Štítna žlaza a (ne)tehotenstvo
Ahojte dievcata 😊 dnes som mala teda dalsiu vydupanu kontrolu u endokrinologa.Vydupala som si komplet hormonalny profil a moje zle tusenie sa teda potvrdilo.Velka pravdepodobnost mojho "neotehotnenia" spociva teda v hypotyeroze (slaba funkcia stitnej zlazy +malo jodu). Lekar mi dal teda liecbu klasicku na doplnenie toho co mi chyba lenze ja mam z tejto liecby naozaj obavy. Ochorenie som pravdepodobne zdedila po mame ktora sa na toto lieci uz 13 rokov. A v tomto tkvie moj problem. Bojim sa ze tymto padom budem musiet uz dozivotne jest lieky ako ona. Lieky mam uz sice vybrane ale stale uvazujem nad alternativou.Nemate skusenosti ako tomu dopomoct inak ako touto liecbou ktora je realne dozivotna?Mam pocit ze ked zacnem uzivat tie lieky tak mi stitna zlaza ochabne a nebude bez liekov plnit svoju funkciu.chcela by som to skusit nakopnut mozno trosku "zdravsie" ako umelym doplnanim hormonov. Dakujem za vase rade/skusenosti 😊
Inak zabudla som ešte spomenúť, že mnohí alternatívni terapeuti spájajú poruchu šž s intoleranciou lepku (aj keď sa bežnými testami nepotvrdí), tak odporúčajú bezlepkovú diétu. A tiež vyradiť z jedálnička sóju a výrobky tiež (čo som aj urobila). Treba sa vyhnúť aj halogénom (fluor, chlor, brom) ktoré šž vychytáva pri nedostatku jódu v snahe nahradiť ho nimi. TZN. nepiť chlórovanú vodu, nepoužívať zubné pasty s fluórom, bróm je zas v priemyselných textíliách a nábytku ako spomaľovač horenia...
@ipetka ahoj, mne zistili stitnu ked som otehotnela. Sice uz pred tym bola chytena ale.na lieky to este nebolo. No kedze som cakala babo dali mi lieky. A ak chces.otehotniet tak by som neexperimentovala. Tie lieky sluzia aj na to aby babo bolo mentalne v poriadku ked sa narodi. Teraz po porode mi to kolise raz berem tak raz tak, a vzdy je sanca ze sa to upravi.
šarlatánstvo a preto na ňom participuje skúsená endokrinologička 😀 som sa dlho tak nepobavila
dezinformácie by som si podávať nedovolila, mám vyštudovanú molekulárnu biológiu, k tejto téme sa dá veľa nájsť cez internet, nech sa páči preštudovať, napr: http://www.bohatstvo-prirody.sk/sub/bohatstvo-p...
a áno, hormóny štítnej žľazy sú tvorené aj jódom ako prekurzorom, nie naopak, ich úlohou nie je spracúvať jód, ale ovplyvňovať iné pochody v organizme
@zuzanaam no a ja som janko mrkvicka ...co ti mam na to povedat ,to ci beries alebo neberies liecbu alebo co robis zo svojim telom je len a len tvoja zodpovednost a endokrinoligicka sa moze len pozerat ,nikto nasilu do teba liecivo nenatlaci ...a ak zlyhava zlaza z vnutornym vylucivanim ,zlyhava aj tvorba hormonov ,,,uplne lahka matematika ,takze jodu mozes prijat do aleluja ,ked masina na spracovanie funguje nanic ...pre mna dohovorene ...
V mnohých prípadoch zlyháva tvorba hormónov šž práve preto, že ho niet z čoho tvoriť, tj. chýba jód, a stredoeurópska strava je na jód veľmi chudobná, lebo nemáme more. Štítna žľaza môže byť pritom úplne v poriadku. Správne, je to úplne jednoduchá matematika. Pridaním jódu sa tvorba hormónov znormalizuje a nie sú potrebné žiadne umelé hormóny (toto však farmabiznis počuť nechce, predtým sa tak liečilo bežne a úspešne). Nehovorím, že sa tak dajú liečiť všetky hypotyreózy, a nikoho ani nenavádzam na žiadne experimenty so svojim zdravím, všade píšem, že to robím pod dohľadom skúseného lekára, čo aj každému odorúčam.
