Vaječníky netvoria vajíčka. Aká je tu možnosť liečby?

danielitka26
17. sep 2008

máte niektorá z vás tento problém že nemenštruujete lebo vaječníky netvoria vajíčka ?? alebo nikdy ste sama od seba nedostala menzes ?? aká je tam možnosť liečby ?? ako prebudiť vaječníky ktoré sa tvária akoby žena bola v prechode??

kuratko
17. sep 2008

ja mam ten isty problem,nedostavam menzes.doktor mi nasadil lieky a začinam ich užívať od 22.09

dicinka1
17. sep 2008

dany..clostylbegyt si skusala..mal by byt na predpis..ale u mna to vyvolalo ovulku....aj ked prvy cyklus som mala cystu..ale na druhy treti to uz bolo ok..a ovulka bola..

lauritka
18. sep 2008

danielitka skus nejake menopauzalne pripravky. cajik z dateliny lucnej, kvapky climasol, gynex..obsahuju fytoestrogeny, ktore podporuju estrogeny v v tele v prvej fazi cyklu.
a ako hovori dicinka, aj clostylbegyt podporuje tvorbu vajicok. a este ten menzes nezavisi velmi od toho ci mas vajicka. tam moze byt hormonalny problem... tzv amenorea. skuste tie kvapky climasol.. ja som to brala po potrate, ked mi neprichadzala MS.. bolo to sposobene nizkou sliznicou, ovulacia bola.

lauritka
18. sep 2008

tu su tie kvpaky http://www.herboplanetsk.eu/product/climasol-37/ su hnusne. ale co chuti zle, ma vzdy dobry ucinok 😀

shaarka
18. sep 2008

caute, tak ja pokial si pamatam, predtym, ako som brala HAK (ze vraj na upravu cyklu, haha), tak som menzes velmi nemala, mozno raz za 5 mesiacov...
mam anovulacny cyklus.
teraz beriem duphaston, ale velky vyznam v tom nevidim.

hladala som na fore aj temu anovulacia, ale nic som nenasla. to je nas tak malo?
co s nami?

danielitka26, som rada, ze sme v tom aspon dve. 😀

shaarka
18. sep 2008

inak, ked tak premyslam, su baby, co otehotneli aj ked mali dlllllhy cyklus. a ovu prisla na 25. den napriklad. co ked to je aj nas pripad? ze nas kazdy pocastuje anovulacnym cyklom a pritom nas cyklus moze byt ovulacny, ale straaaasne dlhy...
alebo nie?
mne chyba progesteron, ale to je jasne, ked nemam ovu.
radsej by som brala nieco na nastartovanie ovulacie - a tym by sa aj progesteron zvysil.
opytam sa kamosky na bylinky...

lauritka
18. sep 2008

shaarka progesteron k ovulacii nepomoze.. miesto duphastonu ti mali radsej nasadit clostylbegyt. to sa dava zenam, ktore nemavaju ovulaciu ..
najlepsie na nastartovanie vajecnikov su pripravky, ktore sa davju zenam v menopauze. treba dodat estrogen.
ak chces zistit, ci mavas anovulacne alebo ovulacne cykly odporucam merat BT 🙂

snecka
18. sep 2008

Shaarka aj mne bol nasadený bezhlavo duphaston, moja doki ma s ním ládovala 6 mesiacov bez toho aby zistila či mám vôbec ovu a tú som nemala, lebo som si merala BT tak to viem, tak som to riešila tak, že som odišla od nej do Caru a tam mi spravili najskôr HP, UZV a zistila že mám PCO a ovuláciu raz mám a raz nemám, teraz beriem Clostil a Duphaston mi nasadí až po ovulácii. Myslím, že tento postup je správny keď si najskôr všetko zistia a potom ti nasadia liečbu. Presne ako písala Lauritka skús merať BT a zistíš či ovu je alebo nie.

shaarka
18. sep 2008

lauritka, ja si meriam, aha:
http://www.fertilityfriend.com/home/22bf11

a nedovolim si na gynde povedat, ze nechcem to, ale radsej nieco ine... ved jej mam doverovat? ja sa fakt do toho nevyznam. zatial.

