icon

Ako sa rozhodnúť medzi prácou a rodinou?

20. sep 2025

Ahojte všetci, ja si idem k Vám po radu či názor. Dlho som sa nevedela zamestnať, pretože som chcela len ranné zmeny kvôli dcére- už 13 ročnej, aktuálne 8--čka. Sama sa učiť nebude a aj cvičiť s ňou treba denne kvôli skolióze. Muž je preč robí ako kamionista.Až sa mi podarilo nájsť si v januári tohto roka fakt že super prácu v sklade ako team leaderka. No od Nového roka sa sklad sťahuje a majiteľ mi ponúka inú prácu tu v meste ako skladníčka, no už na 2 zmeny a ja neviem či to zobrať či zas zostať nezamestnaná a hľadať a hľadať . . .
Len pre objasnenie mám chemickú strednú školu, no s tou sa nezamestnám dnes nikde a do kancelárie by som robiť nešla, ale že vôbec, pretože mám taktiež skoliózu a zabíja ma celodenné sedenie.

Strana
z2
autor
20. sep 2025
@anonym_fba99f

@anonym_autor aku by si mala pracovnú dobu?
Veď máš doma druhú dcéru dávno dospelú neverím, že nedohľadne na dcéru, aby sa najedla, naučila, pocvicila.Druha vec je, že ak by si mala mať celý týždeň lebln poobede bolo by to zle.Zalezi ako máš smeny rozvrhnute

@anonym_fba99f no to bude presne 1 týždeň ranná a 1 týždeň poobedná

autor
20. sep 2025
@anonym_e70e68

@anonym_autor spomalena je skoro nič, myslela som nejako postihnutá, ale to, našťastie, nie je.

@anonym_e70e68 nie je oficiálne, ale či je celkom OK, to neviem. Minimálne stále sedí doma, nemá žiadne kamarátky a ani nechce, čo sa mi nezdá tiež normálne.

anonym_407fa6
20. sep 2025

Kto chce hľadá spôsoby kto nechce hľadá dôvody

Prečo máš potrebu učiť sa, skúšať,. kontrolovať tak staré dieťa? Mám staršie deti a na druhom stupni som ich už za ručičky nevodila

luccija
20. sep 2025

@anonym_autor ak máš mať celý týždeň poobedne a vlastne ich polku mesisca nevidieť, tak by som hľadala niečo iné.Su deti a deti tiež som sa v tom veku učila s dcérou dohliadla, vysvetlila...ak ťa majiteľ pozná skús sa s ním dohodnút, že by si robila iba ráno, alebo poobednú iba občas.Mozno nájdete kompromis

luccija
20. sep 2025
@anonym_407fa6

Kto chce hľadá spôsoby kto nechce hľadá dôvody

Prečo máš potrebu učiť sa, skúšať,. kontrolovať tak staré dieťa? Mám staršie deti a na druhom stupni som ich už za ručičky nevodila

@anonym_407fa6 to nie je vodenie za ručičky bežne tu čítas, že sa rodičia učia s deťmi na prijímačky atď ..každý má iný štýl výchovy.Odhliadnuc od učenia tiež by som nechcela polovicu mesiaca prísť domov 22:30?aspoň si myslím, že to bude smena do22.Ano, treba viesť deti k samostatnosti otec je celý mesiac preč a ani mamu nemajú mať doma?
Keď nie je iná možnosť tak musí, ale ona asi nemusí je to len jedna z moznosti

autor
20. sep 2025
@luccija

@anonym_407fa6 to nie je vodenie za ručičky bežne tu čítas, že sa rodičia učia s deťmi na prijímačky atď ..každý má iný štýl výchovy.Odhliadnuc od učenia tiež by som nechcela polovicu mesiaca prísť domov 22:30?aspoň si myslím, že to bude smena do22.Ano, treba viesť deti k samostatnosti otec je celý mesiac preč a ani mamu nemajú mať doma?
Keď nie je iná možnosť tak musí, ale ona asi nemusí je to len jedna z moznosti

