icon

Existujú škôlky, kde deti nemusia spať?

26. feb 2026

Ahojte, je v zh škôlka kde deti, ktoré proste nepotrebujú spať, nemusia spať? Že môžu sa hrať, kresliť alebo čokoľvek?
Malý ma rad škôlku ale ráno hysáky kvôli tomu ze tam musí dve hodiny ležať a oddychovať .
Od 3 rokov nespí na obed a neviem si predstaviť čo to bude nabuduci rok keď bude predškolák 😬

anonym_97e6d2
26. feb 2026

@anonym_autor V niektorych MS predskolaci druhy polrok lezia len 30 minut. Vraj zo zakona musia aspon 30 oddychovat.

zuzinka888
26. feb 2026

Neporadim no drzim ti palce. U nas taka nie je dieta mi od 2 rokov nespalo na obed tam musi. Dlho zaspava- casto ho napominaju,okrikuju....potom konecne zadpi a zobudia ho. Takze domov chodi nervizny podrazdeny a aj ten pol hodinovy spanok sposobi ze zaspava o 22:30. Kym zaspim ja je aj 23 a o 4 rano mam budicek do prace. Meliem z posledneho. Nechapem tomu tyraniu deti a ich rodicov kvoli nejakym odporucaniam ze deti musia spat na obed.

anonym_e687a7
26. feb 2026
@zuzinka888

Neporadim no drzim ti palce. U nas taka nie je dieta mi od 2 rokov nespalo na obed tam musi. Dlho zaspava- casto ho napominaju,okrikuju....potom konecne zadpi a zobudia ho. Takze domov chodi nervizny podrazdeny a aj ten pol hodinovy spanok sposobi ze zaspava o 22:30. Kym zaspim ja je aj 23 a o 4 rano mam budicek do prace. Meliem z posledneho. Nechapem tomu tyraniu deti a ich rodicov kvoli nejakym odporucaniam ze deti musia spat na obed.

@zuzinka888 pozri mám 50+ a nespala som v mš, ľahla som si a oddychovala. Nič zložitého.
Len som našim referovala všetky vzťahové/manželské/súkromné problémy učiteliek.
Chudák dieťa musí oddychovať aká strašná trauma

zuzinka888
26. feb 2026
@anonym_e687a7

@zuzinka888 pozri mám 50+ a nespala som v mš, ľahla som si a oddychovala. Nič zložitého.

@anonym_e687a7 ok. Ty si so zvladla. Lenze moje dieta nevie len tak lezat ono totiz nie si ty ked si mala 3-4-5. Ono totiz bez pohybu nevydrzi ani 5 minut. Stale sa tam prehadzuje kruti, ucitelky ho napominaju okrikuju. Ty si asi nebola a ani nemas hyperaktivne dieta takze vobec nevies ako to na dieta posobi ked ta kazdy den 30 krat za hodinu niekto " prudi"aby sa nehybalo aby spalo. No ono by spalo keby sa mu dalo.🙈🙉

kiki68
26. feb 2026

No zalezi kde ako, u nas v AT vacsinou pol hodinu mozu hrat karty a taketo tiche cinnosti. Potom lezia a pocuvaju rozpravku. Potom zase mozu mat knizky a pod. Ale to predskolaci.

domka222
Včera o 03:39

Spať nemusí, ale oddychovať na lôžku áno. Ani moji nespali od dvoch rokov. Ako nastúpili do škôlky, spávajú normálne s deťmi. Dokonca ešte aj predškolák si pospí.

feri123456
Včera o 05:25
@zuzinka888

@anonym_e687a7 ok. Ty si so zvladla. Lenze moje dieta nevie len tak lezat ono totiz nie si ty ked si mala 3-4-5. Ono totiz bez pohybu nevydrzi ani 5 minut. Stale sa tam prehadzuje kruti, ucitelky ho napominaju okrikuju. Ty si asi nebola a ani nemas hyperaktivne dieta takze vobec nevies ako to na dieta posobi ked ta kazdy den 30 krat za hodinu niekto " prudi"aby sa nehybalo aby spalo. No ono by spalo keby sa mu dalo.🙈🙉

