Život ženy v menopauze
Ahojte, som žena 45 rokov, ktorá je procese nástupu menopauzy, zatiaľ perimenopauza.
Mám veľké hormonálne výkyvy, priberám hoci sa zdravo stravujem, vyhývam sa strukovinám a jedlám, ktoré nafukujú a mám pohyb - aj keď cielene na brucho necvičím. Čo budem musieť.
Ešte pred 2 rokmi som mala svojich 60 kíl, pri výške 172 cm to bolo pre mňa super. Bola som štíhla, bruško som mala ploché, prsia také normálne. Dnes po 2r mám 72 kg, prsia mám snáď o dve čísla väčšie a brucho veľké - na moje pomery, je nafúknuté, a jednoducho som ako žena v 5tom, možno aj 6tom mesiaci. Celá som akási zavodnená mám pocit.
Samozrejme s výkyvom hormónov prichádza problém so spánkom, úzkosti, depresie pred menštruáciou, výkyvy nálad, podráždenosť.
MS je nepravidelná, cyklus variuje od 21 dní po 36 dní.
A toto sa bude len zhoršovať.
A teraz otázka. Ako to zvládajú iné ženy? Pozrite sa na Jennifer Lopez - ako vyzerá. Myslíte si, že ona má takéto príznaky? Samozrejme, že chápem, že veľa športuje. To isté Dara Rolins, ona má tiež príznaky menopauzy? A napadá ma veľa, veľa mien.
Ako to máte vy?
Čo robiť, aby som aj pred a po 50tke nevyzerala ako vystresovaná nervózna spuchnutá guľa?
@billy_jean kamoskina matka umelo oddalovala menopauzu tým, že brala antikoncepciu. Takto možno funguju celebrity. Alebo len nepredstavitelne makaju.
Mam rovnaky vek a priznaky perimenopauzy a pokles hormonov už asi 3 roky. Mamka aj starka už okolo 45r nemali MS, máme to v rodine.
Psychicky som na tom ok, spánok je horší návaly tepla najhorsie. Váhu si zatial držím, ale je teda vyššia než tvoja. Chcem chudnut pomocou KT, ale som lenivá 😂🤦🏻♀️
Asi pol roka som brala antikoncepciu, ale už som prestala. Pred rokm mi krásne zabral kotvičník, ale až po cca 3m používania. Teraz ho beriem asi 6t, este nezabral.
@billy_jean možno majú jednoducho šťastie 🤷♀️ Poznám ženy, ktorým trošku haproval menzes, potom jednoducho už nedošiel a dokonca sa vyjadrujú pri mojich podobných úvahách: Vieš čo, ja ti ani neviem ako som tým prešla, ani si to nepamätám 🙄
Ja sa len modlím🙏 Menzes môj neopúšťaj ma, lebo keď mi suseda povedala, že vďaka menopauze chodí na psychiatriu a užíva AD, druhá má stále bolesti kostí, moja mama má od menopauzy brutálnu insomniu, neprespí 2 hodiny vkuse, niekedy nezaspí ani po Stilnoxe (čo nepochopíš🤔) tak ďakujem pekne!!!
Držím palce, v skupine menopauza sa možno dozvieš viac.
Prečo si vypichla tieto dve ženy?Telo je ich zárobok a vizitka.Urcite berú hormóny.Od 44 r priberám a mám toho plné zuby.Rano sa budím celá opuchnutá, športujem ako blázon a schudla som 2 kg.Nalady, úzkosti, nervozita ani nehovorím.Kedykokvek poobede zaspím na hodinu ani necítim únavu iba si ľahnem a spim.Pribrala som 10 kg podprsenka o 2 čísla väčšia, brucho ako balón.Vacsina veci mi je mala.Cyklus pravidelný😝nechcem vedieť čo bude ďalej.Ovisli mi paže, smradlavo sa potim a to je len zaciatok.
Sa pridávam do klubu, za 2 roky som pribrala 10 kg a nejdú dole, môžem sa aj rozliat, stravujem sa zdravo, hýbem sa...som unavená, zle spím
no a si predstavte teraz, že mladé ženy toto posudzujú podľa seba a v každej diskusii o pomáhaní so strážením vnúčat sa rozhorčujú, prečo babky nevládzu a prečo sa netrhajú strážiť vnúčatá a nepomôžu mladým matkám. No prečo asi, nevyspaté, unavené, neurotické pribraté babky s menopauzami sú rady, že nejako fungujú a vládzu chodiť do práce.
