icon

Ako to naše mamy zvládli?

Dnes o 06:09

Ahojte, som dieťa začiatku 80tych rokov. Bývali sme v bežnom paneláku, bez balkóna, s pivnicou. Chladničky boli také kombinované, pomerne nízke, Calex, malý objem, hore bol taký úzky mrazák. Žiadne iné mraziace boxy sme nemali. Na Veľkú noc sme nakúpili max vo štvrtok, potom piatok - pondelok boli obchody zavreté, najbližšie sa otváralo v utorok. Čiže sa nakupoval na 4 dni ten veľký nekrájaný chlieb, mlieko v sáčku, ktoré ak nebol v chladničke skyslo (na druhej strane bolo z neho veľmi dobré kyslé mlieko), salámy neboli vákuovo balené, kúpil si celú štangľu, alebo si si nechal narezať a bolo to treba pomerne rýchlo zjesť. Do mrazničky sa ti zďaleka nezmestilo všetko mäso. Viem, že sme mali na okne takú zábranu a mama niekedy dávala mäso tam na parapet. V každom prípade nám chlieb po 2 dňoch stvrdol na kameň a mikrovlnky neboli... z tvrdého chleba sa urobil iba chlieb vo vajci, max na strúhanku. Ako tie naše maminy vedeli gazdovať a existovať tak, že sme vôbec nepocítili, že by to bol nejaký problém?

anonym_a97228
Dnes o 10:30
@anonym_7dc9b0

@anonym_a97228 tak čo spekulujes ako sa žilo?podľa toho čo bolo v obchode.Daj si otázku koľko si ty teraz nakúpila na sviatky.Ja som v 86 stala v zelovoci, lebo budú banány a pomaranče.Mama pracovala prišla som domov lístok na stole o 16 choď do obchodu budeš to mať odložené😝

@anonym_7dc9b0 ja nie som autorka, zle si oznacila😉

vevesh
Dnes o 10:36
@anonym_a4a638

@anonym_218003 svokra musí byť iný bizár 😄 Ja si ako dieťa pamätám, že som stávala v rade do obchodu keď ma poslali. Stálo sa na všetko- na mäso, na drogériu, na potraviny, obuv. Castokrat sa stalo, ze po 2 hodinach statia v rade sa ti nic neuslo. Pomarance len na vianoce, aj to hnusne male kubanske. A este boli v zime mandarinky. Nic ine. Len jablka a cibula. Ziadne rajciny , paprika v zime. Nic.
Spomienkovy optimizmus toho znesie vela. Pol zivota sme prestali nekonecnych radoch. Aj tak sa nic ine nedalo robit, ani kam ist.
Velky mraziak ako tu opusujete som za sociku nikomu ani nevidela, to mali zrejme na dedinach len ti, ktori robili zabijacky. Samozrejme, ze dieta nepocituje, ze mu nieco chyba. Ved sme boli syty a cely den vonku. Nic nam de facto nechybalo. 1 druh chleba, rozky, 1 maslo, 2 druhy mlieka, 3 druhy syra, nejake salamy a pastety v obchodoch. Tot cela ponuka. Nelamali sme si hlavu vyberom 20 druhov natierok, zeleniny, 30 druhov syra. Kupili sme co bolo v obchode a nikto nespekuloval a nefrflal. Teraz mi je smiesne, ked nejaky dochodca v obchode frfle, ze si nevie vybrat z 30 druhov salamu. Stari zabudli ako sa im zilo. Sme rozmaznani. A ti debilkovia, co sa im cnie za socikom by prvi vykrikovali, keby mali od zajtra tak zit. My sme boli ta povestna robotnicka trieda a teda aj za sociku sme sa mali biedne. Teraz sa to neda ani porovnat. Vtedy ni,koprijmovi a teraz nizkoprijmovi-mwga rozdiel. Vtedy nam ani dovolenka na Slovensku nehrozila.

