Prepoistenie do VŠZP: Vaše skúsenosti a dôvody
Dnes o polnoci sa dvere zatvárajú a otvoria sa zase až o rok. Na koníku bolo viacero diskusií na túto tému a mnoho ľudí si poisťovne porovnávalo, ľudia písali svoje skúsenosti a názory.
Mňa by zaujímalo, či sa niekto definitívne rozhodol a prepostil sa do VŠZP, aké boli vaše hlavné dôvody?
@anonym_743613 banky sem nepleť a ak už teda pletieš, tak by si mohol vedieť, že tebou spomínaná 365 bank sa momentálne zlučuje s ČSOB bank
A údaje sú z roku 2024 haló, takže tvoje argumenty sú absolútne out a to ešte nespomínam fakt, že každý zamestnanec VŠZP má 5 dní dovolenky navyše, takže ich výkonnosť je o to nižšia
@anonym_ec4f74 A ty si myslíš, že iné firmy nemajú pre zamestnancov dovolenky navyše? Aj Union ZP poskytuje zamestnancom 5 dní dovolenky nad rámec zákonnej. Dôvera zase 4 dni sick leave a 5 dní voľna na dobročinnú aktivitu.
Problém VšZP je, že je veľa procesov manuálnych a že v posledných rokoch málo investovala do rozvoja digitalizácie.

@anonym_ec4f74 Čakal som, kedy niekto vytiahne parameter počtu zamestnancov. Áno, VšZP má veľa zamestnancov, ale to je historicky dané. V minulosti bola štruktúra VšZP ako jedinej zdravotnej poisťovne dosť komplikovaná. Regionálne pobočky mali veľké právomoci, riadili si nakupovanie ZS v regióne individuálne, nebolo centrálny manažment. Mali veľké právomoci. Fungovali prevažne na manuálnych procesoch a bola potreba veľkého počtu ľudí.
K centralizácii došlo až pred niekoľkými rokmi. Zmenila sa štruktúra - regionálne pobočky stratili svoju subjektivitu a činnosť sa riadi centrálne. Bohužiaľ VšZP zanedbala digitalizáciu, neinvestovalo sa do toho toľko, koľko by bolo potrebné. Ale bolo to z dôvodu, že sa len šetrilo a šetrilo, aby strata bola čo najnižšia. K masivnej digitalizácii došlo až pri prepuknutí COVIDU. Nakúpili sa pre zamestnancov NB, umožnila sa práca z domu. Dovtedy také niečo nebolo. Na stoloch boli staré stolové PC, no aj tak sa veľa činnosti robilo papierovo.
Dôvera investovala obrovské peniaze do vývoja SW, do digitalizácie a automatizácie.
Union, keď vznikla, rátala, že naberie 50 tisíc klientov. V prvom roku sa podarilo naverbovať 500 tisíc !!!! klientov. Na to nebola pripravená, preto rýchlo vyvinula svoj informačný systém. Je novší, ako má VšZP, veď bol vyvinutý v roku 2006. Nemohla si dovoliť masívny nárast počtu zamestnancov.
Podľa mňa, VšZP bude v budúcnosti viac rozvíjať digitalizáciu a tým sa jej možno podarí zníži počet zamestnancov.
Ale ukazovateľ počet klientov na jedného zamestnanca nie je najdôležitejší ukazovateľ. Aj v bankovom sektore máš také prípady. Ak porovnáš 365 banku a mBanku, tak obe majú cca 300 tisíc klientov, pričom 365bank má v priemere 1500 zamestnancov a mBanka má do 150 zamestnancov. Je to podobné, ako porovnanie VšZP a Dôvery.
@anonym_743613 no a co ked je to historicky dane? Ked nemam peniaze tak sa musim prisposobit. Ak je historicky dane, ze moja rodina po cele generacie jedla kaviar a ja na to teraz nemam tak si budem nan poziciavat peniaze?