icon

Zrušenie preventívnych vyšetrení prsníkov

15. apr 2025

Ja som skor vystrasena. Vy si o tom co myslite?

Platny od 1.7.

Zrušenie preventívnych vyšetrení prsníkov
vler
15. apr 2025

@balerina2025 statisticky velka vacsina z nas bude v poriadku. Nanestastie par zien bude mat osud Anicky Slovackovej

lusyc
15. apr 2025

V rámci prevencie je mamografia od 40 rokov, okultné krvácanie nad 50 rokov, urológ u mužov tiež po 50, atď...
Všetko ostatné je nadštandard, ktorý nemá štatisticky v prevencii význam.
Áno, sú jednotlivci s výskytom rakoviny v mladšom veku, tieto sú väčšinou extra agresívne...
A ďalšia kapitola sú geneticky viazané typy rakoviny, u ktorých má význam aj sono každé dva roky do 40tky. Inak nie.

123467
15. apr 2025

@vler nemyslim to tak, ze to meni dolezitost.
No teraz bude viac ludi, ktori si to zial nebudu moct dovolit

balerina2025
15. apr 2025

@deedol no asi zavisi od lekara.
@tetapetra vidis mala som 2 pocas toho casu a ani jeden neposlal a ano moja nevedomost, samozrejme

balerina2025
15. apr 2025

@vler to je uz dalsia pesnicka, jedna je vec geneticka, druha je vec homronralna, tretia je vec skurven-- -- nahody
rakovina gastro organov aj prsnika a prostaty je na vzostupe, aj melanom...su tam spolocne mutacie tumorsupresivnych genov. :(

vikkia
15. apr 2025

To je otras, fakt. Ja už sa ničomu nečudujem.

balerina2025
15. apr 2025

@7miriam77 toto uz cez leto som dakde citala

balerina2025
15. apr 2025

@vler ano nastastie R prsnika ked sa zachyti skoro vela zien sa dokaze vyliecit. v mojom okoli tak boli zeny

balerina2025
15. apr 2025

@mikitilik29 prepac ja som asi debil, proste ak mi lekar pomacka prsia lebo mam pocit ze mam hrcku a on ju nenajde, tak ma nikam neposle, toto chapem spravne ze?

lusyc
15. apr 2025

@balerina2025 lebo boli po 40 tke na mamografii, však?

balerina2025
15. apr 2025

@kittykat22 ja som vzdy mala ziadanku od lekara, lebo som mala pocit dacoho. nikdy ma neposlal sam

balerina2025
15. apr 2025

@lusyc nie tie zeny mali R pred 40tkou, pred mamografom

lusyc
15. apr 2025

@balerina2025 a mali hrčku?

vler
15. apr 2025

@123467 ja si myslim ze ludia budu musiet prenastavit svoje myslenie a prijat viac zodpovednosti za svoje zdravie. Chapem ze obzvlast v krajine kde sa ocakava bezplatne zdravotnictvo to nebude lahke. Ale proste je neunosne zaplatit vsetkym vsetko. Par desiatok eur, alebo aj par stoviek si kazdy bude musiet najst, aby poistovne mohli uhradit skutocne nakladne ukony/liecbu

autor
15. apr 2025

Akirat citam, chcu znizit aj rodinne pridavky. 😀😀😀😀 akoze fakt uz toto je mooooooc

vler
15. apr 2025

Dodam ze nie som fanusicka poistovni a ich biznisu. Som ale zdravotnicka na "zapade" a z toho ako to tu v zdravotnictve funguje je mi jasne ze je v mojom vlastnom zaujme-zdravotnom aj financnom robit co sa da aby som nebola pacientka. Takze platim male poplatky za prev vysetrenia a samozrejme chodim na tie co su plne hradene.

lilope
15. apr 2025

@deedol v poriadku, veď to nikto nikomu neberie. Nie som lekár ani vedec, aby som vedela zhodnotiť prospešnosť a potrebnosť tohto vyšetrenia. Chcela som len poukázať na to, že sme to mali zavedené už ako jediná krajina v EÚ a niektoré sa tu budú zavzdušňovať bez toho, aby si zistili okolnosti. Keď nenasledujeme EÚ, sme zaostalé Slovensko, keď nasledujeme EÚ, zase zle.

