icon

Antidepresíva a ich účinnosť pri prekonávaní depresie

19. aug 2026

Nevidím v živote zmysel, nič ma neteší, som stále unavená bolí ma hlava a už neviem ako ďalej. Snažím sa fungovať ale nič ma nebaví som na všetko sama to je najhoršie. Pomohli niekomu naozaj antidepresíva? Je to choroba hlavy? Mam predpisane ale bojim sa velmi to začať uzivať😞Mam neurol, ale to ma len utlmi a som unavená takže to by som uz nevladala ani vstať z postele. Ale takto ďalej už nevládzem. V lete keď je slnko a teplo ako tak, ale teraz sa to zase zhoršilo keď prší. Som jedináčik, kamarátky nemam, stari rodicia zomreli… Neviem už dalej fungovat sama s depresiou, nedá sa to, nevládzem ani žiť. Najhorsie že to mam stale, neni to len občas, raz je to horsie raz lepsie ale teraz tento rok je to neznesitelné. Som objednaná aj na terapie a vyzerá to byť genetické alebo zo zlého detstva. Máte skúsenosti? Pomohli vám lieky? Boli ste ako iný človek? Potrebujem zmenu. Viem že pchať do seba celý život lieky chémiu nieje cesta ale keď nepomáha nič tak inú cestu nevidim😭😭 A to som skúšala už naozaj všetko…

andreatytler
19. aug 2026

@anonym_autor Je mi luto co zazivas ale aka je tvoja alternativa k nebraniu antidepresiv. Ak to nechces, co ine? Ludia pachaju samovrazdy pri neliecenej depresii. Nedovol aby to bola tvoja. Poznam niekolko ludi ktorym pomohli antidepresiva a brali ich docasne.

autor
19. aug 2026
@andreatytler

@anonym_autor Je mi luto co zazivas ale aka je tvoja alternativa k nebraniu antidepresiv. Ak to nechces, co ine? Ludia pachaju samovrazdy pri neliecenej depresii. Nedovol aby to bola tvoja. Poznam niekolko ludi ktorym pomohli antidepresiva a brali ich docasne.

@andreatytler Ja som ich uz brala. Ale potom mi už prestali zaberať, a takto stale dookola som na tom. Ja to mam uz velmi dlho, a stale dookola ako na hojdačke. Alternativu som myselela spanok 8h kazdy den, vitaminy, pohyb, cvicenie, zvierata, terapie, zdrava strava, ziadny alkohol cukor, ale ked uz ani toto mi nezaberá. Z liekov mi bolo zle tak ich neberiem, teraz mam zase iné.

anonym_8b939e
20. aug 2026

@anonym_autor je to normalne, co prezivas. Depku mam aj ja a aj by som z toho mala, ty si v zivote zacyklena sama, zmenili by to priatelia, priatel ci deti, alebo ty uz si starsia pani ked toto pises, kde mas rodicov ? Ja lieky neberiem, a to som prezila ovela vacsie traumy a zle veci nez ty, co pises, a ako to prekonavam? Ja mam panicky strach z chorob, tak ja sa bojim brat lieky kvoli tomu, ze je to chemia, snazim sa zit zdravo a sportovat, vela chodim a snazim sa mysliet pozitivne...ale kedze v mojom zivote stale pride daky problem, nemam ani cas riesit depresie...A chcem daku zmenu v zivote, tiez som zacyklena..Ale ja som mala stavy, ze som sa chcela zabit. a kusala som sa..a podobne...no nejdem radsej pisat..Ale mam lepsie a horsie dni...kebyze sa mi to zhorsi, sa liekom urcite nevyhnem...
a este ti napisem, NELUTUJ SA..to je najhorsie co mozes robit, sa opustat...Kolki ludia umieraju a su tazko chori, ty si vaz kazdeho dna, Carpe diem memento mori

anonym_8b939e
20. aug 2026

este ma napadlo, pracujes? alebo z domu?
Mozno v zivote daku zmenu potrebujes, a takisto, terapie urcite odporucam...
Ja pisem, ak by sa mi zhorsilo, lieky zacnem brat...Mozno tebe treba nast nieco insie, nez Neurol...

