Prepoistenie do VŠZP: Vaše skúsenosti a dôvody
Dnes o polnoci sa dvere zatvárajú a otvoria sa zase až o rok. Na koníku bolo viacero diskusií na túto tému a mnoho ľudí si poisťovne porovnávalo, ľudia písali svoje skúsenosti a názory.
Mňa by zaujímalo, či sa niekto definitívne rozhodol a prepostil sa do VŠZP, aké boli vaše hlavné dôvody?
Áno, prepoistila som sa. A dôvod bol úplne prozaický. Tento rok som dvakrát riešila termín na vyšetrenie a dvakrát sa ma pri objednávaní ako prvé spýtali, v ktorej poisťovni som. Keď som povedala, dostala som termín o dva mesiace. Kolegyňa s VšZP volala o dva dni neskôr a bola na tom istom pracovisku do dvoch týždňov. Vysvetlili mi to tak, že limity na mesiac sú vyčerpané. Odvtedy mi to nedalo pokoj. Druhá vec je, že som si prečítala kopec týchto diskusií a stále sa vracalo to isté. Kým je človek zdravý, je to jedno. Problém začne až vtedy, keď niečo naozaj potrebuje. A to je presne tá situácia, na ktorú si poisťovňu vyberám, nie na okuliare. A tretia vec, ktorá ma dorazila. Nikto zatiaľ nevie povedať, kedy a ako to celé s tým zlúčením dobehne a čo z toho zostane. Nechcelo sa mi rok čakať a potom sa rozhodovať znova.
Zatiaľ som nevidela motiváciu sa prepoistiť z VšZP do pofidernych súkromných.
Ja som odjakživa VšZP a nikdy som nemala problém
Ja som sa sice neprepoistila, ani zatial neplanujem, len rozmyslam, ze dokedy bude VSZP tahat zo statnych penazi v takomto rezime. Cela ta zadlzena statna kasa melie z posledneho a rozdava (ako napr. dochodky), ale asi to uz dlho nepotrva. Ja na individualnej urovni chapem, ze ludia idu tam kde dostanu sluzbu, len to nie je tym, ze ma dobrych menezerov a vedia hospodarit. Mne to pride take ako ked sa ludia spoliehaju na tu dochodkovu prognozu a maju pocit, ze sa stat postara.
Ja tam už som 🙂 Ale teda tiež odjakživa 🙂
Ja som v Unione (zatiaľ) a ani nehodlám ísť do VŠZP, pretože je často tunelovaná štátom, keď tomuto nevychádzajú peniaze
Ja som v Unione (zatiaľ) a ani nehodlám ísť do VŠZP, pretože je často tunelovaná štátom, keď tomuto nevychádzajú peniaze
@anonym_ec4f74 Robím vo VšZP a neviem o tom, že by bola tunelovaná štátom. Skôr naopak, každý rok potrebuje VšZP dofinancovať nízke poistné, prípadne nedostatok základného imania, takže štát vždy nakoniec niečo doplatí, zapláta.
Máš nejaké informácie, ktoré ani samotní zamestnanci VšZP nemajú? Alebo je to len informácia z agentúry JPP?
mňa by zaujímalo koľko si zarobila ty za túto kampaň
@anonym_ec4f74 Robím vo VšZP a neviem o tom, že by bola tunelovaná štátom. Skôr naopak, každý rok potrebuje VšZP dofinancovať nízke poistné, prípadne nedostatok základného imania, takže štát vždy nakoniec niečo doplatí, zapláta.
Máš nejaké informácie, ktoré ani samotní zamestnanci VšZP nemajú? Alebo je to len informácia z agentúry JPP?
@anonym_743613 a co je to "stat nakoniec vzdy nieco doplati, zaplata?" ak nie tunel? Stat sme my vsetci, preco sa mame skladat vsetci na poistovnu, ktora nedokaze nakladat s peniazmi svojich poistencov?
ano prešli sme celá rodina z dôvery do všzp
hlavny dôvod boli podmienene bonusy ,napr hp test mi preplati všpž , dôvera s podmienkami ktore nemam dosah na splnenie a je mi aj blbé sa tam natahovat v ordinaicii
to iste optika ..
