icon

Zdá sa mi to, alebo je viac starších mamičiek?

zajkula62
12. mar 2018

Ahojte,
aj Vy máte v okolí viac starších mamičiek ako v minulosti?
Mám pocit, že stretávam samé 30-35+ mamičky..
Mám 22r a nikoho v okolí kto by mal takto skoro dieťa, a tak nemam ani kamaratky :( .

+ myslite si, ze je lepsie mat deti neskôr? (nesúvisia s tym zdravotné problémy? alebo sa mi len zda, ze velmi vela buducich mamiciek musi riesit umele oplodnenie, rôzne ochorenia, tlak a pod.)?
alebo skôr? (i na úkor dobrého zamestnania?)

Čo je pre Vás dnes dôležitejšie - po tom čo sa Vám narodilo dieťa - je podľa Vás dôležité mať dobrú prácu, kariéru, alebo sa venovať rodine a kariéru nechať na manžela (napĺňa Vás materstvo, alebo Vám chýba Vaše zamestnanie)? Asi sa nad tým zbytočne zamýšľam, ale zaujímali by ma Vaše odpovede 🙂

sense
13. mar 2018

@ebi88 k tomu uzasnemu.clanku....ano mat vyucny list moze a moze aj pracovat ale....to moxe aj na slovensku....zvycajne ti 16r. Robia najprv este rok niekedy dva praktikum aby zistili co ich bavi, potom si musia na to aby mali moznost urobit si vyucny.lista musis si najst "pracovne miesto" nie ako na slovensku kde si das prihladku na ucnovku a popri skole mad prax, tu mad skolu popri praxi takze kludne kym skoncis "ucnovku" mozes mat 20r, a pokial to je remeslo styl,kadernicka,predavacka tak sa ti neoplati.ist pona materske do prace lebo co zarobis das na, jaslea al,. Opatrovatelku, a pokial nemas muza co dobre zaraba koncis ba, socialke

slimstar
13. mar 2018

@jalito niečo na tom bude, niektoré majú maniere, ale mnohé páry nevydržia spolu ani pár mesiacov, či rokov, tu v okolí to tak je.

ja som rodila ako 32 ročná a myslím si, že som mohla mať to dieťa skôr, pretože som zistila, že som ovela prichádzala. U mna je momentálne dôležitejšie materstvo ako kariéra. Pocestovala som, podovolenkovala aj zarobila a zažila som si. Samozrejme u nás výlety, dovolenky a cestovanie je aktuálne, aj s dieťaťom, uvidíme ako to zvládneme 🙂

V podstate je jedno kolko kto má rokov, dôležité je aká má ta druhá mamička záujmy a povahu, takže kamarátky si môžeš nájsť možno aj medzi tými staršími mamičkami. 🙂 Akože ja si nepripadám stará, alebo čo 🙂Ja poznám aj mamičky okolo 20.

Ešte jedna vec, niektorí mali to dieťa skoro a potom sa vyšvihli, poznám taký pár, takže nič nie je stratené.

kikina84
13. mar 2018

@zajkula62 buď rada že máš tak skoro..lebo po 30 kondicka 0 bodov. Ja osobne som lepšie zvládala dieťa keď som bola mladšia..teraz mi ide na 34 a ani by ma nenapadlo už 😀

vilma7
13. mar 2018

@ebi88 zabudli tam napisať, že pred štúdiom musia absolvovať povinnú prax, minim.ročnú, potom najsť prac.miesto kde môžu študovať, čo môže trvať rôzne dlho podľa dopytu...reálne to vypada tak, že mam v práci dve študentky, kedy jedna má 21, druhá 25 a školu skončia o rok. A to som už zažila aj 35 r.doktoranta, co ešte býval doma. Ale určité sú aj výnimky.