anonym_360672
20. aug 2026

Ja beriem AD už do roku 2003. U mňa sa už nejaké prejavy choroby ukazovali v dospievaní, bola som melancholická, plačlivá, stále smutná, úzkostná, stále som si v hlave myslela, že zomriem mladá. A naplno sa to prejavilo počas VŠ. Opakovala som ročník, lebo ja premiantka triedy a čistá jednotkárka som neurobila jeden predmet a nechali ma kvôli nemu opakovať ročník. Veľmi ma to zasiahlo a pridali sa ku depresii aj panické ataky, nespavosť, tetanické záchvaty. Budila som sa v noci na to, že neviem dýchať, že dostanem infarkt, bolelo ma pri srdci, bilo mi srdce ako o dušu. Nasadili mi AD. A áno žiaľ neviem byť bez nich. Skúšala som, ale chcela som sa zabiť, len som plakala a chcela som ísť do centa na eutanáziu. Asi ich už budem brať celý život. A? Veď je to choroba, taká istá ako keď má niekto choré srdce, má cukrovku, problém s tlakom. Tiež musí brať lieky a mať režimové opatrenia.

anonym_cab110
20. aug 2026

ide jeseň, depresie sa zhoršujú.
ak ti robí problém neurol - daj si len časť tabl. napr. 1/2.

anonym_360672
20. aug 2026
@anonym_cab110

ide jeseň, depresie sa zhoršujú.
ak ti robí problém neurol - daj si len časť tabl. napr. 1/2.

@anonym_cab110 depresie sa zhoršujú na prelome september/október. Najhoršie obdobie pre nás je OKT - FEB. To hovorím ako človek s depresiou liečiaci sa 23r. Toto je ešte krásne obdobie, ešte mesiac si to treba užívať.

anonym_85776a
20. aug 2026

Mne AD velmi pomohli, mala som vazne stavy, samovrazedne myslienky. Brala som Fluoxetin vysoku davku, citila som sa vyborne, mala som dobru naladu, chut zit. Neskor som presla na Sertralin nizsiu davku a v pohode, udrzuju ma v normalnej nalade. Urcite ti odporucam AD. Nemusi to byt tak, ze to budes musiet brat cely zivot, mozno bude stacit len docasu, kym ta vytiahnu z tej zlej nalady a potom budes moct vysadit.

anonym_cab110
20. aug 2026
@anonym_360672

@anonym_cab110 depresie sa zhoršujú na prelome september/október. Najhoršie obdobie pre nás je OKT - FEB. To hovorím ako človek s depresiou liečiaci sa 23r. Toto je ešte krásne obdobie, ešte mesiac si to treba užívať.

@anonym_360672 mám inú skúsenosť, pacient ako ty. Od polovice augusta zhoršený stav. Len momentálne bez Ad asi rok, možno aj tým.

anonym_360672
20. aug 2026
@anonym_cab110

@anonym_360672 mám inú skúsenosť, pacient ako ty. Od polovice augusta zhoršený stav. Len momentálne bez Ad asi rok, možno aj tým.

@anonym_cab110 si bez AD, takto je podstatné. Inak ak si zamedikovaný a relatívne stabilný, ten relaps príchádza na jeseň a na jar. Ja mávam relaps apríl mimo jesene.

