Žiadna menštruácia v 24. rokoch
Dobrý deň, mám 24 a už nejakých pár rokov nemám vôbec menštruáciu. Gynekológ mi dával dlho duphaston a s tým som menštruáciu mala, ale nepáčilo sa mi, že ten nelieči, iba umelo vyvoláva. Poslal ma aj na endokrinológiu, kde mi zistili zvýšený prolaktin, a na to užívam liek parlodel, pri ktorom mi menia každého pol roka dávkovanie. Už to budú aj dva roky, a menštruáciu stále nemám. Preto by som sa chcela spýtať, či niekto nemal podobný problém, a čo na to zabralo. Ďakujem
@maajuskaa Ahoj skusala si aj nieco prirodne? Odporucam ti pit rebrickovy caj teply aspon liter na den a rozdel si to na rano obed vecer. Skus to takto pit aspon 3 tyzdne a potom vysadit. Moja sestra nemala po porode menzes niekolko rokov pchali ju hormonalnymi liekmi a zabral rebricek. Kniha Zdravie z Bozej lekarne od Trebenovej.
@maajuskaa ak ti zistili zvyseny prolaktin, neposlali ta aj na ct mozgu? Ja som to mala tiez, brala som lieky len s inym nazvom, mne zabrali hned.
@martina772 vôbec, iba chodím každé tri mesiace na krv a dostanem iné dávkovanie toho lieku... Ale na to ct sa skúsim spýtať
Ďakujem moc za rady, o tomto som fakt nič nevedela...aj keď sa bojím že ma tam ani nepošlú
Aku hodnotu prolaktinu mas? Kamoska tiez nemala roky menzes, prolaktin mala nad 100 /norma je do 30/a poslali ju na ten MR hypofyzy. Mala cystu na hypofyze. Vyliecili ju a uz 2 roky ma uplne pravidelny cyklus.
Ja som mala veľmi dlhé cykly a stále sa predlzovali.Gyn.mi spravil hormonalny profil a nasadila progesterón ,lebo sa mi sám netvorí,resp.minimalne + alchemilka.
Ja poznám prípad čo kocka nemala ms po rokoch užívania antikoncepcie. Dr nedávala žiadnu šancu na otehotnenie, kocka bola u homeopatky a všetko sa polepšilo, aj dcérku má úplne prirodzenou cestou. Ja by som poradila aj jogu a čínsku medicínu. Držím palce 😉
Tiež som brala pár rokov antikoncepciu a od vysadenia mi snáď sama ani neprišla...a bojím sa toho ze nebudem môcť otehotnieť, aj keď mi to nikto z lekárov nechce priamo povedať
@maajuskaa nie si veľmi chudá? Nevenujes sa veganstvu?... Zvykne sa to vtedy diať.
Skús pozrieť hormonálnu jogu... Všetko je v hlave
@montemotherone vôbec, a ani som nikdy nebola a veganstvo tiež nie... Tiež si myslím že by to mohlo byť hlavou ale ja sa stresu neviem nikdy zbaviť.. A skúsim pozrieť, ďakujem
@maajuskaa ahoj tak ja presne n isty problem dlhodobo som uzivala duphaston gynex vsetko mozne a potom ani po nich som nemala menzes a potom kazal doktor pomalicky pribrat kedze aj vaha zohrava rolu pri menzese takze ak vazis menej ako mas aj tam moze byt problem noa nakoniec sa moje telo nejako spamätalo a menzes mam uplne prirodzene ako cisty zazrak po rokoch vyvolavania takze drzim palceky aby bolo dobre😊
@maajuskaa V prvom rade gynekológ spravil chybu, že hneď neposlal na endokrinologiu. Tam ti majú spraviť komplet rozbor krvi. Sledujú aj štítu žľazu. Ak zistia vysoké či nízke hladiny prolaktínu, tak sa absolvuje MR mozgu, konkrétne hypofýzy. Môže ísť o adenóm hypofýzy, čiže nezhubný nádor, ktorý má polovica populácie a ani o tom nevie, nakoľko je viac-menej neškodný. Ak sa to potvrdí, zasadzujú sa lieky, ktoré vedia adenóm aj celkom odstrániť. Ja som sa toto dozvedela 4 roky dozadu a bol to pre mňa šok. Môj adenóm mal 3,5mm. Užívam lieky (cabest), ktoré dobre znášam. Menštruácia sa mi obnovila po 6 týždňoch od začiatku liečby. Keď som zistila že som tehotná, tak som liečbu musela prerušiť. Nič sa neboj. Len treba tlačiť na endokrinologa, aby ťa poslal na MR. Alebo si nájsť iného.
@maajuskaa na prolaktin je dobry Vitex https://www.otehotnenie.sk/p/829/vitex-agnus-ca...

Nemôže to byť práve kvôli tým liekom, ktoré berieš? Skús zmeniť gynekelóga