balerina2025
15. apr 2025

@lusyc ano mali zial

balerina2025
15. apr 2025

zachvilu nam zoberu aj vajecniky

bonboniera
15. apr 2025

Prosim vás predtým ako sa tu začnete zavzdusnovat skúste si o tom aspoň niečo naštudovať, nejaké štatistiky a vseobecne odporúčané postupy. Ako píše @lilope, nikde v rámci EU okrem Slovenska nie je sonogragia odporúčaným vyšetrením na prevenciu, tým je mamografia. A odporúča sa samozrejme každý mesiac samovysetrenie 🙂

balerina2025
15. apr 2025

@bonboniera presne to som napisala mna v ramci prevensie na sono ani nikdy neposlali iba ked som mala zdurene uzliny

123467
15. apr 2025

@vler ano ja rozumiem tomu, co tym chces povedat. No stale si myslim, ze budu zial zeny, ktore si rozmyslia, ze ci kupia stravu pre deti alebo si zaplatia sono, ktore bolo predtym bezplatne.
Takto tam isli, lebo ved je to zadarmo…
Ja nemam problem si to zaplatit, no su zial take zeny, ktore si to dovolit nemozu a bude to pre ne dalsi vydavok.

bielasovicka
15. apr 2025

Mňa gynekológ od 40ky posiela každý druhý rok. Jeden rok na sono, druhý rok na mamograf, a tak dokola.

balerina2025
15. apr 2025

@bielasovicka wau moj? toto nehrozi

katusik456
15. apr 2025

Treba ale citát ďalej … dôležité je samovysetrenie prsníkov to je to, čo by ste mali robiť stále a nespoliehať sa len na sono. Každá žena mala chodiť každé 2 roky na sonografiu prsníkov, ktoré ale nebolo úplne presne a boli falošne pozitívne výsledky a neodhalilo to všetko, Dôležitá je PREVENCIA ženy. Mamografia je indikovaná od 40 roku je to presnejšia metóda. Teraz sme na tom tak ako všade je to zrušené, zas spomínam samovysetrenie a keď sa vám už niečo nezdá idete o doktorovi kde dostane výmenný lístok na mamo a čakacia doba nemá byt mesiace,rok ale pár dni. Toto píše v popise V. Marcinko, gynekologičky, čo sledujem tento návrh kvitujú lebo fakt sa zabráni zbytočným vyšetrenia bezpriznakovych pacientov. Tie ktoré majú v anamnéze maly výskyt problémov práve v tejto oblasti ostávajú naďalej sledované. Fakt skoro žiadna si nič ohľadom toho necitala a už vôbec nie názory odborníčok v tejto oblasti 🤔

katusik456
15. apr 2025

@bonboniera toto je už ma hlavu, kde sme sa ocitli kvôli čítaniu s porozumením 😂 z celej tejto debaty sme asi len 3 čítali celý text a rozmýšľali pritom 😀 rútime sa do pekla a tu ani sono ani mamo nepomôže 😂 berte nám vaječníky !! 🙈

tetapetra
15. apr 2025

@katusik456 ty tomu veríš, že termín dostaneš do niekoľko dní? Lebo ja nie. Žijeme na Slovensku. len pre zaujímavosť, v máji bude rok, čo riešim ruky. Kolečko ešte nemam ukončené. 12.5. som objednaná k reumatologovi. Obj. som sa v januári!. Okrem mamo sa môže vykonávať aj mri, ale je to samozrejme drahé. Sledujem Marcinkovu, sama priznala,že zo začiatku bola zhrozená. Pred pár rokmi, chceli zrušiť aj každoročnu cytologiu. Veď keď 2x nič, tak potom je všetko ok.

taktotedanie
15. apr 2025

Neskutocne
Dufam, ze moj gynekolog sa tym riadit nebude a posielat bude dalej

tetapetra
16. apr 2025

Vyzerá to tak, že debata s odborníkmi neprebehla.

mikitilik29
16. apr 2025

@lilope ježiš Mária nechytá sa sloviciek🙈 v parlamente tiež sedia indivíduá z vlády