icon

Zvláštny menštruačný cyklus

19. dec 2025

Ahojte, mám niečo po 40tke, gynekologicky som ok. Hormonálny profil v poriadku s výnimkou prolaktínu a malémo myómu. Čo sa však deje posledný pol rok je veľmi zvláštne.

Vždy som mala cyklus v trvaní 29 dní a MS trvala 5-6 dní.
Aktuálne je môj cyklus 33 - 36 dní a MS trvá 10 dní. Prvé dva, tri dni je len minimálne krvácanie, ale bolesti sú ako obvykle. Potom od 4-9 dňa je veľmi silné krvácanie, svetločervená krv zo mňa ide veľmi silno... a potom 10. deň sa krvácanie pozvoľna zastavuje.

Okrem toho mám veľmi silné stavy PMS, ktoré predtým vôbec neboli.
Hormonálny profil sme porovnávali s profilom spred dvoch a štyroch rokov a je viac menej rovnaký, iba minimálne odchýlky. Podľa stavu hormónov gynekológ očakáva prechod okolo 52 rokov. Teda o viac ako 10r. Profil mi robila aj moja endokrinologička a nie som v perimenopaute ani menopaute.

Čo s tým? HAK ani HSL brať nemôžem.
Stretli ste sa s niečím takým? Čo vám pomohlo?
Užívam PMX a pupalkový olej.

autor
19. dec 2025

@danica2711 ako píšem, hormóny mám úplne v poriadku a nezačína u mňa ani perimenopauza. Môj gynekológ aj endokrinologička mi to absolútne zamietli. Jediným vysvetlením je ten prolaktín.

anjelok
19. dec 2025
@anonym_autor

@danica2711 ako píšem, hormóny mám úplne v poriadku a nezačína u mňa ani perimenopauza. Môj gynekológ aj endokrinologička mi to absolútne zamietli. Jediným vysvetlením je ten prolaktín.

@anonym_autor vysledky su jedna vec, klinicky stav druha. Proste vek nepusti a uz to zacina. Mam to rovnako po 40ke. Cyklus sa skratil na 26 dni a trva pomaly do ovulacie, tych 11 dni kludne, pricom krvacanie je tych 5 dni a tyzden potom este spinim, mam intimku. Spinenie prestava s nastupom ovulacneho hlienu. Tiez mi dr na to nic nedala, navrhovala hak, co som odmietla. Pms tiez otras. Trva to uz takto niekolko rokov, ale cyklus stale pravidelny.

autor
19. dec 2025
@anjelok

@anonym_autor vysledky su jedna vec, klinicky stav druha. Proste vek nepusti a uz to zacina. Mam to rovnako po 40ke. Cyklus sa skratil na 26 dni a trva pomaly do ovulacie, tych 11 dni kludne, pricom krvacanie je tych 5 dni a tyzden potom este spinim, mam intimku. Spinenie prestava s nastupom ovulacneho hlienu. Tiez mi dr na to nic nedala, navrhovala hak, co som odmietla. Pms tiez otras. Trva to uz takto niekolko rokov, ale cyklus stale pravidelny.

@anjelok mas vysoky prolaktin? Lebo ja to mam preto. Prolaktin mam 120, norma je do 26.

anjelok
19. dec 2025
@anonym_autor

@anjelok mas vysoky prolaktin? Lebo ja to mam preto. Prolaktin mam 120, norma je do 26.

@anonym_autor mne uz davnejsie robila horm.profil a bol v poriadku, vraj primerany veku, presne cisla neviem.

majamat
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor poradit ti neviem,a le vekom prichadzaju zmeny, treba si uvedomit, ze hormonalny profil vvporiadku ybt moze,a le stale tam mozu byt odchylky oproti minulosti, ide o to, ze kazda hodnota je od do. niektore si predtym mohla mat v inej casti refer. hodnot ako mas teraz + ten prolaktin a uz to moze sposobit zmeny. navyse zmeny cyklu sposobuju aj ine okolnosti, ktore nesposobuju vyslovene hormonalne zmeny.
a este k tym hormonom, jedna vec je hladina a druha vec je, kedy nastavaju hormonalne zmeny cyklu. predtmy mohli nastat 10den cyklu, teraz napr 15den. cize niektore hormony sa tvoria dlhsie, ine kratsie obdobie.
toto sa da zistit jedine dokladny opakovanym mapovanim hormonov pocas cyklu.

autor
19. dec 2025
@majamat

@anonym_autor poradit ti neviem,a le vekom prichadzaju zmeny, treba si uvedomit, ze hormonalny profil vvporiadku ybt moze,a le stale tam mozu byt odchylky oproti minulosti, ide o to, ze kazda hodnota je od do. niektore si predtym mohla mat v inej casti refer. hodnot ako mas teraz + ten prolaktin a uz to moze sposobit zmeny. navyse zmeny cyklu sposobuju aj ine okolnosti, ktore nesposobuju vyslovene hormonalne zmeny.
a este k tym hormonom, jedna vec je hladina a druha vec je, kedy nastavaju hormonalne zmeny cyklu. predtmy mohli nastat 10den cyklu, teraz napr 15den. cize niektore hormony sa tvoria dlhsie, ine kratsie obdobie.
toto sa da zistit jedine dokladny opakovanym mapovanim hormonov pocas cyklu.

@majamat ja mam ako neziaduci ucinok lieku vysoky prolaktin, prave to riesim s lekarkou a musime ho znizit... tak snad sa to ukludni, lebo mi rozhasil cely cyklus.