Ako sa vyrovnať s tragédiou a nepríjemnými reakciami?
Ahojte, nejdem to nejak rozpisovať, no styri mesiace dozadu sa mi obesil priatel, takmer pred ocami, vo vedľajšej miestnosti. Vycitky mam dodnes samozrejme,ze som mohla spraviť viac, aj ked som nemala co. Bohužiaľ som na dedine a nieze by ma to trapilo ze na mna pozeraju jak na vraha ale ano je to nepríjemné a samozrejme ze mi to na psychickom stave nepridáva. Vidieť milovaneho človeka umierat pred ocami nikomu neprajem. Co ma teraz trápi je pre mnohých sebecké, ale ano myslím teraz na seba aby som to zvladla. Ale ta mentalita ľudí je masaker. Pre nich je to ze nechodim v ciernom a neplacem nonstop a chodim do práce,,, podivné. Tak mi povedzte co robiť aby som bola v pohode pre seba aj pre spoločnosť?
@anonym_4162cc ale je to pravda , ja si to uvedomujem ze to bolo jeho rozhodnutie, ale aj tak vzdy človek ma pocit ze mal urobiť niečo viac
@bibibee nemôžeš urobiť fakt nič viac. Hlavou mi išlo že ľuďom bude bezo mňa lepšie a že chcem ten kolotoč myšlienok a obáv ktoré nikto nechápe konečne vypnúť. Že už nechcem nič vidieť vnímať prežívať ani cítiť. Len sa vypnúť. A navonok by to nikto nevidel robila som veci ako bezne robím
Mne nechal rozlúčkový list, z ktorého som pochopila, že mal psychické problémy, o ktorých som nemala ani tušenie. Po jeho samovražde som veľa čítala o depresiách a uvedomila som si, že mal veľa príznakov depresie, ja som ich však nevedela rozoznať, lebo som sa o to, ako sa môže prejavovať depresia, pred jeho smrťou nikdy nezaujímala.
@anonym_1a5b56 ja tak spatne tiez sa nadtym zamyslam. A vidim v tom asi úplnú letargiu vo väčšine situácii
@bibibee nemôžeš urobiť fakt nič viac. Hlavou mi išlo že ľuďom bude bezo mňa lepšie a že chcem ten kolotoč myšlienok a obáv ktoré nikto nechápe konečne vypnúť. Že už nechcem nič vidieť vnímať prežívať ani cítiť. Len sa vypnúť. A navonok by to nikto nevidel robila som veci ako bezne robím
@anonym_0cb24e to je to ze to nieje vidno, ale je to hrozne ze fakt nemas nejake naznaky alebo ak aj su tak si človek nemyslí ze je niekto toho schopný. Ale on v podstate z mojho pohladu bez dôvodu, ja ho stale neviem nájsť. Ano vidim maličkosti, no pre mna co sa tyka praca peniaze rodina a tak ale to su veci co sa daju riešiť, ja stale nevidim ten dovod neriešiteľný
@anonym_0cb24e to je to ze to nieje vidno, ale je to hrozne ze fakt nemas nejake naznaky alebo ak aj su tak si človek nemyslí ze je niekto toho schopný. Ale on v podstate z mojho pohladu bez dôvodu, ja ho stale neviem nájsť. Ano vidim maličkosti, no pre mna co sa tyka praca peniaze rodina a tak ale to su veci co sa daju riešiť, ja stale nevidim ten dovod neriešiteľný
@bibibee Depresia je zmena chémie mozgu - nerovnováha v neurotransmiteroch. Skôr či neskôr zlomí každého, kto sa nelieči. Človek prežíva peklo, nedokáže vidieť triezvo východisko z tohto stavu, nevidí žiadnu nádej v tom, že sa bude liečiť, ani v uzdravení, preto spácha samovraždu. Nerobí to schválne.
Prečo sme sa v škole učili kraviny, ktoré v živote nevyužijeme, ale nikto nás neučil, ako rozoznať depresiu u svojho blízkeho?
...vnímať také príznaky, ako napr. že sa ma z ničoho nič opýtal, či si myslím, že človek môže byť prekliaty a keď som sa ho opýtala prečo sa na to pýta, tak mi odpovedal, že "ja som asi prekliaty, lebo všetko, čo urobím, je zle". To je jasný príznak depresie. Ja som o tom vtedy ale nevedela.
...niekoľko rokov pred samovraždou odmietal sex a nevedel mi vysvetliť prečo...
...trpel nespavosťou a nechutenstvom...
...sústavne bol unavený...
@bibibee Depresia je zmena chémie mozgu - nerovnováha v neurotransmiteroch. Skôr či neskôr zlomí každého, kto sa nelieči. Človek prežíva peklo, nedokáže vidieť triezvo východisko z tohto stavu, nevidí žiadnu nádej v tom, že sa bude liečiť, ani v uzdravení, preto spácha samovraždu. Nerobí to schválne.