@anonym_a4a638 niektori ludia nestali ani na banany, ani na pomarance, ani na mandarinky. Takze, ked niekto popisuje, ze nestal, tak stat nemusel a nie ze spomienkovy optimizmus...(ale to neznamena, ze iny nestali...stali a niektori to jednoducho nemali🤷‍♀️). Moja rodina tiez nestala a vsetky tieto veci sme mali doma vzdy..🤷‍♀️🤷‍♀️

viestta
Dnes o 10:44
@vevesh

@anonym_a4a638 niektori ludia nestali ani na banany, ani na pomarance, ani na mandarinky. Takze, ked niekto popisuje, ze nestal, tak stat nemusel a nie ze spomienkovy optimizmus...(ale to neznamena, ze iny nestali...stali a niektori to jednoducho nemali🤷‍♀️). Moja rodina tiez nestala a vsetky tieto veci sme mali doma vzdy..🤷‍♀️🤷‍♀️

@vevesh vo fronte na banany nestali masiari, ktori zas zelovocarke doniesli podpultovu Pick salamu a odniesli si podpultova banany a ananas. Alebo veduca Jednoty, ktora jej odlozila podpultovy mak alebo sosovicu. A potom fungovala kategoria papalasov

vevesh
Dnes o 10:45

@anonym_autor hlavne velky rozdiel je, ze ludia nakupovali iba to, co potrebovali a spotrebovali. Nic naviac, lebo "mam chut", "je v akcii", "hodilo by sa", "do zasoby"- a urcite sme namalinplne skrine jedla ako teraz.
Tiez som panelakove dieta a obchody boli u nas zatvorene od stvrtka do utorka - nejedlo sa tolko masa, jedlo sa zasadne naplanovalo (velmi presne na porcie, prebytky neboli). Jedna karicka bola na 2 krajce chleba napriklad, dnes si dam 2 karicky na jeden krajec. Maso sa tiez nejedlo kazdy den a vela veci bolo zo zemiakov a muky + zavaranina k tomu, ktora vzdy doma bola. Zemiaky sa kupovali v zbere 3 mechy a vydrzali nam do dalsej sezony. Natlacena kysla kapusta detto. Zavaraniny plna pivnica. Do obchodu sa slo fakticky iba na chlieb, mlieko (ak nam nikto nedal), vajcia (iba pocas zimy, ked sliepky u babky neznasali), maslo, sol a cukor. Maso sa mrazilo pocas zabijackovej sezony a tiez sa vytahovalo po malickych kuskoch...

vevesh
Dnes o 10:47
@viestta

@vevesh vo fronte na banany nestali masiari, ktori zas zelovocarke doniesli podpultovu Pick salamu a odniesli si podpultova banany a ananas. Alebo veduca Jednoty, ktora jej odlozila podpultovy mak alebo sosovicu. A potom fungovala kategoria papalasov

@viestta ano, predavacky a ich rodiny to statie za minulej ery nepoznaju...🙃

viestta
Dnes o 10:48
@vevesh

@anonym_autor hlavne velky rozdiel je, ze ludia nakupovali iba to, co potrebovali a spotrebovali. Nic naviac, lebo "mam chut", "je v akcii", "hodilo by sa", "do zasoby"- a urcite sme namalinplne skrine jedla ako teraz.
Tiez som panelakove dieta a obchody boli u nas zatvorene od stvrtka do utorka - nejedlo sa tolko masa, jedlo sa zasadne naplanovalo (velmi presne na porcie, prebytky neboli). Jedna karicka bola na 2 krajce chleba napriklad, dnes si dam 2 karicky na jeden krajec. Maso sa tiez nejedlo kazdy den a vela veci bolo zo zemiakov a muky + zavaranina k tomu, ktora vzdy doma bola. Zemiaky sa kupovali v zbere 3 mechy a vydrzali nam do dalsej sezony. Natlacena kysla kapusta detto. Zavaraniny plna pivnica. Do obchodu sa slo fakticky iba na chlieb, mlieko (ak nam nikto nedal), vajcia (iba pocas zimy, ked sliepky u babky neznasali), maslo, sol a cukor. Maso sa mrazilo pocas zabijackovej sezony a tiez sa vytahovalo po malickych kuskoch...

@vevesh Velky piatok ako statny sviatok, ked boli obchody zatvorene sa zaviedol az po 1989, aj Stedry den a ostatne cirkevne sviatky.

anonym_a4a638
Dnes o 11:00
@vevesh

@vevesh kupovali nie to, co potrebovali, ale to, co bolo. Nie na co mali chut. Vyberat si nemohli. Ani my sme castokrat nestali v rade nabanany. Lebo neboli, alebo boli drahe. 😆To sme dostali vydelene 1 banan na den. Nie ako teraz, ze mam chut a dam si. Poradovniky niekolko rokov na auto, na ktore si od huby odtrhali, aby mali. My sme nemali ani na dovolenku na Sk. Ani auto sme nemali. Vtedy bola pracujuca chudoba. Nevedela si, ze ti nieco chyba, lebo si to nepoznala. Tak sme zili v sladkej nevedomosti.