@zuzinka888 okrikovat dieta ak je ticho a len sa prehadzuje a ostatne deti spia mi pride ako kontraproduktivna činnosť

feri123456
Včera o 05:26

Hyperaktivnemu dietatu velmi casto staci obmedzit nadmerny prijem cukru a vymysliet program, ktory ho zaujme a vycerpa. V skolke by mali mat aj dostatok pohybovej aktivity.

anonym_c5ca4d
Včera o 05:33

Kedy konečne pochopíte že popoludňajší spánok je pre tieto deti nevyhnutný? Nie, nie je to pravda že ho nepotrebujú, to len vám vyhovuje že máte večer od 7 svätý pokoj

anonym_7c4670
Včera o 08:44

Učiť sa oddychu je tak isto dôležité ako učiť sa iné veci

klaridka
Včera o 08:51

Ak nemá nejakú zdravotnú indispozíciu, tak mu vieš vysvetliť, že môže len ležať a odpočívať. Nikto ho neprinúti zaspať, keď sa mu spať nedá, to je jasné.

beronsche
@anonym_e687a7

@anonym_e687a7 práve preto, ze mas 50+ , už si nespomínas/ vytesnila si, ako si to ako dieťa prežívala.
Takže také bagatelizovanie a zosmiešňovať je situácie, že "chudák dieťa" vôbec nie je na mieste.
Ideálne by bolo individuálne pristupovať, ale žiaľ to zrejme nejde..

beronsche

@anonym_autor rozprávala si sa o tom s učiteľkami? Nemohol by si prezerať knižku, alebo sa s niečím potichu na lôžku hrať?

beronsche
Včera o 08:52
@anonym_c5ca4d

Kedy konečne pochopíte že popoludňajší spánok je pre tieto deti nevyhnutný? Nie, nie je to pravda že ho nepotrebujú, to len vám vyhovuje že máte večer od 7 svätý pokoj

@anonym_c5ca4d kedy konečne pochopíte, že každé dieťa je iné?

akvi
Včera o 09:02

@anonym_autor zo zakona vyplyva, ze deti nemusia spat, maju mat zaruceny 30 minutovy oddych na lozku. Oddych nerovna sa spanok.. Takze normalne ucitelky deti, ktore uz nespia, nenutia lezat, lebo je to uplne kontraproduktivne. Lenze bohuzial, vela nasich uciteliek si vyraba zbytocne problemy tym, ze nerespektuje potreby dietata a radsej ich bude dve hodiny dusit v posteli a okrikovat, aby sa nemrvili. Neostava ti ine, ako obehnut si skolky a opytat sa, ako to maju. Obzvlast v predskolackej triede - tam uz je vela deti, ktore poobede nepotrebuju spat, tak mozno najdes normalnu ucitelku.

beronsche
Včera o 09:57

Inak, mňa ako dospelú by slahlo, keby ma niekto núti 2 hod ležať v posteli a cumiet do blba, keď nie som unavená a nechce sa mi spat.
Ale od detí to očakávame. Oni musia..

bolarazjedna
Včera o 15:40

U nas predškoláci majú krúžkov činnosť počas spánku, čiže aj chodí na krúžok (bez poplatku navyše), tak si polezi 30min a ide na krúžok. Menšie deti - 4 ročné - veľmi nechcú na krúžky pustiť, lebo vraj tam zaspáva ju pravidelne, aj jed predtým sa tvária, že nie sú unavené.
Môj 3rocby tiež 4x z 5 dní nespi v škôlke. Mne to nevadí, aspoň pôjde skôr späť večer. Učiteľkam to nevadí, vadí im iba to, keď vyrušujem ostatných, to sme sa však o tom rozprávali, že to nesmie robiť, musí byť ticho ale zaspať nemusí. Ani neviem, ako by sa dalo dieťa prinútiť na spánok, však k tomu potrebuješ psychicky kľud a pocit bezpečia, aby si sa mohla uvoľniť a zaspať, čiže prisnost učiteľky je skôr kontraproduktívna.

anonym_c5ca4d
Včera o 15:47
@beronsche

@anonym_c5ca4d kedy konečne pochopíte, že každé dieťa je iné?