nela6
13. mar 2018

@zajkula62 ja som mala dieta ked som na to proste mala podla svojho zvazenia podmienky... Mala som 30...rada by som mala skor, a co sa tyka zdravia, je to hlavne aj životospráva si myslim, prve vyslo na 4 pokus a druhe na 3...cize nikdy problem aj ked som akoze stara rodicka

ebi88
13. mar 2018

@vilma7 no ano, aj ja som koncila vysku 23 rocna, ale preto ze som cjcela, nie musela, niekomu staci povinna dochadzka... aj take prace su, kde viac netreba.
Btw doktorand tiez nemusi byt doma, skor chce. Popri doktorandure sa da normalne existovat (sama koncim tento rok popri praci a md)

ebi88
13. mar 2018

@sense no, a ked ma muza co dobre zaraba? :D tak aj 18 tka moze dieta planovat. Tu nehodnotime socialny system a politiku prace a zamestnanosti, ale ci niekto ma opravnenie o “mladsej” mamicke uvazovat ako o neplanujucej mamicke... no, podla mna nema. Ze system nie ke prajny mat deti skor je jedna vec. Konkretny pripad to je vec druha.

akynka
13. mar 2018

Ja som chcela mat babatko do 30tky a podarilo sa (27).. skor sa ani nedalo kedze som necitila stabilitu ;)
Ale z mojej skusenosti nelutujem..mala prisla v pravy cas ❤
Neviem ci zdravotne problemy suvisia s vekom..nefajcim, nepijem, nepravidelne cvicim 😂, bez nadvahy a neviem co este a aj tak sa mala pytala vonku skor.. a v porodnici nas takych bolo habadej..

evittam
13. mar 2018

@kikina84 Po 30 kondicka 0 bodov? Ešteže pises len o sebe...

dai
13. mar 2018

@kikina84 po 30tke 0 bodov? Ojoj🙂 ja som najstihlejsia s naj kobdickou bola okolo 35ky... najmebej prave v obdobi od 18 - 30 - to bolo obdobie kedy som sice vdaka metabolizmu bola stihla ale kondicka 0 bodov🙂 po 30tke som sa zacala vedome zdravo stravovat a cvicit... teraz kvoli praci a tehotenstvu mam toho na sebe viac ale pomaly opat startujem cvicenie a po 6tich mesiacoch kojenia aj stravu...
Pre teba len rada aby si sa zacala o seba starat...

kikina84
14. mar 2018

@evittam moja nepíšem len o sebe..poznám xy žien v okolí čo majú viac detí a skoro všetky mi potvrdili že jednoduchšie zvládali pôrod a materstvo v skoršom veku..neviem čo je na Tom také strašné veď je logické že čím je človek starší tým je unavenejsi.. úplne normálna vec..

kikina84
14. mar 2018

@dai želám ti veeeeeľa šťastia..naozaj ma mas prečítanu.milujem ženy s kryštálovými gulami a hlavne tu na MK,a obdivujem ako skvelé ma poznáš keď tvrdis že sa o seba nestarám..uaaaau..zjavne si nepochopila Absolutne o čom hovorím..😁.pekný deň ti želám

sense
14. mar 2018

@ebi88 ja socialny system nehodnotim, to bolo len na margo tvojho prispevku a clanku kt.ako kazdy zas ukazal len stranu A, ale na B zabudol,....

Mne osobne je jedno ci Janka , Dolnej do 25 porodila 5 deti, alebo Zuzka z Hornej mala prve az v 40....kazda ma na to svoje dovody, a mat dieta v nizsom ale aj vyssom veku masvoje plusy a minusy...

Este som si spomenula na to ked som chodila na predporodny kurz tak som bola druha najmladsia a to som mala 30, ta najmladsia mala 23 a najstarsua 42, tesili sa rovnako a obavy mali rovnako, len ti.mladsi sa na vsetkom rehnili a ti starsi viac diskutovali

eliska13
14. mar 2018

@kikina84 máš jedno dieťa a čo budeš hovoriť v 40,50 tke?🙂sú ľudia čo vládzu, taki čo nie či fyzicky, psychicky.moja kamarátka ma 3 deti a 3x do týždňa večer chodí cvičiť, v sobotu nedeľu ráno skoro vstane a chodí behať