@billy_jean odporúčam pozrieť ig profil https://www.instagram.com/vsetko_o_menopauze?ig...
@billy_jean a u gynekológa sa informuj o možnostiach hormonálnej liecby
Prečo si vypichla tieto dve ženy?Telo je ich zárobok a vizitka.Urcite berú hormóny.Od 44 r priberám a mám toho plné zuby.Rano sa budím celá opuchnutá, športujem ako blázon a schudla som 2 kg.Nalady, úzkosti, nervozita ani nehovorím.Kedykokvek poobede zaspím na hodinu ani necítim únavu iba si ľahnem a spim.Pribrala som 10 kg podprsenka o 2 čísla väčšia, brucho ako balón.Vacsina veci mi je mala.Cyklus pravidelný😝nechcem vedieť čo bude ďalej.Ovisli mi paže, smradlavo sa potim a to je len zaciatok.
@anonym_f628d5 je strašne veľa žien, ktoré to zvládajú úplne v pohode. A tým nemyslím, len tie slávne. Minule ma oslovila známa, čo má 65r, že ona si vôbec ani nevšimla, že je v menopauze, keby nebolo tej menštruácie. A je chudučká, žiadne poklesy hormónov, žiadne návaly, žiadne zavodnenie, žiadne výkyvy nálad.
@billy_jean a u gynekológa sa informuj o možnostiach hormonálnej liecby
@alazala ďakujem za odporúčanie 🙂. S lekárom to riešim už 2 roky a veľa možností pre mňa nie. HAK neprichádza do úvahy, intolerancia na sóju. Teoreticky ďatelina lúčna by možno stála za skúšku. Ale verím, že máš skúsenosti, tak sa podeľ so mnou o nich 🙂.
no a si predstavte teraz, že mladé ženy toto posudzujú podľa seba a v každej diskusii o pomáhaní so strážením vnúčat sa rozhorčujú, prečo babky nevládzu a prečo sa netrhajú strážiť vnúčatá a nepomôžu mladým matkám. No prečo asi, nevyspaté, unavené, neurotické pribraté babky s menopauzami sú rady, že nejako fungujú a vládzu chodiť do práce.
@anonym_f7b342 áno presne to chápem. Keď si tri dni nespala v noci, je ti zle, si celá spuchnutá od zadržiavania vody, máš návaly tepla, hormóny s tebou bijú ako so 14r dieťaťom, potom sa im nečudujem.. ja viem, že toto ešte je len začiatok, ešte stále to nejako dokážem manažovať. Ale chcem vedieť, ako si pomôcť už teraz a prípadne zmierniť tie dopady, keď to naozaj udrie v plnej sile. Každopádne idem cvičiť brucho. Či sa mu to páči alebo nie. Neexist, aby som sa gúľala.
Mám 47 rokov a nevnímam až tak príznaky menopauzy na sebe, až na to, že tento rok som mala len 3x menštruáciu a možno už ani viac nepríde...čo sa týka váhy, cielene som schudla a držím si váhu, nejakú snahu do toho nedávam, ale zas ja som musela už chudnúť, lebo intenzívne priberám od pôrodu a každý rok pribudli pekne pomaly 2 - 3 kilá a kebyže sa nezačnem krotiť v jedení, tak to nedopadne dobre, okrem toho moje výsledky cholesterolu na preventívke boli už vyššie...nie som ani unavená, aktívna som celý deň, čo sa týka psychiky, to je už horšie, som úzkostlivejšia, podráždenejšia, možno z toho mám aj žalúdočné problémy a celkovo môj psychický stav nie je úplne v pohode, ale zatiaľ v norme, zvládam to bez liekov, ale dokedy, ktovie...
@marcellka32 aj ja 12 kg.Zacalo to silným krvácaním dostala som lieky potom sa zistilo, že mám polyp za rok na liekoch som pribrala a teraz neviem dať nič dole.Ked vidím fotky spred 3 r je mi do plaču.Menzes mám, lekár tvrdí, že profil mi robiť nebude, že vidí vajíčka, že som plodná ako jabloň.
Že mám minimálne 4 r čas na menopauzu.Ked som brala duphaston nebola som tak nervózna pred menzesom.Spim dobre, ale som stále vnútorne podráždená.