existuje tekvicovy olej na liecbu stitnej slazy prirodnou cestou. precitaj si tu trosku viac....http://vitajod.sk/index.php
Aj ja sa liečim so štítnou dlhodobo a na hormónoch, ktoré dopĺňaš, nie je naozaj nič zlé. Poznám kočky, ktoré vymýšľali s tekvicovým olejom a inými alternatívnymi možnosťami a naozaj si akurát dodrbali zdravie. Ak ti tvoja štítna žľaza nie je schopná hormón dodať, musíš ho nahradiť. A pozor! V prípade tehotenstva je to obzvlášť dôložité, lebo prvé tri mesiace zásobuješ nielen seba, ale aj dieťa hormónom. Ak máš málo sama pre seba, môže byť dieťa retardované, mať nižšie IQ, môžeš kvôli vývojovým vadám potratiť. V druhom trimestri už si plod vyrába hormón sám, no naozaj myslím, že to nestojí za to riziko.
Keďže chorenie štítnej žľazy je autoimunítne, znamená to, že tvoje vlastné telo ti ten orgán likviduje. Neexistuje, že budeš piť nejaký čajík a "vyliečiš sa". Ten orgán bude aj naďalej poškodený a nebude fungovat správne.
zuzanaam, ale prosím Ťa, nehovor tu bludy, to že nemáme more ešte neznamená, že nemáme jód. Takmer každá soľ je jodizovaná. Poruchy štítnej žľazy sú v našich podmienkach z drvivej väčšiny autoimunitné, nedostatkom jódu trpia len v krajinách tretieho sveta.
Autoimunitné ochorenie je len tzv. Hashimotova choroba, čo je len jedna z mnohých príčin poškodení štítne žľazy, ďalšie sa môžu dať vyliečiť. Najčastejšia príčina hypotyreózy je práve nedostatok jódu v strave, aspoň u nás. A Hashimotova choroba sa dá ovplyvniť bezlepkovou stravou. S tým braním tyroxínu v tehotenstve samozrejme súhlasím, ak sa nepodarí dať do poriadku šž pred otehotnením.
@zuzanaam Naozaj, je od Teba hlúpe, nezodpovedné a nebezpečné tu nabádať kočky, ktoré sa snažia otehotnieť, aby pili čajíky a jedli kelp namiesto normálnej liečby. Náhodou to tu nejaká zoberie vážne a potom sa bude zbytočne trápiť, čo žiadnej neprajem. Ale veď jasné, farmalobby na nás len chce zarobiť.
A na okraj, tiež som taký zázračný pacient, ktorý sa záhadne o pol roka úplne zlepšil, štítna žľaza sa zmenšila, krv je ukážková... A nič "prírodné" nerobím. Len jem svoju správnu dávku hormónu každé ráno.
Odradzam? Môžeš ma prosím Ťa citovať kde? 😅 Aspoň 5x som v tejto diskusii písala nech nikto svojvolne neexperimentuje a nech sa lieči pod dohľadom dobrého doktora. Neviem prečo Ťa mrzí, že funguje aj alternatívna liečba a všetci nemusia byť odkázaní na doživotné branie liekov, ktoré nie je bez vedľajších účinkov.
Ešte raz a naposledy napíšem, že nikoho nenabádam aby pil čajíky NAMIESTO LIEČBY, a najmä počas tehotenstva. Čítajte prosím poriadne moje príspevky, predtým ako na ne zareagujete. Mne napríklad iba branie tyroxínu nijako nepomohlo (6 mes.), rapídne zlepšenie nastalo až po začlenení mnou spomínaných doplnkov výživy a terapeutických postupov (tiež 6. mes.). Príčin porúch štítnej žľazy je mnoho a tak isto každý sme iný, to znamená čo jednému pomôže druhému nemusí, preto sa treba dať poriadne vyšetriť a nájsť dobrého doktora, pri ktorom "liečba" neznamená len doživotné tlmenie dôsledkov choroby. Mimochodom, do soli sa pridáva anorganická forma jódu (je rádovo lacnejšia ako organická, telu žiaľ cudzia a toxická), v riasach, rybách a pod. je forma organická, čo je teda poriadny rozdiel z hľadiska živých organizmov. A žiaľ, farmalobby chce len zarobiť, je to smutné, ale je to tak.
A ja tu znova opakujem, že vedomé odmietanie syntetickeho tyroxínu môže mať fatálne následky pre plod tehotnej ženy. Inak nech si každý so svojím zdravím robí čo chce, aby na ňom nedajboh zlá farmalobby nezarobila 3 eurá na polroka za lieky.