dai
14. mar 2018

@kikina84 ty si jasne napisala ze zeny po 30tke 0 bodov co sa kondicky tyka... tak sa teraz neoduvaj ako pubertacka - ja ti pisem ze to nie je pravda- kazdy ma ako si zariadi... ja mam 3 deti a kondicku lepsiu ako v 20tke, ze ty a tvoje zname mate horsiu ci az nulovu je vasa chyba - s vekom to nesuvisi...ak by si tu porovnavala zenu v 20tke a 60tke tak sice je to tiez velmi individualne ale dajme tomu... ale pisat o zene v 30tke ktora je vlastne na vrchole svojich sil ako o nejakej mlandravej babke je dost mimo🙂 ja som napr. V triede mojej dcery najmladsia mama a teda by som na rodicko nahnala polku 20tiek z mk aby sa prisli pozriet ako by mali vyzerat - ani jednej by si netipovala vek, vsetky stihle, v kondicke, krasne a sebavedome... tak teda za seba som rada ze sa pohybujem medzi 40ciatkami krore sa o seba staraju a nemrncia

danielahamar
14. mar 2018

sa som mala deti v 20 a 23, ale poviem Ti, že po 15r. by som ešte jedno pridala😉, proste vtedy to bolo iné a teraz je to zas iné

ema234
14. mar 2018

@dai ved niektore 40tničky vyzerajú lepšie ako 20 ročné 🙂

sifonik
14. mar 2018

To vsetko zavisi od osobnych hodnot, preferencii, pocitu a pripravenosti. Ak sa citis v 22 pripravena tak preco nie. Ak mam hovorit za seba, tak som rodila v 33 a som spokojna. Do 30 som si nieco budovala, v praci aj v osobnom zivote, cestovala, setrila...a vyhovovalo mi po materskej ze som sa mohla naspat vratit do rozbehnutej kariery (aj ked nie som karieristka). Ja si nemyslim ze je nejake zdravotne riziko po 30-tke. Vsetko som mala bez problemov. Ja som ale nikdy nebola taky ten mamickovsky typ co od 18-tky tuzi po babatku a rodine, s priatelom sme boli na miestach a zazili veci, na ktore uz by som teraz nemala odvahu (skok padakom, backpackovanie atd). Ale zase ty budes mat mozno ine zaujmy, a uzijes si dlho vnucata.

rebeka11
14. mar 2018

Je to aj o tom, ci v 20tke stretnes toho praveho.. ja som ho stretla az po 30tke 😉.. a som stastna , ze deti mam s manzelom, a nie s nejakym nevyzretym chlapcom

evittam
14. mar 2018

@kikina84 Dakujem za pobavenie. Píšeš presne o sebe-nepoznas ma ale ty a par mamiciek v tvojom okoli ma po 30 kondičku 0bodov tak sme na tom tak vsetky. 😂 A to,ze "Hana a Zuza z Hornej-Dolnej" zvládali niečo lepsie v 20 neznamena,ze je to tak s každou (btw.s čím to porovnali).....Asi ta prekvapím - ja sa citim výborne a kondicku mam perfektnu aj v 40 a vela energie mi práve dodávajú moje deti. Obe moje tehotenstva boli bez problémov a keby mi nerastlo brusko ani neviem,ze som tehotna, co sa tyka porodov to iste a materstvo? To si užívam. Cize "nehadz nas do jedneho vreca". Nemozem za to,ze tvoje kamosky su v 30 unavené s 0 kondickou a energiou.
Btw.kde konkretne som ja napisala nieco o tom ako sa o seba staras?! Tu krys.gulu mas asi ty. Ja urcite nie.😁😉
Pekný den.

evittam
14. mar 2018

@dai Perfektne napisane. No co uz s nami-asi doma sediet a lutovat sa ake sme "staré" a bez kondicky a energie.😁😉

