Život ženy v menopauze
Ahojte, som žena 45 rokov, ktorá je procese nástupu menopauzy, zatiaľ perimenopauza.
Mám veľké hormonálne výkyvy, priberám hoci sa zdravo stravujem, vyhývam sa strukovinám a jedlám, ktoré nafukujú a mám pohyb - aj keď cielene na brucho necvičím. Čo budem musieť.
Ešte pred 2 rokmi som mala svojich 60 kíl, pri výške 172 cm to bolo pre mňa super. Bola som štíhla, bruško som mala ploché, prsia také normálne. Dnes po 2r mám 72 kg, prsia mám snáď o dve čísla väčšie a brucho veľké - na moje pomery, je nafúknuté, a jednoducho som ako žena v 5tom, možno aj 6tom mesiaci. Celá som akási zavodnená mám pocit.
Samozrejme s výkyvom hormónov prichádza problém so spánkom, úzkosti, depresie pred menštruáciou, výkyvy nálad, podráždenosť.
MS je nepravidelná, cyklus variuje od 21 dní po 36 dní.
A toto sa bude len zhoršovať.
A teraz otázka. Ako to zvládajú iné ženy? Pozrite sa na Jennifer Lopez - ako vyzerá. Myslíte si, že ona má takéto príznaky? Samozrejme, že chápem, že veľa športuje. To isté Dara Rolins, ona má tiež príznaky menopauzy? A napadá ma veľa, veľa mien.
Ako to máte vy?
Čo robiť, aby som aj pred a po 50tke nevyzerala ako vystresovaná nervózna spuchnutá guľa?
Ahojte ja mam 50 a s tymito stavmi sa trapim uz asi 4 roky,som uplne iny clovek,pribrala som asi 6kg ale vsetko oblecenie mi je male, komplet som musela vymenit satnik aj podprsenk,vsetko ma vsade tlaci,rifle neznasam,opasky som vyhodila,najradsej mam teplaky,to ze ma stale zalieva pot,nonstop ma boli hlava,rano vstavam ako stara babka z postele,co ma vsetko boli,takisto take stavy psychicke ze nic ma nebavi,netesi,doslova len prezivam..neviem dokedy to bude takto trvat ja uz menzes nemam 2 roky,ale nikdy ma nenapadlo ze to bude taketo … tiez doslova lutujem zeny co sa rozhodnu mat dieta po 40 ke,ja si ani neviem predstavit ze by som mala 5 alebo 10 rocne dieta, to by som uz nedala…no a pripravky nezaberaju absolutne ziadne,hormony som nechcela uzivat, tak sa trapim pomaly
@chiccco preco si nechcela hormonalnu liecbu a radsej sa trapit?
@rika44 prosim ta a ake doplnky s datelinou uzivas
@chiccco Minapent a Liftea Šalvia + Yzop (predtým som skúsila iba čaj z ďateliny lúčnej, ale ten bol bez efektu, tieto dva druhy vitamínov mi zatiaľ zaberajú od 2024, ale myslím, že každému zaberie niečo iné, no za skúšku to stojí, držím palce 🙏)
@billy_jean zvladaju to, lebo beru antikoncepciu alebo hormonalnu terapiu pre zeny v prechode.
@billy_jean zvladaju to, lebo beru antikoncepciu alebo hormonalnu terapiu pre zeny v prechode.
@strawberry0797 a tie co nemozu hormony?
@strawberry0797 a tie co nemozu hormony?
Preco by nemohli? Hormony telo produkuje v kazdej zdravej zene. Ked v menopauze prestane, telo zacne chradnut, je nachylne na choroby, rakovinu, imunita ide dole, atd. Je dokazane, ze dodavanim tychto hormonov sa zenam predlzuje zivot, zlepsuje vitalita, sila, nehovoriac o vplyve na psychiku, spanok atd.
Ja mam predcasnu menopauzu, ta nespavost bola strasna, navaly iba sem tam nastastie. Menzes jednoducho neprisiel.
Priberanie neskutocne, pomohlo jedine zmensit porcie a o 90% obmedzit sladkosti.
Ale mam kamosky co su stihlunke ako sa povie dar od boha.
Ale aj take co trpia uzkostami navaly tepla tocaky hlavy, menzes po 4 mesiacoch a rovno 10dni......kazda to na rozne.
@chiccco preco si nechcela hormonalnu liecbu a radsej sa trapit?
@tyriss môj gynekológ nie je naklonený k takejto liečbe, pokiaľ to nie je úplne nevyhnutne, vraj to ma aj riziká a tiež si myslím že do konca života predsa nemôžem byt na HRT a keď ju vysadím tak budem znovu tam kde som bola, takto sa telo postupne samo vysporiada s úbytkom hormónov.
