Tabletky Esmya
Ahojte. Máte niektorá skúsenosti s tabletkami Esmya ?.Resp.užíva ich už (keďže sú nové na SK) niektorá z vás a ako to na nich vplýva?
Ja užívam esmyu od novembra, teraz koncim trojmesacnu kúru, moj gynekolog mi ju predpísal kvôli silným krvacaniam, ktore trvali aj 2 tyzdne a po 2 - tyzdnoch som dostala znova silné krvácanie, bola som aj na vyčistenie ale po 3 mesiacoch znova sa zo mna liala krv, ja som zo zaciatku nemala ziadne vedľajšie účinky,aj krvácanie sa mi zastavilo, ale teraz posledny týždeň užívania som zistila ze mam 180/100 tlak, uz od štvrtka chodím po lekároch a po pohotovostiach, kázali mi prestať užívať esmyu, dávajú mi infúzie a tabletku pod jazyk Tensiomin, dávam si ju vzdy ked uz mam 160/85 tlak, ale velmi mi to nezníži tlak..uz mam a toho strach, s takého vysokeho tlaku...mozno ze sa mi to uz dlhšie pomaličky zvysoval,ale mna ani nenapadlo merať tlak...tiez som pociťovala povesti hlavy, návaly, tlaky v ušiach, ale nevenovala som tomu dost pozornosti, preto chcem všetkým babam tu poradiť, sledujte svoj krvný tlak...lebo aj to su vedľajšie účinky...a potom sa to uz ťažko dáva do poriadku...vidim to podľa seba...aj dnes som mala tlak 175/90 ...hrozne....
Ahojte. Kedy ste dostali menstruaciu za kolko dni cca po dobrati Esmyi?? Pomalicky doberam prvu trojmesacnu kuru.dakujem
berim 2 den esmya tabl...chcela som vediet neico viac ...ale ako to tu citam tak som prisla na to ze vsetky kladne a oslavujuce reakcie boli pisane ucelovo..tie prispievatelky si zalozili nik a prispeli jednym oslavujucim prispevkom a uz su odvtedy neaktivne..zvlastne aby si niekto prisiel na MK napisat dobru skusenos a zrusil sa...aky to malao zmysel?
pre tie ktore sa boja otehotniet z myomom..mala som ho asi 5cm velky uz pred 5rokmi neliecila vobec ved naco povedal lekarze bezne ho zeny maju a mali sme uz skoro dospele deti..ale otehotnela som po jednej vaznej chorobe....a myom bol a aj rastol z babetkom..pri cisarskom mi zistili ze myomy mam cez 10 ,...snazili s a ich pocas operacie odstranit...ale nie vsetky nebol na to cas a zacala som silno krvacat tak to ukoncili...teraz ma malicka 3 roky a mne lekarka na preventivke zistila ze myomy stale rastu...jedne ma 10cm..a priznala som silne krvacanie poca 8-9 dni menzesu...musela som si kupit kalistek po porode lebo vlozky nestihali nasiat tu krv...za noc som minula 1balenie vlaziek aj tak vzdy pretieklo nieco....kalistek chodim vylievat 3-4 za noc..som odpisana na 3 dni pocas mrchy...boli ma hlava a som slaba...ved aj mam preco som silne anemicka...rozhodla som s a ze to skusim a doky povedla ze to nei su hormonalne lieky inac by mi ich nepredpisla kvoli silnym migrenam..dnes 2tbl .menzes ako 15r....nskutocne s atesim..nic mi nie je...a verim ze moje utrpenia pominu..tlak si enmeriam lebo vzdy mam vysoky
@nitrancanka ja som poca stehu bezne ,mala 160/100..brala som dopegyt ako kedy..potom sa tlak ustalil po cisarskom som mala zase190/110..chceli ma prelozit na interne...nesuhlasila som pustili ma domov a tlak s austalil .. 😉
To že ESMYA nie je hormonálny preparát s tým nesúhlasím. Funguje na základe blokátorov estrogénov, ktorých prebytok v ženskom organizme pravdepodobne zapríčiňuje rast myómov. Tabletky zamedzujú nadmernej tvorbe estrogénu, čím navodzujú stav podobný klimaxu - obyčajne vynechzá menzes počas liečby, spôsobujú návaly tepla, bolesti hlavy (toto je moja osobná skúsenosť). Počas posledného mesiaca užívania som pociťovala bolesti kostí v rukách a cca 7 mesiacov trvalo kým sa úplne vytratili. Zhoršila sa mi kvalita vlasov a mesiac po ukončení užívania mi vypadávali vo zvýšenej miere. Ale napriek tomu pomohli, myómy sa mi zmenšili o viac ako 30% a zatiaľ odolávam hysterektómii. V súčasnosti užívam Indol 3c a doplnok stravy so železom. Menzes je OK. Aj napriek niektorým nepriaznivým účinkom ho odporúčam každému komu to dovolí zdravotný stav a nechce sa vzdať svojej maternice aj keď je podľa niektorých "odborníkov už nepotrebná keď má niekto dospelé deti" 🙂
@jarhal ja som prispievala do diskusie viackrát. Brala som esmyu od decembra 2015 (3mesiace) a predtým 3-krát 3- mesačné kúry (po nich som mala asi ročnú prestávku). Svoje skúsenosti som popísala pravdivo. Nebyť esmye, tak už s najväčšou pravdepodobnosťou nemám maternicu. Verím, že aj ostatné baby čo tu písali, tak sa podelili len o svoje skúsenosti. Držím palce.
dievcata beriem ich od utorka teraz je sobota menzes mam stale..sice uz nie tak silny ze v noci vylievam kalistek 3x ale mam..vy ste ako mali?
