Z ktorého platu by mi vypočítali materskú?

carrot_apple
19. nov 2019

Ahojte, prosím Vás, ja už šaliem...znova sa mi po dvoch rokoch urobila cysta na vaječníku a ako blázni sme sa hnali za druhým potomkom a už viem, prečo sa nedarilo. Konečne mi odľahlo, že sme sa s partnerom dohodli, že to už nejdeme skúšať, už sme unavení a aj z tlaku okolia, že čo by sme mali robiť, a bla bla...
od nového roka mi zvýšia plat, už to mám garantované, v hrubom mi to robí aj o 300eúr rozdiel...moja otázka...ak by sa mi po laparoskopii podarilo otehotnieť(lebo lekári na tom nástoja lebo vraj sa mi endometrióza vráti), povedzme v januári 2020 tak z akého príjmu mi budú rátať materské z roku 2020 či 2019?
tak doteraz sme sa trápili nielen s tým, že sa nám 2 roky nedarí otehotnieť, ale aj s tým, že mám malý plat a teraz mám neakej babe čo nastúpi po mne ak by som išla na materskú nechať môj vydobitý plat a mám byť 3 roky doma s dieťaťom,viem,že môžem aj kratšie byť,ale tak keď by sa podarilo asi by som nemala to srdce nechať ho po roku v neakých jasliach.......? neviete si predstaviť, čím si prechádzam...za každú odpoveď Ďakujem.

eliska13
19. nov 2019

@carrot_apple rata sa to z roku predtym.To neznamena, ze tej novej daju taky plat ako tebe.Ak naozaj chces mat 2 deti, tak po OP na tom pracujte endo je hnusoba

lyci
19. nov 2019

@carrot_apple rata sa z predchadzajuceho kelandarneho roka ako je den nastupu na matersku podla papiera od lekara. zamstnana v tom roku, z ktoreho sa pocita, musis byt od 1.1.

ruzasipova
19. nov 2019

@carrot_apple S materskou ako pisali zeny predomnou. Endometrioza je fakt svina. Viem o tom svoje. Po operacii je ale telo akoby pripravenejsie na uhniezdenie vajicka. Ja osobne by som radsej mala druhe dieta ako sa zamyslala nad tym, ze nejaka zena bude mat tvoj plat. Lebo pri endomtrioze to nie je take samozrejme.

carrot_apple
autor
19. nov 2019

@eliska13 dostane môj plat taký ako mi dajú na nový rok lebo žiadna by za môj,ktorý mám teraz robiť nebude, som administratívna pracovníčka a som na úrovni predavačky s platom,asi tak..

carrot_apple
autor
19. nov 2019

@ruzasipova snažili sme sa pred prvým dieťaťom dva roky, potom endo,operácia, dva roky zasa snaha o druhé, zasa endo a už som psychicky unavená, meranie BT, zisťovanie plodných dní, bolesti, čakanie, či menzes príde, či nepríde, mám toho dosť a chcela by som oddych ☹

ruzasipova
19. nov 2019

@carrot_apple Verim ti. Tak v tom pripade si radsej pories robotu a ked dieta pride tak pride.

saja1
19. nov 2019

@carrot_apple predstav si ze ked som isla na matersku, babe co ma zastupovala dali vyrazne vyssi plat 😂 A vies co, ja som jej to dopriala. A vies co, ked som sa vratila dali mi tento vyssi plat, hovorim si ako dobre ze mi ho vybojovala 😁
Ja len ze na tvojom mieste by som si chvilku oddychla, zacala sa snazit niekedy v polke roka 2020, to by si uz mala mat matersku vyssiu, a potom by som s radostou posunula ten plat niekomu inemu 😎

ceklis
19. nov 2019

@carrot_apple na tvojom mieste by som riešila seba a nie nejakého potencialneho nástupcu na tvoju pozíciu ak by sa možno zadarilo otehotnieť. Bud rada že ti zvýšia plat a keď chceš otehotnieť, tak si to naplánujte tak, aby si nastúpila na materskú až v roku 2021.

carrot_apple
autor
21. nov 2019

@saja1 musím si oddýchnuť...a keď budem už po materskej a budem brať rodičovský tak sa mi to ráta do odpracovaných rokov, však? A v tomto období sa bude brať minimálna mzda? Ide mi o potencionálne vyratanie dôchodku..

fokuska
21. nov 2019

@carrot_apple Materska sa rata ako odpracovana. Rodicovska nie.
A co aka minimalna mzda sa ti ma kde ratat?

carrot_apple
autor
22. nov 2019

@fokuska no keď si už na rodicaku,tak sa ti to ráta do odpracovaných rokov? A z akej sumy?

fokuska
23. nov 2019

@carrot_apple Myslis dochodkove poistenie? Pocas RD si poistencom statu.
A co z akej sumy?

carrot_apple
autor
23. nov 2019

@fokuska áno, dôchodkové poistenie berú za ten čas akým spôsobom?, priemerom či čím?keď robíš ,odvadzaš podľa zákona percentá z tvojho hrubého príjmu a keď si na rodicaku tak z aktuálnej minimálnej mzdy si berú údaje, že koľko majú" platiť"???