Skúsenosti a rady na zotavenie po pôrode
Ženy, prosím poraďte mi. Som presne mesiac po prirodzenom pôrode (prvé dieťa - aj posledné)- pôrod bol dosť ťažký a bola som dosť potrhana, tým pádom aj zasita zvnútra a zvonka. Stehy mi samé nevypadli,musela som minulý týždeň do pôrodnice a vybrali mi ich ručne. Zároveň skonštatovali,že je to pekne zahojene. Ale ja som v šoku z dvoch vecí - posvovy vchod sa mi zdá obrovský (ja si normálne vidím "dnu") a hrádza je príšerná - je to také zhrubnute zdurené tkanivo, normálne mi až zavadzia medzi nohami. Preboha, cítim sa úplne zmrzačena. Prosím,poraďte mi čo s tým, ja sa zbláznim. Tu hrádzu skúšam masírovať olejom, teda len tak ju mačkam, lebo priznám sa, normálne sa mi to hnusi aj chytiť.
Ďakujem!
@jaskolka mne ani nevadí,že tam je niečo iné, len mi to vadí pocitovo a druhá vec, bojím sa aký bude sexuálny život a tak celkovo fungovanie. Ak toto bude ok, tak vzhľad mi je tiež ukradnutý.
@filipendula podľa mňa je to ešte čerstvá jazva, je to proste ešte skoro po pôrode. Ono sa to stiahne, bude sa hojit. Masírovať to kľudne ďalej,tym sa určite neuškodí.
Ďakujem veľmi za podporu a rady.
A prosím, kašlite na to, či prirodzený pôrod či cisársky. Každý to ma inak nastavene a je spokojný s inými vecami. Ja som chcela prirodzene, aby malo bábätko to najlepšie pre neho a svedomito som sa pripravovala. No keď vidím kamošky, čo rodili sekciou a že boli oveľa rýchlejšie fit a bez následkov, tak ano, chápem to, že sú ženy, čo si radšej zvolia toto
@filipendula ahoj ja mám momentálne takýto problém ako si mala ty stiahla sa ti pošva nakoniec a čo hradza je to lepšie ? Ja si vidím do vnútra maternice ako keby tam vybuchol kráter a j bolesti cítim hrzadze som tri mesiace po porode ako si to nakoniec riešila dakejjm
@melovaj ahoj,je to oveľa lepšie. Ja som potom mala ešte ďalšie komplikácie (zapálená dierka po stehu s infekciou) atd, ale pomohla mi aj mast Cicatridina, s tou som si každý večer dané miesta (jazvy po stehoch, hrádzu) masírovala. Akože také ako predtým to už nikdy nebude, ale určite je to lepšie, ako keď som písala tento príspevok. Držím ti palce
Nechcela sa vyskúšať bylinnu naparku?(konkrétne sa volá počas šestonedelia)v špecializovaných predajniach dá sa pekne zahojiť rana ale musíš byť trpezlivá a maternicu cvičením poradiť sa z fizioterapeutom.

Je ešte skoro po pôrode, ono sa to zmení. Ale na druhej strane, možno som divná, ale mne absolútne nevadí, ze sa mi to "dolu" po pôrode zmenilo a tiež som bola po prvom pôrode poriadne potrhana, pozosivana až neviem kde, syn sa rodil VEX a bol dosť veľký. Mám tam jazvy,asi aj zhrubnute už tkanivo, ale nikdy sa mi to nehnusilo, mužovi je to tiež úplne fuk a ani by som nechcela celý život "susku v top stave" keďže beriem úplne normálne, ze sa to všetko rokmi a pôrodmi logicky mení. Nemôžem a ani nechcem v 42 rokoch, 3 tehotenstvach a 2 pôrodoch vyzerať ako 18 ročná, keď som ešte nebola tehotná a nerodila.