a ked nemam kramy poriadne, tak ani nezistim, aky mam cyklus - lebo kramy skratka nepridu. tie na rafe su este po HAK - trosku oneskorene, ale skor zotrvacnost. dalsie by asi neboli tak skoro, ak vobec.
teraz ked budem brat duphaston, tak mam mat pekny cyklus 28 dnovy (budem jest 2ks od 14. - 25. dna) no a tym padom si mozem zistit, ci tu ovu predsalen raz za cas nemam...
aspon tak si to vysvetlujem.

snecka, prosim o vysvetlenie tych skratiek, dik.

lauritka
18. sep 2008

shaarka ukaz jej graf a dovol si povedat... ved ty si pacient a mas na to pravo. treba sa pytat a otravovat 🙂
uz si pamatam tvoj graf..ale stale vyzera ako anovulacny ☹ no a mrcha ti moze meskat prave z toho dovodu, lebo ked je anovulacny... je tam problem s hormonami a mrcha sa nespusta...

shaarka
18. sep 2008

vcera som bola po vysledky horm. profilu - tak mam trosku zvyseny testosteron a celkovo znizeny progesteron, v poslednej faze teda o dost.
a pochop, nemala som tu drzost jej protirecit, ved ani neviem, na co je ten clostylbegyt... to jej mam povedat, ze niekto na nete povedal, ze to si mam pytat a tak to chcem?
ale nie... :(

a ako vyvolat ovu? da sa to vobec??

lauritka
18. sep 2008

shaarka nie, ved normalne jej ukaz graf, ze podla toho ovulaciu nemas. ved niektori lekari to predtym sami odporucali, nech si to zeny meraju... nie stale je moznost chodi ako na klavir na folikulometriu.
a ak neovulejs, tak by ju to malo samo napadnut.. inac ako som uz spomenula ja mam radsej chlapov ako gynekologov, maju k tomu lepsie pristup ako zeny,. cest vynimkam, ale co tu pocuvam, tak tie zeny nie su velmi dobre.
no a podla HP si mala LH hormon v norme ?? ten je zodpovedny za prasknutie folikulu
no a podla profilu mala vidiet, ci ovulacia prebehla, teda logicky ak bol nizky progesteron tak nebola.. to jej mohlo tuknut. v centre ked mi brali HP, tak podla krvi zistil, ze ovulka bola.

na ovulku potrebujes spravnu cinnost vajecnikov, este raz vravim, treba vyskusat menopauzalne pripravky.

shaarka
18. sep 2008

lauritka, dik, ze sa mnou zaoberas.
tak od zaciatku:
zmenila som gynodsku, lebo ta, u ktorej som bola, ma mala na haku. osobne preferujem asi viac chlapov, ale zas nevyberam si gyndosov podla pohlavia, ale referencii. tato nova sa mi zda super. vystrila ma, povedala, ze si mam merat BT a robila hormonalny profil.
aj ked som po vysledky bola vcera, nepamatam, v akom stave bol LH, ale tusim ze asi nic prevratne, lebo sme sa nim nezaoberali. vacsi vykyv bol v testosterone a progesterone, ako som uz spominala.

pytala sa ma na dalsi postup - dala mi na vyber - duphaston alebo rovno mr. herman. kedze som bola v ordinacii s muzom, poradili sme sa a povedali, ze na hermana je este skoro, ze to este nejako poskusame - a teda nasadila duphaston. o inej moznosti nebola ani rec (ak neratam mojzisovej cviky) - takze ma ani nenapadlo sa pytat na nieco ine...

graf si pozrela, len podla mojho nazoru je trosku mimo - lebo ked nanho pozries, tak nezalezi na tom, ci mam teplotu nad 37 alebo nie, ale zalezi skor na tom, ze mi nikde prudko nevystupila a neudrzala sa tam... to je problem. ju skor matalo to, ze nemam nad 37 (podla nej ovu je len nad 37), ale zas meriam digitalnym teplomerom a tie ze vraj ukazuju stale nizsie hodnoty - ale to na krivke grafu nerobi ziadnu zmenu.

takze neviem - mam brat duphaston 3 mesiace (akurat do decembra), budem si merat BT (este ostava zistit ten druhy vajecnik, ak sa mi teda vobec akoze striedaju)... a v januari sa zas budem rozhodovat.

