icon

Stretli ste sa s tým že vám odmietli spraviť prefuk vajcovodov?

frida1990
24. mar 2021

Ahojte,
Chcela by som si dať prefúknuť vajcovody (snaha o otehotnenie vyše 2 rokov, moje vyšetrenia ok len nižšie AMH 1.4, muž ok len znížený počet spermií 10 milionov ma ml ostatné parametre v poriadku), ale na moje prekvapenie Gyncare NR, do ktorého chodíme, mi oznámili že prefuky nerobia. Že robia iba hyfosy vyšetrenie kde sa pomocou kontrastnej látky sleduje priechodnosť vajcovodov, ale ak by tam náhodou bol nejaký zrast, tak sa to neodstraňuje ale rovno sa posiela na IVF. Ako vlastne ten prefuk prebieha? A kde si to môžem dať spraviť? Mám tomu rozumieť tak, že prefuk je vlastne toto hyfosy vyšetrenie, kedy do vajcovodov pustí tá kontrastný látka a možno sa to nejako tým automaticky uvoľní? Vôbec tomu nerozumiem a nevysvetlil mi to nikto dostatočne. Bola som sklamaná z odpovede "prefuky ani spriechodnenie vajcovodov nerobíme

martinaju
24. mar 2021

@frida1990 car nerobi laproskopiu, skus jednodnovu kliniku lauris v nitre.

martinaju
24. mar 2021

@frida1990 ale ja osobne som tiež išla do hofosy ja som necitila absolutne nic. Vysli nepriechodne ale na kaparku som aj tak neišla. Nie je niekde napisane, že vajicovod spriechodnia a aj keby ano nikto vam nezaruči na koľko. Išli do ivf. Hyfosy mi robil moj obvodny gynekolog.

sandra151
24. mar 2021

@miky25117 aj ja som sa veľmi bála. Aj ti pichnú niečo na bolesť? U mojej bežne pichajú novalgin do zadku nech to tak neboli,a keď som išla ja tak mi sestrička povedala že sa im minul. Myslela som že ju dorazím

bebotka
24. mar 2021

@frida1990 ja som bola v Lv normálne v nemocnici na laparoskopii, zistovali mi priechodnosť kedže som nevedela tri roky otehotnieť, pri nej mi hned urobili aj drilling vaječníkov kedže mám pco a viem, že pozerali aj vnútro maternice či tam nieje nejaký problem, ktorý bráni otehotneniu. ako mne to pomohlo hlavne kvôli tomu drillingu, lebo sa mi znovu naštartovala ovulácia, a práve gynekolog odporúčal čo najskôr po tej laparoskopii otehotnieť, pokiaľ vaječníky znovu fungujú ako majú.

miky25117
24. mar 2021

@sandra151 neviem vobec či mi daju nieço

martinaju
24. mar 2021

@miky25117 nedáva sa nič a neboj bude to uplne v pohode max budeš cítiť mierny tlak ja som napr. necitila nič. Za mňa bezbolestné vyšetrenie. Keď tak si daj tabletku od bolesti pred tym možno ti to pomôže aspoň trochu, že predsa si si niečo dala, niektore baby to tak robi.

frida1990
autor
24. mar 2021

@miky25117 držím veľmi palce, daj vedieť ako si dopadla 😊

miky25117
24. mar 2021

@martinaju joj dufam lebo čo čitam niekto nič a niekto že hrozná bolest tak neviem co cakat

miky25117
24. mar 2021

@frida1990 dík a dám

martinaju
24. mar 2021

@miky25117 podľa mňa ta bolesť je skor zo stresu, že sa žena neuvolní. Hlavne neboj ja som sa tiež strašne bála keď som tam išla lebo som čitala všeličo ale teda ozaj zo bolo úplne v pohode.

frida1990
autor
24. mar 2021

@miky25117 ja som počula že u tých čo majú priechodné je to bezbolestné a tam kde je to nepriechodné tak vtedy to býva bolestivé asi by som si tiež dala liek od bolesti preventívne. A ta tekutina to potom ako z tela vyjde? Naspäť tadiaľ odkiaľ prišla?

miky25117
24. mar 2021

@frida1990 ja mám už len jeden vajcovod tak uvidíme

martinaju
24. mar 2021

@frida1990 ja mam nepriechodne a nič som necítila

A k tomu že odmietli, oni neodmietli oni to jednoducho na klinike nerobia, nemajú na to čas. Ponúkli alternatívu, ktorú robia ak by si s tým nesúhlasila tak si zoberieš výmenny lístok na jednodnovku alebo do nemocnice. Mňa poslali na hysteroskopiu inam nie preto, že by mi ju nechceli spraviť (bolo to na ich návrh) ale jednoducho to na klinike nerobia. Nemajú kapacitu na to aby robili okrem toho čo majú aj operačné výkony.

callisia
24. mar 2021

@frida1990 moja skúsenosť je taká, že som podstúpila hyfosy v car s výsledkom nepriechodné vajcovody. Ale mi to nedalo a o rok som podstúpila v Gynpor Sliač priechodnosť laparoskopiou a na moje veľké prekvapenie mám oba vajcovody priechodné. Mudr. v Sliači sa aj vyjadril dosť pochybovačne o hyfosy. Škoda, že som nešla rovno na laparku, ušetrila by som nielen 120 eur ale hlavne to zúfalstvo..bo keď vám povedia, že máte nepriechodné oba vajcovody, je to docela šok...
Inak, ak ti aj tie zrasty odstránia, nič nemáš vyhrané pretože sa zvyknú vracať. Navyše ak otehotnieš, tak oplodnené vajíčko sa môže kľudne zastaviť v mieste toho odstránenia zrastu, pretože to tkanivo tam je raz porušené, zjazvené, čiže sa vajko nedostane ďalej do maternice.

