Emočné sklamanie z darčekov od blízkych
Ahojte, som dospelá žena, v dospelom veku. Nikdy som si na darčekoch nezakladala, vždy som radšej dávala ako prijímala a v darčekoch som bola vždy štedrá. A neviem, čo sa stalo, čo sa zmenilo, prečo je to tak, netuším. Možno preto, že už dôležitých ľudí v živote nemám (rodičia), neviem, netuším. Každopádne som dostala od manžela darčeky a priznám sa, som sklamaná. A nerozumiem svojmu postoju, veď na darčekoch nezáleží... a nikdy mi nezáležalo. Dostala som sprchovací gél, sviečku, ponožky, papuče a nočnú košeľu. Mám pocit, akoby som mala 70r, to sa dáva seniorom, aby mali do nemocnice. Iné Vianoce mi vždy dával parfém, nejakú kozmetiku, kabelku (tým nemyslím drahú), poukážky niekde, hodinky, dostala som kávovár, alebo teplovzdušnú fritézu apd. Ale teraz toto. Mám pocit, že tie veci boli kúpené niekde u vietnamca, alebo niekde na trhu. Prečo človek cíti takéto sklamanie? Nerozumiem sama sebe.
@anonym_a66454 mám dospelé dieťa. Mladucha 🙂
@anonym_autor aj ja by som bola sklamaná na Tvojom mieste ,určite by som mu to povedala a opýtala sa prečo mi toto kúpil ?- tiež som dostala na Vianoce papučky krásne ,kúpila som dcere a povedala manželovi že aj mňa by také potešili od Ježiška ,sme dospelý ľudia a hlúposti sú kupovať nebudeme ,dva či tri roky dozadu som mu povedala kúp nám listky na Erossa Ramazzottiho čo mal vystupovat v KE ,ochorel manžel kúpil lístky do Budapešti ,skrátka niečo čo využijem alebo po čom túžim a nie niečo čo nie je moja veľkosť to mi tiež príde že to kúpil niekomu inému a dal tebe ?- ja by som sa s manželom porozprávala ,môj názor jazdy máme iný ,no sme dospelé ženy a vieme čo chceme ...
@anonym_autor neskutocne
Toto vsetko vies minut za mesiac? To cely den upratujes do odpadnutia? Sampon? Kolko si ho patles na vlasy? Serum? Kondicioner? Vies kolko si mas toho davat?
Vlhcene utierky? Ved tie sa predavaju po viac kusov to si do nich aj nos smrkas? Prasok? Co peries 3x do dna? Ze ti nevystaci velke balenie na mesiac?
Sephora, douglas- drahe, na co vyhadzujes peniaze do luftu? Vies kupit aj lacnejsie, panicka si zije vysoky standard a dostane darceky pre beznych ludi a uz ohrna tym svojim nosiskom, nevdacnica
Ja sa necudujem, ze si dostala co si dostala a bud rada ze nieco ked nevies safarit s peniazmi, ja byt tvoj muz dostanes prd makovy a este ta zdrbem, ze nemas potuchy co je financna gramotnost a priskrtim ti peniaze
Fuj, toto mat doma ako manzelku tak sa fackam pred zrkadlom
Kazdy den
@anonym_1896af kazdy mesiac kupujem nieco ine. Niekedy dojde sampon mne, niekedy manzelovi. Niekedy dojde gel na pranie, niekedy avivaz, niekedy pripravok na riad, a potom zase telove mlieko. Cuduj sa svete, ale toaletne papiere, papierove utierky a utierky v krabicke kupujeme kazdy mesiac. Rovnako kazdy mesiac si kupujem nieco na cistenie pleti - bud mi dojde cleansing balm, alebo mlieko, alebo olej, alebo tonikum. A masku si tiez davam kazdy treti den, rovnako ako kazdy den 2x denne serum, a krem, a mist. A kazdy mesiac mi dojde nieco z dekorativky - bud tiene, bud make up, kokrektor, linka, puder, blush alebo counturing stick. Lip liner, alebo lesk na pery, alebo maskara. A manzel tiez pouziva krem na tvar, sampon, sprchovaci gel, ziletky na holenie, penu na holenie. Okrem toho pouzivam krem na nohy, pemzu na nohy, masku na nohy 2x do mesiaca. A okrem toho chodim na pedikuru, na manikuru, ku kadernicke. Ale zaverom - ja sa zivim sama. Podnikam, rovnako ma vlastnu firmu manzel. Mna nikto nemusi zivit, nase prijmy s manzelom su v pomere 1:1 a z casti mame oddelene financie, tym, ze podnikame.