@luccija áno, poobedná zmena končí o 22.00. A či musím túto robotu vziať? Skôr áno ako nie, pretože pri hypotéke len z mužovho príjmu nevychádzame.

euka210
20. sep 2025

@anonym_autor ja som stale, ze rodina je na 1.mieste. Ale nemas skolkarku, po ktoru treba chodit. Mam najstarsieho tiez 8-maka, uci sa sam. Ale neviem.si predstavit ze by bol od 14h do 22h sam doma. Ale je to o zvyku.
Je to na vas s manzelom ako sa rozhodnes. Treba si to prebrat spolocne, plusy a minusy.

anonym_fa67dd
20. sep 2025
@anonym_a2167f

Osmacka sa sama nevie učiť? To si robíš srandu že?
Rovnako cvičenie....tiež mám dcéru a v tomto veku sa učila a cvičila SM sama.

@anonym_a2167f ak má dieťa poruchy učenia, problémy s učením, tak bez srandy sa nevie sám učiť. Mám to doma, akurát syn a tiež skolióza 13r., cvičiť ho musím naháňať každý deň, resp. cvičiť s ním. Je to bohužiaľ aj taká povaha, ani psychologička mi nič nepomohla s ním.

janettdamian
20. sep 2025

@anonym_autor nepíšeš či má nejaké obmedzenia poruchy. Treba s ňou pracovať, či má problém, alebo je ťažší introvert, alebo je iba pohodlná a nesamostatná. To musíš ty ako matka ju poznať. Ak je "len" lenivá, tak tvoje dve zmeny a nastavenie pravidiel jej pomôžu.

anonym_400962
20. sep 2025

Vyskusaj, za to nic nedas... Ja by som mala napr problem, ze sa prispôsobiť tomu rezimu, tej smene a tak fungovat.. potrebujem pravidelnosť
Ak ti to nebude vyhovovat alebo vam doma, mozes to kedykoľvek ukončiť..
A v podstate už teraz si mozes hladat inu pracu, mas casu dost, mas nejake pracovné skusenosti za sebou, vies pracovat s ludmi, nachystaj si zivotopis, takze to mozno nebude take zle ako si myslis.. a hlavne ta netlačí cas.. kludne aj skus pohovor ak by ta zavolali, budes viac v pohode, nez by si stresovala, ze nemas z coho ucty platit a si zufala v hľadaní prace

anonym_fba99f
20. sep 2025
@janettdamian

@anonym_autor nepíšeš či má nejaké obmedzenia poruchy. Treba s ňou pracovať, či má problém, alebo je ťažší introvert, alebo je iba pohodlná a nesamostatná. To musíš ty ako matka ju poznať. Ak je "len" lenivá, tak tvoje dve zmeny a nastavenie pravidiel jej pomôžu.

@janettdamian alebo aj nie🤣a teraz má najdôležitejšie ročníky a známky pred sebou.

lucia147852
20. sep 2025

Tak ak musíš prácu mať, tak zatiaľ nemáš na výber. Ďalej je pre mňa otázka prečo dcérino správanie neriešiš? To že vsetko robíš s ňou nie je riešenie. Boli ste u psychológa, pedopsychistra? Ak ma problém neskôr to bude len a len horšie. Hovorím zo skúsenosti v rodine. Dnes 33 ročná žena sama nespraví nič… zanedbaný problém v detstve

autor
20. sep 2025
@lucia147852

Tak ak musíš prácu mať, tak zatiaľ nemáš na výber. Ďalej je pre mňa otázka prečo dcérino správanie neriešiš? To že vsetko robíš s ňou nie je riešenie. Boli ste u psychológa, pedopsychistra? Ak ma problém neskôr to bude len a len horšie. Hovorím zo skúsenosti v rodine. Dnes 33 ročná žena sama nespraví nič… zanedbaný problém v detstve