dostupnost terminov mamografia ešte nemaju kalendar, už je plno, ešte neviem čo a človek vyvolava ako blb pol roka
pri objednavani zaleží aká je poistovna, lebo najskôr sa spytaju aka je poistovna a až potom dávaju termin, dostali sa ku mne infa že sme dostali podstatne neskoršie terminy u tej istej mudr
väčšina benefitov nepoužitelna
tiež mi vadí akym spôsobom vracaju/ nevracaju prachy do zdravotnictva , pokuty ako riešia a nie celkom férove riadenie, ja chapem že to nerobia pre lásku ale pre zist ale taky zlaty stred rovnovaha
@anonym_743613 a co je to "stat nakoniec vzdy nieco doplati, zaplata?" ak nie tunel? Stat sme my vsetci, preco sa mame skladat vsetci na poistovnu, ktora nedokaze nakladat s peniazmi svojich poistencov?
@emjee o tomto pisem v prispevku vyssie, ze to sa lahko preplaca vsetkym vsetko ked ti deficit na konci dna niekto dorovna. Kdezto ked treba hospodarit tak si musis dat limity. Tymto si nechcem zastavat Pentu, ide o vseobecny princip.
@emjee Nie, to nie je tunel, to je dofinancovanie firmy majiteľom. Všetci nadávajú na poisťovňu, ak neschváli nejaké nadštandardné liečby, miliónové lieky... Ale z čoho to má poisťovňa zaplatiť? Výška poistného, ktoré poistenci platia, je presne daná legislatívou. Teda zdroje poisťovne sú presne obmedzené. Ale každý by chcel, aby poisťovňa platila všetko.
Časom sa aj tak veľa platieb presunie na samotného pacienta. Poistné, čo sa vyzbiera, v budúcnosti nebude stačiť na to, aby bolo zabezpečené "bezplatné zdravotníctvo".
Ak ti decká budú píliť uši, že chcú každý rok nový model iPhonu, z čoho im to kúpiš, keď máš každý mesiac rovnakú výplatu? A cena iPhonu ide každý rok hore.
Systém zdravotníctva, ako je nastavený, je v budúcnosti neudržateľný. Nemôže štát zobrať od ľudí viac peňazí. Už teraz dvihli poistné na ZP o 0,5 % a aká vlna kritiky sa zdvihla. Nemocnice a ambulantní poskytovatelia každý rok chodia orodovať do ZP o dvihnutie platieb za výkony. A poisťovňa nemôže rozdať viac, než vyzbiera od platiteľov poistného.
Vždy je tá zdravotná poisťovňa tá zlá - keď neuhradí za zdravotnú starostlivosť, keď limituje platby poskytovateľom, keď vymáha dlžné poistné ..
@emjee o tomto pisem v prispevku vyssie, ze to sa lahko preplaca vsetkym vsetko ked ti deficit na konci dna niekto dorovna. Kdezto ked treba hospodarit tak si musis dat limity. Tymto si nechcem zastavat Pentu, ide o vseobecny princip.
@namornicka Nedorovná. Nie je to tak, že VšZP rozhadzuje celý rok peniaze a potom ju štát dofinancuje. Pri tvorbe rozpočtu sa naozaj šetrí každým eurom, treba sledovať dohodnuté objemy a naozaj zvážiť, kto sa zazmluvní. Napriek tomu samotný štát prekvapí neočakávanými nákladmi. Napr. nedávno, čo sľúbil stabilizačné príspevky zdravotným sestrám... Kto to asi zaplatil? Predsa zdravotné poisťovne! A s tým sa pri tvorbe rozpočtu na rok 2026 nerátalo. Teraz by to mal štát poisťovniam prefinancovať. A zase sa bude písať, že štát financuje zdravotné poisťovne.
My máme Dôveru, zatiaľ sme spokojný.
Ja odpoviem z druhej strany ... som poistena vo vseobecnej od narodenia.. 2x sa mi stalo, ze mi zubar ku koncu roka nechcel urobit zub, lebo mu to uz vseobecna nepreplati. Ked sa objednavam, nikde sa ma nepytaju, kde som poistena, zaplatit musim tak ci tak, dokonca aj v predstihu bez akychkolvek specialnych sluzieb alebo skorsieho objednania. V mojom meste nema zmluvu so vszp ani jedna dentalna hygiena - nic nepreplatia. Ked chcem nieco preplatit cez penazenku, vzdy je nejaky zadrhel - dieta nema zapisanu preventivku, aj ked ju ma, moja doktorka este nezapisala do systemu moje osetrenie, lieky som si mohla kupit aj lacnejsie.... plus minuly rok mi nepreplatili ockovanie pre dieta, lebo ma nad 10 rokov...takze tak. Navyse ked som rodila, mala union lepsie benefity pre deti. Inak som nemala problem, ale doktor ma vidi okrem preventiviek raz za sto rokov, takze tak.
