icon

Zdá sa mi to, alebo je viac starších mamičiek?

zajkula62
12. mar 2018

Ahojte,
aj Vy máte v okolí viac starších mamičiek ako v minulosti?
Mám pocit, že stretávam samé 30-35+ mamičky..
Mám 22r a nikoho v okolí kto by mal takto skoro dieťa, a tak nemam ani kamaratky :( .

+ myslite si, ze je lepsie mat deti neskôr? (nesúvisia s tym zdravotné problémy? alebo sa mi len zda, ze velmi vela buducich mamiciek musi riesit umele oplodnenie, rôzne ochorenia, tlak a pod.)?
alebo skôr? (i na úkor dobrého zamestnania?)

Čo je pre Vás dnes dôležitejšie - po tom čo sa Vám narodilo dieťa - je podľa Vás dôležité mať dobrú prácu, kariéru, alebo sa venovať rodine a kariéru nechať na manžela (napĺňa Vás materstvo, alebo Vám chýba Vaše zamestnanie)? Asi sa nad tým zbytočne zamýšľam, ale zaujímali by ma Vaše odpovede 🙂

rebeka11
14. mar 2018

Baby neblaznime, ved kazda je ina a kazda si to zariadi po svojom a sklbi to s tym, co zivot priniesol.. nemozme odsudzovat dievca na vysokej s dietatom tak isto ako zenu, ktora ma prva dieta v 40tke..

vroni
14. mar 2018

Mna by velmi zaujimalo, preco skorym a skorsim matkam tak sialene trha zily, ze ine zeny rodili neskor, dovoluju si mat zdrave deti a vychutnavat ich a dokonca “predstieraju“ spokojnost a kondiciu. Este som tu necitala temu: som stara, nevladna a nestiham za svojim dietatom. Tak co. Ja tiez nezakladam milion tem o tom, co v mene troch opic vedie dievca na prahu dospelosti k tomu, mat deti. Je to jej vec, jej rozhodnutie, ona s nim bude musiet zit tak, ako ja s mojim mat deti neskor.

le4
14. mar 2018

@montemotherone vyborne postrehy...

katus226
14. mar 2018

Padol tu zaujimavy postreh o tom mat dieta s nevyzretym chlapcom... Svata pravda... My mozeme byt pripravene na materstvo ako chceme, aj v 20ke, ale co nase polovicky a nemusi ist iba o financne zabezpecenie... Aby to nedopadlo tak, ze ma zena nakoniec o jedno "dieta" na krku viac 😉

alexandra1995
14. mar 2018

Je pravda, že dnes je to iné a žena sa rozhodne pre bábätko v neskoršom veku ale ja by som to ďalej nijak nerozoberala 🙂 je to každého osobná vec. Hlavne aby boli všetky bábätká zdravé 😉 Ale je pravda, že aj ja sa niekedy v čakárni na poradni cítim blbo - lebo všetky mamičky sú cca ročník mojej mamči. Minule sme tam čakali spolu lebo ona nechce prepast ani jedno moje sono- teší sa na vnúčatko a všetci sa bavili s ňou o tehotenstve a ja ako keby som tam bola omylom 😉 ale beriem to športovo a vyrozprávam a poradím sa s mamičkami tu na MK.

sazumak
14. mar 2018

@katus226 V tomto absolútne nesúhlasím...ja poznám kopec mladých oteckov, čo ešte pred 20tkou mali prvé dieťa a dokázali sa o rodinu postarať, postaviť dom a s deťmi majú skvelé vzťahy, lebo sú si vekovo bližší, vyšantia sa s nimi. Práve kopec starších mužov, čo boli dlho pripútaní pri matkách, majú svoje návyky a nie vždy, ak keď sa vezmú, tak sa v manželstve dokážu prispôsobiť a dohodnúť. Samozrejme je to o osobe, taký človek sa môže nájsť aj v 20tke, aj v 30tke, či 40tke 🙂 Ja len, že nie každý 20tnik je nezrelý a nedokáže sa postarať o rodinu. V okolí mám jasné príklady a nie sú spolu 5-10 rokov v manželstve, ale 20 rokov a vyše.