@billy_jean moja mama brala hormóny už mala silný menzes, vynechal atď. od 48 r v 52 r vysadila a nikdy jej nič nebolo.Ked to príde chcem ísť touto cestou.Ked som sa lekára pýtala na vitamíny, čaje rôzne doplnky čo sa teraz propagujú tak mi povedal, že hormóny nič nenahradí, že preňho to je placebo.Ze vaječníky idú ešte zotrvačnosťou a chcú vypudiť vajíčko, ktoré už nie je a búria sa a preto sú návaly, úzkosti, hlavne v noci.Ze estrogén? podporuje vylučovanie serotonínu a melatonínu a preto prídu psychické nepohody, nespavost.No samé zlé veci🤣mne odporučil ísť na denzitometriu a, že nemám vyšilovat👍že pokým je menzes je všetko v najlepšom poriadku
Každá to ma inak a v inom veku.
@billy_jean neporovnavaj sa s bohatými ľuďmi - celebritami. Netusis ako oni extrémne makajú a môžu si dovoliť také jedlá a trénerov vďaka peniazom. Ale veľa robí aj genetika, niekto proste ostane chudý do konca života
@marcellka32 aj ja 12 kg.Zacalo to silným krvácaním dostala som lieky potom sa zistilo, že mám polyp za rok na liekoch som pribrala a teraz neviem dať nič dole.Ked vidím fotky spred 3 r je mi do plaču.Menzes mám, lekár tvrdí, že profil mi robiť nebude, že vidí vajíčka, že som plodná ako jabloň.
Že mám minimálne 4 r čas na menopauzu.Ked som brala duphaston nebola som tak nervózna pred menzesom.Spim dobre, ale som stále vnútorne podráždená.
@billy_jean moja mama brala hormóny už mala silný menzes, vynechal atď. od 48 r v 52 r vysadila a nikdy jej nič nebolo.Ked to príde chcem ísť touto cestou.Ked som sa lekára pýtala na vitamíny, čaje rôzne doplnky čo sa teraz propagujú tak mi povedal, že hormóny nič nenahradí, že preňho to je placebo.Ze vaječníky idú ešte zotrvačnosťou a chcú vypudiť vajíčko, ktoré už nie je a búria sa a preto sú návaly, úzkosti, hlavne v noci.Ze estrogén? podporuje vylučovanie serotonínu a melatonínu a preto prídu psychické nepohody, nespavost.No samé zlé veci🤣mne odporučil ísť na denzitometriu a, že nemám vyšilovat👍že pokým je menzes je všetko v najlepšom poriadku
@luccija žiaľ ja hormóny užívať nesmiem, ani som nikdy HAK nebrala v žiadnej forme. Čiže tadiaľ cesta nevedie. A takisto mám problém so sójou, čiže väčšina tých voľne predávaných doplnkov sa ma netýka.
Mne gynekolog sam povedal, ze Mirena mi "pomohla" v menopauze. Chcela som dat novu, tak urobil vysetrenie z krvi a uz ju nepotrebujem. Cyklus uz nenabehol, ano, mam cca 5 kg navyse, hoci dost vela a rada sportujem. Spanok je horsi a unava tiez, ale nic strasne. Samozrejme do 50tky to bolo ine, ani schudnut nebol problem, ale beriem to ako prirodzeny proces.
@anonym_f7b342 čo stráženie vnúčat, ale vo veku 40+ smelo do vlastného dieťaťa.... A keď som napísala, že vo veku 50+ budú riešiť seba (menopauza) a pubertiaka, tak som bola pomaly za padnutú na hlavu, že čo akože nevládzem....
@luccija žiaľ ja hormóny užívať nesmiem, ani som nikdy HAK nebrala v žiadnej forme. Čiže tadiaľ cesta nevedie. A takisto mám problém so sójou, čiže väčšina tých voľne predávaných doplnkov sa ma netýka.
@billy_jean mne dobre zaberá tento produkt https://serafinbyliny.sk/produkt/klimakter-zmes...
Mám 52 rokov, cyklus 21-28 dni, raz mi už vynechal. Spánok sa mi zlepšil týmto prípravkom. Najhoršie je to priberanie. Za 5 rokov +18kg hlavne brucho. Mám tzv. hormonálne, kortizolové brucho. Ani sa netrápim nejakými diétami, načo mám ešte ďalší stres si pridávať. A to sa mi po 40-tke podarilo krásne schudnúť na moju ideálnu váhu.
@anonym_f7b342 čo stráženie vnúčat, ale vo veku 40+ smelo do vlastného dieťaťa.... A keď som napísala, že vo veku 50+ budú riešiť seba (menopauza) a pubertiaka, tak som bola pomaly za padnutú na hlavu, že čo akože nevládzem....