@lucia147852 vďaka za vyjadrenie, ono správanie človeka sa zmeniť nedá ani jeho povaha a už vôbec nie vplyvom psychiatra či psychológa.
Ja len rozmýšľam, že či to je dobrý nápad ísť na zmeny, pretože práve pri tej staršej som robila na 3 zmeny- bola som vtedy rozvedená- a ona keďže sa sama doma bála, tak bývala u mojich rodičov. No spravila si síce maturitu, ale má na viac a to si vyčítam, že som nebola s ňou, keď vyrastala a nebola naučená sa pravidelne učiť a možnože kvôli tomu nešla na vysokú školu . . .

13uzivatelka11
20. sep 2025
@anonym_autor

@lucia147852 vďaka za vyjadrenie, ono správanie človeka sa zmeniť nedá ani jeho povaha a už vôbec nie vplyvom psychiatra či psychológa.
Ja len rozmýšľam, že či to je dobrý nápad ísť na zmeny, pretože práve pri tej staršej som robila na 3 zmeny- bola som vtedy rozvedená- a ona keďže sa sama doma bála, tak bývala u mojich rodičov. No spravila si síce maturitu, ale má na viac a to si vyčítam, že som nebola s ňou, keď vyrastala a nebola naučená sa pravidelne učiť a možnože kvôli tomu nešla na vysokú školu . . .

@anonym_autor správna terapia vie zmeniť človeka ak máš pocit, že s ňou nie je niečo v poriadku.. toto chces zanedbať keď napíšeš že sa ti úplne nezdá? Ale myslíš že tým že budeš nad ňou stať s úlohami jej pomôžeš? So mnou sa mama nikdy neucila a mala som celkom dobré známky.. na ZŠ najhoršia 2 na vysvedčení, na strednej 3, lebo podla mňa mám menšiu poruchu pozornosti a toto so mnou mama neriešila (ja jej to nevyčítam, nevedela o tom).. preto som aj nešla na výšku, lebo sa neviem dlho sústrediť .. a fakt by mi to nepomohlo, kebyže mama stojí nadomnou a pozerá či sa učím..

huxy
20. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor správanie človeka sa zmeniť dá, aj povaha sa dá usmerňovať, ak sa s tým pracuje. To sú len výhovorky.

autor
20. sep 2025
@13uzivatelka11

@anonym_autor správna terapia vie zmeniť človeka ak máš pocit, že s ňou nie je niečo v poriadku.. toto chces zanedbať keď napíšeš že sa ti úplne nezdá? Ale myslíš že tým že budeš nad ňou stať s úlohami jej pomôžeš? So mnou sa mama nikdy neucila a mala som celkom dobré známky.. na ZŠ najhoršia 2 na vysvedčení, na strednej 3, lebo podla mňa mám menšiu poruchu pozornosti a toto so mnou mama neriešila (ja jej to nevyčítam, nevedela o tom).. preto som aj nešla na výšku, lebo sa neviem dlho sústrediť .. a fakt by mi to nepomohlo, kebyže mama stojí nadomnou a pozerá či sa učím..

@huxy
@13uzivatelka11 tak to Vás fakt teda sklamem a pravdepodobne aj Vy budete sklamané, keď na to prídete, no nikto sa nikdy nezmení len k horšiemu.
Ešte snáď pod vplyvom silných liekov a drog, inak istotne nie.
Ale o tomto som tu neprišla s Vami diskutovať 😀

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
20. sep 2025
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 na vysoké školy s technickým zameraním ti stačí logika, nemusíš sa sústrediť

huxy
20. sep 2025
@anonym_autor

@huxy
@13uzivatelka11 tak to Vás fakt teda sklamem a pravdepodobne aj Vy budete sklamané, keď na to prídete, no nikto sa nikdy nezmení len k horšiemu.
Ešte snáď pod vplyvom silných liekov a drog, inak istotne nie.
Ale o tomto som tu neprišla s Vami diskutovať 😀

