Pocit neúspechu a ako s ním bojovať
Mnohi z vas si teraz pomyslia ze sa podcenujem ale nie je to tak. Som clovek ktory zaziva neustale nejaky neuspech. Na pohovoroch ma odmietnu, pracu si vzdy najdem nejaku podradnu. Aj tak ma z nej vyhodia lebo mi to v hlave nepali a robim chyby.
Dalsia vec je ze mam problem v zivote rychlo nieco pochopit. Ked mi niekto nieco vysvetluje ja to jednoducho nechapem. Potrebujem to vysvetlit pomaly ako pre skolkara alebo viackrat. Vzdy sa kvoli tomu citim ponizeno hlavne v pracach.
Na vysoke skoly ma nevzali ani na jednu. A to som chcela ist na jednoduche. Mohla som ist sice externe a platit si ale demotivovalo ma to.
Nedari sa mi v zivote, pre mna bol neskutocny problem naucit sa varit. Jednoducho cely zivot zazivam neuspechy a este sa mi asi v nicom poriadnom nepodarilo uspiet. Ak ano tak naozaj v nejakej hovadine ktoru by zvladlo aj dieta. Som mlada a citim sa zbytocna na tomto svete. Neviem ci mam diagnozu alebo som proste hlupana ale skor sa priklanam k tomu druhemu. Potrebovala by som zazit nejaky uspech ktory by ma posunul a dodal sebavedomie. Skrz to ze nechapem robotam robim "podradne" roboty lepsie povedane zle platene takze moj zivot je z vyplaty do vyplaty. A vlastne ani neviem co ockavam od tohto celeho asi by ma zaujimalo ci je na tom niekto podobne
A väčšinou ešte mám to šťastie že je dosť zamestnaní kde niesu viackolové pohovory a testy. Tam kde to robia obvykle neprejdem. Takže to je další dôkaz o tom že som hlúpy. Semtam sa mi podarilo prešmyknúť že som odrbal systém. Že som začal ako brigádnik, na nich nekladú také nároky, keďže ide o pomocné práce, tak tak niesu testy, zoberú každého. A potom keď sa zapracujem, buď ponúknu prechod na zamestnanca alebo ja sa spýtam, a vtedy už neni pohovor ani testy, lebo už si v podstate tam, poznajú ťa, tak som len podpísal zmluvu a fyzicky sa neznenilo nič.
Takto som získal aj vodičák. Jak som bol plnoletý hneď som šiel na autoškolu, no lekár (ešte som patril k deckej lebo do nejakého veku sa ešte dá) a samozrejme nechcela oštemplovať. Ja som aj na hlavu mám psychodiagnózy. No a tak som prešiel k lekárovi pre dospelých, ani to nebolo podozrivé lebo zámienka bola že som plnoletý tak už nech patrím tam. A keďže v zdravotníctve je bordel, nemajú nič prepojené, tak mama povyťahivala z karty všetky papiere o psychodiagnózach, a nabehol som tam s papierom od autoškoly a ten mi to oštemploval bez problémov. Možno dnes by mi to už neprešlo, alebo v zahraničí kde zdravotníctvo lepšie funguje. Ale spätne si to už nikto neoveruje. Aj sa často ludia čudujú keď spomeniem že mám vodičák. Tak udivene že: Ty máš vodičák? Lebo každý kto ma pozná viac ako týždeň by mi ho nedal. Ja som chodiaca katastrofa, buď luďom leziem na nervy, alebo všetko čo chytím pokazím. Proste taká vrodená mantavosť, som ako slon v porceláne. Buď niečo zhodím, buď zakopnem, proste vyslovene komická karikatúra. Tak vyzerám.