anonym_b8b602
Dnes o 11:17
@anonym_a4a638

@vevesh kupovali nie to, co potrebovali, ale to, co bolo. Nie na co mali chut. Vyberat si nemohli. Ani my sme castokrat nestali v rade nabanany. Lebo neboli, alebo boli drahe. 😆To sme dostali vydelene 1 banan na den. Nie ako teraz, ze mam chut a dam si. Poradovniky niekolko rokov na auto, na ktore si od huby odtrhali, aby mali. My sme nemali ani na dovolenku na Sk. Ani auto sme nemali. Vtedy bola pracujuca chudoba. Nevedela si, ze ti nieco chyba, lebo si to nepoznala. Tak sme zili v sladkej nevedomosti.

@anonym_a4a638 presne. Ludia nevedeli ze im nieco chyba lebo sortiment v obchodoch bol obmedzeny, susedia rodina a znami zili podobne, cestovat sa dalo len do krajin kde ludia zili tak isto ako v CSSR, a hlavne neexistoval internet kde by si sa dozvedela co ine existuje a aky majetok a zazitky maju ini ludia.
A ako to ludia zvladli? No, nezvladnut to, taka moznost jednoducho nebola.

luccija
Dnes o 11:22
@anonym_b8b602

@anonym_a4a638 presne. Ludia nevedeli ze im nieco chyba lebo sortiment v obchodoch bol obmedzeny, susedia rodina a znami zili podobne, cestovat sa dalo len do krajin kde ludia zili tak isto ako v CSSR, a hlavne neexistoval internet kde by si sa dozvedela co ine existuje a aky majetok a zazitky maju ini ludia.
A ako to ludia zvladli? No, nezvladnut to, taka moznost jednoducho nebola.

@anonym_a4a638
@anonym_b8b602 áno, tak to bolo.Som sa tešila, keď mi sused z HU priniesol kiwi malinovky a plechovku coly a Bravo🤪minule sme si pozerali staré fotky a dcéra sa smiala prečo som mala prázdne plechovky vyložené v detskej izbe🤣ale mäso sme mali veľmi často, aj navarené každy den.Bol aj syr Lunex, syrokrem aj fruko džús som dostala na desiatu.Mama mala dve roboty a otec šofér z povolania predával bloky z tankovania😉kto bol pumpar mäsiar sveta žiť.U nás v tých rokoch, keď som mala 14-15 sa otvorila prvá vecierka aj v sobotu do večera, nedeľa neviem asi nie.som ročník 77.

anonym_d7389c
Dnes o 11:22
@anonym_15caea

@anonym_d7389c veď nie všetci žili na dedine.

@anonym_15caea jasné, v prvej polovici 20 st. žili v panelákoch.

anonym_a4a638
Dnes o 11:33
@luccija

@anonym_a4a638
@anonym_b8b602 áno, tak to bolo.Som sa tešila, keď mi sused z HU priniesol kiwi malinovky a plechovku coly a Bravo🤪minule sme si pozerali staré fotky a dcéra sa smiala prečo som mala prázdne plechovky vyložené v detskej izbe🤣ale mäso sme mali veľmi často, aj navarené každy den.Bol aj syr Lunex, syrokrem aj fruko džús som dostala na desiatu.Mama mala dve roboty a otec šofér z povolania predával bloky z tankovania😉kto bol pumpar mäsiar sveta žiť.U nás v tých rokoch, keď som mala 14-15 sa otvorila prvá vecierka aj v sobotu do večera, nedeľa neviem asi nie.som ročník 77.

@luccija jeeeziss..aj ja som mala odlozene plechovky z Coly. Bola som frajerka.

anonym_633f16
Dnes o 11:39

@anonym_autor no normalne, raz za cas ta prehnalo, lebo boli rozmnozene bakterie. My sme mali aj salmonelu ako deti, lebo sa z vajec robila domaca majoneza. Bezne sa jedavali aj veci co mali plesen, ved ta sa vyhodila z vrchu do kosa a zvysok bol "dobry". Alebo sa odkrojilo zhnite ci z jablka ci z papriky a zvysok sa zjedol. Tak tak sa fungovalo.

anonym_15caea
Dnes o 11:53
@anonym_d7389c

@anonym_15caea jasné, v prvej polovici 20 st. žili v panelákoch.