@anonym_autor nesklameš ma, lebo s tým nesúhlasím. A nemusíme o tom debatovať, očividne nedokážeš prijať nepríjemnú pravdu

minenkaa
20. sep 2025
@anonym_autor

@13uzivatelka11 na vysoké školy s technickým zameraním ti stačí logika, nemusíš sa sústrediť

@anonym_autor a ako zvládne tu školu vyštudovať a ďalej žiť keď sa nedokáže sústrediť a ty s tým nechceš nič robiť
Wau

autor
21. sep 2025
@minenkaa

@anonym_autor a ako zvládne tu školu vyštudovať a ďalej žiť keď sa nedokáže sústrediť a ty s tým nechceš nič robiť
Wau

@minenkaa ale ja som sa sem neprišla baviť o tom, ako sa niektorej z Vás darí či nedarí vyštudovať vysokú školu, pretože moja otázka bola iná, ak si si náhodou nevšimla? WAU!

anonym_45e262
21. sep 2025
@anonym_autor

@minenkaa ale ja som sa sem neprišla baviť o tom, ako sa niektorej z Vás darí či nedarí vyštudovať vysokú školu, pretože moja otázka bola iná, ak si si náhodou nevšimla? WAU!

@anonym_autor Čiže Ty máš doma dve neschopné, nesamostatné dcéry vo veku 26 a 13 rokov, viacmenej si s nimi celý život doma a ako hlavný problém vidíš, že tá staršia nemá VŠ? Nenapadlo ti, že proste nie sú veľmi študijné typy, zrejme ani nie sú veľmi intelektuálne obdarované, možno majú aj diagnózy, ktoré ignoruješ a nebaví ich sedávať pri knihách? Že to len ty ich celý život tlačíš do niečoho, k čomu nemajú vzťah a preto sú nesamostatné a apatické?

autor
21. sep 2025
@anonym_45e262

@anonym_autor Čiže Ty máš doma dve neschopné, nesamostatné dcéry vo veku 26 a 13 rokov, viacmenej si s nimi celý život doma a ako hlavný problém vidíš, že tá staršia nemá VŠ? Nenapadlo ti, že proste nie sú veľmi študijné typy, zrejme ani nie sú veľmi intelektuálne obdarované, možno majú aj diagnózy, ktoré ignoruješ a nebaví ich sedávať pri knihách? Že to len ty ich celý život tlačíš do niečoho, k čomu nemajú vzťah a preto sú nesamostatné a apatické?

@anonym_45e262 ale tá staršia práveže chodila na VŠ no na tú 1. nezobrali jej kamarátku - tú by spravila ľavou zadnou - a na internáte sa jej nepáčilo a tú 2. zrušili jej odbor v čase corony. A ona sa vie postarať o tú mladšiu, ktorá nie je až taký študijný typ, no už teraz často od nej počujem, že čo mi rozkazuješ ty nie si moja mama.
Ale koniec koncov už sa mi to tu s Vami ani nechce rozoberať m, lebo ste čím ďalej tým milšie.

autor
21. sep 2025
@melanta

Dlho si sa nevedela zamestnať a teraz chceš ostať dobrovoľne nezamestnaná? Prijmi to a kľudne si popri tom hľadaj inú vyhovujúcejšiu prácu. Keď ju nájdeš, zmeníš. A načase dcéru učiť väčšej samostatnosti. 13 ročná je už dosť veľká, aby vedela byť zodpovedná.