@beronsche samozrejme všetky sú iné. Iné deti sa rodia že? Hlavne že od 2rokov príde 20 deti že nespia ale v škôlke spia cele 3-4 roky. Lebo ich tam nútia a držia pri hlave zbraň....
Volá sa to režim. Ten dnes matky nepoznajú

elviku11
Včera o 15:51
@anonym_c5ca4d

@anonym_c5ca4d predstav si, že som s 2,5 ročným dieťaťom ležala na obed aj dve hodiny. Zatemňovala miestnosť, nedávala žiadny cukor. Doobeda sme sa vonku tri hodiny hrali, na obed sme zopakovali všetci predspánkové rituály a hádaj čo? Dieťa aj tak nezaspalo! Iba čo som ja stratila dve hodiny predstieraním, že spím, aby zaspalo aj ono. Ako dlho by si takto vydržala na obed hrať divadlo? A dieťa sa prevaľuje a kecá? Vydržala by si týždeň? Mesiac? Tri mesiace každý deň? Aj potom by si vravela, že každé dieťa potrebuje obedný spánok?... Neverím. Šľahlo by ťa z toho už skôr

beronsche
Včera o 17:59
@anonym_c5ca4d

@beronsche samozrejme všetky sú iné. Iné deti sa rodia že? Hlavne že od 2rokov príde 20 deti že nespia ale v škôlke spia cele 3-4 roky. Lebo ich tam nútia a držia pri hlave zbraň....
Volá sa to režim. Ten dnes matky nepoznajú

@anonym_c5ca4d tak to si totálne nepochopila, sa robíš či to vážne?
Nie, nerodia sa iné deti. Ale tak ako platilo pred x rokmi, tak platí aj dnes, že každé dieťa je iné, každé inak rýchlo dozrieva, každé má iné potreby.
A síce môže vo všeobecnosti platiť, že dieťa by malo cez obed spať, sú deti, ktoré to nepotrebujú.
Súdis, protivne sa vyjadrujes o iných mamach a pritom ide o jedno - o to, že každé dieťa má inú potrebu spánku a inú rýchlosť dozrievania nervovej sústavy a vývinu. Bez ohľadu na režim.
Hlavne, že pred 30r to tak robili, že? Čo tam po vyvinovej psychológii...

saprofytkaveronika
Včera o 19:11
@anonym_c5ca4d

@anonym_c5ca4d tento komentar je uplne nevhodny. Ani moja dcera od 2 rokov nespi. A nie, nie je to preto, ze som chcela mat od 7mej pokoj. Zrusili sme obedny spanok v tom momente, ked ju uz jednoducho nebolo mozne uspat nijakym sposobom. A prekvapenie na zaver pre vas - NESPI ani v skolke. Od narodenia bola ten typ dietata, ze ju bolo treba dlho uspavat. Na druhej strane, ked uz zaspala, doteraz spi velmi dlho neprerusovane (12h a ma skoro 3,5 r). Cize ona spi jednoducho dlho v noci, nema to rozkuskovane. Mam aj syna, ten je sice este maly, no uz teraz vidim obrovsky rozdiel aj v oblasti spanku - jeho sa da uspat velmi rychlo a jednoducho, no casto a lahko sa zobudi, obedny spanok podla mna bude potrebovat urcite dlhsie...

bielasovicka
Včera o 19:24

Ráno ho treba skôr zobudiť aby bol na obed už unavený.

janickacrazy
Včera o 23:31

@anonym_autor ak môžeš, daj ho len doobeda do škôlky a na obed domov, ak máš starých rodičov napríklad alebo niekoho iného na stráženie, ja som tiež tak mala najmladšieho syna doma