@anonym_d7389c bavíme sa snáď o druhej polovici 🤦🏻‍♀️. Medzi nami dievčatami, Bratislava má byty aj zo začiatku 20teho storočia.

zuzana76
Dnes o 12:10
@anonym_a97228

@zuzana76
@anonym_f20ce5 my sme byvali na sidlisku a som rocnik 1974 a velky mrazak sme v 80tych rokoch mali, taky ake byvali v obchodoch. Urcite ho nemal kazdy, ale my sme mali zahradu, a mama chcela urodu mrazit. Vsetci dobre vieme, ze v obchodoch mimo sezony sa nedali kupit ovocie ako teraz.

@anonym_a97228 tak to ste boli jedni z mala, my sme
Ako som spominala mali klasicku chladnicku s malym mraziakom hore a po rebolucii obratenu, ze trochu vacsi mraziak dolu a chladnicka hore, som rocnik 76

zuzana76
Dnes o 12:11

Moja prababka schovavala varene jedlo v studni, cize take 30-40 roky, uvarila segedin a spustila ho dolu vo vedre aj v hrnci

luccija
Dnes o 13:16
@anonym_a4a638

@luccija jeeeziss..aj ja som mala odlozene plechovky z Coly. Bola som frajerka.

@anonym_a4a638 keby len plechovky, ale aj také pyramídy z Camel cigariet, alebo Marlboriek😝fakt smiešne, ale aké sme boli cool.A tie plagáty na stene Sandra, Kylie Minogue

abab
Dnes o 13:38
@vevesh

@vevesh ak ste nestali vo frontách pred obchodmi. Napíš akým spôsobom sa ten nedostatkový tovar, na ktorý iní museli hodiny stáť sa k vám domov dostal? Poriadne červená knižka? Alebo niečo iné?

anonym_a97228
Dnes o 13:45
@abab

@vevesh ak ste nestali vo frontách pred obchodmi. Napíš akým spôsobom sa ten nedostatkový tovar, na ktorý iní museli hodiny stáť sa k vám domov dostal? Poriadne červená knižka? Alebo niečo iné?

@abab mozno boli rodicia v strane, alebo niektori z rodicov mali vyhodne zamestnanie, ktorym odlozili pod pultom. Alebo niekto z rodiny robil priamo v zelovoci.

anonym_a982f5
Dnes o 13:56
@anonym_a97228

@abab mozno boli rodicia v strane, alebo niektori z rodicov mali vyhodne zamestnanie, ktorym odlozili pod pultom. Alebo niekto z rodiny robil priamo v zelovoci.

@anonym_a97228 môj otec bol v strane,ako skoro každý v tej fabrike,kde robil,a nič spod pultu sme nemali

abab
Dnes o 14:05
@anonym_a97228

@anonym_a97228 viem že boli aj ďalšie možnosti ako sa niekto dostal k podpultovému tovaru. Konkrétne ma zaujímala táto diskutujúca. Lebo ak niekto potrebuje napísať, že nemusel stáť hodiny na podpultový tovar, môže to pôsobiť, že tí čo tvrdia, že tovar nebol, zavádzajú. Konkrétne aj v tomto prípade, že ľudia kupovali len to čo potrebovali. Nie je to pravda. Ľudia kupovali len to málo, čo v obchode našli. Ponuka sortimentu obmedzená na základné potraviny, drogériu aj spotrebný tovar. A aj tento obmedzený sortiment nebol neobmedzene dostupný. Niekoľko krát do týždňa 99% obyvateľov strávilo sumárne hodiny čakaním v rade. Nechápem preto, že niekto potrebuje vytvárať skreslený obraz doby , ktorá za socializmu bola. A máme premiéra, ktorý nás do takej doby chce doviesť znova. Mnoho mladých ľudí tú dobu nezažilo. Je veľmi nebezpečné vytvárať idylický obraz o socializme.

