icon

Syndróm lepivých doštičiek

andreasp
7. feb 2013

ahojte, s manzelom sa snazime o babetko,no skoro 2 roky nic. Nevytvaraju sa mi vajicka. Na hematologickom vysetreni mi zistili syndrom lepivych dosticiek, a moja gynekologicka mi povedala, ze vraj tento syndrom moze sposobovat aj to, ze sa mi netvoria vajicka. Co sa mi nezda. co si o tom myslite vy?

jvlo
25. feb 2019

@adele 3 mesiace

luskacisko
25. feb 2019

@adele ja som isla po cca mesiaci ale to som bola uz tehotna takze som chodila pomerne casto.Mne prisli na SLDaz v tehotenste.

adele
25. feb 2019

@luskacisko vdaka za info 😊 a aku silnu si mala menstruaciu s liekmi na riedenie krvi? Dalo sa to zvladnut? Dost sa obavam prvej menstruacie s tymto liekom 😞

adele
25. feb 2019

@jvlo aha tak to celkom aj dlho, ja by som chcela po mesiaci 😊 bojim sa menzesu ze budem vela krvacat 😞

jvlo
25. feb 2019

@adele vobec som nespozoroval nejaku silnejsiu ms

luskacisko
26. feb 2019

@adele no ja mam podstatne silnejsiu aj dlhsiu menstruaciu.No ale to nemusi byt tvoj pripad, drzim palce😊

pumi21
26. feb 2019

@adele Hlavne sa takto dopredu neboj, nestresuj sa zbytočne to ti nepomôže to ti akurát tak uškodí :/ Môže byť silnejšia, ale aj nemusí, uvidíš keď ti príde potom to budeš riešiť 🙂

monchichichi
26. feb 2019

@adele ja som mala silnu a bolestivu s liekmi bez bolesti a normalnu.

adele
26. feb 2019

@pumi21 ano ja viem 😊 ten stres skodi na vsetko. Je to pre mna nove a este som to nevstrebala tuto diagnozu. A to mam za sebou reumaticke ochorenie a endometriozu, povazujem sa za bojovnicku ale tento syndrom ma “dostal” 😞 neviem si to este utriast v hlave 🤷‍♀️🤷‍♀️

denkaa1
14. mar 2019

Žienky, keď ste zistili ze ste tehotné, objednávali ste sa aj do Martina? Za ako dlho vás objednali, keď ste povedali ze ste tehotné?

jajawka
14. mar 2019

@denkaa1 ano, mne to hned odporucala gynekologicka. Objednali ma tusim do mesiaca, 3 tyzdnov. Akurat tam v stredu idem.

vcielockamaja
14. mar 2019

Dievcata urcite sa nebojte nejakej "zvlastnej" menstruacie, ja som uzivala aspirin aj pred otehotnenim (bez neho som nevedela otehotniet) mala som pocit, ze sa mi menzes skor upravil, citila som sa lepsie. Po otehotneni som dostala aj fraxiparin. Tehotenstvo som mala ukazkove, o porode ani nehovoriac. Teraz mam uz skoro rocnu dcerku, ktora mi robi velku radost. A ako uz bolo spominane, stres je velky nepriatel otehotnenia. Ja som vypla, sli sme na dovcu a odtial sme si doniesli najkrajsi suvenir 😁. Drzim paste vsetkym.

alexsk
14. mar 2019

Zienky, ked ste brali iba anopyrin pri SLD, mali ste kontrolu az v gravidite, alebo Vam testovali krv uz pred otehotnenim? Chodili ste na najblizsiu hematku v tehotenstve? Totizto nerozumiem, preco sa tu spomina stale iba Martin na kontrolne vysetrenie. Vdaka

adele
14. mar 2019

@alexsk ja nie som tehu a do martina idem na kontrolny test ucinnosti lieku. Do Martina preto ze inde tento test nerobia (vraj) je to nejaky agregacny test. V tehu mam byt monitorovana na hemato v mojom regione, ake netusim ake testy by mi robili, kedze to ci sa ti krvne dosticky lepia menej alebo viac sa kontroluje iba krvnym testom na SLD.

adele
14. mar 2019

@alexsk rozumiem tomu ze ked ti diagnostikuju tento syndrom a neni si este tehotna tak sa po cca 3 mesiacoch robi kontrolny test ucinnosti kys. acetylsalicylovej. S tymto syndromom v tehu musis byt monitorovana kvoli uzivaniu liekov, ale ci to musi byt v martine alebo hocikde je dobra otazka. Mna by zaujimalo ake konkretne krvne testy sa robia tehulkam s tymto syndromom na kontrolach v martine??

adele
14. mar 2019

@jajawka ahojky das sem po navsteve hemato v martine informaciu ze ake krvne testy ti tam robili? Rada by som vedela ze ci take dostupne aj na inych oddeleniach hemato nie len v martine. Dakujem

adele
14. mar 2019

@vcielockamaja uzivaa este lieky na tento syndrom?

vcielockamaja
14. mar 2019

@adele momentalne neuzivam nic, ale chodim pravidelne kazde 3 mesiace na kontrolu k hematologicke.

