icon

Syndróm lepivých doštičiek

andreasp
7. feb 2013

ahojte, s manzelom sa snazime o babetko,no skoro 2 roky nic. Nevytvaraju sa mi vajicka. Na hematologickom vysetreni mi zistili syndrom lepivych dosticiek, a moja gynekologicka mi povedala, ze vraj tento syndrom moze sposobovat aj to, ze sa mi netvoria vajicka. Co sa mi nezda. co si o tom myslite vy?

simonecka2
18. jún 2019

@alexsk ja som chodila 1x do mesiaca na kontrolne odbery az do porodu. Mala som len hranicne hodnoty ale urcite netreba nic podcenovat.

alexsk
18. jún 2019

@simonecka2 kiezby to takto brali lekari, ze netreba to podcenovat. Ja nemam velmi na vyber, som ochotna cestovat 120 km na hematologiu, no najskorsi termin mi vedia dat az v septembri :(

simonecka2
18. jún 2019

@alexsk fuuuha zvlastne, v kazdom pripade drzim palce nech vsetko dobre dopadne!

jajawka
19. jún 2019

@alexsk ja chodím na hemato do Martina. Na začiatku tehotenstva som bola, všetko ok, beriem anopyrin, teraz v 24. týždni idem a potom tuším až po 30., kedy budem prechádzať na Fraxiparine. Takže celkovo 3x, v prípade ťažkosti (napr. krvácanie) sa môžem objednať aj mimo toho.

alexsk
19. jún 2019

@jajawka dakujem, to ma trochu ukludnilo. Chodis do toho centra hemostazy v Martine? Dnes som obvolala uz 5 hematologov v okruhu 120 km, a najblizsi termin mi dali 12.9.2019. Baby, nemam slov na nase zdravotnictvo, ale fakt. Konecne sa nam podarilo po dlhom snazeni a po potrate otehotniet, a takyto pristup. Inak na vsetkych ostatnych hematologiach mi povedali, ze sa to ma sledovat raz za niekolko tyzdnov.

katrenkaa
20. jún 2019

pridávam sa k Vám....tiež mi zistili SLD...ako sa držíte?

jajawka
20. jún 2019

@alexsk áno, chodím tam. Už druhé tehotenstvo - v podstate tak isto postupujú ako pri prvom, čo sa tyka kontrol. Takže nejako nad tým neuvažujem, žeby som mala chodiť častejšie, ak nemám problemy. A užívaš anopyrin?

juch1133
Autor odpoveď zmazal
jajawka
7. júl 2019

@juch1133 ja som otehotnela v ten mesiac, ako som začala anopyrin užívať..možno náhoda, možno nie. To už nepovie žiaden lekár. Muž vtedy začal užívať matchu tablety, myslí si, že to bolo zase kvôli tomu, lebo aj pred druhým tehotenstvom ich opäť začal jest.

denkaa1
30. aug 2019

Dievčatá, kedy vám vysadili anopyrin? Som v 30.tt a v letáku je uvedené, že by sa v III. trimestri už nemal užívať.

lenteraz111
30. aug 2019

@juch1133 mne pomohli až injekcie a fraxiparine, anopyrinu nie

kristina6014
30. aug 2019

Ahoj tak ja sa pridávam k vám, nejaký čas som nemohla otehotnieť (cca3 roky) nikto nevedel prečo, poslali ma na hemo. Chodím do jedného centra v MT, tam mi zistili, že mám syndróm lepivých doštičiek, teraz som tehotná 17tt užívam aj anopyrin a aj fraxiparine si pichám do brucha

jajawka
30. aug 2019

@denkaa1 ja od ukonceneho 32. tt som na Fraxiparine

adele
30. aug 2019

@denkaa1 mne ho planuje hematologicka vysadit az 35tt a prechadzam na injekcie. Neboj sa, urcite hematolog vie co ma robit.

denkaa1
30. aug 2019

@jajawka
@adele ďakujem baby, ja som na injekciach aj teraz, len na poslednej kontrole som sa zabudla spýtať na ten anopyrin. Na najblizsej kontrole budem v 32.tt, tak sa opýtam.