@melanta a tebe ozaj ďakujem za radu, budem to musieť urobiť takto. Ešte raz vďaka - inak aj mňa to napadlo, no asi som potrebovala počuť nejaké odobrenie 😀

minenkaa
21. sep 2025
@minenkaa

Wau

@anonym_autor normálne som sa opýtala ako to zvládne a ešte s tvojim názorom,že nepotrebuje odbornú pomoc

autor
21. sep 2025
@minenkaa

@anonym_autor normálne som sa opýtala ako to zvládne a ešte s tvojim názorom,že nepotrebuje odbornú pomoc

@minenkaa a ty btw skús čítať s porozumením, ja som nikde nepísala, že sa nedokáže sústrediť to písala 13uzivatelka11

minenkaa
21. sep 2025
@anonym_autor

@minenkaa a ty btw skús čítať s porozumením, ja som nikde nepísala, že sa nedokáže sústrediť to písala 13uzivatelka11

@anonym_autor

autor
21. sep 2025
@minenkaa

@anonym_autor

@minenkaa tebe je ťažko niečo vysvetliť, však? Ja som to písala ako reakciu 13uzivatelke11, opakujem, pretože ona sa sťažovala, že si nemohla urobiť VŠ, pretože má problém so sústredením.
Moja dcéra určite na VŠ nepôjde, budem rada, ak bude mať maturitu na nejakej slušnej strednej škole a bude viac rozumieť tomu, kto čo napíše ako ty 🤣

bambus123
22. sep 2025

Ahoj, ak môžem tak si dovolím ti poradiť : si určite super mama ktorá sa snaží venovať svojej dcére a byť tu pre ňu , sama by som takú mamu chcela . Ale musíš si uvedomiť, že tým že sa o ňu takto staráš akoby bola úplne mala a nie je stále samostatná tak jej takto sťažíš život v dospelosti, detstvo je krátke obdobie a dospelosť bude dlhšia a o náročnejšia .
Tvoja dcéra takto Nebude samostatná a bude sa musieť neskôr učiť veci ktoré by mala vedieť skôr .
Mňa rodičia nič nenaučili ( ale zase má nerozmaznavali a vôbec sa mi nevenovali, v podstate nepochadzam z dobrej rodiny pretože tam vládol alkohol) a veľmi mi to chýbalo v dospelosti - kým napr kamarátka vedela v 13tich upratovať a variť a piecť a fungovať vo svete ako stará žena , ja som sa to všetko musela naučiť až keď som začala žiť sama a bolo to fakt náročné .
Našťastie som mala super chlapa ktorý je pedant na čistotu , je náročný na poriadne jedlo ( nie cestoviny s omáčkou ale chod ako z restiky a ja som už na jedlo fajnová tiež takže variť musím už len kvôli sebe ) - a bol ochotný má všetko naučiť od začiatku tak dobre že sa všetci čudovali že ako to že také mladé dievča vie tak vyvárať a má takú čistú domácnosť .
Ale je mi zároveň trápne, že veľa veci neviem / nevedela som a musím sa pýtať svojho muža ( teraz som myslela že keď ide o záležitosti ako sú úrady , rôzne vybavovačky atď )
Veľmi si prajem aby som mala rodičov ktorý by ma od detstva postupne viedli ku samostatnosti , už som mohla sa učiť úplne iné veci a nemusela som doháňať to čo vedia malé deti / pubertiaci.
Tvoja dcéra má tú výhodu že má mamu na ktoru sa môže obrátiť . Ja mám tiež skoliozu a je mi ľúto že moji rodičia boli radšej večne opití a nesnažili sa má podporiť v cvičení - mohlo to byť lepšie , že mi nemal kto pomôcť s úlohami a musela som sa učiť úplne sama, chystať sa do školy sama od prvého ročníka ( čo je aj dobre aj nie ) a neboli mi ani ochotný pomôcť s doučovanim, resp má dať na krúžok kde by som mohla sa rozvíjať v Tom v čom som bola dobrá alebo mu kúpiť aspoň knihu keďže školy podľa môjho názoru nevzdelavaju dostatočne žiakov v podstatných predmetoch ( napr jazyky , chémia, fyzika v praxi ) .

Strana
z2