je vždy nad ženou. Ak by on zavelil, že sa mám vrátiť k nemu, mojou kresťanskou povinnosťou je sa vrátiť. Je to poslušnosť voči mužovi. Mali sme výmenu názorov, potom sa ma spýtal, že kto mi dovolil odísť od manžela, či o tom biskup vie a či mi dovolil. Myslel si, že som požiadala o manželskú odluku. Nakoniec som sa rozviedla. Už je to 6 r. Do chrámu dom stále chodila. Po asi dvoch rokoch som požiadala biskupa o pristupovanuie k sviatostiam. Mám to už aj písomne. Čiže sa môžem normálne spovedať a prijímať eucharistiu. Podmienka je, že nemôžete mat žiaden vzťah. Či sa dalo anulovať manželstvo tak som to neriešila, vraj je to zdĺhavé... Akurát vo už nemôžem tak byť krstnou mamou. Mám síce jedno krstniatko, druhému som už nemohla byť, pretože mi to kňaz nedovolil, pretože by som mu dávala zlý príklad, tym, že som rozvedená.

sbear
23. sep 2024

@lenka123456789123 s tym plne suhlasim. Ak je v manzelstve tyranie. Ak manzel podvadza manzelku, hoci manzelka mu dava co je potrebne 1-2x do tyzna aspon, tak aj podvadzanie.

sbear
23. sep 2024

Poznam osobne rozvedene mamicky. Aj v BA aj na dedine (suseda), dovod boli alkoholici manzelia, nesli na liecenie. Normalne chodili alebo chodia do kostola. Jedna si teda urobila zo syna manzela (bacha na toto!). A druha sa nevzdala viery ale nepraktikuje uz vsetky tie prikazania a nasla si partnera, ked uz deti boli velke. Pri rozvode a po rozvode mam rucim za to, ze budete potrebovat vieru este viacej ako teraz. Ako vam radia, lepsie sa porozpravat osobne. Lebo nazory su mega odlistne v dnesnej dobe.

sbear
23. sep 2024

@maja22 velmi dobre vysvetlene. Ma to logiku.

sbear
23. sep 2024

@emka530 tiez uplne super odpoved.

sbear
23. sep 2024

@osky autorka nepise, ake konkretne krestanske nabozenstsvo! Krestanstvo je najvacsie nabozenstvo tohto sveta. Ma minimalne 2 miliardy stupencov. Odnoze Krestanstva sa dokazu extremne lisit. Autorka nepise, ci je to Rímskokatolícka cirkev, Staroverstvo, Anglikánska cirkev, Starokatolícka cirkev, Protestantské cirkvi, Východné pravoslávne cirkvi, Východné katolícke cirkvi, Orientálne pravoslávne cirkvi. U nas prevazne: Evanjelická cirkev, Gréckokatolícka cirkev, Reformovaná cirkev, Pravoslávna cirkev. Ale inac velmi zaujimava tema.

sbear
23. sep 2024

@osky inac vo vseobecnosti Bohovy je to jedno, ci sa rozvedie. Boj je laska. Avsak, clovek potrebuje smer a riadenie, inac sa neoslobodi ako dusa. Preto je dobre nasledovat cirkev..., ktoru sa clovek nasledovat rozhodol, aby dosiahol vyslobodenie. Ja osobne dodrziavam nieco, ale nemam silu dodrziavat vsetky pravidla. Je to jednoducho nad moje sily a moju inteligencnu a emocnu vybavu. Preto vyslobodenie tak skoro nedosiahnem a som si toho plne vedoma. Co sa tyka manzelstva a rozvodu, tak toto dodrziavam 10 rokov, ale ako obycajny smrtelnik s este vacsimy chybami, ako mate pravdepodobne vy, je mozne, ze to dodrziavat nebudem tiez v tomto zivote.