icon

Skúsenosti s odobratím vajcovodov

17. feb 2026

Pekný večer. Podstúpila z vás niektorá odobratie vajcovodov? Nemyslím sterilizáciu v zmysle podviazania vaječníkov ale surovo vziat vajcovod, údajne to znižuje riziko rakoviny vaječníkov o 70-80% hormonálna hladina sa u ženy nezmení všetko funguje tak ako má. Vraj je to jediná "antikoncepcia" kde by sa ozaj nemalo nič stať. Môj sexuálny život je v troskách. Po potrate (pred rokom) už nie som schopná kvôli strachu z otehotnenia (vznikli aj rôzne problémy s udržaním plodu. Poškodenie maternice atď kde tehotenstvo síce môže vzniknúť ale neskončí pôrodom). Mam hroznú traumu nechcem už nič podobné zažiť, som po 30 a 2 dcery mám viac detičiek ani nebudem môcť vynosit, časom by som si chcela nájsť k sebe niekoho s kým by som si možno ešte vedela predstaviť nejaký ten sexuálny život ale už bez traumy a bez rizika. Stále to mam v hlave neviem sa uvoľniť neviem vypnúť hlavu libido kleslo na mínus 100. Pri každom vzrušení ma boli maternica (od potratu). Cele sa mi to zhnusilo. Chcem s tým niečo robiť ale musím eliminovať strach úplne od podlahy. Proti chorobám kondóm ale proti počatiu často nestačí.

Vidno nejaké jazvy? Ako dlho sa to hoji? Ako dlho ste boli pn? Ako je to s menštruáciou? Ďakujem

patrike
17. feb 2026

To je skor problem psychiky, operaciu takeho druhu ti lekar neurobi len tak na vlastnu ziadost, lebo si sa to niekde docitala na internete. Beznu sterilizaciu ano, ale toto nie.

anonym_16c3e2
17. feb 2026

@anonym_autor
Vzali mi jeden po mimomaternicovom tehotenstve, jazvy mam 3,robili to laparoskopicky. K inemu sa neviem vyjadrit, zahojene to bolo relativne rychlo ale dobrovolne by som do toho nesla.

kiki68
17. feb 2026
@patrike

To je skor problem psychiky, operaciu takeho druhu ti lekar neurobi len tak na vlastnu ziadost, lebo si sa to niekde docitala na internete. Beznu sterilizaciu ano, ale toto nie.

@patrike Toto je dnes bezna sterilizacia, dnes da uz pri nej beru vajcovody, nakolko ine metody nie su spolahlive ( napr iba prerusenie, alebo zapchatie), cize ide o beznu sterilizaciu. Ked ma dve deti, nikto nebude mat problem. Stoji to cca 500-1700eur. Zdravotne indikacie tam tazko, keby ide o prevenciu rakoviny beru vsetko. Kolegyna ma 50 a jej preventivne vzali vsetko. Ale to uz je velky zakrok a jazva na 6cm. Toto je sup sup laparo

kiki68
17. feb 2026

Jazvy budu 4- 3 okolo a jedna v pupku. Ake budu zalezi od lekara a tiez od tela ako to spracuje. Ale vidiet to malinko bude. Su to mini rezy.

anonym_4c42dc
17. feb 2026

Toto by malo byt len laparo, pokiaľ neberú vaječníky. Ale na tie by trebalo indikáciu, majú totiž v tele ženy dôležitú funkciu aj keď už žena neplánuje deti.

monicazbb
Autor odpoveď zmazal
anonym_bd8e0f
17. feb 2026

@anonym_autor mne oba vzali pre zápal keď som mala 21. Museli 😳, .. do týždňa som bola fit a po čase už nevidno jazvy iba také tri čiarky na bruchu . Teraz ( po 20 rokoch) ani tie nevidno.

anonym_bd8e0f
17. feb 2026

@anonym_autor a doplním že menštruácia ako hodinky 😄.

anonym_0d09bf
17. feb 2026

To sú moje jazvy po roku a pol, ten palec som tam dala pre predstavu veľkosti. Nič strašné, časom to vybledne. PN rátaj tak 2-3 týždne, podľa toho, ako sa budeš cítiť a aké máš zamestnanie. Mne zobrali jeden vajcovod, prvá menštruácia po operácii bola dlhšia, potom už v pohode.
Na vlastnú žiadosť ti dajú v nemocnici také tlačivko, ktoré musíš vypísať a podať minimálne 30 dní pred operáciou, to keby si si to náhodou za ten čas rozmyslela. A priprav sa na možnosť, že ti to budú lekári vyhovárať, lebo "čo ak by si si to rozmyslela, čo ak tvoj neexistujúci partner by v budúcnosti chcel deti, bla bla...", obrň sa trpezlivosťou a nájdi lekára, ktorému dôveruješ. Alebo nejaké súkromné centrum, napríklad v Sliači, ale neviem ako to tam presne chodí. Pokiaľ ti ostanú vaječníky, tie budú naďalej plniť hormonálnu funkciu, takže zmenu nepocítiš. Odporučila by som ti ešte k operácii gél proti zrastom Hyalobarrier gel, stojí okolo 150 €, kupuješ ho sama v lekárni bez predpisu a musíš sa dopredu dohodnúť s operatérom, že ho donesieš a použije ho. Môj doktor bol pozitívne prekvapený, že som ten gél aktívne riešila, vravel že som len tretia, čo to riešila, ale nikto mi ho sám od seba neponúkol, tak si o tom pozri na internete. A na ten problém s bolesťou maternice skús vyhľadať gynekologickú fyzioterapiu. Držím palce!