@anonym_050530 pravda, niektorym veciam clovek neuveri, pokial nezazije
@anonym_050530 pravda, niektorym veciam clovek neuveri, pokial nezazije
@anonym_f7b342 aj tie čo majú teraz 30, budú mať raz 45-55r a vtedy pochopia. Čo je dnes iné je, že ženy nastupujú do perimenopauzy oveľa skôr. Čiže ak to v minulosti začínalo po 45tke a menopauza ako taká okolo 50, tak dnes sa to posúva. Poznám ženy, ktoré v 35ke prechádzajú už zmenami v menopauze a začína ich byť veľmi veľa.
@billy_jean mne dobre zaberá tento produkt https://serafinbyliny.sk/produkt/klimakter-zmes...
Mám 52 rokov, cyklus 21-28 dni, raz mi už vynechal. Spánok sa mi zlepšil týmto prípravkom. Najhoršie je to priberanie. Za 5 rokov +18kg hlavne brucho. Mám tzv. hormonálne, kortizolové brucho. Ani sa netrápim nejakými diétami, načo mám ešte ďalší stres si pridávať. A to sa mi po 40-tke podarilo krásne schudnúť na moju ideálnu váhu.
@anonym_050530 inak mám čerstvé výsledky kortizolu, a nielen ten krvný test, ale 24h test. Úplne v norme, moje telo vraj nemá probléma 🙂.
@anonym_f628d5 ako by som čítala o sebe, ms už iba raz za rok, výživové doplnky jem ako lentilky ale na tieto príznaky nefungujú. Niekoľko krát som zaspala v autobuse cestou domov, alebo hneď ako som domov došla. Do roboty si musím nosiť náhradné oblečenie. Vážiť sa ani nechcem, je to čistá katastrofa.
@anonym_050530 52? ja mam 43 a cyklus uz skoro vobec nemam.
@anonym_f628d5 ako by som čítala o sebe, ms už iba raz za rok, výživové doplnky jem ako lentilky ale na tieto príznaky nefungujú. Niekoľko krát som zaspala v autobuse cestou domov, alebo hneď ako som domov došla. Do roboty si musím nosiť náhradné oblečenie. Vážiť sa ani nechcem, je to čistá katastrofa.
@anonym_9b51d8 Priberanie v tomto veku je casto sposobene tym, ze metabolizmus je pomalsi a zena je stale tolko, co pred tym. Pre porovnanie, zadala som udaje do kalkulacky pre zenu vo veku 25 a 50r, vaha 60kg, vyska 168. Ten rozdiel naozaj moze sposobit pomale priberanie. K tomu nedostatocny spanok a unava, nedostatok energie, co sa snazi zena dohnat jedlom…
@billy_jean mam 43 a aj ked nejem jem brucho mam ako v 9m
menzes mam 3-4x do roka iba slabe
maternica svrjnuta
vajecniky zakrpatene
nerozna som vkuse ale preto ze mam zivotny stres
navaly tepla mam cely zivot
trpime posledne rovky ensapvostou, spim 4-5hod denne
ale to brucho otras rano si dam kavu a banan , 2 x kakam a som ako keby po litri fazule,
pecen je lipoamtozna
jem zdravsie a aj tak nechudnem
zadrziavam vodu
@billy_jean mam 43 a aj ked nejem jem brucho mam ako v 9m
menzes mam 3-4x do roka iba slabe
maternica svrjnuta
vajecniky zakrpatene
nerozna som vkuse ale preto ze mam zivotny stres
navaly tepla mam cely zivot
trpime posledne rovky ensapvostou, spim 4-5hod denne
ale to brucho otras rano si dam kavu a banan , 2 x kakam a som ako keby po litri fazule,
pecen je lipoamtozna
jem zdravsie a aj tak nechudnem
zadrziavam vodu
@anonym_c70f1d keď máš scvrknute vaječníky tak už to máš za sebou.Ja mám 41 a menzes každý druhý, tretí mesiac.Mama mala posledný v 45 viem, že to môžem čakať skoro.A to som v 38 rodila😉
@anonym_050530 52? ja mam 43 a cyklus uz skoro vobec nemam.
@anonym_c70f1d ja poznám jednu ženu, vo veku 51 šla za gynekológom, že jej vynechal menzes, asi "prechod" 👉 Nie, nie pani, vy ste tehotná!

https://www.modrykonik.sk/group/10637/