Preco by nemohli? Hormony telo produkuje v kazdej zdravej zene. Ked v menopauze prestane, telo zacne chradnut, je nachylne na choroby, rakovinu, imunita ide dole, atd. Je dokazane, ze dodavanim tychto hormonov sa zenam predlzuje zivot, zlepsuje vitalita, sila, nehovoriac o vplyve na psychiku, spanok atd.
@strawberry0797 ja nemôžem hormonálnu liečbu a je kopec žien, ktoré ju nemôžu užívať.
U mňa na spánok a výkyvy nálad pomohla aschwaghanda. Sľubuje aj pomoc s kortizolom, ale to posúdiť neviem ( kila dole nešli, ale možno prispela k tomu, že nastupujú)
@anonym_050530 52? ja mam 43 a cyklus uz skoro vobec nemam.
@anonym_c70f1d ja mám 48 a mám zatiaľ pravidelne menzes.To je blbosť že po 35 ke má už niekto menopauzu.Len výnimočne,veď ženy často rodia po 35 ke.Ináč čo čítam autorku plus iné odpovede,je to na slučku takýto život.Zo ženy sa stáva troska.
@tyriss môj gynekológ nie je naklonený k takejto liečbe, pokiaľ to nie je úplne nevyhnutne, vraj to ma aj riziká a tiež si myslím že do konca života predsa nemôžem byt na HRT a keď ju vysadím tak budem znovu tam kde som bola, takto sa telo postupne samo vysporiada s úbytkom hormónov.
@chiccco celý svet je na hormonoch určite by som sa tak netrapila ako ty.Ja žijem v Rakúsku a každá kolegyňa ich berie.Nebudes na nich predsa celý život iba pokým to prejde asi 2-3 r po úplnej menopauze to je najhoršie.Hormony môžu aj za úbytok kostnej hustoty, riziko pred srdcovo cievnymi problemami.Urcite si nechcem znižovať kvalitu života.
@anonym_c70f1d ja mám 48 a mám zatiaľ pravidelne menzes.To je blbosť že po 35 ke má už niekto menopauzu.Len výnimočne,veď ženy často rodia po 35 ke.Ináč čo čítam autorku plus iné odpovede,je to na slučku takýto život.Zo ženy sa stáva troska.
@gabrielabydzo nie je to blbosť.Su rodiny kde idú ženy skoro do menopauzy moja šéfka v 37 r porodila a v 39 menopauza jej mama a sestra išli tiež skoro do menopauzy.Mna sa lekár pýtal kedy išla mama a sestra.Perimenopauza môže trvať aj 10 rokov ja už mám málo hormónov mám 43, ale nepociťujem nič a menzes mám pravidelný len ma často bolia prsia a mám slabsi
@chiccco celý svet je na hormonoch určite by som sa tak netrapila ako ty.Ja žijem v Rakúsku a každá kolegyňa ich berie.Nebudes na nich predsa celý život iba pokým to prejde asi 2-3 r po úplnej menopauze to je najhoršie.Hormony môžu aj za úbytok kostnej hustoty, riziko pred srdcovo cievnymi problemami.Urcite si nechcem znižovať kvalitu života.
@anonym_f628d5 prosím a tie kolegyne nepribalí z hormónov ? Lebo aj to som počula vraj sa z toho riadne priberá a to už ozaj nepotrebujem, inak aj moja mama brala hormóny a pribrala 20 kg za rok
@gabrielabydzo nie je to blbosť.Su rodiny kde idú ženy skoro do menopauzy moja šéfka v 37 r porodila a v 39 menopauza jej mama a sestra išli tiež skoro do menopauzy.Mna sa lekár pýtal kedy išla mama a sestra.Perimenopauza môže trvať aj 10 rokov ja už mám málo hormónov mám 43, ale nepociťujem nič a menzes mám pravidelný len ma často bolia prsia a mám slabsi
@anonym_f628d5 ja som bola včera na preventívke a takéto otázky mi teda môj nedáva,pýtal sa či mal niekto v rodine rakovinu alebo iné vážne ochorenie a či sa ja na niečo liečim .Moja mama bola v 38-mičke babka už a ja som v 40-tke rodila.Ona mohla byť v tom veku v prechode,ja tak skoro nebudem.Stačí mi tak v 55-ke😅Lekár tvrdil že som fit,ešte mám plodné vajíčka 😄
@billy_jean Dara Rolins nemusí byť ešte vôbec v prechode a Jennifer Lopez je tak 5-6 hodín v posilke,takisto aj Dara cvičí jak blázen.Uprimne?Nebavilo by ma cvičiť do vyplutia duše.Oni na sebe tvrdo makajú.Treba aj čitať o nich nie len obrázky pozerať.Apropo ja sa neporovnavam so ženami ktorým nesiaham ani po päty.Asi tak.
@billy_jean Dara Rolins nemusí byť ešte vôbec v prechode a Jennifer Lopez je tak 5-6 hodín v posilke,takisto aj Dara cvičí jak blázen.Uprimne?Nebavilo by ma cvičiť do vyplutia duše.Oni na sebe tvrdo makajú.Treba aj čitať o nich nie len obrázky pozerať.Apropo ja sa neporovnavam so ženami ktorým nesiaham ani po päty.Asi tak.