@emjee Nie, to nie je tunel, to je dofinancovanie firmy majiteľom. Všetci nadávajú na poisťovňu, ak neschváli nejaké nadštandardné liečby, miliónové lieky... Ale z čoho to má poisťovňa zaplatiť? Výška poistného, ktoré poistenci platia, je presne daná legislatívou. Teda zdroje poisťovne sú presne obmedzené. Ale každý by chcel, aby poisťovňa platila všetko.
Časom sa aj tak veľa platieb presunie na samotného pacienta. Poistné, čo sa vyzbiera, v budúcnosti nebude stačiť na to, aby bolo zabezpečené "bezplatné zdravotníctvo".
Ak ti decká budú píliť uši, že chcú každý rok nový model iPhonu, z čoho im to kúpiš, keď máš každý mesiac rovnakú výplatu? A cena iPhonu ide každý rok hore.
Systém zdravotníctva, ako je nastavený, je v budúcnosti neudržateľný. Nemôže štát zobrať od ľudí viac peňazí. Už teraz dvihli poistné na ZP o 0,5 % a aká vlna kritiky sa zdvihla. Nemocnice a ambulantní poskytovatelia každý rok chodia orodovať do ZP o dvihnutie platieb za výkony. A poisťovňa nemôže rozdať viac, než vyzbiera od platiteľov poistného.
Vždy je tá zdravotná poisťovňa tá zlá - keď neuhradí za zdravotnú starostlivosť, keď limituje platby poskytovateľom, keď vymáha dlžné poistné ..
@anonym_743613 ten majitel (stat) vytvara pravidla (a nielen pre tuto poistovnu, ale aj pre jej konkurentov, teraz uz iba jednu konkurenciu) - VSZP mala doteraz zhruba 52,3% trhu, Dovera 34,6%, zvysok Union. Takze pan majitel vytvori nahouby podmienky pre vsetky 3 firmy a potom z penazi VSETKYCH doplati iba tej svojej firmicke, co jej chyba. Vyborny podnikatelsky plan, len co je pravda.
Prečo nejdeš do parlamentu ak si taká múdra? Mohla by si byť ministerka zdravotníctva 😂
@anonym_743613 ten majitel (stat) vytvara pravidla (a nielen pre tuto poistovnu, ale aj pre jej konkurentov, teraz uz iba jednu konkurenciu) - VSZP mala doteraz zhruba 52,3% trhu, Dovera 34,6%, zvysok Union. Takze pan majitel vytvori nahouby podmienky pre vsetky 3 firmy a potom z penazi VSETKYCH doplati iba tej svojej firmicke, co jej chyba. Vyborny podnikatelsky plan, len co je pravda.
@emjee Jasné, že štát tvorí pravidlá, veď je to tvorca legislatívy. A zároveň je jediným akcionárom VšZP. Čo by sa podľa teba na tom malo zmeniť? Mali by predať VšZP súkromnému akcionárovi?
V minulosti už boli prípady, kedy štát sanoval VšZP, lebo mala stratu. Riešil to tak, že navýšil základné imanie. Vtedy Dôvera a Union podali žalobu za nerovné podmienky podnikania. Tento stav nie je ideálny, ale keby bolo jednoduché riešenie, tak by to už realizovali. Alebo ako by to podľa teba mali riešiť?
https://www.ozdravme.sk/clanok/kto-je-seda-emin...
https://www.pravda.sk/spravy/ekonomika/clanok/5...
Iste, že sú nejaké zákulisné vplyvy, ale žiadny bežný smrteľník kto na koho má aký vplyv. A podľa informácií, čo mám, tak Dôvera má väčší vplyv na legislatívny proces, ako ostatné dve poisťovne.