@anonym_1896af fritézu som si vyžiadala, lebo nevedel čo. Rovnako aj kávovár. Pre mňa je poukážka istota, keď neviem čo. Vie, že z Notina objednávam každý mesiac, čiže toto by ma nesklamalo nikdy. Alebo DMka, každý mesiac tam minieme cez 100 eur.
@anonym_autor vies ale aj ta poukazka mi pride uplne smiesna, ved je to ako keby ti dal bankovku do obalku a kup si co chces. Tak ci tak objednavas z toho notina. To, ze ti vobec nieco kupil je prejav ucty. Ze si dal tu namahu. Vies co? Ja som muzovi kupila po stromcek na leto svetielka ktore si da okolo sedenia na zahradu, lebo som uz fakt nevedela co. A viem, ze to by sa mu pacilo. Vsetko ma. Darceky nas tesia tie pre deti, ked vidime tu ich radost.
@anonym_autor vies ale aj ta poukazka mi pride uplne smiesna, ved je to ako keby ti dal bankovku do obalku a kup si co chces. Tak ci tak objednavas z toho notina. To, ze ti vobec nieco kupil je prejav ucty. Ze si dal tu namahu. Vies co? Ja som muzovi kupila po stromcek na leto svetielka ktore si da okolo sedenia na zahradu, lebo som uz fakt nevedela co. A viem, ze to by sa mu pacilo. Vsetko ma. Darceky nas tesia tie pre deti, ked vidime tu ich radost.
@anonym_7ba645 ako som uz napisala. Ak by mi kupil prstienok za par eur z bizuterie a dal mi na to vyryt z lasky .. meno ... alebo iba moje meno.. alebo rok 2025 ... hocico.. bola by som happy. Alebo ako mi raz napisal v malej krabicke- 35 dovodov, preco ma miluje. Alebo by mi namaloval obrazok, lebo vie krasne kreslit aj on. Hoci mu uz raz dal moj portret namalovany jeho kamaratom iba ceruzou. Raz mi dal fotokolaz nasho roka, to bolo uplne uzasne.
@anonym_7ba645 ako som uz napisala. Ak by mi kupil prstienok za par eur z bizuterie a dal mi na to vyryt z lasky .. meno ... alebo iba moje meno.. alebo rok 2025 ... hocico.. bola by som happy. Alebo ako mi raz napisal v malej krabicke- 35 dovodov, preco ma miluje. Alebo by mi namaloval obrazok, lebo vie krasne kreslit aj on. Hoci mu uz raz dal moj portret namalovany jeho kamaratom iba ceruzou. Raz mi dal fotokolaz nasho roka, to bolo uplne uzasne.
@anonym_autor mne pride nepochopitelne mu to nepovedat hlavne ak ste spolu dlhe roky.
Mozno by dal nejake vysvetlenie, ktore by trosku vnieslo do toho svetlo. Ale prejst to mlcanim mi pride zvlastne
@anonym_autor mne pride nepochopitelne mu to nepovedat hlavne ak ste spolu dlhe roky.
Mozno by dal nejake vysvetlenie, ktore by trosku vnieslo do toho svetlo. Ale prejst to mlcanim mi pride zvlastne
@anonym_48da67 necham tomu este cas. Po Silvestri sa ho na to opytam. Myslim si totiz, ze este nieco ma rozpracovane, len to asi nebolo dokoncene na cas. Preto to nejdem vytahovat teraz.
Asi počul novú pesničku od Michala Horáka - ponožky 🙂
@anonym_autor Ja som nedostala nič. S našimi si nedávame. No proste sme to zrušili už dávno. Syn mi kúpil sprchový gél, ale dal mi ho ešte v novembri. A priateľ mi tiež ešte nič nedal, vraj mu nedoneisli ten tovar načas. Ja sa ale tým vôbec nezapodievam. Podľa mňa stačí na to myslieť dopredu a včas kúpiť. Nespolieham sa na dary ani z toho nič nevyvodzujem. Mám toľko peňazí, že ak si chcem urobiť radosť , tak si urobím. Nečakám na druhých, neuhadnú po čom túžim, ved je to blbosť, takú záťaž preniesť na druhých. Osobne by som to darčekovanie úplne zrušila. Nechala to len ako obdarovanie pre deti, ktoré nezarábajú. Totižto voľakedy sa obdarúvavalo jednoduchými spotrebnými vecami. Jablčkami, mandarinkami, čokoládou, ručne upleteným svetrom, rukavicami, knihou.. A teraz vymýšľame: Do kuchyne veci nie, pre kutila nie, to je urážka., spodné prádlo nie, to je nezájem, už ani parfémy nie, knihy? nečítam. Zrušme to a hotovo! Podľa mňa sú vianoce o inom, než o rozmaznanom plytvaní.