Ešte som si všimla, že som nenapísala posledný výsledok 🙂 . Takže po troch mesiacoch esmye jeden okolo 4 cm a druhý vedľa neho okolo 3cm. Predtým som mala jeden veľký 8,7cm.
@december ja by som určite neriskovala ďalšie lieky ktoré majú vplyv na hormonálnu funkciu organizmu. Mne konkrétne po užívaní Esmye neodporučil gynekológ ani antikoncepciu "aby sme zbytočne nedráždili aj tak neprirodzene zaťažený organizmus", takže teraz sa musím spoliehať na tzv.iné metódy, ale zato s potešením, že sa mi myómy zmenšili 🙂
@dominik1991 dakujem.
Brala som Esmyu tri mesiace. Pribrala som za tie tri mesiace 12 kg. Fibróm sa nezmenšil len zmenil formu. Je veľký 8 cm. S týmto je riziko otehotnieť. Mala som strašne bolesti svalov, cítila som strašne návaly tepla, bloesti hlavy, zmeny nálad. Potom som mala mesiac prestavku a opät to beriem mesiac a idem na operáciu. Stale priberám opäť som pribrala počas doch týždňov 2 kg. Je to strašne svinstvo, ale som pomaly pred koncom tak to musím nejako dať.
K tomu všetkému mám aj Endymetriózu. Ta bolesť sa neda popísať. Je to niečo strašné. V noci sa neustále na to prebudím.
Tie kila znášam veľmi ťažko, lebo ja som bola vždy štíhla a teraz sa cítim ako balón.
Ahojte, brala niektorá z vás Esmyu dlhšie ako 3 mesiace? Myslím naraz, jednu kúru.
@jarhal Držím palce 🙂
Ja mám aj myomy, ktoré nie sú až také veľké ale hlavne mám adenomyózu maternice, musia ju dať von. Ale čaká ma v januári iná operácia a tá musí byť prvá až potom mi môžu maternicu vybrať. Keď neberiem esmyu mám brutálne bolesti, kvôli tej adenomyóze. Brala som esmyu aj pred rokom dva krát. Chcela by som vedieť, či je možné brať tú esmyu dlhodobo, až do konca roka v jednom kuse... Viem, že odporúčajú 3 balenia a potom pauza, moja dr povedala, že ak mám také bolesti, tak asi dlhodobo...ale práve to potrebujem vedieť, či ju niekto bral tak dlho vkuse, či sa to vôbec dá a či nejaké iné veci sa mi z toho zase nemôžu stať...
@evadek ahoj, no ja už som na 3 kúre. Nechcem ani za svet na operáciu. Počas užívania nemám vôbec menzes, potom tak pol roka je to normálna menzes a potom sa to zhoršuje. Uvidím čo ďalej. Dr. vravel a aj čo som si čítala, že ak nepomôže tak neublíži. Mne nateraz pomáha veľmi dobre.
Ja mam s Esmyou len pozitivne skusenosti. Kvoli myomom som dlhsiu dobu krvacala, bola som anemicka, stale unavena, nevladala som.... Potom mi doktor predpisal Esmyu a zrazu krvacanie prestalo uz po par tabletkach. Uzivala som to 3 mesiace, pocas ktorych som nemala vobec menzes... poviem vam, to bola velka ulava.... Zrazu som mala energie ako uz dlho nie... Doktor mi povedal, ze po 3 mesiacoch musi nasledovat 2 mesacna pauza a potom mozeme liecbu opakovat. Ak zacnem zase krvacat, tak si ju rozhodne pojdem dat predpisat....
ahojte, ja som beriem druhý cyklus. Prešla som k druhému gynekologovi, nakolko ten moj predošlý ma chcel koli myomu stale kuchať. :( ja som nechcla prísť o maternicu, neviem, ale cítila by som sa menejcenná. Našťastie moj nový gyndoš mi Esmyu bez váhania predpísal 🙂 Už vobec nekrvácam, mala som problémi s močením (časté močenie), vďaka Esmyi som v pohode. Tak držím palčeky babenky a šup do užívania Esmye, odporúčam 🙂

Takže ja dnes začínam tretiu 3-mesačnú dávku po 1-ročnej pauze. Po prvej dávke (3-mesačnej) zmenšenie zo skoro 8cm na 5,3cm, potom asi 2.mesačná pauza. Po druhej dávke (3-mesačnej) sa mi zmenšil asi na 4,6cm (už presne nepamätám). Teraz po 1-ročnej prestávke som si ho napestovala 😉 na 8,7cm a ďalší malinký je na obzore 😒 . No čo už. Začínam ďalšiu dávku. Po dobratí budem informovať. I napriek jeho veľkosti nemám žiadne problémy, ale nechcem to nechať zájsť do extrémov 🙂 .