A to, že tie podmienky sú nafigu pre všetky 3 poisťovne, tak s tým súhlasím. Ak by poisťovne chceli dodržať všetky tie legislatívne normy, čo chrlí MZSR, tak by všetky boli v strate. Akurát na Dôveru a Union ministerstvo nemá zákulisné páky a nemôže ich riadiť mimo legislatívy. Pre VšZP je to nielen zákonodarca, ale aj akcionár, takže vie presadiť niektoré veci aj mimo legislatívy. Nie je to celé len čierne alebo biele.
@emjee Jasné, že štát tvorí pravidlá, veď je to tvorca legislatívy. A zároveň je jediným akcionárom VšZP. Čo by sa podľa teba na tom malo zmeniť? Mali by predať VšZP súkromnému akcionárovi?
V minulosti už boli prípady, kedy štát sanoval VšZP, lebo mala stratu. Riešil to tak, že navýšil základné imanie. Vtedy Dôvera a Union podali žalobu za nerovné podmienky podnikania. Tento stav nie je ideálny, ale keby bolo jednoduché riešenie, tak by to už realizovali. Alebo ako by to podľa teba mali riešiť?
Iste, že sú nejaké zákulisné vplyvy, ale žiadny bežný smrteľník kto na koho má aký vplyv. A podľa informácií, čo mám, tak Dôvera má väčší vplyv na legislatívny proces, ako ostatné dve poisťovne.
A to, že tie podmienky sú nafigu pre všetky 3 poisťovne, tak s tým súhlasím. Ak by poisťovne chceli dodržať všetky tie legislatívne normy, čo chrlí MZSR, tak by všetky boli v strate. Akurát na Dôveru a Union ministerstvo nemá zákulisné páky a nemôže ich riadiť mimo legislatívy. Pre VšZP je to nielen zákonodarca, ale aj akcionár, takže vie presadiť niektoré veci aj mimo legislatívy. Nie je to celé len čierne alebo biele.
@anonym_743613 a zamestnancov je vo VŠZP ako maku, riaditeľ pobočky, pod ním vedúca pobočky, každé oddelenie má svojho vedúceho a tí majú nadštandardné platy taktiež ako aj radoví zamestnanci 🤔
@anonym_743613 btw dohladateľné údaje z roku 2024: VŠZP zamestnanci: 1875 poistenci: 2 729 103
Dôvera zamestnanci: 758 poistenci: 1 762 643
Union zamestnanci: 351 poistenci: 675
A takto pristupuje ku všetkému ...
@anonym_743613 za normalnych okolnosti by ziadni prostrednici, ktori mozu zo zdravotneho poistenia generovat zisk alebo stratu, nemali vobec existovat. Lenze sme na Slovensku, kde stat nedokaze riadit nic (vid ine statne firmy ako napr. zeleznice), takze vdakabohu aspon za jednu poistovnu, co nie je statna (ano, aj tam su vselijake cachre machre).
@anonym_743613 btw dohladateľné údaje z roku 2024: VŠZP zamestnanci: 1875 poistenci: 2 729 103
Dôvera zamestnanci: 758 poistenci: 1 762 643
Union zamestnanci: 351 poistenci: 675
A takto pristupuje ku všetkému ...
@anonym_ec4f74 Čakal som, kedy niekto vytiahne parameter počtu zamestnancov. Áno, VšZP má veľa zamestnancov, ale to je historicky dané. V minulosti bola štruktúra VšZP ako jedinej zdravotnej poisťovne dosť komplikovaná. Regionálne pobočky mali veľké právomoci, riadili si nakupovanie ZS v regióne individuálne, nebolo centrálny manažment. Mali veľké právomoci. Fungovali prevažne na manuálnych procesoch a bola potreba veľkého počtu ľudí.
K centralizácii došlo až pred niekoľkými rokmi. Zmenila sa štruktúra - regionálne pobočky stratili svoju subjektivitu a činnosť sa riadi centrálne. Bohužiaľ VšZP zanedbala digitalizáciu, neinvestovalo sa do toho toľko, koľko by bolo potrebné. Ale bolo to z dôvodu, že sa len šetrilo a šetrilo, aby strata bola čo najnižšia. K masivnej digitalizácii došlo až pri prepuknutí COVIDU. Nakúpili sa pre zamestnancov NB, umožnila sa práca z domu. Dovtedy také niečo nebolo. Na stoloch boli staré stolové PC, no aj tak sa veľa činnosti robilo papierovo.
Dôvera investovala obrovské peniaze do vývoja SW, do digitalizácie a automatizácie.