@podvody ja si myslim ze sme asi obaja hlupi. Nemam rada reci ze nikto nie je hlupy lebo keby nie sme hlupi tak nemame takuto smolu. Tym ta hlavne nechcem urazit. Ale mne v zivote pomaha si to priznat lebo ked som si to nepriznala tak som sa hrabala na vysoke skoly alebo "lepsie" pozicie, snazila sa a aj tak neuspela. Potom sa clovek citil velmi ponizene. Keby sa nesnazim a flakam to to by bola diagnoza lenivost. Ale toto je ine. Vzdy som bola v pracach zodpovedna chodila na cas ale ako si pisal - ten cas. Vystihol si to skvele. Chcu vsetko rychlo a ja som vo fabrikach nestihala. Nebola som tak zrucna a po troch mesiacoch ma vyhodili. Niekedy aj po par dnoch. Prave preto by som chcela nejaku pracu nie na čas. Zvazujem upratovacku v nejakych priestoroch ked uz vsetci odidu a mas klud a cas. I ked z platu clovek nevyzije a stale musi byvat u rodicov. Inak ja ta vnimam v diskusiach a mne sa naopak pacis. Povies o sebe veci tak ako su a neprikraslujes. Kolki ludia mozno ziju ako my ale tvaria sa uspesne. Akurat ze ja narozdiel od teba vztah nehladam. Nemyslim si ze nejaky chlap by chcel hlupu zenu a vztah pre mna predstavuje len problemy navyse. Som rada ze z toho mala co zarobim sa o seba viem postarat.
A väčšinou ešte mám to šťastie že je dosť zamestnaní kde niesu viackolové pohovory a testy. Tam kde to robia obvykle neprejdem. Takže to je další dôkaz o tom že som hlúpy. Semtam sa mi podarilo prešmyknúť že som odrbal systém. Že som začal ako brigádnik, na nich nekladú také nároky, keďže ide o pomocné práce, tak tak niesu testy, zoberú každého. A potom keď sa zapracujem, buď ponúknu prechod na zamestnanca alebo ja sa spýtam, a vtedy už neni pohovor ani testy, lebo už si v podstate tam, poznajú ťa, tak som len podpísal zmluvu a fyzicky sa neznenilo nič.
Takto som získal aj vodičák. Jak som bol plnoletý hneď som šiel na autoškolu, no lekár (ešte som patril k deckej lebo do nejakého veku sa ešte dá) a samozrejme nechcela oštemplovať. Ja som aj na hlavu mám psychodiagnózy. No a tak som prešiel k lekárovi pre dospelých, ani to nebolo podozrivé lebo zámienka bola že som plnoletý tak už nech patrím tam. A keďže v zdravotníctve je bordel, nemajú nič prepojené, tak mama povyťahivala z karty všetky papiere o psychodiagnózach, a nabehol som tam s papierom od autoškoly a ten mi to oštemploval bez problémov. Možno dnes by mi to už neprešlo, alebo v zahraničí kde zdravotníctvo lepšie funguje. Ale spätne si to už nikto neoveruje. Aj sa často ludia čudujú keď spomeniem že mám vodičák. Tak udivene že: Ty máš vodičák? Lebo každý kto ma pozná viac ako týždeň by mi ho nedal. Ja som chodiaca katastrofa, buď luďom leziem na nervy, alebo všetko čo chytím pokazím. Proste taká vrodená mantavosť, som ako slon v porceláne. Buď niečo zhodím, buď zakopnem, proste vyslovene komická karikatúra. Tak vyzerám.
Ja som mala smolu ze som.nikdy nechapala matematike. Tym padom ma nevzali ani na gymnazium lebo prijimacky zo slovenciny viac menej ok ale z matiky snad ani jeden priklad. Vysoke skoly to iste, ides za ucitelku do skolky a prijimacky aj z matiky. Ja chapem matiku snad pre prvy rocnik a tam to konci. To bolo v BB, ostatne uz si ani nepamatam co sa tyka prijimacok ale nezvladla som to. Mala som aj doucovania. Teraz som za to rada lebo neviem si predstavit ucit deti ked sama som hlupa alebo napisat bakalarsku pracu a obhajit ju. To znie tak mudro cize uplny kontrast.
