Syndróm lepivých doštičiek
ahojte, s manzelom sa snazime o babetko,no skoro 2 roky nic. Nevytvaraju sa mi vajicka. Na hematologickom vysetreni mi zistili syndrom lepivych dosticiek, a moja gynekologicka mi povedala, ze vraj tento syndrom moze sposobovat aj to, ze sa mi netvoria vajicka. Co sa mi nezda. co si o tom myslite vy?
@simonecka2 kiezby to takto brali lekari, ze netreba to podcenovat. Ja nemam velmi na vyber, som ochotna cestovat 120 km na hematologiu, no najskorsi termin mi vedia dat az v septembri :(
@alexsk fuuuha zvlastne, v kazdom pripade drzim palce nech vsetko dobre dopadne!
@jajawka dakujem, to ma trochu ukludnilo. Chodis do toho centra hemostazy v Martine? Dnes som obvolala uz 5 hematologov v okruhu 120 km, a najblizsi termin mi dali 12.9.2019. Baby, nemam slov na nase zdravotnictvo, ale fakt. Konecne sa nam podarilo po dlhom snazeni a po potrate otehotniet, a takyto pristup. Inak na vsetkych ostatnych hematologiach mi povedali, ze sa to ma sledovat raz za niekolko tyzdnov.
Dievčatá, kedy vám vysadili anopyrin? Som v 30.tt a v letáku je uvedené, že by sa v III. trimestri už nemal užívať.
Ahoj tak ja sa pridávam k vám, nejaký čas som nemohla otehotnieť (cca3 roky) nikto nevedel prečo, poslali ma na hemo. Chodím do jedného centra v MT, tam mi zistili, že mám syndróm lepivých doštičiek, teraz som tehotná 17tt užívam aj anopyrin a aj fraxiparine si pichám do brucha
Dobry den chcela by som sa opytat kde robia v Martine test na SPS syndrom za info dakujem
@denkaa1 mne vysadila v 13tt ked po kontrole bol sld ok. Povedala mi ze brat aj aj moze sposobit ze by babo zakrvacalo. Ze by sa to nemalo brat spolu dlho. Ostal mi len clexane na cele tehotenstvo,zatial vsetko ok. Kontrolu som mala este v 20tt,metabolizmus zeleza a este budem mat v 30tt.
@e1i vo vseobecnosti sa na syndrom lepivych dosticiek nasadzuje liek s obsahom kyseliny acetylosalicylovej (ASA) ktory priamo posobi na lepivost krvnych dosticiek. Vysoka lepivost tychto trombocytov vo vseobecnosti moze sposobit infarkt, mrtvicu, plucnu emboliu atd. Prave nasadenim ASA sa predchadza takymto stavom. Nizkoheparinove injekcie (clexane, fraxiparin) sa pouzivaju v tehotenstve taktiez na zrazanie ale ovplyvnuju iny druh zrazania ako su trombocyty. Vacsinou sa na ne prechadza az v obdobi pred porodom kedy sa vysadzuje ASA kvoli tomu ze sposobuje krvacavost vsetkych sliznic a pri porode by hrozilo eventuelne vykrvacanie rodicky. Pocas tehotenstva je samozrejme dolezity monitoring pacientky aby sa nezriedila krv prilis ale na to su testy a odbornici ktori to sleduju. A je taktiez rozdiel ci SLD hematolog riesi iba v tehotenstve alebo ako celozivotnu liecbu. Kazda ma tuto poruchu v inom “odtienku” a pristup hematologia je individualny hlavne teda podla specialnych krvnych testo a pokial sa bavime o tehotenstve, tak samozrejme podla aktualneho stavu tehotnej pacientky.
Ano aj ja anopyrin uzivam taktiež tento syndrom mam a moja gynda povedala zs mam stastie že som vobdc otehotnela ale na tuto diagnozu sa neodporuca vraj hormonalna antika
@jenny333 ano neodporuca sa vobec, citala som odborne studie a vo velkej miere sa prislo na rodinnu anamnezu SLD prave tak ze dievca (dcera) uzivala antikoncepciu a dostala trombozu. Potom otestovali celu rodinu a potvrdili syndrom u viacerych clenov. Holt je to nepekna diagnoza, tiez som ju veelmi dlho spracovavala 🤷♀️

@alexsk ja som chodila 1x do mesiaca na kontrolne odbery az do porodu. Mala som len hranicne hodnoty ale urcite netreba nic podcenovat.