Union, keď vznikla, rátala, že naberie 50 tisíc klientov. V prvom roku sa podarilo naverbovať 500 tisíc !!!! klientov. Na to nebola pripravená, preto rýchlo vyvinula svoj informačný systém. Je novší, ako má VšZP, veď bol vyvinutý v roku 2006. Nemohla si dovoliť masívny nárast počtu zamestnancov.
Podľa mňa, VšZP bude v budúcnosti viac rozvíjať digitalizáciu a tým sa jej možno podarí zníži počet zamestnancov.
Ale ukazovateľ počet klientov na jedného zamestnanca nie je najdôležitejší ukazovateľ. Aj v bankovom sektore máš také prípady. Ak porovnáš 365 banku a mBanku, tak obe majú cca 300 tisíc klientov, pričom 365bank má v priemere 1500 zamestnancov a mBanka má do 150 zamestnancov. Je to podobné, ako porovnanie VšZP a Dôvery.
@anonym_ec4f74 Čakal som, kedy niekto vytiahne parameter počtu zamestnancov. Áno, VšZP má veľa zamestnancov, ale to je historicky dané. V minulosti bola štruktúra VšZP ako jedinej zdravotnej poisťovne dosť komplikovaná. Regionálne pobočky mali veľké právomoci, riadili si nakupovanie ZS v regióne individuálne, nebolo centrálny manažment. Mali veľké právomoci. Fungovali prevažne na manuálnych procesoch a bola potreba veľkého počtu ľudí.
K centralizácii došlo až pred niekoľkými rokmi. Zmenila sa štruktúra - regionálne pobočky stratili svoju subjektivitu a činnosť sa riadi centrálne. Bohužiaľ VšZP zanedbala digitalizáciu, neinvestovalo sa do toho toľko, koľko by bolo potrebné. Ale bolo to z dôvodu, že sa len šetrilo a šetrilo, aby strata bola čo najnižšia. K masivnej digitalizácii došlo až pri prepuknutí COVIDU. Nakúpili sa pre zamestnancov NB, umožnila sa práca z domu. Dovtedy také niečo nebolo. Na stoloch boli staré stolové PC, no aj tak sa veľa činnosti robilo papierovo.
Dôvera investovala obrovské peniaze do vývoja SW, do digitalizácie a automatizácie.
Union, keď vznikla, rátala, že naberie 50 tisíc klientov. V prvom roku sa podarilo naverbovať 500 tisíc !!!! klientov. Na to nebola pripravená, preto rýchlo vyvinula svoj informačný systém. Je novší, ako má VšZP, veď bol vyvinutý v roku 2006. Nemohla si dovoliť masívny nárast počtu zamestnancov.
Podľa mňa, VšZP bude v budúcnosti viac rozvíjať digitalizáciu a tým sa jej možno podarí zníži počet zamestnancov.
Ale ukazovateľ počet klientov na jedného zamestnanca nie je najdôležitejší ukazovateľ. Aj v bankovom sektore máš také prípady. Ak porovnáš 365 banku a mBanku, tak obe majú cca 300 tisíc klientov, pričom 365bank má v priemere 1500 zamestnancov a mBanka má do 150 zamestnancov. Je to podobné, ako porovnanie VšZP a Dôvery.
@anonym_743613 banky sem nepleť a ak už teda pletieš, tak by si mohol vedieť, že tebou spomínaná 365 bank sa momentálne zlučuje s ČSOB bank
A údaje sú z roku 2024 haló, takže tvoje argumenty sú absolútne out a to ešte nespomínam fakt, že každý zamestnanec VŠZP má 5 dní dovolenky navyše, takže ich výkonnosť je o to nižšia
@anonym_743613 nie je tunelovaná štátom??? Pána Forajta poznáš, tetu Anku, nakupy ct-čiek Paškovcami za 2-3 nasobne ceny a o zisk sa podelili? Soecálne bodové ohodnotenie maséra Marcela Kostku? a mohli by sme ísť ďalej a ďalej. Dosadeni riaditelia nemocníc a predražené nákupy všetkých možných prístrojov. Zlaté padáky pri odvolání riaditeľov Všeobecnej poisťovne.
@anonym_743613 štat tvori pravidla ale nie velmi efektivne a to na vsetkych frontoch. Vid napr. dochodky. Tu ide o cely princip.

áno, z dôvery do vszp