rebeka11
14. mar 2018

@sazumak Tak potom to je uz ina generacia , ked su pri manzelke 20 rokov od 20tich rokov , ci sa mylim? Tito muzi vyrastali v inej dobe. Teraz je uplne ina doba a ja zas nepoznam 20 rocneho chalana, co by sa zenil .. to mi je az smiesne .. a myslim si , ze by bol blazon

sazumak
14. mar 2018

@rebeka11 Ja ich poznám dosť a ver tomu, že sú to skvelí ľudia a ešte lepší oteckovia 🙂 Záleží aj od toho, odkiaľ pochádza. Ja bývam na dedine, sem sú chalani naučení odmala sa obracať a pracovať, či pristrážiť mladších súrodencov. Mám kámošky, čo majú chlapov z mesta, brali sa aj starší a tí väčšinu času presedia pri notebooku, či hrách a ani len žiarovku nevedia vymeniť. Ale samozrejme je to individuálne, ako som sa vyjadrila v príspevku vyššie, všade sa nájdu aj zrelí, aj nezrelí a myslím, že od veku to vôbec nezáleží. A nepíšem to preto, že by môj manžel bol mladý otecko, ten mal prvé dieťa až v 26stke 🙂

dai
14. mar 2018

@sazumak tak ja som s muzom 18 rokov - teda od dospelosti - som teda generacia ktoru popisujes- ale teda v 20tke chlapy na 90% boli pripraveni na zabavu a nie na deti - ti ktori sa nedopatrenim museli ozenit lebo sa pritrafilo dieta ( ich zeny to prezentovali ako planovane zelane - kedze clovek na vs bez byvania a zabezpecenia po par tyzdnovej disko znamosti jasne ze dieta planuje cest vynimkam 😉) tak vydrzali najvia 1-2 roky pri zene... som pritom z maleho mesta kde tiez chalani vedia robit- neviem ale ako toto suvisi s tuzbou mat deti😉
Pozri - ak ty mas dieta mladunka - super... zaroven super ze mas v svojom okoli len stastne a spokojne pary... myslim ze toto by mala byt aj alfa a omega - aby sme kazdy boli spokojny a stastny so svojim rozhodnutim mat dieta a dokazali mu dat to najlepsie z nas

dai
14. mar 2018

Chlapi

rebeka11
14. mar 2018

@sazumak Naozaj 20 rocny chalan sa chce zenit? To sa bud musi ozenit, alebo je to blazon ako svet..(No mestski chlapi pri notebookoch a dedinsky v krcme 😉... ma hned napadlo.. proste nik nie je dokonaly. Veru ani ti mestania..) Mas pravdu je to maximalne individualne, ale nejde mi stale do hlavy ten 20 rocny chalan a to sme mozno rovnaka generacia 😉, mozno mame len ine hodnoty a to som si o sebe myslela, ze mam pekne hodnoty a ciele.

victtoria1
14. mar 2018

mne je jedno kedy kto ma v akom veku deti, bolo mi vsak cudne ked som v 23. ked som cakala prve dieta a moja Dr. si tam zapisovala veci a poznamka typu ze Noo konecne nejaka mlada mamicka...