@gabrielabydzo ja viem, že veľmi tvrdo makajú. To je mi úplne jasné. Ale jedna vec je telesná schránka, svalový tonus, množstvo svalov a druhá sú hormóny a ich nerovnováha. Lebo aj namakaná žena z posilky vie byť v menopauze a mať tak šialene veľa príznakov. Ale záverom, u mňa to bude iný problém ako menopauza. Každopádne nabehla som na indonal forte, tak uvidíme 🙂
@gabrielabydzo ja viem, že veľmi tvrdo makajú. To je mi úplne jasné. Ale jedna vec je telesná schránka, svalový tonus, množstvo svalov a druhá sú hormóny a ich nerovnováha. Lebo aj namakaná žena z posilky vie byť v menopauze a mať tak šialene veľa príznakov. Ale záverom, u mňa to bude iný problém ako menopauza. Každopádne nabehla som na indonal forte, tak uvidíme 🙂
@billy_jean držím palce,ja sa tiež toho bojím ako čert kríža.
@gabrielabydzo blbost? ta co rodi po 35 logicky nema menopauzu ale kopa inych ano.
@billy_jean ja som natrafila na akupiercing, že je dobrý a teda do budúcna uložila link.....jeden nikdy nevie ako sa to vyvrbi. https://www.akupiercing.sk/akupiercing/klimax/#....
@anonym_dca35e toto vyzera zaujimavo, konecne by som mala zdovodnenie na piercing, ktory som si chcela dat este v puberte. Mate s tym aj referenciu od niekoho ineho ako na tej stranke?
Popr aj niekto iny by mohol napisat svoju skusenost s akupiercingom.
@anonym_dca35e toto vyzera zaujimavo, konecne by som mala zdovodnenie na piercing, ktory som si chcela dat este v puberte. Mate s tym aj referenciu od niekoho ineho ako na tej stranke?
Popr aj niekto iny by mohol napisat svoju skusenost s akupiercingom.
Viete poradit dobru knihu o menopauze?
je normalne ze ked uz nemam cyklus, mam to rozhadzane a teda krvacam uz mimo cyklus? to znamena ze napr teraz mam slabe krvacanie takmer po 3 mesiacoch? ma to niektora tak?
je normalne ze ked uz nemam cyklus, mam to rozhadzane a teda krvacam uz mimo cyklus? to znamena ze napr teraz mam slabe krvacanie takmer po 3 mesiacoch? ma to niektora tak?
@anonym_c70f1d ja som mala krvacanie aj po dvoch rokoch
@anonym_44e5dd dobre sa počúvajú rozhovory s RNDr. Pavlom Suchankom
@anonym_f628d5 prosím a tie kolegyne nepribalí z hormónov ? Lebo aj to som počula vraj sa z toho riadne priberá a to už ozaj nepotrebujem, inak aj moja mama brala hormóny a pribrala 20 kg za rok
@chiccco nepribrali
@anonym_c70f1d áno. Vlani som krvacala 3x, vždy v tu najmenej vhodnu dobu.
@anonym_44e5dd ja som citala tieto dve:
https://www.martinus.sk/772079-menopauza/kniha
a zazracna sila hormonov.
Z prirodnych veci som skusila pupalkovy olej v kapsuliach a menoxin. Tieto dve mi zabrali s tym, ze som po roku bez menzesu mala 3 x po sebe menzes. Mam pocit, ze ten pupalkovy mi zabera aj na navaly, lebo ten beriem stale a nepotim sa pokial nie som v stresovej situacii. Len mne bolo lepsie bez menzesu, tak som ten menoxin vysadila. Na moje problemy so spankom a naladami mi zatial nic nepomohlo. Zhorsujuce sa ADHD a roztekanost su detto bez odozvy. Mala som ist v pondelok na pilates a netusim preco som si to poznacila na utorok. V utorok na pol ceste som zistila, ze bol v pondelok, tak nic z toho.

@billy_jean ja mám predčasnú menopauzu spôsobenú onkologickou liečbou. Mám 45 rokov a pomáham si vitamínmi, ktoré obsahujú vysoké % ďateliny lúčnej (tlmia návaly) a šalvie (tlmia potenie). Zatiaľ mi zaberajú výborne a užívam ich 6 mesiacov v roku (počas tepla) a 6 mesiacov nemusím - počas chladného obdobia nepociťujem návaly a potenie. Priberám neskutočne do celého tela, mám pocit, že celé telo mám ako balón. Chutí mi viac jedlo, ktoré je sladké. Snažím sa jesť vyváženú stravu, cvičím ako o dušu, makám v záhrade pol dňa a kilá nejdú dole....
@rika44 prosim ta a ake doplnky s datelinou uzivas