anonym_baa4d6
Dnes o 14:16
@abab

@anonym_a97228 viem že boli aj ďalšie možnosti ako sa niekto dostal k podpultovému tovaru. Konkrétne ma zaujímala táto diskutujúca. Lebo ak niekto potrebuje napísať, že nemusel stáť hodiny na podpultový tovar, môže to pôsobiť, že tí čo tvrdia, že tovar nebol, zavádzajú. Konkrétne aj v tomto prípade, že ľudia kupovali len to čo potrebovali. Nie je to pravda. Ľudia kupovali len to málo, čo v obchode našli. Ponuka sortimentu obmedzená na základné potraviny, drogériu aj spotrebný tovar. A aj tento obmedzený sortiment nebol neobmedzene dostupný. Niekoľko krát do týždňa 99% obyvateľov strávilo sumárne hodiny čakaním v rade. Nechápem preto, že niekto potrebuje vytvárať skreslený obraz doby , ktorá za socializmu bola. A máme premiéra, ktorý nás do takej doby chce doviesť znova. Mnoho mladých ľudí tú dobu nezažilo. Je veľmi nebezpečné vytvárať idylický obraz o socializme.

@abab Zažila som detstve v socializme a mali sme všetko. Žili sme v obyčajnej dedine na strednom Slovensku a boli tam tri obchody s potravinami a jeden zmiešaný tovar. Kupovali sme chlieb, rožky, vianočku, maslo, mlieko, šunku, jogurty, syr, údenáče, cukríky, keksy... to čo dnes. Nikdy nebol obchod prázdny, dokonca nám predavačky ochotne odložili nákup, po ktorý sme išli ako deti až popoludní, cestou zo školy, lebo ráno sa nám nechcelo. Poznali sme aj banány, aj pomaranče, aj mandarínky, ktoré mi nikdy nechutili, ale mama nám ich nútila, lebo si myslela, že sú extra zdravé. Nepamätám si, že by niekto čakal v rade, občas možno niekto a vznikol z toho takýto mýtus. Ľudia žili v 80-tych rokoch úplne normálne. A v okresnom meste bol Tuzex, bony predávali veksláci priamo pred nim a vďaka tomu som poznala aj ako chutí Coca-Cola, Pepsi, guľaté žuvačky, náhrdelníky z roxových lízaniek, kadejaké čokolády, milovala som takú s dierkami a s príchuťou jahôd. Kúpili mi tam dokonca aj rifle. A nie, rodičia neboli v strane. Toto je pre mňa normálny obraz tejto doby, nie tie démonické obrázky z dnešných seriálov.

anonym_d8b870
Dnes o 14:20

@anonym_autor normalne ..tak ako sa nase deti budu pozastavovat ako sme to zvladali v tejto dobe my....lebo budu mat opat uplne ine moznosti ( teda dufam) ty rozmyslas ako to zvladali v stredoveku ? Tak clovek sa prisposobi dobe v ktorej zije a ja som nesmierne stastna , ze nezijem napr . v tom stredoveku , ci komunizme 😃

abab
Dnes o 14:30
@anonym_baa4d6

@abab Zažila som detstve v socializme a mali sme všetko. Žili sme v obyčajnej dedine na strednom Slovensku a boli tam tri obchody s potravinami a jeden zmiešaný tovar. Kupovali sme chlieb, rožky, vianočku, maslo, mlieko, šunku, jogurty, syr, údenáče, cukríky, keksy... to čo dnes. Nikdy nebol obchod prázdny, dokonca nám predavačky ochotne odložili nákup, po ktorý sme išli ako deti až popoludní, cestou zo školy, lebo ráno sa nám nechcelo. Poznali sme aj banány, aj pomaranče, aj mandarínky, ktoré mi nikdy nechutili, ale mama nám ich nútila, lebo si myslela, že sú extra zdravé. Nepamätám si, že by niekto čakal v rade, občas možno niekto a vznikol z toho takýto mýtus. Ľudia žili v 80-tych rokoch úplne normálne. A v okresnom meste bol Tuzex, bony predávali veksláci priamo pred nim a vďaka tomu som poznala aj ako chutí Coca-Cola, Pepsi, guľaté žuvačky, náhrdelníky z roxových lízaniek, kadejaké čokolády, milovala som takú s dierkami a s príchuťou jahôd. Kúpili mi tam dokonca aj rifle. A nie, rodičia neboli v strane. Toto je pre mňa normálny obraz tejto doby, nie tie démonické obrázky z dnešných seriálov.