sazumak
14. mar 2018

@dai Ja som nemala dieťa mladá, mala som 23 a vtedy som sa rátala medzi tie staršie rodičky, keďže väčšina mojich a mladších rovesníkov už mala jedno, alebo dve deti 🙂 My sme napr. mali plánovane obe detičky, proste som cítila, že chcem mať malé už od 18stky, ale chcela som ísť ešte do práce niečo si aj odrobiť 🙂 Samozrejme chápem, keď mamička ide po VŠ do práce a potom má dieťa, sama by som to urobila rovnako, aby som sa zabezpečila. Ale aj to, že ženy majú skôr deti nemusí byť o tom, že rodiny potom nie sú zabezpečené, nie je to pravda. Je to o šikovnosti, niekto sa vie obracať v živote, už keď má 20, niekto je ešte v 50tke nevyspelý 🙂 S tou rozvodovosťou je to fakt individuálne, robila som v ČR, kde bolo v meste rozvedené skoro každé manželstvo, česť výnimkám a u nás v celej dedine jedno jediné. Teraz ich už pár pribudlo, ale stále je tu nízka rozvodovosť. Samozrejme to s tým nesúvisí, manželstvo môže vydržať aj tým, čo sa brali mladí, aj tým, čo v staršom veku...hlavne, že sa majú radi 🙂 A áno, aj ja a manžel pochádzame z veľkých rodín a zatiaľ chvalabohu máme len šťastné a milujúce páry, najdlhšie manželstvo zo súrodencov trvá 20 rokov, obaja sa brali v 20tke 🙂 Ešte by sme chceli aspoň jedno a to už budem tiež staršia rodička, len ako som písala, ja osobne sa cítim po 30tke akoby ma prešiel parný valec 🙂 Pribudlo kopec zdravotných problémov...ale každý to má ináč, moja 94 ročná babka je taká fit, že by ešte teraz mohla ísť rodiť 😀😀😀

syslik81
14. mar 2018

ja mam dieta az po 30..mam 36 dcera 4 ..ale mat ju bol pre mna zazrak - predtym sa proste nedarilo az som sa zmierila s tym,ze teda dieta nebude... pre mna je lepise mat skor viac spolocneho casu viac energie ..ale kazda sme ina a kazdej sa inak zadari porodit ... poznam vela ako mladych tak starsich a nemyslim ze rodia starsie .. mozno s alen malo obzeras okolo alebo treba zajst na ine miesta hladat kamaratky

rebeka11
14. mar 2018

@sazumak Ja ti len prajem , aby si sa v tridsiatke citila lepsie ako parny valec , pretoze este mas zivot pred sebou..deti ta este potrebuju... treba s tym nieco robit, nie sa len pridat do skupiny cvicime s tou a tou, treba mozno aj naozaj cvicit, alebo zmenit zivotny styl.. niekde asi bude chyba 😉, ked je to tak zle uz teraz 😲.. Ja som bola prvorodicka v 32 rokoch a ani ma nenapadlo , ze by som bola stara 😂😂😂(co to tu zeny riesite za hluposti 😎).. Teraz mam 38 a cakam tretie a velmi sa tesim , vobec nemyslim na to, ci mam dost sil, jasne, ze mam, musim. Manzela som stratla ked som mala 30, dovtedy som fakt iba hladala medzi tymi chlapcami .. a tam kde zijem nemam ziadnu pomoc od starych rodicov, ziju daleko od nas..proste sme na deti s manzelom sami...Sazumak fakt akoby sme vyrastali v inych svetoch .. Ale pripustam, ak by som stretla toho mojho ovela skor, isto by som deti mala skor.. 🙂

sazumak
14. mar 2018

@rebeka11 Mňa dvakrát zrazilo auto, nie mojou vinou. Mám epilepsiu a kopec iných problémov, takže určite som sa v 20tke cítila lepšie ako teraz v 35ťke a preto aj detičky sme mali skoro. Nikto nevraví, že necvičím...mala som lepšiu postavu po 30tke ako v mladosti, jeme len zdravé jedlá a domáce produkty, mäsá a vajcia. Ja som nikde nepísala, že nie je dobré nájsť si partnera aj neskôr, alebo mať neskôr deti 🙂 Sami ešte jedno plánujeme, ak mi to zdravotný stav dovolí...len napr. prvé dve deti, aj keď som už mala poúrazovú epilepsiu, sme mali na prvý šup a nemala som vážnejšie problémy. A teraz po 30tke sa toho nazbieralo toľko, že aj keby som ešte to jedno chcela, niekedy už nemám síl, ani na detský plač a všetko okolo toho. Chcela by som mať energiu tej mojej 94 ročnej babky, ktorá behá, všetko si pamätá, háčkuje, lúšti krížovky a pamäť jej slúži lepšie ako mne 🙂