autor
20. aug 2026
@anonym_360672

Ja beriem AD už do roku 2003. U mňa sa už nejaké prejavy choroby ukazovali v dospievaní, bola som melancholická, plačlivá, stále smutná, úzkostná, stále som si v hlave myslela, že zomriem mladá. A naplno sa to prejavilo počas VŠ. Opakovala som ročník, lebo ja premiantka triedy a čistá jednotkárka som neurobila jeden predmet a nechali ma kvôli nemu opakovať ročník. Veľmi ma to zasiahlo a pridali sa ku depresii aj panické ataky, nespavosť, tetanické záchvaty. Budila som sa v noci na to, že neviem dýchať, že dostanem infarkt, bolelo ma pri srdci, bilo mi srdce ako o dušu. Nasadili mi AD. A áno žiaľ neviem byť bez nich. Skúšala som, ale chcela som sa zabiť, len som plakala a chcela som ísť do centa na eutanáziu. Asi ich už budem brať celý život. A? Veď je to choroba, taká istá ako keď má niekto choré srdce, má cukrovku, problém s tlakom. Tiež musí brať lieky a mať režimové opatrenia.

@anonym_360672 Ano ja keď som bola mala som bola uzkostliva a plakala som , vidim to aj na fotkach ked si pozeram. Psychiatrička mi povedala ty si bola vždy taká už tam chodim dlhšie k nej

autor
20. aug 2026
@anonym_85776a

Mne AD velmi pomohli, mala som vazne stavy, samovrazedne myslienky. Brala som Fluoxetin vysoku davku, citila som sa vyborne, mala som dobru naladu, chut zit. Neskor som presla na Sertralin nizsiu davku a v pohode, udrzuju ma v normalnej nalade. Urcite ti odporucam AD. Nemusi to byt tak, ze to budes musiet brat cely zivot, mozno bude stacit len docasu, kym ta vytiahnu z tej zlej nalady a potom budes moct vysadit.

@anonym_85776a Ja som ad brala už nezaberali, a tieto stavy mám celý život a len sa to zhoršuje takže určite to nebude len na chvílu

anonym_3e3bc0
20. aug 2026

ak chces mozem ti napisat spravu, uzivam polroka eliceu vo februari mi moja psychiatricka povedala ze mam uzkostno depresivnu poruchu,okrem mojej rodiny som to nikomu nepovedala, pretoze nikomu neverim vsetky "kamaratky" sa po case vyfarbili noa toho casu som bez frajera, rozumiem ti 🙂

autor
20. aug 2026
@anonym_3e3bc0

ak chces mozem ti napisat spravu, uzivam polroka eliceu vo februari mi moja psychiatricka povedala ze mam uzkostno depresivnu poruchu,okrem mojej rodiny som to nikomu nepovedala, pretoze nikomu neverim vsetky "kamaratky" sa po case vyfarbili noa toho casu som bez frajera, rozumiem ti 🙂

@anonym_3e3bc0 aj ja mam uzkostno depresivnu poruchu diagnostikovanu, frajer ma opustil, kamaratka sa odstahovala a druha ma zablokovala bezdôvodu, a rodina to tiez nevie… Kolko mas rokov? Elicea je dobra? ja som mala escitil ale uz som to brala dlho a nezaberalo to, teraz mam zase ine lieky predpisane. Niesi z nich unavena?

lanka999
21. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_3e3bc0 aj ja mam uzkostno depresivnu poruchu diagnostikovanu, frajer ma opustil, kamaratka sa odstahovala a druha ma zablokovala bezdôvodu, a rodina to tiez nevie… Kolko mas rokov? Elicea je dobra? ja som mala escitil ale uz som to brala dlho a nezaberalo to, teraz mam zase ine lieky predpisane. Niesi z nich unavena?

