icon

Zdá sa mi to, alebo je viac starších mamičiek?

zajkula62
12. mar 2018

Ahojte,
aj Vy máte v okolí viac starších mamičiek ako v minulosti?
Mám pocit, že stretávam samé 30-35+ mamičky..
Mám 22r a nikoho v okolí kto by mal takto skoro dieťa, a tak nemam ani kamaratky :( .

+ myslite si, ze je lepsie mat deti neskôr? (nesúvisia s tym zdravotné problémy? alebo sa mi len zda, ze velmi vela buducich mamiciek musi riesit umele oplodnenie, rôzne ochorenia, tlak a pod.)?
alebo skôr? (i na úkor dobrého zamestnania?)

Čo je pre Vás dnes dôležitejšie - po tom čo sa Vám narodilo dieťa - je podľa Vás dôležité mať dobrú prácu, kariéru, alebo sa venovať rodine a kariéru nechať na manžela (napĺňa Vás materstvo, alebo Vám chýba Vaše zamestnanie)? Asi sa nad tým zbytočne zamýšľam, ale zaujímali by ma Vaše odpovede 🙂

eliska13
13. mar 2018

@zajkula62 dieťa som mala v 30 tke prišlo mi to akurát.Do 27 r som nemala vhodného partnera, ale ani som nemala túžbu.nesledujem kto ma kedy deti každý má inú situáciu, ale v mojom okolí je teraz boom žien 37 - 42, r ktoré rodia

vilma7
13. mar 2018

Nečítala som všetky odpovede, takže môj príbeh: keď som skončila školu, chcela som vidieť svet a potom zakladať rodinu. Vo svete som nejako zakladanie rodiny neriešila, lebo nebol partner a na vhodného otca mojich detí som ešte dlho nenatrafila. Žiaľ. Až keď som ťahala na 39, a tesne pred 41 som porodila syna. Má 14 mes., stále kojím den, noc, neodstavujem ho len preto, aby som sa mohla ja konečne vyspať.
Keby sa dalo rodiť a zakladať rodinu na źelania, bolo by to až moc jednoduché. Poznám rodiny, čo ani po 14 rokoch manźelstva deti nemali, narodili sa im až po 40.tke s pomocou (u nás prirodzene a vcelku rýchle).
Ja som si užila cestovania, sveta a teraz sa venujem rodinke.
V okolí je to rôzne. Keď vidím mladuchy okolo 20, ťažko tomu verím že dieťa je plánované, a žiaľ mnoho prípadov má dve deti od dvoch partnerov atď. Ale všetko je individuálne, až moc individuálne.

ebi88
13. mar 2018

@vilma7 no a toto je problem. Ze 20 tke dnes 40 tnicka automaticky prisudi ze dieta nebolo planovane

zamilion
13. mar 2018

mám tri deti - na 21 rokov, na 28 rokov a na 38 rokov, s jedným mužom, ktorého poznám od 19tich a sme spolu stastní. okrem detí mám aj prácu, celkom slušnú kariéru.
prvé dieťa som mala neplánovane na VŠ, ale pokračovala som v štúdiu s pomocou celej mojej a manželovej rodiny, po dvoch rokoch sme sa osamostatnili.
po tom, čo sa mi na rodilo prvé dieťa som mala pocit, že konečne môj život dostal zmysel a dovtedy som žila len povrchne.
z môjho pohľadu - kariéru som si vedela robiť aj popri deťoch, kedže sú medzi nimi vacsie vekové rozdiely, život mám krásne vyvážený medzi materstvo a osobné profesné naplnenie a nemusím si medzi jedným a druhým vyberať.
za mňa určite mať dieťa radšej skoro, do 30 rokov prvé najneskôr, ale tvoj vek je naozaj ideálny.
podľa mňa si nemusíš vyberať medzi deťmi a kariérou, dá sa to skĺbiť.
na jednej strane je pekné mať deti po sebe, že sa spolu zahrajú a tak...ale napr medzi mojim mužom a jeho bratom je rozdiel rok a pol a neznášajú sa odmalička doteraz. moje dcéry staršie majú 19 a 12 rokov a sú to najlepšie kamošky, chodia spolu nakupovať, doma riešia hudbu, modu... postarajú sa o dvojročnú a veľa sa spolu smejú. ja zas som nikdy nemusela riešiť stres pri deťoch, vždy som mala kopec času pre to jedno, kým sa vypiplalo a až potom bolo ďalšie
fyzicky musím povedať, že určite som tehotenstvá a nočné vstávania prežívala ľahšie v 21 rokoch ako v 38 rokoch. psychicky som však teraz vo veku 40 rokov viac vyrovnaná pri výchove (ale isto má na to vplyv aj to, že mám tretie dieťa)
podľa mňa neexistuje univerzálna správna voľba, kedy mať dieťa, lebo v mladom veku chýba to zabezpečenie a niekedy ani na rodičovstvo pripravený partner
ja ak by som si mala vybrať, či isť opäť do materstva tesne po dvadsiatke, poviem veľké ÁNO

