Je hanba žiť v nájme?
Ahojte,
žijeme s partnerom v prenájme. Už sa pomaly blížime k tridsiatke a sme zatiaľ bez detí.
Občas sa pristihnem pri tom, že sa cítim zahanbená kvôli tomu, že žijeme v prenájme a nemáme vlastné bývanie. Rovesníci vlastné bývanie už majú, lenže viem, že im na bývanie prispeli vo veľkom rodičia, alebo bývanie od rodičov dostali. Obidvaja máme prácu a šetríme, kde sa dá. V živote sme neboli na dovolenke/predĺženom víkende, ja som ani nikdy nebola pri mori. Varíme len doma - aj to len cez víkendy, pretože cez týždeň nosím domov obed z práce v obedári. V podstate chodíme len na prechádzky. Keď niekomu spomenieme, že bývame v prenájme, tak vždy vzápätí príde otázka na to, kedy bude vlastné bývanie...a ja jednoducho neviem.
Je to naozaj hanba žiť v prenájme?
@anonym_autor jediná hanba je to v akom stave je tento štát...
@terezia74 neoplatí, lenže už len získať hypotéku je dnes ťažké - dávno nedávajú 100%
@anonym_autor no keď nikam nechodíte, mali by ste mať už 20% našetrených. Koľko platíte za nájom? Koľko izbový? Teraz úroky sú dosť nízke. V mojom okolí nikto nebýva v prenajatom byte, každý si platí hypo.
@anonym_autor hanba to určite neni... My sme napríklad bývali s deťmi tiež v prenájme, potom sme zobrali hypo a postavili si dom. Nikto nám nič neprispel iba manžel dostal z dedičstva ale radšej keby nič nedostal aby tu moja svokra mohla byť.
Nie je to hanba. Ako tu uz písali, väčšina ľudí v zahraničí tak žije celý život. Ja zom sa k vlastnej nehnuteľnosti dostala až ako 49.ročná. tiež žijem v zahraničí.
My máme s mužom tiež 30 a aj dieťa a ešte len pred pár dňami sme sa sťahovali do svojho prveho vlastneho domu. Doteraz sme chodili po podnájmoch. Hypotéku máme ale menšiu splátku než tie podnájmy. Sami hypotéku neriešte treba na to finančného poradcu ktorý sa v tom pohybuje roky. U nás to bolo tazke tiež ale dokázali sme to. Držím palce.

Treba si vsak uvedomit, ze kym nesplatis, nie je to tvoje. Pokazit sa moze hocico, aj clovek moze prestat splacat. Ked tak pozeram, kazdy sa tu pomaly spolieha na pomoc od statu na hypoteky. Tak o com to je? Mate a zaroven nemate... Zijete na dlh, pritom ta chalupa, ci byt, budu vase az tesne pred dochodkom. Kym nesplatite, nic nie je vase.
@anonym_d31d19 je to tvoje, na liste vlastníctva si ty. Ke%d nevládzeš splácať hyp, dá sa to riešiť všelijako, prenajať byt na čas, ísť k rodičom, do menšieho bytu, ubytovne, kým zase nie si schopná splácať ďalej. Keď nevládzeš splácať podnájom, urobíš čo?