@zuzanaam no a jednym zhorsujucim faktorom choroby ,moze byt aj nadbytocny prijem jodu ...inak autoimunne ochor .chces ako liecit ...pretoze toto co sa tu riesi sa riesia priznaky ,plus aby org.ako celok fungoval bez ohladu na odchadzajucu stitnu zlazy ...bohuzial ani tvoja bezlepkova dieta tomu nezabrani...
Príjem jódu môže zhoršiť stav Hashimotovej choroby, tá sa dá zistiť z protilátok z krvi a človek vtedy vie, že jód je lepšie nedopĺnať, v ostatných prípadoch môže. Bezlepková diéta nie je moja, na to prišli doktori, že molekula lepku je podobná molekulám prítomným v šž a protilátky, ktoré sa začnú tvoriť v krvi proti lepku, napádajú potom šž. Takže vylúčenie lepku zo stravy radikálne zmierni ataky protilátok proti šž. Nikde som nepísala, že tehotná žena nemá užívať tyroxín, práve naopak, no ale načo by si mal ničiť zdravie syntetickým hormónom človek, u ktorého bola príčina hypotyreózy deficit jódu? A opäť opakujem, že znižovať dávku treba POD DOHĽADOM DOKTORA.
Ako inak než alternatívny web. Ďakujem, to stačí. Odpovím na konkrétne tento zdroj napríklad týmto:
https://sciencebasedmedicine.org/9-reasons-to-c...
neexistuje ziadna ina liecba a uz vobec nie alternativa, len doplnit farmakologicky tyroxin. Jednoznacne nasadit. Ak sa nenasadi, stav sa zhorsi- niekedy postupne- roky, a tak ci tak sa raz bude musiet nasadit, len aby uz nebolo neskoro- spomaleny metabolizmus, frekvancia srcda, travenie, nervove funkcie.. kontroly u endokrinologa jednoznacne a liecit sa !
doplnit iod v pripade Hashimota nema vyznam, moze viac poskodit. V nasich podmienkach deficit iodu asi ani neexistuje- iodizuje sa sol. To je davna minulost deficit iodu. Pripadne dat si raz za cas Vincentku, tam je vela iodu.
Uniká mi súvis medzi vakcináciou proti chrípke a hypotyreózou. Zdrojov sa dá najsť oveľa viac, nielen alternatívnych, myslím, že si dalšie zvládnete nájsť aj bezo mňa. Syntetické hormóny zaťažujú pečeň, ako každá syntetická liečba, pretože syntetická náhrada tyroxínu zdaľeka nie je identická s tyroxínom tvoreným šž, čiže ho nemôže plnohodnotne nahradiť vo všetkých funkciách, naopak, s ním súperí o receptory a vyraďuje aj tu trochu telu vlastného tyroxínu z činnosti. Viac v linku vyššie, alebo na nete.
@ipetka namiesto flektoru kt nepotrebujes.jedz radsej bormony na stit zlazu kt si tvoje telo nevie vyrobit a odporuvam nastuovat stitnu zlazua a aj hypotyreozu..viacej si skodis ak nebudes brat tie lieky ako pomozes..a ked sa chces vyhybat liekom.preco potom holdujes flektoru??????????

Nejem kvantá, ale pravidelne a po troche, začala som s tým po preštudovaní množstva materiálu a zistení, že v minulosti lekári úspešne liečili problémy štítnej žľazy jódom, čo je aj logické. Po zhodnotení svojej stravy som zistila, že v nej chýba takmer úplne jód (jodidovanú soľ nepoužívam) tak som to s ním skúsila a všetko nasvedčuje tomu, že pomohol (zmenšenie strumy). žiadne negatívne účinky nepociťujem. Konzultujem túto svoju alternatívnu liečbu aj s endokrinologičkou, síce mi ho neodporučila, ale ani nezakázala. Sama bola prekvapená mojim zlepšením, myslím, že ale ešte takého pacienta nemala, tak sa sama k mnohým veciam nevedela vyjadriť, že či ok, alebo radšej nie. Akurát mi povedala, že ak otehotniem, mám brať ten tyroxín a neexperimentovať, s čím aj súhlasím. Preto chcem ten tyroxín vysadzovať postupne a pod jej dohľadom, sama som zvedavá ako to pôjde, verím že sa podarí. Inak hormóny štítnej žľazy sa tvoria z jódu, ktorý je ich prekurzorom, tzn. bez jódu ich nemá telo ako vytvoriť. Preto treba skúsiť, ale postupne a opatrne, aby si človek neublížil, no myslím, že prehnaný strach nie je na mieste.