@anonym_baa4d6 ja som žila v obyčajnom hlavnom meste SSR a bolo to tak ako som písala. Fronty pred obchodmi. Keď prišli pomarance banány, kilo na človeka. Neviem ako na obyčajnej dedine, ale teda v hlavnom meste takto. Kupovať bony od veksláka bol trestný čin, ale ľudia to občas riskli. Avšak na tie ceny normálny človek nemal. Ak nebol z UVKSS. Alebo nepracoval v zahraničí. Vtedy si tam mohol legálne nakúpiť za doláre čo si v zahraničí zarobil.

anonym_3a385a
Dnes o 14:42
@anonym_cc6d30

@anonym_autor Vôbec to tak nebolo, za socializmu platilo, že potraviny môžu zavrieť najviac na 2dni po sebe.
Veľký piatok, aj Štedrý deň boli normálne pracovné dni. - neoslavovali sa kresťanské sviatky . Školáci mali pred Vianocami deň voľna kvôli cestovaniu domov z internátov.

@anonym_cc6d30 Klameš...pracovala som v potravinách. Na Štedrý deň, 1.Sviatok, aj na Štefana bolo všetko zatvorené. Tak isto na Veľkú noc, sobota do 12:00 a Veľkonočná nedeľa + pondelok zatvorené.

viestta
Dnes o 14:44
@anonym_baa4d6

@anonym_baa4d6 my sme zili v krajskom meste na sidlisku. Pamatam si, ze ze tu bol az jeden obchod. Raz v tyzdni dosla pojazdna masiaren a "zelovocovy" autobus, kde ma mama postavila do rady a z okna vyzerala kedy uz ma zist dole aby nakupila. Alebo sa nosili nakupy z ineho sidliska, kde mama nakupila cestou zo skolky alebo cestou z roboty. Vstavali sme o piatej rano aby nas stihla na siestu odniest do skolky a do druziny na ine sidlisko a stihla byt o siedmej v robote. V rodine sa traduje, ze ked si brat zelal na narodeniny sosovicovu polievku a makove rezance, tak sosovicu boli kupit v Tuzexe a niekto doniesol mak z Madarska, v beznych obchodoch ani o sosovici ani o maku nebola ani chyru. Ked si mama chcela kupit sijaci stroj, dedo vzal dovolenku a stal vo fronte pred obchodom. Az na druhy krat sa mu usiel.

sisaka
Dnes o 14:51

Ja som ročník ‘75 , bývala som na dedine a veľký mrazák sme nemali, ani si nepamätám, žeby som niečo také u niekoho doma videla, všetci mali len také malé chladničky s mini mraziakom. Možno to mali chovatelia ošípaných, či kráv, ale bežné rodiny určite nie. Keď rodičia zabili sliepku, alebo zajaca, tak sa to hneď spotrebovalo, ak kúpili mäso v obchode, tak sa tiež hneď jedlo, nanajvýš uskladniť pár dní v chladničke.
Ovocie, zelenina len čo bolo v sezóne, čo rodičia dopestovali, čo sa nezjedlo tak sa uskladnilo na zimu v pivnici - zemiaky, cibuľa, cesnak, mrkva, jablká … robila sa domáca kvasená kapusta, zaváralo sa, robili sa džemy. Nič sa nemrazilo, nebolo to kde dať. Od známych sa kúpili klobásy, slanina, masť, to sa skladovalo v komore… Strukoviny, mak si tiež dopestovali.
V radoch sa stalo na mäso, ovocie, zelenina, pred Vianocami na kokosovú múčku, hrozienka, mandle… skratka čo bolo treba do pečenia, mandarinky, pomaranče… a okrem toho, čo veci kde bol nejaký problém s množstvom vyrobeného/ dovezeného tovaru - mohlo to byť kadečo od toaletného papiera, cez vložky až po bicykle, autá, obývačkové steny… všetko sa muselo zháňať kade tade, či čakať v poradovníku. Oblečenie bieda, našťastie mama vedela šiť, pliesť, hačkovať, tak veľa oblečenia sme mali ručne robeného….
Keďže sme boli z generácie, ktorá nič iné nepoznala nevedeli sme si úplne predstaviť ako to môže byť ináč, i keď sem tam sa k nám nejaká info zo západu dostala, alebo sa nám ušiel nejaký zahraničný tovar trebárs z Tuzexu a videli sme, že za železnou oponou je to iné.
Môj otec raz doniesol keď som bola úplne malá katalóg obchodného domu zo západného Nemecka, listovali sme v ňom s bratom pravidelne a nemohli sme sa vynadivať na ten tovar, ten katalóg sme mali doma do revolúcie, takže minimálne 10 rokov!

anonym_cc6d30
Dnes o 14:55
@anonym_3a385a

@anonym_cc6d30 Klameš...pracovala som v potravinách. Na Štedrý deň, 1.Sviatok, aj na Štefana bolo všetko zatvorené. Tak isto na Veľkú noc, sobota do 12:00 a Veľkonočná nedeľa + pondelok zatvorené.