titla
13. mar 2018

Skoro všetky moje kamarátky stihli deti (alebo aspoň to prvé) do 30-tky. Všetky sú vydaté, majú ukončenú VŠ a bývajú vo vlastnom.
Ja som vždy chcela byť mladá mamička a chcela som sa radšej venovať rodine ako kariére, ale človek mieni, život mení... Svojho muža som spoznala až pred 30-tkou. Najskôr sme sa chceli spoznať my dvaja. Teraz mám 31 a snažíme sa o bábo. Keby som mala na to podmienky, mala by som dieťa už dávno, po bábätku túžim ale nemám pocit, že mi ušiel vlak. Mala som možnosť cestovať, zabávať sa, mám vlastnú domácnosť, dobrú prácu ale čo je pre mňa najdôležitejšie naučila som sa byť odkázaná sama na seba. Milujem svojho chlapa, som šťastná že ho mám, spolieham sa naňho ale on sa vie rovnako oprieť o mňa. Ale to som sa musela naučiť.
A inak mi dosť vadia komentáre typu „dnes riešia najskôr kariéru, deti odsúvajú na neskôr a potom sa čudujú, že majú problém otehotnieť.“ Aký prehľad o živote a prioritách druhých ľudí... podobné poznámky vedia byť dosť zraňujúce pretože nikdy nemôžete vedieť čo tá žena prežíva a čo sa jej v živote stalo.

babulkomale
13. mar 2018

@simka14 no ved asi bolo treba, ked mas takuto vaznu dilemu a nevies ako z nej von 😂

babulkomale
13. mar 2018

@zajkula62 moja zlata, ja som v tvojom veku mala take zdravotne problemy, ze na vydaj ci deti som roky ani len nepomyslela. Takze ako ti tu pisu baby, vsetko je prudko individualne a kazdy ma ten svoj pribeh.
V mojom okoli mali skoro vsetky spoluziacky co sa mlade vydali a otehotneli jeden az niekolko spontannych potratov. Postihnute deti co su znane aj netu alebo TV maju zvycajne mlade zeny -aspon ja nevidim ziadny masivny vyskyt napr.Downov u mojich znamych co rodili 35+.

lulula1990
Autor odpoveď zmazal
brona235
13. mar 2018

Ja mam 29 a tretie na ceste. A som tak spokojna. Nic by som nemenila

kondaska1
13. mar 2018

Bavim sa na odpovediach ako zeny 35+ su uz stare babky a su vhodne na odpis. Diavcata aj vy budete mat 35 a potom uvidite, ako ste sa hrozne mylili... ja uz mam 35 za sebou, porodila som takmer v 34 a v 13 rocnom vztahu a nemam pocit ze som stara, hypoteka splatena, ziadne dlhy, zijeme kludne vo svojom kam sme priviedli dietatko. Citim sa rovnako ako kedysi, dokonca povedala by som ze este lepsie ako ked som mala 20, vtedy som mala v hlave ine myslienky, chceli sme cestovat, dovolenkovat, bavit sa. kazda zena ma ine priority a kazdy par inu startovaciu ciaru, niekto chce najskor vystudovat a nieco vybudovat, niekto sa da do toho po hlave a nestara sa co a ako bude, niekto sa nato este neciti, druhy nema vhodneho partnera, niektorym sa nahodne zadari. Netreba sudit nikoho!