ty by si na mojom mieste urobila co?
podotykam, ze v juli som vysadila HAK a neda sa povedat, ze sa 100% snazime o babo, skor len chceme zistit, co mi je, ako sa to da liecit a aku mame sancu. ale tieto odpovede ziskame az vylucovacou metodu specifickych liecebnych metod... a popritom keby sa postastilo, boli by sme veeeelmi radi. takze tak.
co ty na to? (ak mas na mna este nervy) 😀

lauritka
18. sep 2008

shaarka stacila mi jedna veta- " podla nej ovu je len nad 37 " co je obrovska somarina.. viac mi netreba..ja by som si nasla ineho lekara. podla BT musela vidiet, ze neovulujes. a duphaston ti k ovulacii jednoznacne nepomoze. 🙄 takto sa to neriesi. mala ta objednat na folikulometriu aby zistila, ci ovulujes ked to sama nevidi z tvojej BT.. to je neskutocne.
najjednoduchsie je ta hned poslat do centra, ked uz ona nevie co s tym..je este vela vysetreni ako imunologia stery, hemtologia atd... kym sa pride na nieco...
hned to riesit navstevou centra teda... 🙄 mala by si ist k Risovi Matayovi, uz ma aj uzv a je fakt dobry.
na Postovej. teda ak ti mozem odporucit normalneho lekara.

shaarka
18. sep 2008

ved jasne, ze videla, ze nemam ovu.
ale chcela este vidiet dalej ako pracuje druhy vajecnik. povedala, ze tento je nefunkcny. z toho predpokladam, ze sa striedaju...
nestras ma o jej kvalite, lebo fakt zacinam pochybovat...

a ako mozem ovulovat, ked podla BT neovulujem? folikulometria je predsa:
v súčasnosti najviac používanou metódou na zistenie ovulácie - ultrazvuk. Využíva skutočnosť, že zrelé vajíčko sa uvoľňuje z vaječníka z folikulov, ktorých rast a nakoniec vymiznutie môžeme ultrazvukom sledovať. a mne sa vajicka netvoriaaaaaa
tak som z toho jelen 😨

ach jaj...

lauritka
18. sep 2008

ved prave, ze neovulujes... takze preco nasadzovala duphaston stale nechapem, ked neovulujes, tak sa nasadzuje clostylbegyt. ten progesteron bol nizky prave preto, ze ovulka nebola.
a o tom, ze sa striedaju vajecniky by som polemizovala, to nie je pravidlo...
ano prave ta folikulometria sa sleduje na uzv, ci dochadza k ovulacii, preco ti ju nespravi ??? ak tvrdi, ze jeden vajecnik je nefunkcny, tak nech ti sleduje nasledujuci cyklus, aby sa zistilo, ci bude ovulacia pripadne z toho druheho...

lauritka
18. sep 2008

ale tou vetou o BT ma dorazila.. su zeny ktore po ovulacii 37 BT nikdy nedosiahnu a su tehu max 36,9.. to by mala ako lekarka vediet. 🙄

snecka
18. sep 2008

Shaarka Lauritka má pravdu, mala by si zmeniť doktora, mne sa tiež nikdy po ovulke nevyšplhala teplota nad 37, a to som ovulku mala potvrdenú z UZV. Ja keď som svojej doki povedala že meriam teplotu tiež ma odbila že je to zastaralá metóda a že ma stresuje, ale prišla som na to že stresuje ona mňa 😠 A teraz ti skratky prepáč - BT - bazálna teplota, HP - hormonálny profil, UZV - ultrazvuk, PCO - polycystické vaječníky ( zvýšený testosterón, veľa malých folikulov ani jeden dominantný a následná anovulácia. )

lauritka
18. sep 2008

shaarka chod k Matyimu. to je moja dobra rada na toto vsetko 🙂

shaarka
18. sep 2008

lauritka, po mesiaci? teraz, ked mi urobila HP?
sa budem hanbit... kamoska mi ju odporucala, ale je fakt - ze s tou BT dorazila aj mna...

lauritka
18. sep 2008

shaarka tak potom skoc do lekarne a skus si kupit sarapis, ja ho tiez beriem... zacni brat prvych 10 dni tri tablety, potom dalsich desat dve tablety a potom uz len jednu denne.. skus to, ci ti to zaberie na ovulaciu a meraj dalej. pockaj mesiac, dva a uvidis, ci sa k niecomu dopracujete. a ako ti zaberie sarapis, je to tiez pripravok na menopauzu,.

shaarka
18. sep 2008

sarapis je volnopredajny liek? hadam to nie je homeopatikum .)
teraz musim predsa brat ten duphaston, ked uz som vcera zacala, - neodvazim sa prestat - a co by som jej potom povedala??