katrin69
14. mar 2018

@zajkula62 🙂 Ja som snívala o rodine už v 15.rokoch 🙂 Samozrejme k tomu mi chýbal rozumný chlap, ktorého som si našla až 26... Moja mama mi hovorila, nech mám prácu istú a potom nech sa zaoberám rodinou... Viem, prečo mi to hovorila, ale do práce... neviem neviem, či sa vrátim... Pracujem na dve smeny a viem, že na jednu smenu si ťažko nájdem. Aj som premýšľala nad tým, že sa uskromníme, a bude len muž zarábať, a ja len príležitostne budem pracovať... Ako za starých čias... (To niektoré ženy chceli byť rovnocenné chlapom - rovnako zarábať, ale pracovať aj tak nemôžu 😝 )
Tak uvidíme, ako sa všetko o rôčik dva bude vyvíjať a čo nám pripraví Pán Boh do cesty 🙂
Tehotenstvo už v mojom veku som mala strach, ako to všetko dopadne. V práci boli tehotné ešte staršie ako ja, okolo 30-tky mali všetky a každá jedna cisárskym... Mala som 27 vtedy a prirodzene som šla a všetko v poriadku...

Keby som mala rozum terajší a dalo by sa niečo s časom robiť, tak sa vrátim o pár rokov, zoberiem si tohto môjho truľa a už v tomto veku mám aj 3 deti a je mi jedno, čo by si pomysleli iní...
Rodina mi je prioritou...
+ s ani jednou kamarátkou sa nestretávam, čo som mala predtým. Raz za týždeň, keď chodíme do modlitebne, tak sa stretneme s rodinami a priateľmi. Ale priatelia z detstva, to už len keď sa náhodou stretneme na ulici, tak si zakývame, usmejeme, prehovoríme pár slov a to je všetko...

sazumak
Autor odpoveď zmazal
rebeka11
14. mar 2018

@sazumak Vies myslela som to v dobrom, naozaj ta nechcem urazit, len mi je divne, ze sa citis tak zle.. Inak s epilepsiou mam skusenost, moj byvaly priatel nou trpel , nie je to naozaj sranda..

sazumak
14. mar 2018

@rebeka11 Ani ja som to nemyslela v zlom, prepáč. Nie je to ľahké žiť s tou diagnózou, raz ma zrazilo aj nákladné auto ako dieťa, takže mám dosť aj bolesti chrbtice. Ale snažím sa žiť, ako sa dá. Našla som si kopec záľub sa samozrejme teším sa z detí. No nevýhodou sú aj lieky, ja napr. keď mi ich pred tehotenstvami vysadili som bola štíhla ako laň, akonáhle po pôrodoch nasadili, tak som pribrala...potom schudla pomocou tých skupín a rád dievčat sem na MK.

rebeka11
14. mar 2018

@sazumak Ja som zazila epileptika, bola som v zahranici, nevedela som vobec o aku diagnozu ide, az ked sme sa dostali do nemocnice (v anglicku) mu to diagnostikovali, nechcel brat lieky.. O tej chorobe som si prestudovala hadam vsetko, aby som vedela dobre reagovat, nejak mu pomoct.. Ten moj maval na zaciatku zachvatu aury - rozne halucinacie.. vzdy som sa obavala Grand male..musela som ho donutit brat lieky aj tym, ze som ho natocila ako to vyzera, potom ich bral..., sice bolo mu lepsie, ale mal tiez vedlajsie ucinky liekov..je to velmi tazke. Drzim Ti palce, nech vsetko dobre zvladas , mas moj obdiv 🙂