marsmykkok
13. mar 2018

A co sa tyka neplodnosti nie je to vec len starsich zien aj tu na mk sa s tym trapi aj kopa mladych zien tesne po 20tke Mna mama mala v 30tke lebo 7 rokov nevedela otehotniet a trocha citim generacny rozdiel a keby si mam vybrat chcem mensi vekovy rozdiel medzi mnou a dietatom ale zase moje biologicke hodiny su pozadu a jednoducho v 20tke 25tke som ani trocha netuzila mat dieta teraz mam skoro 30 a bio hodiny sa prihlasuju velmi pomaly a myslim ze nie som v tom sama co mozno respektuje ze z hladiska zdravotneho je idealny vek tych 24 az 25 ale iednoducho nase biologicke hodiny zacali tykat ovela neskor

ah1234
13. mar 2018

@kondaska1 mna trochu naopak "prekvapuju" nazory, ze pretoze som sa rozhodla mat babo skoro, tak "sa vrham do veci po hlave", "nechcem vystudovat", ani "cestovat". V 22 som bola vo vsetkych statoch europy okrem 5-tich, aj v USA rok, aj v Azii, aj v Afrike, vyburila som sa na strednej, vyskusala som aj alkohol aj drogy aj som chodila stanovat, aj som pracovala.. Teraz dokoncujem bakalara a myslim, ze som si po 2 rokoch zvazila, ze chcem teraz dieta, dokoncit popri nom skolu a po skole ist do prace, ono do skolky a budeme cestovat spolu aj s mimim, ked trochu podrastie. Je pravda, ze budeme mat mensiu hypoteku, ale moj tatko ma penazi tak, ze by ich vidlami mohol prehadzovat a aj tak ma 2 hypoteky. Ludia ziju s dlhmi po celom svete a nie je na tom nic zle. Akoze ja dom zastanca toho, ze babo ma mat kazda zena vtedy, ked to citi alebo ma na to vhodnu dobu, ale pride je trosku vtipne, ze nikto nepredpoklada, ze zase ja a iny sme si mohli dieta v 22 naplanovat a nie len omylom alebo tak, ze "vrhnut sa do niecoho po hlave". 🙂)

kondaska1
13. mar 2018

@ah1234 myslim ze kazdemu je sumafuk kedy ty chces mat dieta, clovek v zrelsom veku, kedy uz ma nieco aj realne odzite sa na veci pozera inak. kazdy nech si zije ako chce, kto chce dieta v 20-tke tak ho ma, iny chce nieco ine. Najlepsie je nevnucovat svoje nazory a nevydavat ich za tie jedine spravne. Ludia su rozny a ich osudy su tiez rozne. Nikomu neprinalezi sudit toho druheho. Pokial zena citi ze je pripravena na dieta, tak vtedy je spravny okamih a kazda to citi inak.

kiara3
13. mar 2018

@ah1234 človek sa asi musí naučiť že si netreba s okolia robiť ťažkú hlavu...Každý si žije podľa toho ako chce alebo môže...Veľmi sa niektoré ženy trápime čo si kto o nás mysli...A niekedy aj zbytočne...Pokiaľ si šťastná tak ako to je a si spokojná v živote tak by ma vôbec okolie neovplyvnilo....

evittam
13. mar 2018

@diana20 A to akoze ked ma zena deti az po 30siatke tak z nej bude tucna matka co "nehopka" so svojimi detmi a ma len zdravotné problemy...😁😉

kiara3
13. mar 2018

@evittam asi nás tak vnímajú mladšie maminky...Ja som mala najlepšiu postavu v 30r naozaj som mala vypracované telo ako športovec...Co samozrejme som si o sebe nepovedala sama ale okolie...Síce teraz to už pravda nieje ale materstvo ma svoju dan😊😊

evittam
13. mar 2018

@kiara3 No ale tá daň sa týka rovnako vsetkych zien. A nie,ze tu 20tka napíše aka je štíhla po dvoch detoch a len preto lebo ma 20.😁😉 Ja mam 40,dve deti a dobru postavu-tiez potvrdené okolim,cvicim, starám sa o seba. Som so sebou spokojna.Mam kamaratky co maju aj o vyse 10menej a vyzeraju katastrofálne aj po jednom dieťati a ked vidim niekedy tie 15stky s "miselinami" a v minisukni.....