nikelca
14. mar 2018

Tak ja som nasla toho praveho v 16 a v osemnastke som mala svadbu... on nastupil do roboty ja do maturitneho rocniku na gympli,ktorý som ukoncila tehotna... teraz mam 24 4rocnu dceru, super manzela a koncim VŠ opat tehotná... berem to ako plus ze skoncim skolu a deti uz mamsom, ci tonoc tak bude vidieť aj raz zamestnavatel to sa este uvidiaj 🙂 v okoli mam kamosky tak stare ako ja ktore maju, cakaju, teraz babatko, tiez vsetky vydate a studujuce vs... poznam aj mamickytak co maju prve babo v neskorsomporiadku veky, kludne aj bez manzela, alebo s manzelom inej a ze by teda bol vek nejakym ukazovatelom dospelosti/pripravenosti nemozem povedat :/
Moja mamina ma mala v 21 a hovorila ze vtedy bola na izbe s prvorodickou rovnakeho veku. Potom mala srdtru v 23 a zasa mala spolubyvajucu v rovnakom veku-prvorodicku. Brata mala v 31 a zasa spolubyvajuca rovnako stara prvorodicka... posledneho brata mala 38 rocna a skutocne zasa bola na izbe s 38rocnou prvorodickou :D

babulkomale
14. mar 2018

@nikelca dost zle sa to cita, na to ze koncis VS 🙂 dufam ze diplomku si po sebe precitas...

rebeka11
14. mar 2018

@nikelca vidis, mas stastie, ze prave teraz mas uz toho praveho .. ja mam tych 38 a cakam tretie, a som stastna a citim sa v kondicke, a stale krasna a silna pre moje deti

rebeka11
14. mar 2018

@nikelca a obdivujem ta, lebo na vysokej som ani len nepomyslela na deti, po vysokej som si bola este zarobit a nazbierat skusenosti v zahranici, naucit sa dobre jazyk a to zamestnavatelia ocenia tiez 😉

sifonik
14. mar 2018

@rebeka11 pre mna napriklad by bolo nemyslitelne popri detoch stihat makat pracovne (lebo tam kde som, som sa dostala preto ze som makala aj po veceroch, cez vikendy a ked ma clovek najprv deti, tak sa snazi venovat najma im). No a tiez ten pobyt v zahranici koli jazyku - to sa s detmi uz neda (aspon si to neviem predstavit). To je neskutocna vyhoda, aspon teda v mojej praci. A sami vieme ako sa pozeraju na pohovore na zenu - matku malych deti (do 11 rokov) a ak navyse nema este ani ziadnu prax....

ah1234
14. mar 2018

@sifonik to si myslim, ze snad zalezi na tom, aka je ta zena sikovna a co vystudovala. Tuto sikovna mamicka studuje podla profilu informatiku, takze si nemyslim, ze bude mat taky problem sa zamestnat. A mne osobne ponukli teraz pracu v Delloite napriek tomu, ze vedia, ze som tehotna. Ak je clovek sikovni a pracoviti.. Prax je v dnesnej ekonomickej situacii uz nepotrebna. Hlavne ak niekto povie, ze pri studiu informatiky vychovaval dieta, tak si myslim, ze ma skor plus, aky je schopny, co zvladol. 🙂

dai
14. mar 2018

@ah1234 robim v it a teda zaciatok kariery urcote nebol o 8hod. Pracovnom case... teraz som na materskej s 3tim a silno zvazujem ze sa uz do it nevratim ... za mna - mamicky su velmi spolahlive zamestnankine ale nie kazda zvladne sklbit materstvo a pracu - ak ano su to hlavne zeny co tu pracu poznaju , cize sa vracaju po materskej, zeny co v tom prostredi nikdy nepracovali, boli zvyknute byt s detmi max casu si to pracovne tempo v praci vacsinou ani nevedia predstavit....

rebeka11
Autor odpoveď zmazal
ah1234
14. mar 2018

@dai ja si myslim, ze je to o tom ako si to clovek zariadi, kamarat robi it na 6 hodin denne a nikto sa nestazuje 🙂 a neviem, vsetko je to individualne, nasa susedka pracovala pred materskou a teraz ma kazde tri roky dieta, velmi podozrivo, lebo sa jek nechce ist do prace, mojej mamky kamoska isla po prace az o 3 detoch a uplne v pohode. Ak je raz niekto lenivy, zlenivie, ak nie je, nezlenivie. Ale mam vieru v to, ze clovek, ktory vystudoval popri dietati CELU vysku skor patri k tej nelenivej casti ludi. A ozaj, mne hovorili, ze ked som nepracovala na strednej, nemam pracovne navyky a ukazalo sa, ze je to blbost.. Proste ludia si vzdy najdu dovod "mudrovat" 🙂