lauritka
18. sep 2008

no mozes ho brat , aj ked si myslim, ze je to zbytocne, to ovulaciu neriesi. ano sarapis je volne predajny. je to nehormonalny pripravok na baze materskej kasicky a vcelieho pelu. obsahuje vitaminy a konezym q10.

shaarka
18. sep 2008

tak tym padom ho mozem kombinovat s duphastonom, nie?

lauritka
18. sep 2008

ano mozes ... kludne ber.len aby ti ten duphaston nezbrzdil este viac mrchu.. aj to som pocula, ze sa to stava.. no ved uvidis..potom daj vediet ako si dopadla. ja uz musim bezat pa. 🙂

dicinka1
18. sep 2008

sharka..ja som na to bola podobne..v karte mam napisane amenorea ci ako sa to vola..ale ako nahle som brala clostylbegyt...2 krat 1 tak ovulka naskocila....porad sa o tom so svojim gyndosom..duphaston je po ovulke....aby sa udrzala pripadna tehotnost...ja to beriem teraz..tym, sa ti maternica,alebo slizica maternice zvacsuje.,..a embrijko sa ma tak sancu zahniezdit,,..na to je ten progesteron... 😉

dicinka1
18. sep 2008

a vajecniky sa nemusia striedat..ja som prikladom...3 krat z praveho..raz z laveho 😉

lenuliatko
18. sep 2008

Jaj, až sa zle číta, čé niektorí doktori na svojich pacientoch páchajú 😲 Shaarka, som laik, ale meriam BT 24 cyklov, za tie dva roky som si toho dosť naštudovala o cykle a preto si tiež dovolím tvrdiť, že tvoja Dr to totálne zbabrala a vôbec nerieši, že nemáš ovu. Ak máš chuť čakať tri mesiace a potom sa rozhýbať ďalej, tak to nechaj tak, ale Duphaston ti ovulku nenaštartuje. Chýbajú ti iné hormóny. Má tvoja Dr UZV v ordinácii? Ak áno a neponúkla ti folikulometriu, tak to je na pováženie. Stačilo by jej odsledovať jeden-dva cykly a zistila by to, čo vieš ty podľa teploty už dlhšie. Ja mám tiež Dr-ženu a som s jej prístupom spokojná. Možno výnimka, neviem. Tiež veľmi nepozerala, keď som je ukazovala grafy, ona sa spolieha na UZV. Ale zato nikdy nemá problém mi skontrolovať folikuly. Párkrát sa mi trošku omeškala ovu, tak som nabehla, nech skontroluje, čo sa tam deje. K mnohým vyšetrenia som ju "dotlačila" sama 😀 Ona ma tiež po istom čase posielala do CAR, ale ja som chcela ešte imuno (bola som prvá, čo jej vypisovala žiadanku 😝 ), HSG, Chlamýdie a spol. (to novšie vyšetrenie na základe DNA - tiež som bola prvá 😀 ). A k všetkým tým múdrostiam som sa dopracovala tu, na MK. Ešte rozmýšľam nad postkoitálnym testom, ale to ona asi ani nerobí. Ale vždy mi všetko urobila, o čo som ju požiadala. Takže sa neboj jej povedať, že si si naštudovala to a to a že to chceš. A podľa jej reakcie sa rozhodni, čo ďalej. Okrem tých prírodných prípravkov, čo ti odporučila Lauritka, sa ja ešte prihováram za Gynex.

shaarka
18. sep 2008

lenuliatko...
☹ ☹ ☹
pregnium moze byt?
a ten sarapis ked si kupim?
mozno duphaston chcela nasadit aby dosiahla aspon pravidelny idealny cyklus - a tym padom sa bude lahsie vsetko merat... hm?
UZV nema v ordinacii.
cykly mi nemoze odsledovat, lebo som len teraz prestala brat HAK, ale podla toho, co o sebe viem, cykly nemam... nemam kramy skratka. tak asi preto ten duphaston. inak si to neviem vysvetlit.

dicinka1, ten clostylbegyt popytam hned, ked skoncim s duphastonom - aj mna zaujima, ako sa bude chovat cyklus pocas tych troch mesiacov... ak by som aspon mala pravidelny menzes, a nebolo by to kvoli HAK, aj tak by to bol pre mna uz uspech...

dakuejem vam vsetkym *************