@anonym_autor chápem ťa. Mala si nejaké očakávania. Tie darčeky vnímaš ako správu od toho, ktorý daruje. A doteraz boli správy také, že mu záležalo, že niečo vymyslel. Lebo to ozaj nie je o peniazoch ale o energii do toho danej. Vymyslieť, nápad, to je to najťažšie, potom zohnať, zabaliť. Peniaze väčšinou sú na to už pripravené. U menej majetných ľudí peniaze tiež hrajú roku ale práve títo ľudia si dajú viac záležať na tej príprave a správe. Ja myslím, že tento rok sa mu len nechcelo. Nevedel nič vymyslieť, možno venoval viac času darčekom pre iných a na teba už nemal dosť energie. Myslel že niečo vymyslí a nevymyslel. Hovorím to preto, že tento rok som to podobne pokašľal ako tvoj muž. Spoločne s manželkou sme vymýšľali darčeky pre rodinu dali sme si záležať, vyberali sme zážitkové poukazy, tie treba vymyslieť, potom obdržať a zabaliť. Minulý rok sa osvedčili a bol to výmysel mojej manželky. Ja mám rad niečo čo si môžem hneď používať ona má rada prekvapenie. A kľudne poukaz, masáže, kozmetika salón atď. A vidíš, tento rok nič také som neurobil. Počas rozhovorov sa ma ona pýtala čo by som chcel a ja som sa pýtal jej. Mne nič netreba nemal som predstavu čo by som chcel. Veci mám všetky. Knihy nemám ešte prečítané od narodenín. Ona má rada oblečenie vďetkého druhu. Nakupovali sme spoločne v decembri, tak mi povedala, že ona už darčeky má. Tak som ozaj nekúpil nič. Všetky darčeky pre manželku si kúpila sama alebo sme ich kupovali spolu a spolu vyberali. Vôbec mi nič nevyčítala. Vie aký som. Ale ona nám obom kúpila lístok do divadla. Tento rok som mal úraz a ešte v lete a potom v jeseni som povedal, že keď sa vyliečim mohli by sme ísť do divadla na operu. Nikdy som na opere nebol a neviem či sa mi bude páčiť ale chcem to zažiť. Ona po nej netúži ale kúpila nám lístky. Ja som ešte horśi ako tvoj muž. On ti aspoň niečo kúpil, hoci to nechal na poslednú chvíľu a potom nevedel čo a kúpil hlúposti. Ja som ani tie nekúpil. Stačilo že by som jej objednal poukážku u jej kozmetičky, alebo ten lístok do divadla, alebo masáže. Uvažoval som šperk, ale neviem ho vybrať. Posledne som to konzultoval s ňou. Tiež som po minulé roky vedel niečo odhadnúť. A neviem vysvetliť svoje nekonanie. Uspokojil som sa s tým, že ona už darčeky má a je s nimi sookojná. My stále tie darčeky viac vyberáme pre rodinu ako pre nás. Preto si ozaj nezakladáme na tom. Tie lístky do divadla ma ale dojali a máš pravdu, že to gesto je sila. Asi chcem niečo ešte napraviť. Ty si z toho teraz sklamaná, skús mu to povedať a naznačiť, že má opravák. Môže ti niečo darovať o týždeň. Nerob z toho vojnu ale povedz mu o svojich emóciách.
Mám návrh. Každá si kúpte darček sama pre seba. A keď sa Vám nebude páčiť, tak si môžte vynadať len sa ma sebe 🙂))) Ja si tak kupujem každé vianoce aj narodeniny. Tento rok som si kúpila konferenčný stolík do obývačky a čižmy (štvoro) Jedny z toho zlaté kovbojské so štrasami, určené len na nosenie dnu a k tomu zlatý kovbojský klobúk. Predviedla som sa s tým na večierku. A mala som z toho zážitok. Už sa teším na narodky, čo si pekné kúpim 🙂)))
@anonym_1896af Kde vidis, ze autorka je nevdacna a nepozna hodnotu penazi? Hned by si letel, uz len za tie hlupe reci.
@alica110 letel? Ja niesom chlap
Preto ja si jasne poviem co chcem a nedostavam veci co nechcem.
Autorka, ja ťa úplne chápem...
život nie je o darčekoch....sme skromní....všetko okej !
Ale pod stromčekom sa každý tak trošku zmení na DIEŤA a chce prekvapenie - milú drobnosť, ktorou si na teba niekto spomenie. Niečo vtipné, čo vyberal s láskou...