alexsk
14. mar 2019

@adele dakujem pekne za odpoved. No mne bolo povedane pri nasadeni anopyrinu, ze kontrola v gravidite. Lenze mne sa to skomplikovalo, lebo bolo podozrenie na alergiu na acylpirin, tak mi zmenili liecbu na injekcie Clexane. Tam mi naozaj po troch mesiacoch brali krv, vraj vsetko ok. Medzitym sa vyvratila alergia, tak som presla naspat na anopyrin. Mam ale tri spravy a dvakrat inak uvedenu kontrolu. Raz v gravidite, pri injekciach vo februari, co som ocividne zmeskala 🙂 preto som sa pytala, ci staci v tehu, ako bolo povodne uvedene. Inak ja chodim do Humenneho a krv mi pri diagnostike posielali do Kosic, takze ratam, ze okrem Martina sa da ist aj do KE, ale preco vam tam neposlu krv, ale musite tam ist osobne?

denkaa1
15. mar 2019

@alexsk mne povedali, že kvôli tomu musím ísť osobne do Martina, lebo tie krvné doštičky sa rýchlo znehodnotia. Kým by prišla krv do Martina, tak by sa už nedala vyšetriť.

adele
15. mar 2019

@alexsk podla mna velmi zalezi ake vysledky si mala, studovala som lekarske prace hematologov na tento syndrom. Mne vysli vysledky 98% agregability, co je vysoke percento preto mam nasadeny anopyrin dozivotne. Uspokojiva hranica v % by mala byt cca 15-20% preto sa musi robit test opakovane po case ako ti liek zabera. Nesmu ti zriedit krv ani moc ani malo, preto sa testuje ako liek ucinkuje. Kedze ty si mala alergiu presli na iny postup. Myslim ze su aj ine lieky na to ked sa vyskytne alergia. Tento test sa urcite robi max v martine, kosice a mozno blava. Nikde inde ti tie testy neurobia- ide o specialny agregacny test na ktory nie su hemato ambulancie vybavene. V martine je narodne centrum hemostazy a trombozy tam sa vysetruju pacienti z celeho Slovenska na vazne trombofilne stavy. Ja som tu vcera pisala jedenj kocke co ide do martina ze aby dala vediet aky test jej robili. Ona pisala ze je tehotna. Mna osobne zaujima aky je rozdiel v monitorovani tehotnej zeny na hemato v martine a na hemato oddeleni v regione. Preto chcem vediet druh testu, lebo ak sa neda v beznej hemato ambulancii podla mna je potom zbytocne ju navstevovat.

adele
15. mar 2019

@vcielockamaja hmmm tak potom ty naozaj nemusis mat stres z menzesu.

alexsk
15. mar 2019

@adele skvelynpostreh, dakujem za objasnenie. Urcite mi potom baby dajte vediet, aky je rozdiel v monitorovani tehotnej v MT a na regionalnej ambulancii. ;)

mirka1478
15. mar 2019

@adele a este podotknem ze je drahe to vysetrenie preto ho robia az po 2 potratoch.alebo snazia sa o to.

adele
15. mar 2019

@mirka1478 kaslat im na to ze je drahe, kazdy mesiac valim na odvody do zdravotky nekrestanske peniaze. Tak nech mi ich daju na moj zdravotny ucet a zaplatim si co potrebujem a nemusim 2x potratit aby sa niekto uracil ma poslat na toto vysetrenie. By som to bila po ty h prasinach.😞

jvlo
15. mar 2019

@alexsk ziadny. Bola som monitorovana na hematologii v pb, v mt hemomedika a v mt nemocnici. Po zisteni sld je nasadeny anopyrin, po cca 2-3mesiacoch sa robi opakovany odber. Od toho casu sa odber na sld nerobi. Aj pocas tehotenstva sa berie len standardny KO. V nemocnici (kde tiez robia aj odbery na sld) mi robili KO raz mesacne, na hematologii v pb tiez raz mesacne, toto posledne tehotenstvo som chodila len do hemomediky a bola som tam len 3x za tehotenstvo, viac vraj nebolo treba. Po 6nedeli som bola na kontrolu, zase len KO a anopyrin dozivotne. Kedze dojcim,tak az po ukonceni dojcenia, kedze by teoreticky mohol nastat reyov syndrom

jvlo
15. mar 2019

@adele mohla by si mi dat prosim ta linky na studie, ktore si citala? Riesim teraz nase deti. Velmi by mi to pomohlo. Dakujem

adele
15. mar 2019

@jvlo ahoj, jasne. Mne velmi pomohla tato praca. http://www.ssht.sk/Sites/17/UserFiles/SPS_dg.pdf

adele
15. mar 2019

@jvlo ak sa mozem spytat tak si s tymto syndromom vynosila a v zdravi porodila zdrave dietatko s tym ze lieky ti nasadili spat az po kojeni? Ten Reyov syndrom som tiez vycitala. Je to ok ked si ho teda nasadila az neskor po kojeni a medzitym ho nebrala? Necitila si sa horsie ked si nebrala anopyrin?
Tiez ma napadla dedicnost tejto choroby u deti, ale myslim ze sa deti testuju od 6 rokov. Vyjadril sa ti niekto z lekarov ako je to s dedicnostou syndromu u deti? Ja sa chcem na to opytat v ma na hemato.

vcielockamaja
15. mar 2019

@adele momentalne este kojim, takze nemam stres z menzesu. Ale pred otehotnenim som uzivala aspirin, pretoze bez neho som potratila, hned ako som otehotnela doky mi nasadila liecbu, ale ani to nezachranilo moje tehotenstvo, takze aspirin som musela uzivat pred otehotnenim. Trvalo 3 mesiace, kym som opat otehotnela a moj menzes s aspirinom som brala ako uplne normalnu "vec". Keby bolo nieco mimo normal treba navstivit doky. Ale tie 3 mesiace som mala pocit, ze mam konecne normalny menzes. Ja som praveze bez aspirinu mala pocit, ze mam "divny" menzes.