martinaju
24. mar 2021

@callisia ono sa hovori ze ak vyjde hyfosy ako nepriechodne tak to nie je 100% stačí že žena bola v krči a tým sa vajicovod mohol zúžiť a tekutina neprešla
Po 3 rokoch snaženia a nedarenia sa nemám (ja osobne) dovod pochybovať o správnosti výsledku.

zojanka
24. mar 2021

@martinaju mne napríklad v car ponúkli že keď už robia hyfosy rovno mi to spoja s hysteroskopiou keď už budem v narkóze 🙂

martinaju
24. mar 2021

@zojanka hyfosy nerobia v narkoze, teda aspon je to zbytočne ak nejdeš na iný zakrok. A nie každé car robí hysteroskopiu. Ja som bola na hysteroskopii na jednodnovej klinike.

zojanka
24. mar 2021

@martinaju no mne robili hyfosy v Heliose v narkoze, ani sa ma nepytali či chcem bez alebo s narkozou ale možno preto že rovno aj tu hystero spravili

martinaju
24. mar 2021

@zojanka ja som bola u svojho gynekologa a teda pride mi zbytočne ist do narkozy. Tiež je práve aj kvôli tej narkoze odporucane hyfosy keďže to je aj menšia záťaž pre organizmus.

zojanka
24. mar 2021

@martinaju no mne vtedy doktor vravel že narkoza je minimalna, par minutova a aj im sa lepsie robi ked je zena kludna a uvolnena ako keby tam mala lezat v kŕči cela napnuta co potom moze skreslit vysledok vysetrenia

zojanka
24. mar 2021

@martinaju ja teda nenavidím tieto zákroky "zaživa" 😁 ja som vždy v jednom kŕči, neviem sa vôbec uvolniť, takže som bola šťastná za túto možnosť

martinaju
24. mar 2021

@zojanka ja len hovorim že za mňa je to zbytočné. Hysteroskopia ok to by som bez narkozy nešla ale teda hyfosy uplne v pohode ani v cr nerobia hyfosy pod narkozou, osobne počujem prvy krat. Ale moze byt, kazdy doktor iny postup.

vafinka
24. mar 2021

@frida1990 jasne nedaj sa odbit.ako ono vies ako hycosy hm nic neporiesi nejak , vies a pri laparo aj hned vyriesia co sa da odstranit daky vyrastok ci mensi zrast.ako ano pre car je lepsie ta hned supnut na ivf ved za to centru platis kopec penazi .a to ze uzivas hormony tiez neni bohvieco pre telo.tiez som si presla 2* ivf a nakoniec som.sla na laparo a po nej som otehu

martinaju
24. mar 2021

@vafinka to nejde o to že pre csr je jednoduchšie ona sa zle vyjadrila oni jej nezakazali ist na laparoskopiu ale oni ju nevykonavaju. Takže nie neodmietli proste ju nerobia. Môže ísť niekam inam, ako jej majú spraviť niečo čo nerobia? Nemajú na to čas, tak to nemajú ani v ponuke.

vafinka
24. mar 2021

@callisia presne to iste ako aj ty mam.za sebou aj ja.za mna cele hycosy vysetrenie je nanic.

vafinka
24. mar 2021

@martinaju vies co ja ked som.bola po hycosy mi tvrdili v care ze oba vajcovody nepriechodne a ja som tomu berila strasne ma hned tlacili do ivf ze inej cesty niet.ja ok teda a 2* ivf bez vysledku a potom mi to nedalo a sla som nedkor na laparku.tam mi povedala dr po op ze vsetko je ok a ze ktory blb mi tvrdi ze s hycosy vesetrenim to 100% potvrdil ze ich mam oba nepriechodne.tak ja len tolko moja skusenost.ako caru je ok ked vytlcu z ludi peniaze.ano ja viem co pisala ale jej dr ju msla normalne poslat do nemocky na gyn odd na laparku a nie ju odbit ze co ona s tym

martinaju
24. mar 2021

@vafinka v provom rade je chyba v tom čo povedala jej gynekologička a poslala ju do car bez vyšetrení. Ďalšia vec je že každá žena si vie prečitať na nete ze hyfosy nie je 100% pri výsledku nepriechodnosť a mne to aj sam doktor povedal. A je na každej žene či do ivf pôjde alebo nie.
Ja som nemala napríklad dôvod čakať ďalšie roky na zázrak a keď nikde nebola chyba všetko bolo v najlepšom poriadku a 3 roky sa nam nedarilo ja som nemala dôvod spochybnovať výsledok vyšetrenia. Ja som na laparoskopiu odmietla ísť.
Ja som len napísala, že vyjadrenie autorky na car je že jej odmietli vykonať laproskopiu. Ale neodmietli nie je v ich možnosti ju vykonať a určite jej oznámili len že u nich laparoskopiu nevykonávajú a vykonavajú len hyfosy. Ona je svojprávna dospelá žena, ktorá môže hyfosy odmietnuť a ísť s výmenným lístkom niekam kde laparoskopiu vykonávajú.

miky25117
24. mar 2021

Tak baby mám to zasebou a vedieť dopredu čo ma čaka nik ma tam nedostane strašná bolest

zojanka
24. mar 2021

@miky25117 tak to ma mrzí :( ale máš to už sa za sebou to je hlavne ! Chvalabohu ze som bola v narkoze....

miky25117
24. mar 2021

@zojanka no hlavne že je priechodny teraz už aj preplachnuty tak uvidíme kde je teda problém 🤷‍♀️