Môj muž je skvelý, ale posledný sviatok "odflákol" z môjho pohľadu. On zo svojho bol v pohode, ale mne sa tá drobnosť od neho nepáčila, bola mi nanič, nevystihovala ma...bez fantázie a námahy. Priznám sa, že som mu to osladila, až sa trošku hanbím 🙂
Demonštratívne som si kúpila kopec nezmyslov v jeho prítomnosti. Pohádali sme sa...trošku si vymenili názory. Život nie je o darčekoch, môžeme si našťastie kúpiť takmer všetko - ale tú pozornosť ? trošku fantázie ? námahy ? invencie ? ....toto potrebujem 🙂
PS : Na Vianoce sa snažil 🙂 - dostala som knihu z môjho odboru s podpisom autora ... teším sa, veľmi...
A tebe autorka radím o svojej frustrácii hovoriť , nebyť ticho...plakať vo vnútri . Držím ti palce !
U nás som presadila, že darčeky, na Vianoce, či z dovolenky, sa musia dať zjesť, vypiť, alebo užiť.
Kým to bolo inak, nazbieralo sa doma veci, ktoré sa majú kdesi vystaviť a potom z nich pravidelne utierať prach. Sme veľká rodina, je tu toho toľko, že to asi po trochach začnem odnášat do odpadu, prípadne objednám kontajner a vyhodim to naraz.
Pre mňa je najkrajším darčekom to, že sa zíde celá veľká rodina, že si spolu užívame radosť, že si dávame najavo, že sa máme radi.
@anonym_autor viackrat tu bolo spomenuté a nevsimla som si, že by si zareagovala.. byť tebou, veľmi by som spozornela a intenzívne uvažovala komu tak oduševnene zháňal darčeky dva tyzdne, keď mne evidentne nie..
Ja som tento rok tiez ostala sklamana z niektorych darcekov od blizkych. Dostala som veci,ktore realne nevyuzijem. Napr. Sviecky (a to vedia ze pouzivame iba led sviecky kvoli malemu dietatu), vonavu kozmetiku a rozne vone s vonnymi tycinkami (nic vyrazne vonave nestrpim, aj avivaz pouzivam dezinfekcnu bez vone, aj to vedia), okrem toho mam jedine telove mlieko ktore mi sedi kvoli alergii a aj dea pouzivam bez hlinikovych soli nakoľko som tehotna) a este k tomu gycove ozdoby a pod, tiez nemam rada. Nie som narocna nepotrebujem absolutne drahe dary,keby namiesto toho vsetkeho dostanem 10eurovu poukazku do dm, urcite sa potesim viacej. Asi ma to mrzi aj z toho dovodu ze ja vyberam darceky pre kazdeho individualne podla toho co pouziva,co ma rad a nemam rada zbytocnosti. Co uz. Este ze sme si s manzelom povedali co chceme a potrebujeme takze s tym som spokojna 🙂
Niekedy mam podla komentarov pocit ze ludia kt. Si na Vianoce nic nedavaju so svojou polovickou a vysvetlia to vetou : kupime si pocas roka co chceme , tak maju pocit ze my co si darceky davame, si pocas roka nekupime ci nemozeme kedykolvek kupit co chceme tiez 😃.
Aspon na mna to tak posobi
@ivik4 tak potom aký má význam pre teba darček na Vianoce na rozdiel od toho čo si hocičo dopraje počas roka? Chápem to tak, že pre teba je niečo extra dať blízkej osobe len na Vianoce. Pre mňa je to extra dávať počas celého roka (láska, porozumenie, pokoj doma atď) a hmotné statky sú nepodstatné v tomto smere. Ja aj manželka si kúpime čo chceme kedy chceme a Vianoce berieme ako obdobie pokoja, kľudu, stretnutia s ľudmi, ktorí sú pre nás dolôležití. Nepotrebujeme si medzi sebou dokazovať, že ja som ti kúpila niečo a ty mne niečo a len na Vianoce keď to zrovna vtedy možno ani nepotrebujeme. Darčeky kúpime napr.deťom. A deti nám zas tiež nejakú drobnosť kúpia.