pusa308
31. aug 2019

Dobry den chcela by som sa opytat kde robia v Martine test na SPS syndrom za info dakujem

e1i
31. aug 2019

@denkaa1 mne vysadila v 13tt ked po kontrole bol sld ok. Povedala mi ze brat aj aj moze sposobit ze by babo zakrvacalo. Ze by sa to nemalo brat spolu dlho. Ostal mi len clexane na cele tehotenstvo,zatial vsetko ok. Kontrolu som mala este v 20tt,metabolizmus zeleza a este budem mat v 30tt.

adele
31. aug 2019

@e1i vo vseobecnosti sa na syndrom lepivych dosticiek nasadzuje liek s obsahom kyseliny acetylosalicylovej (ASA) ktory priamo posobi na lepivost krvnych dosticiek. Vysoka lepivost tychto trombocytov vo vseobecnosti moze sposobit infarkt, mrtvicu, plucnu emboliu atd. Prave nasadenim ASA sa predchadza takymto stavom. Nizkoheparinove injekcie (clexane, fraxiparin) sa pouzivaju v tehotenstve taktiez na zrazanie ale ovplyvnuju iny druh zrazania ako su trombocyty. Vacsinou sa na ne prechadza az v obdobi pred porodom kedy sa vysadzuje ASA kvoli tomu ze sposobuje krvacavost vsetkych sliznic a pri porode by hrozilo eventuelne vykrvacanie rodicky. Pocas tehotenstva je samozrejme dolezity monitoring pacientky aby sa nezriedila krv prilis ale na to su testy a odbornici ktori to sleduju. A je taktiez rozdiel ci SLD hematolog riesi iba v tehotenstve alebo ako celozivotnu liecbu. Kazda ma tuto poruchu v inom “odtienku” a pristup hematologia je individualny hlavne teda podla specialnych krvnych testo a pokial sa bavime o tehotenstve, tak samozrejme podla aktualneho stavu tehotnej pacientky.

jenny333
31. aug 2019

Ano aj ja anopyrin uzivam taktiež tento syndrom mam a moja gynda povedala zs mam stastie že som vobdc otehotnela ale na tuto diagnozu sa neodporuca vraj hormonalna antika

e1i
31. aug 2019

@adele ja ovladam co na co je. U mna sa to riesi zatial v tehotenstve. A teda dr mi vysvetlila takto

adele
31. aug 2019

@e1i moze byt ze ti ho doki riesi iba v tehu, ak by si mala celozivotnu liecbu bola by si na liekoch vratane tehu. Lekari vedia co robia 😉

e1i
31. aug 2019

@adele ja netvrdim ine,iba pisem svoju skúsenosť

adele
31. aug 2019

@e1i ved v poriadku. Tu sme v skupine aby sme si doplnali potrebne info navzajom.

adele
31. aug 2019

@jenny333 ano neodporuca sa vobec, citala som odborne studie a vo velkej miere sa prislo na rodinnu anamnezu SLD prave tak ze dievca (dcera) uzivala antikoncepciu a dostala trombozu. Potom otestovali celu rodinu a potvrdili syndrom u viacerych clenov. Holt je to nepekna diagnoza, tiez som ju veelmi dlho spracovavala 🤷‍♀️

adele
31. aug 2019

@pusa308 narodne centrum hemostazy a trombozy

pusa308
1. sep 2019

@adele dakujem pekne

pusa308
1. sep 2019

@adele to je v univerzitnej nemocnici?poslali ma tam s hematologie s Rk koli potratu a 3 roky sa mi nedari otehotniet 😔

pusa308
1. sep 2019

@pusa308 mala som mrtvy plod v 16tt vraj sa to stava a od vtedy nic....

adele
1. sep 2019

@pusa308 ano je to vo fakultnej nemocnici v Martine. Tam ti pomozu ak mas tento syndrom, neboj sa 🍀❤️

pusa308
1. sep 2019

@adele maju nato podozrenie a vystrenie spociva len v odbere krvi?nevies za kolko su cca vysledky teraz uzivam len kyselinu listovu vitamin d a magnessium