@anonym_1a5b56 ako ja som mala ťažké depresie ako som pisala aj myšlienky všetko. Ja som rok nevysla z postele a uz nevedeli co so mnou a lieky mi to prehlbili a co som urobila? Najvacsiu hovadinu, vysadila som lieky a dostavala som sa silou vole z toho sama. To nikto neveril že so mna bude este plnohodnotný človek pre spoločnosť. Samozrejme ze vyhrate nebolo na furt ja mam fakt psychickych ******* dost za sebou a mám stále ale myslím si, nie som psycholog , ze niekto to dava lepsie a niekto sa zosype z rozliatej kávy. Inak si to neviem uz vysvetliť ...aj ked ja si to asi uz budujem roky tu obrnenost. Aj moja vlastná mama mi povedala ze by bola uz davno na prednej hore alebo pod drnom. Nepysim sa tym, o tom som tu diskusiu nezalozila. Stale sa potrebujem s niekým so skúsenosťami porozprávať. Nie som z kamena
...často sa sťažoval, že ho niečo bolí - raz chrbát, raz kolená, každý deň niečo...to je tiež častý príznak depresie - široké spektrum neurčitých bolestí
...často sa sťažoval, že ho niečo bolí - raz chrbát, raz kolená, každý deň niečo...to je tiež častý príznak depresie - široké spektrum neurčitých bolestí
@anonym_1a5b56 inak ano aj on furt sa sťažoval
Toto je tak trapne… Ja som bola pred casom na pohrebe znamej.. Som ten typ cloveka, ktory ma nekonvencne smutenie, ja jednoducho neviem revat na pohrebe. Smutim v tichosti, sama v sebe, placem az s odstupom casu, ked mi dochadza, ze dotycneho uz nikdy neuvidim, nebudem pocut.. a pri cinnostiach/myslienkach/miestach, ktore sa mi spoja s danou osobou. Na pohrebe som bola okomentovana, ze som cudna, ze neplacem, ved mi musi byt do placu uz len ked vidim inych plakat… Nemusi.
Ani tebe nemusi. Prezila si si traumu, dovol si mysliet na seba a na svoje dusevne zdravie. Niektori ludia budu mat vzdy potrebu komentovat inych, lebo su to slabomyselne chudatka s ubohymi zivotmi. Opytaj sa sama seba, isla by si si za tymi ludmi po radu, ako zit zivot? Ak nie, tak sa netrap poznamkami niekoho, ku komu by si si v zivote nesla ani po radu.
@anonym_e8d602 moja teta má vyslovene záľubu chodiť po dedinských pohreboch a sliediť kto mal viac ľudí, ktorí príbuzní neprišli. Čím väčší pohreb, tak ževraj bol krásny , a kto viac plakal, ten mal nebožtíka viac rád. Ty kokso toto nepochopíš.
@anonym_e8d602 moja teta má vyslovene záľubu chodiť po dedinských pohreboch a sliediť kto mal viac ľudí, ktorí príbuzní neprišli. Čím väčší pohreb, tak ževraj bol krásny , a kto viac plakal, ten mal nebožtíka viac rád. Ty kokso toto nepochopíš.
@jamimo no tak toto teda nie 🫣 ale chapem , vidim tie babky tuna, sväté v koscele a za rohom uz riesia kto ma jake zaclony a kedy boli menene, takze viem o com pises. Je to masaker
...predtým keď prišiel z práce, tak sa motal okolo domu, robil v záhrade, kosil...niekoľko mesiacov pred samovraždou po príchode z práce sa len zatvoril do svojej izby, sadol si do kresla a len sedel a sedel a kukal do mobilu...a to isté v noci, celé noci nespal, len sledoval mobil, ale to vraj gambleri robia bežne a potom sú sústavne unavení
Pýtala som sa jeho kolegov, ako sa správal v práci v deň samovraždy. Povedali, že bol úplne normálny, usmieval sa, žartoval...proste robil všetko pre to, aby si nikto nič nevšimol.
...ale doma mi povedal, že má pocit, že ho vyčleňujú z kolektívu a za jeho chrbtom si z neho robia srandu. Necítil sa medzi nimi dobre.
@jamimo no tak toto teda nie 🫣 ale chapem , vidim tie babky tuna, sväté v koscele a za rohom uz riesia kto ma jake zaclony a kedy boli menene, takze viem o com pises. Je to masaker
@bibibee ako tu už ženy písali. Nič si nevyčítaj a neber za svoje, čo nie je tvoje. Ľudia sa vždy starali a budú starať do iného života a nešťastia. To musí fakt niekoho baviť.
...a mohla to byť pravda, lebo nikto z jeho kolegov neprišiel na pohreb. Asi mali zlé svedomie.
@anonym_33e8af Nosenie ciernej este nikoho z druheho sveta nevratilo.
@anonym_8badc9 čierne sa nie preto nosí aby sa niekto vrátil z druhého sveta.
Radšej si to dostuduj, a potom mudruj.

Mne nechal rozlúčkový list, z ktorého som pochopila, že mal psychické problémy, o ktorých som nemala ani tušenie. Po jeho samovražde som veľa čítala o depresiách a uvedomila som si, že mal veľa príznakov depresie, ja som ich však nevedela rozoznať, lebo som sa o to, ako sa môže prejavovať depresia, pred jeho smrťou nikdy nezaujímala.