@ivik4 tak potom aký má význam pre teba darček na Vianoce na rozdiel od toho čo si hocičo dopraje počas roka? Chápem to tak, že pre teba je niečo extra dať blízkej osobe len na Vianoce. Pre mňa je to extra dávať počas celého roka (láska, porozumenie, pokoj doma atď) a hmotné statky sú nepodstatné v tomto smere. Ja aj manželka si kúpime čo chceme kedy chceme a Vianoce berieme ako obdobie pokoja, kľudu, stretnutia s ľudmi, ktorí sú pre nás dolôležití. Nepotrebujeme si medzi sebou dokazovať, že ja som ti kúpila niečo a ty mne niečo a len na Vianoce keď to zrovna vtedy možno ani nepotrebujeme. Darčeky kúpime napr.deťom. A deti nám zas tiež nejakú drobnosť kúpia.
@anonym_17aaad no tak to chapes velmi zle . Asi tak ako ja chapem zle to Vase nedarovanie na Vianoce 💁🏻♀️.
@anonym_autor no mne môj manžel dal Pantene šampón a kondicionér k tomu a to je všetko. Veru mohol aspoň tie papuče prihodiť. Trošku ma to zamrzelo, ale hodila som to za hlavu. 😉Lepšie ako keď mi pred rokmi pod stromček podaroval toner do tlačiarne, ale to som fakt zúrila 🤣🤣🤣.
@anonym_autor ja som dostala čokoládu...
Akých manželov ste si vybrali, také darčeky dostávate. A keby ste aj niečo poriadne dostali, snažili by ste sa to speňažit na bazoši pod názvom nevhodný darček.
@anonym_autor My si darceky nedavame, kupujem len detom. Ale ano, rozumiem tvojmu postoju, clovek ak uz darcek dostane caka daco pekne a zaujimave. Tie darceky su skutocne ako do domova dochodcov, este krizovky chybaju. Tiez by ma nenadchli. Je necakam nic, viem, ze nic nedostanem, preto nie som sklamana....uprimne pre mna je lepsie to nic ako darceky, co nepotesia
@anonym_autor my si s manželom darčeky nedávame 🙂
@alica110 letel? Ja niesom chlap
@anonym_1896af tak si zamindrákovaná a závistivá ženská, čo si nemôže dovoliť kúpiť kozmetiku, tak tu bude p*čovať na všetky strany 😝 to, že ty musíš šetriť a iný si môže dovoliť toho viac, ťa neoprávňuje niekoho urážať. Alebo sa prefackaj pred zrkadlom ako si poradila autorke.. potrebuješ to ako soľ
@anonym_1896af tak si zamindrákovaná a závistivá ženská, čo si nemôže dovoliť kúpiť kozmetiku, tak tu bude p*čovať na všetky strany 😝 to, že ty musíš šetriť a iný si môže dovoliť toho viac, ťa neoprávňuje niekoho urážať. Alebo sa prefackaj pred zrkadlom ako si poradila autorke.. potrebuješ to ako soľ
@anonym_0ae78f mam vysokoskolske vzdelanie, 4 ciferny plat a nie nezacina to cislom 1, byvam v novostavbe, netrpim nedostatkom to mi mozes verit
Nemam dovod sa prefackat, len preto ze viem ako hospodarit s peniazmi, viem co znamena setrit a viem, co znamena vdacnost?
Tak sorry, asi mame iny hodnotovy rebricek v zivote

@anonym_autor neskutocne
Toto vsetko vies minut za mesiac? To cely den upratujes do odpadnutia? Sampon? Kolko si ho patles na vlasy? Serum? Kondicioner? Vies kolko si mas toho davat?
Vlhcene utierky? Ved tie sa predavaju po viac kusov to si do nich aj nos smrkas? Prasok? Co peries 3x do dna? Ze ti nevystaci velke balenie na mesiac?
Sephora, douglas- drahe, na co vyhadzujes peniaze do luftu? Vies kupit aj lacnejsie, panicka si zije vysoky standard a dostane darceky pre beznych ludi a uz ohrna tym svojim nosiskom, nevdacnica
Ja sa necudujem, ze si dostala co si dostala a bud rada ze nieco ked nevies safarit s peniazmi, ja byt tvoj muz dostanes prd makovy a este ta zdrbem, ze nemas potuchy co je financna gramotnost a priskrtim ti peniaze
Fuj, toto mat doma ako manzelku tak sa fackam pred zrkadlom
Kazdy den
@anonym_1896af ty zijes v nejakej deziluzii alebo co? :D dobre ranko, nie vsetci ludia zije v style minut co najmenej a zeny si kozmetikou robia radost 🤷🏼♀️ k casti o fackani manzelky sa ani nevyjadrujem, lebo to moze iba totalny chudak napisat…ja napriklad miniem kondicioner tak na 6x a stoji cca 15e a maska na vlasy detto, serum mi vydrzi dlhsie. Ani moj muz nepouziva kvapku sprchacu od noh cez zadok az po vlasy :D