jalito
13. mar 2018

Ja to furt hovorím a bohužial mi aj okolie dáva za pravdu,že pokiaľ sa žena nevydá do 30 rokov tak potom je ako krabica od mlieka,skysnutá a otrávená zo všetkého, alebo má nereálne predstavy. Ja mám jedno dieťa, o druhé som bohužial prišla, bolo všeliako, keď sa malý v mojich22 rokoch narodil. Prišli sme o byt,manžel nevedel nájsť prácu, pomaly sme nemali čo jesť a prežili sme to. a to aj bez toho, aby som na sociálne siete dávala fotky z dovoleniek ako si žijem. U mňa je to dosť o povahe, ja na to, čo si o mne myslia ľudia nedávam a žijem si svoj život. S manželom sme stále spolu už 10 rokov, máme obaja dobrú prácu a plánujeme už v poradí tretie dieťatko. Moje kamarátky,ktoré majú toľko ako ja závidia, pretože pre svoje nereálne predstavy od nich bohužial chlapi utekajú. Chlapi totiž nie sú tak blbí,ako my ženy rady chceme veriť. Každý uteká pred zúfalkou,ktorá v ňom vidí len genetický materiál. Česť výnimkám, ale tie zatiaľ v okolí nemám ☹

montemotherone
13. mar 2018

@tana85 môj bol na tom podobne, ale rokmi pochopil. Aj vďaka môjmu neustálemu omieľaniu, o čom tá starostlivosť o deti a domácnosť je, ale aj krátkej skúsenosti, keď pár mesiacov po narodení synčeka bol s nami často doma. Vtedy mu to došlo, na staré kolená, ale predsa 🙂 Tuším až vtedy si ma ako matku a "gazdinú" začal vážiť 🙂

zonjushe
13. mar 2018

Prve som mala v 25,druhe 28 a teraz cakam tretie,mam 31..najlepsie som zvladala prve tehotenstvo, za mna jednoznacne dieta skor ako neskor..

montemotherone
13. mar 2018

@kondaska1 ja som tiež porodila v 38, a veru mi veľa ľudí ráta menej. Minule jedna žena, asi o 10 rokov staršia, dokonca že 28... A ja reku, no, pred týždňom som mala 42 😀 od ženy to poteší zvlášť. Neverila mi, kývala hlavou. Niekedy za tým mojim šidlom nevládzem, ale to nadšenie som v 26 tke pri dcére nemala 🙂 A muž tiež. Keď sme kdesi na Ihrisku, on (47) okolo malého cupká, bláznia sa, nadšený ako blcha.. kým ostatní mladí tatkovia čučia na lavičkách, oči na smartfóne a pokrikujú nervózne po deckách... Zostarnúť môže človek aj v 30-tich 😉

diana20
13. mar 2018

@evittam nie, tak som to vôbec nemyslela... Napísala som to, lebo ja som lenivá co sa športu týka a tiež sa neviem vzdať sladkostí à tak, preto si myslím, že mi možno vek pomohol ľahko schudnúť.. ☺️ keďže okrem hopkania s malými som pohyb nemala žiadny a nejaké diéty som tiež nemala...len kvôli kojeniu som niekedy niečo obmedzila keď som videla, že malého boli bruško..
Ospravedlňujem sa za znenie môjho komentára, vôbec som to nemyslela proti starším mamičkám..

sany90
Autor odpoveď zmazal
sany90
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
13. mar 2018

@evittam ja si veru so synom aj futbal zahram, zatialco spuchnute 25-ky popijaju pivo alebo vino na terase krcmy v pritomnosti deti 😮

bluff
13. mar 2018

@eliska13 nikde som nepisala, aky je vekovy ideal mat dieta zo zdravotneho hladiska. Pisala som, aky vek je v sucasnosti starsia mamicka. Urcite nie 30 rocna. Ani 35.

vilma7
13. mar 2018

@ebi88 ja som písala o mojom okolí, kde je iný skolský systém ako na Svk, takže tu 20.tky nemajú takmer žiadne vzdelanie a teda väčšina z nich ešte býva doma. Za takých podmienok je planované rodičostvo trošku mimo zdravého rozumu.

ebi88
13. mar 2018

@vilma7 ale prosim ta... dala som si namahu..6 plus 9 plus 2/3 to je 17-18 rocny clovek moze byt vyuceny a 20 rocny moze riadne robit. Po skonceni povinnej dochadzky je v podstate 15 rocny clovek schopny pracovat.

sense
13. mar 2018

@jalito tak teraxto som sa pobavila ze zena po 30 je ako krabica mlieka.....inak to tiez hovori cosi o mentalnej zrelosti...esteze vsetcia nie sme ako cez kopirak...

evittam
13. mar 2018

@sense To aj mna pobavilo. Co potom také 40...😁😉