sazumak
14. mar 2018

@rebeka11 Ja som práve poctivá pacientka, jem lieky, nikdy som nepila alkohol...som zdravotná sestra, takže viem, o čo ide. Dostala som prvý záchvat počas strednej, keby som to vedela, tak si určite vyberiem iný smer, lebo teraz v mojom stave nemôžem túto prácu vykonávať, je to moc stresujúce. Kým som nemala deti, tak som pracovala, ale bolo mi umožnené nerobiť nočné a cítila som sa celkovo dobre, mne napr. tie tehotenstvá dali zabrať a to som mala deti, čo len spali a jedli 🙂 Auru nemávam, preto vôbec neviem, kedy to príde :( Celkom som sa držala niekoľko rokov, ale chcela mi zmeniť lieky na šetrnejšie a novšie, ale vôbec mi to nesadlo. Teraz som už rok bez, tak dúfam, že mi to vydrží 🙂

dadus_ka
14. mar 2018

Ja som este asi staromodna ale vzdy som hovorila ze dieta prinesiem na svet ked na to bude mat vhodne zázemie. Co pre nás znamenalo svadba byt a co-to nasetrene. Teraz mam 26rokov a uz to vsetko za sebou takze sa s manzelikom snazime uz 🙂 materstvo si mozem plnohodnotne uzivat lebo toto vsetko uz mam za sebou.

dadus_ka
14. mar 2018

@dadus_ka a to som pritom materske pudy citila omnoho skorej. No treba mysliet hlavne na to dieta ake bude mat podmienky a nie ze chcem chcem 🙂

rebeka11
14. mar 2018

@sazumak Aby sa s takym niecim clovek vedel zmierit, musi to brat tak, ze mas uzasnu rodinu, mudre krasne deti , dobreho manzela, a si stastny clovek.. a mozno uvidis, zivot ti este prinesie nejake pekne zamestnanie.. to je skoda, ze to svoje nemozes robit

sazumak
14. mar 2018

@rebeka11 Áno, mám úžasnú rodinu a za to som fakt vďačná. No za tým je mi najviac ľúto, že nemôžem robiť svoje zamestnanie, strašne ma to bavilo. Možno ešte nejakú kľudnú prácu...ale vieš ako to je, ak nemáš známosti, tak sa taká nenájde 🙂 Ale začala som sa venovať foteniu, aj keď len ako amatérka a fotím len v rodine, kámoškám a tak, cestovanie je naša veľká vášeň a naučila som sa piecť torty (nikdy by som neverila, že mám v sebe také vlohy) 🙂 Chodievam spievať k mladým do zboru, človek si vždy musí nájsť niečo, čo mu dodá elán. Samozrejme prídu aj horšie chvíľky, hlavne to neustále behanie po lekároch, zvykla som si byť trpezlivá, keďže tam čakáš aj celý deň. Najviac mi vadí, že nemám vodičský (bývam na dedine), ale vždy si poviem, že sú ešte horšie veci, čo sa stávajú.

rebeka11
14. mar 2018

@sazumak ono je to take, ze vsetky tu piseme , o sebe vlastne vobec nic nevieme, a popritom mozme niekomu ublizit. No nic, ja uz prispievat do ziadneho fora MK nebudem ... 😇

enusamt
14. mar 2018

Kym som v 23 rokoch nasla toho praveho a kym som ho po rokoch chodenia "dokopala" k svadbe (lebo dieta az po svadbe), tak som porodila v 29-ke 😀 i ked tuzba po dietati pocas vztahu ma "oplieskala" niekolkokrat,ale holt.... partner

sazumak
14. mar 2018

@rebeka11 Neblázni a kľudne prispievaj ďalej 🙂 Však sme ľudia a všetci niekedy napíšeme niečo, čo tak nemyslíme, aj ja 🙂 A každý má svoj vlastný názor, bolo by nudné, keby sme všetci so všetkými súhlasili 🙂 Pekný večer prajem 🙂

sazumak
Autor odpoveď zmazal