@anonym_autor ta mi pekne zabrala klop klop unava bola prve dva tyzdne teraz je to okey beriem jeden a pol tablety denne najradsej by som to vysadila ale dr tvrdi ze to musim brat rok a pol tzv zaistovacia liecba

autor
Včera o 10:47
@lanka999

@anonym_autor ta mi pekne zabrala klop klop unava bola prve dva tyzdne teraz je to okey beriem jeden a pol tablety denne najradsej by som to vysadila ale dr tvrdi ze to musim brat rok a pol tzv zaistovacia liecba

@lanka999 Ano určite to berte, ja to budem brat uz navzdy

anonym_60dd21
Včera o 11:27
@anonym_360672

@anonym_360672 ak sa tak dlho liečiš, budeš mi vedieť poradiť.Mám diagnostikovanú úzkostno- depresívnu poruchu.Mala som úzkosti.AD beriem už dlhšie.Úzkosti pominuli.Ráno sa mi ťažšie vstáva, kedže beriem lieky pred spaním.Tiež som akoby lenivejšia.Nechce sa mi, musim sa nútiť upratať a pod..Nálada kolíše, ale o dosť lepšia ako pred užívaním liekov.Je to podľa teba v norme, či zmena liekov?

lanka999
Včera o 14:56
@anonym_60dd21

@anonym_360672 ak sa tak dlho liečiš, budeš mi vedieť poradiť.Mám diagnostikovanú úzkostno- depresívnu poruchu.Mala som úzkosti.AD beriem už dlhšie.Úzkosti pominuli.Ráno sa mi ťažšie vstáva, kedže beriem lieky pred spaním.Tiež som akoby lenivejšia.Nechce sa mi, musim sa nútiť upratať a pod..Nálada kolíše, ale o dosť lepšia ako pred užívaním liekov.Je to podľa teba v norme, či zmena liekov?

@anonym_60dd21 nalada mi niekedy zakolise tiez teraz pocas liecby ale je to isto lepsie ako pred tym..kvoli nespavosti brala neurol ale po mesiaci som ho vysadila vraj je to hnus hoc zaberal pekne

katkazatka
Včera o 15:13

Ak mas permanentne taketo stavy, tak sa urcite liec. Ved je to choroba. Ak lieky nepomahaju, treba ich zmenit. Vzdy je na vyber. Zbytocne sa trapis. Nepocuvaj co ti tu pise, ze ona to zvladla bez liekov. To je ona. Ty to ocividne nezvladas. Dalsim 90% ludi lieky pomohli. Ak ti zaberu, budes mat krajsi, jednoduchsi a plnohodnotnejsi zivot.

autor
Včera o 15:24
@katkazatka

Ak mas permanentne taketo stavy, tak sa urcite liec. Ved je to choroba. Ak lieky nepomahaju, treba ich zmenit. Vzdy je na vyber. Zbytocne sa trapis. Nepocuvaj co ti tu pise, ze ona to zvladla bez liekov. To je ona. Ty to ocividne nezvladas. Dalsim 90% ludi lieky pomohli. Ak ti zaberu, budes mat krajsi, jednoduchsi a plnohodnotnejsi zivot.

@katkazatka @katkazatka Ano ja som lieky brala ale som ich vysadila uz mi nepomahali, a potom mi dala nove lieky s nich mi bolo zle vracala som zatazovali mi zaludok… Keby viem ktore lieky by mi sedeli tak by som ich brala hneď

katkazatka
Včera o 15:31
@anonym_autor

@katkazatka @katkazatka Ano ja som lieky brala ale som ich vysadila uz mi nepomahali, a potom mi dala nove lieky s nich mi bolo zle vracala som zatazovali mi zaludok… Keby viem ktore lieky by mi sedeli tak by som ich brala hneď

@anonym_autor niekomu sadnu hned prve a niekomu treba vymenit aj 3-4. Kazdy sme iny. Netreba hadzat flintu do zita. Ved ti to pomoze na niekolko rokov. Dokonca mnohi opisuju prechodne zhorsenie na par dni.

anonym_60dd21
Včera o 19:31
@lanka999

@anonym_60dd21 nalada mi niekedy zakolise tiez teraz pocas liecby ale je to isto lepsie ako pred tym..kvoli nespavosti brala neurol ale po mesiaci som ho vysadila vraj je to hnus hoc zaberal pekne

@lanka999 neurol som nevrala.na noc triticco. A to take akoby nechut lenivost si nemala?