@anonym_3a385a Na Štedrý deň sa chodilo do práce všade okrem škôl, zavreté ste mali až po roku 1989 alebo ste boli nejaká mini predajňa a dali vám voľno. Veľká noc bola tak ako píšeš.

minutka
Dnes o 15:28
@sisaka

Ja som ročník ‘75 , bývala som na dedine a veľký mrazák sme nemali, ani si nepamätám, žeby som niečo také u niekoho doma videla, všetci mali len také malé chladničky s mini mraziakom. Možno to mali chovatelia ošípaných, či kráv, ale bežné rodiny určite nie. Keď rodičia zabili sliepku, alebo zajaca, tak sa to hneď spotrebovalo, ak kúpili mäso v obchode, tak sa tiež hneď jedlo, nanajvýš uskladniť pár dní v chladničke.
Ovocie, zelenina len čo bolo v sezóne, čo rodičia dopestovali, čo sa nezjedlo tak sa uskladnilo na zimu v pivnici - zemiaky, cibuľa, cesnak, mrkva, jablká … robila sa domáca kvasená kapusta, zaváralo sa, robili sa džemy. Nič sa nemrazilo, nebolo to kde dať. Od známych sa kúpili klobásy, slanina, masť, to sa skladovalo v komore… Strukoviny, mak si tiež dopestovali.
V radoch sa stalo na mäso, ovocie, zelenina, pred Vianocami na kokosovú múčku, hrozienka, mandle… skratka čo bolo treba do pečenia, mandarinky, pomaranče… a okrem toho, čo veci kde bol nejaký problém s množstvom vyrobeného/ dovezeného tovaru - mohlo to byť kadečo od toaletného papiera, cez vložky až po bicykle, autá, obývačkové steny… všetko sa muselo zháňať kade tade, či čakať v poradovníku. Oblečenie bieda, našťastie mama vedela šiť, pliesť, hačkovať, tak veľa oblečenia sme mali ručne robeného….
Keďže sme boli z generácie, ktorá nič iné nepoznala nevedeli sme si úplne predstaviť ako to môže byť ináč, i keď sem tam sa k nám nejaká info zo západu dostala, alebo sa nám ušiel nejaký zahraničný tovar trebárs z Tuzexu a videli sme, že za železnou oponou je to iné.
Môj otec raz doniesol keď som bola úplne malá katalóg obchodného domu zo západného Nemecka, listovali sme v ňom s bratom pravidelne a nemohli sme sa vynadivať na ten tovar, ten katalóg sme mali doma do revolúcie, takže minimálne 10 rokov!

@sisaka aj my sme mali taky katalog. Ja som sa s nim roky hravala 😂vyberala som si aky nabytok, pyzamo, obliecky …. by som chcela. Zakladala som si papieriky. A snivala o nedostupnych veciach. Panenky aj som uz zabudla

viestta
Dnes o 15:29
@minutka

@sisaka aj my sme mali taky katalog. Ja som sa s nim roky hravala 😂vyberala som si aky nabytok, pyzamo, obliecky …. by som chcela. Zakladala som si papieriky. A snivala o nedostupnych veciach. Panenky aj som uz zabudla

@minutka presne katalogy Otto a Neckermann, nad tymi sme snivali

anonym_e0c520
Dnes o 15:36

@anonym_autor ako to vtedy matky zvládali? Mali vkuse nervy, sem tam aj pili, fajčilo sa vsade, ked matka dostala hystericky záchvat, vytiahla sa varecha a bol tanec. Nic nebolo, ani toaletný, handry z dovozu, ale vela sa varilo, ludia mali po dedinách babky co gazdovali, nebol cas na depky. Rodilo sa viac deti, ludia sa viac stretávali. V telke velke prd, ale boli stretka po bytoch, ludia sa vídavali denno denne. Susedské vzťahy v úzkom kontakte, decka do vecera vonku na ulici. Neboli ine moznosti, ani sa o lepších nevedelo, tak sa žilo tak, ze sa nejako prežilo. Inak sa vlastne ani nedalo.