Ako riešiť zimu v paneláku v Žiline?
Dobrý deň,chcem sa len informovať bývam v paneláku v Žiline a doteraz nám nekúria ani neprekurujú ani na noc, ale teda už je aj dosť chladno podľa mňa. Dcéra prechladnutá riadne, ja tiež a slimák sa nám aj zaviečkoval. Ako je to s kúrením u Vás?
@tulipanik12 akurát dcéra prišla z roboty, že im už teraz kúria a v noci temperujú
@tulipanik12 to ti je 20 stupňov málo? 🤔 My sme v dome a ešte nekurime, veď načo. 20 stupňov bohate stačí, v spálni spíme pri otvorenej vetracke. Treba sa lepšie obliecť a zvykať si na chladnejšie, podľa mňa sme tu na SK zbytočne rozpačmaní s tým zvykom kúriť na 23-24 stupňov. Ja keď idem na návštevu ku kamošom do paneláku, idem zdochnut od tepla 😅 Potom sa čudujeme, že deti vkuse choré, no bodaj by nie. My sme žili na chate v horách a hocikedy sme mali ledva 18 stupňov. Decko vôbec nebolo choré, sa ma v druhej triede syn pýtal, že mami, kedy budem chorý? 😂🙈 Lebo že všetky deti v triede už boli a on nie, že aj on chce byť týždeň doma 😅
@akvi úžasné 🙄
@akvi toto je pravda, my sme tu zvyknutí kúriť až až. V iných krajinách si dajú mikinu hrubšie ponožky a vybavené
Niekde pokial nie sú teploty okolo 0 C tak sa jednoducho nekúri, lebo ceny za teplo sú vysoké, ľudia sa proste viac oblečú
Moja kolegyňa celu zimu doma v kraťasoch a tielku, kúri tak že ja tam idem umrieť a potom keď príde vyúčtovanie tak ma týždeň ťažkú depresiu z ceny 🤣
@kp7333 to je dobrý nápad a sa to môže aj v paneláku? A koľko to cca stojí ?
@tulipanik12 okolo 1500 eur - zavisi od znacky a vzdialenosti medzi vonkajsou a vnutornou jednotkou. Zavolajte si nejaku firmu, teraz uz nemaju tolko roboty, pridu hned a poradia, aj cenu vyrataju.
@pribinak to sú tie dotované ceny tepla. Plus sme naozaj rozmaznaní. Sestru mám v Británii a veru, oni viac, ako 20 stupňov v dome nemajú, oblečú sveter, prehodia deku, keď sedia na gauči a pohoda.
@tulipanik12 môžeš prevracat oči koľko chceš, je to proste fakt, že na chladnejšie sa dá zvyknúť a má to svoje výhody.
@tulipanik12 ja bývam kúsok od CA a tiež ešte nekurime, resp my v byte nekurime! Asi dva týždne dozadu chodila domovnicka, nech si pustíme radiátory naplno, lebo budú odvzdusnovat a potom som ich zase uzavrela, ale nemám pocit, že je v byte zima, mame 22 stupňov momentálne
@tulipanik12 ani nevrav ja som doma pomaly vo "vetrovke" a vyjdem von a tam by som v plavkách mohla behať keď porovnám ten rozdiel
@tulipanik12 my sme z Martina, byvame v 9.poschodovom panelaku, na 8.poschodi, cez den minimalne 2-3 okna otvorene, v noci otvorene tam kde spime- spalna, detska. Nezda sa nam este zima.
@akvi 20'C je tu cez deň, ale v noci je tu iná kosa
@cacianka no my sme vždy vypínali a šetrili a vlani sme mali nedoplatok kvôli tomu blbemu zákonu že nás vykurujú susedia. Takze argument že nekúrenim šetrím eurá v bytovke od minulého roka žiaľ neplatí
A teda tohto roku už mrznut nemienim a zakúria si koľko chcem !
@tulipanik12 kurit? Vsak je vonku este teplo, my spime pri otvorenom okne stale.
@ptvw však toto zateplené paneláky držia v.lete teplo a v zime zimu, vonku je teplo a tu ? 😭
@tulipanik12 Ja ti asi neporadím, keďže som z juhu Slovenska. Len by som sa ťa chcela opýtať, či ťa až tak veľmi omrzel život, keď zapínaš všetky horáky. Pri všetkej úcte, ty si normálna? Nemusíš mi odpovedať, toto normálny človek nespraví. Zadriem, zadus sa a vyhoď celý činžiak do luftu, šak v pohodeee.
@martul ja mám 1,bezpečnostný sporák a po 2, ja nemám v kuchyni bordel a nemá sa mi tu čo chytiť 😘
@martul a ozaj ty si mi vôbec nemusela keď mi nemáš čo poradiť
@tulipanik12 a odvzdusnila si radiatory?veď pred 2 t, keď bola tá zima sa kúrilo skoro všade.Nikdy by som nekúrila plynom to si radšej kúp malý ohrievač do izby.
@tulipanik12 žena daj sa do pohody, pýtaš rady, ľudia ti radia hlava nehlava a drzá si ako opica 😱 trosku ti treba asi zašportovať namiesto stazovania sa na zimu 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@tulipanik12 vies to mas tak, napr. rano je 6-8 st, idem po ulici, jeden clovek ma kratasy a tricko s kr. rukavom, druhy ma rifle a mikinu, iny ma rifle a prechodnu bundu...
tak je to aj s kurenim, aj so vsetkym...pre mna je v noci pod 10 st. zima, pre niekoho malibu....
potom chodia ludia uchrchlani, deti chore do skoly, a vsetci sa cudujeme...
moj kolegana kysuciach chodil zhadzovat 50 cm hrubu vrstvu snehu zo strechy domu v tricku s kratkym rukavom, lebo vsak je teplo- 0 stupnov C...
@tulipanik12 fu no my sme už druhý týždeň u rodiny v Za a kúria si. Cez deň je teplo, ale večery a noci sú chladné. Ale oni majú chvalabohu vlastný kotol v byte, tak už tu kúria dva týždne. Ale moja mama je pri MT a im kúria úplne normálne ústredné kúrenie už dlho od toho prvého ochladenia.
@jaass asi ťažko keď už som chorá, ale nechaj tak
@lakebabe to im kotol v dome závidím v dobrom, ja len, že ja platím dosť veľa na to, že ešte nekúria, no ani mame v meste nekúria a tiež je jej hlavne večer zima
Tiež mrzneme :D u nás fiči ohrievač a sviečky na plne gule :D mame prízemný byt 🙂
@tulipanik12 Ja som ti poradila, čítaj s porozumením! Ohrozuješ seba a hlavne ostatných! Prestaň zapínať horáky naprázdno!

Dajte si namontovat klimu a s nou si prikurite. V lete zas vychladi.