patrike
17. feb 2026
@kiki68

@patrike Toto je dnes bezna sterilizacia, dnes da uz pri nej beru vajcovody, nakolko ine metody nie su spolahlive ( napr iba prerusenie, alebo zapchatie), cize ide o beznu sterilizaciu. Ked ma dve deti, nikto nebude mat problem. Stoji to cca 500-1700eur. Zdravotne indikacie tam tazko, keby ide o prevenciu rakoviny beru vsetko. Kolegyna ma 50 a jej preventivne vzali vsetko. Ale to uz je velky zakrok a jazva na 6cm. Toto je sup sup laparo

@kiki68 Na mna pani posobi stylom, ze chce prist do nemocnice a chirurgovi povedat, co ma vyrezat, lebo sa to niekde docitala. S cim ju len cisto kvoli jesitnosti poslu prec.
Ak pride s poziadavkou na sterilizaciu, to jej urobia po zaplateni sposobom, aky je v odbornej literature odporucany.

anonym_4c42dc
18. feb 2026
@patrike

@kiki68 Na mna pani posobi stylom, ze chce prist do nemocnice a chirurgovi povedat, co ma vyrezat, lebo sa to niekde docitala. S cim ju len cisto kvoli jesitnosti poslu prec.
Ak pride s poziadavkou na sterilizaciu, to jej urobia po zaplateni sposobom, aky je v odbornej literature odporucany.

@patrike si zdravotník so skúsenosťami v danom odbore ? Alebo máš osobné skúsenosti? Aj tebe brali vaječníky? Zasa ďalší mudrlant ktorý píše svoje predpotopné názory ako na neho pani pôsobí a nevie pridať nič k veci... neviem či si ty vôbec nejakú odbornú literatúru čítal, avšak odstránenie vajcovodov je tiež spôsob prevencie rakoviny a nie len ješitnosť jednej ženy.

saxana000
18. feb 2026

Toto je normalna sterilizacia ktora sa momentalne praktizuje.ziadne podvezovanie ale uplne odstarnenie.mam to za sebou.bola som v novembri na vlastnu ziadost.laparoskopicky zakrok jednodnova hospitalizacia dva dni som mala kludovy rezim na treti den v praci..

olsan
18. feb 2026
@saxana000

Toto je normalna sterilizacia ktora sa momentalne praktizuje.ziadne podvezovanie ale uplne odstarnenie.mam to za sebou.bola som v novembri na vlastnu ziadost.laparoskopicky zakrok jednodnova hospitalizacia dva dni som mala kludovy rezim na treti den v praci..

@saxana000 Chystám sa dat si preventívne laparoskopicky vybrať vaječníky, myslite, ze po tyzdni budem práce schopná?

danielle21
18. feb 2026

Ja mam odobrate vajcovody, laparoskopicky, nemam ziadne jazvy ani tazkosti, nemozem si to vynachvalit

saxana000
18. feb 2026
@olsan

@saxana000 Chystám sa dat si preventívne laparoskopicky vybrať vaječníky, myslite, ze po tyzdni budem práce schopná?

@olsan je to velmi individualne ale pokial nebudu ziadne komplikacie a nemas nejak narocnu pracu zdvihanie bremien a podobne tak myslim ze po tyzdni urcite ano.

Mna robili v piatok sobota nedela som si dala ozaj klud v pondelok som uz fungovala doma a v utorok normalne v praci.

kiki68
18. feb 2026
@patrike

@patrike uz sa to odporuca len takto kvoli riziku mimomaternicoveho tehu pri tom sposobe iba prerusenim. Uz to beru tie vajcovody prave skrz toto. Nakolko keby sa to zachyti vo vajcovode, tak mas do par tyzdnov ohrozenie na zivote. Ked nie su, nic uz nehrozi.

anonym_b73d09
19. feb 2026

@anonym_autor jazvicky budes mat , ale to je zakrok co nema s tym nic spolocne ohladom rakoviny, myslim znizovanie percent. To by ti museli zobrat vajecniky.
vajičkovod je iba potrubie kade ide vajicko.
Ked ti robia tu laparku o par dni si ok ani nevies ze si bola na operacii a pri sexe to vobec nevadi iba to ze nebudes moct mat deti, iba ak po umelom potom. Hormony to tiez nemení. Pri odobratí vajecnikov by bola hormonalna zmena