Trapas bol na psychotestoch. Prvy raz som jednu ulohu vobec nepochopila a urobila ju zle. Ostatne dve nastatsie jakz tak dobre. Ona sama mi povedala ze toto nie je stresom. Dalej uz nedopovedala takze proste tym myslela ze toto je tym ze som hlupa. A ktp neda psychotesty je fakt hlupy lebo ked si to vezmes tak tam sa nemas co ucit. Tam mas mat pamat rychlost a vediet pochopit. A to ja nemam.
@anonym_autor ja som až tak podobne na tom, že si polovica fóra myslí že som to písal ja. Ale tentoraz som to nebol ja milí fórumáci. Ale to jak keby o mne hovorili. Len ja vyťažím aj z minima maximum. Koniec týždňa som strávil na jarmoku, dnes som bol v kine na filme, a keď nebude pršať idem do druhého kina na ďalší film. Piatok idem na deň dediny, v sobotu na kúpalisko, a na festival. Normálne nabitý program. Ale stále Low Cost veci. Niekto dá 1000 za zájazd a ja zase si takto chodím hore-dole a zmestím sa v pohode do 200. Bol som v Starbuckse pred kinom. Proste zmieriť sa s tým a žiť tak Low Cost-ovo. Aj tak sa dá vela všeličo mať zážitky vkuse. Keď to raz nejde, tak to raz nejde. Nieje žiadna krajina na svete kde každý jeden občan je úspešný. Niekto musí byť aj na spodku spoločnosti. Ale aj z toho treba vyťažiť maximum a byť šťastný, v rámci svojich možmostí.
A to ste mi čo nikto nepovedali že zastávka 21-ky ma Šancovej ulici je presťahovaná?
@podvody budem rada ked budes v tejto diskusii prispievat. Rada som s ludmi ktori su na tom podobne. Lebo taki ludia sa na mna nepozeraju zhora alebo nemaju blbe poznamky. Vazim si takych ludi lebo je ich cim dalej tym menej.
@podvody ja si myslim ze sme asi obaja hlupi. Nemam rada reci ze nikto nie je hlupy lebo keby nie sme hlupi tak nemame takuto smolu. Tym ta hlavne nechcem urazit. Ale mne v zivote pomaha si to priznat lebo ked som si to nepriznala tak som sa hrabala na vysoke skoly alebo "lepsie" pozicie, snazila sa a aj tak neuspela. Potom sa clovek citil velmi ponizene. Keby sa nesnazim a flakam to to by bola diagnoza lenivost. Ale toto je ine. Vzdy som bola v pracach zodpovedna chodila na cas ale ako si pisal - ten cas. Vystihol si to skvele. Chcu vsetko rychlo a ja som vo fabrikach nestihala. Nebola som tak zrucna a po troch mesiacoch ma vyhodili. Niekedy aj po par dnoch. Prave preto by som chcela nejaku pracu nie na čas. Zvazujem upratovacku v nejakych priestoroch ked uz vsetci odidu a mas klud a cas. I ked z platu clovek nevyzije a stale musi byvat u rodicov. Inak ja ta vnimam v diskusiach a mne sa naopak pacis. Povies o sebe veci tak ako su a neprikraslujes. Kolki ludia mozno ziju ako my ale tvaria sa uspesne. Akurat ze ja narozdiel od teba vztah nehladam. Nemyslim si ze nejaky chlap by chcel hlupu zenu a vztah pre mna predstavuje len problemy navyse. Som rada ze z toho mala co zarobim sa o seba viem postarat.
@anonym_autor nie neurazí nemá čo, len sme si priznali že sme hlúpi, a potvrdil to aj vstupný test na rizikové povolanie. Tie testy prejde väčšina populácie, takže nesúperíme s géniami. Proste sme horší ako 90% populácie, a prečo si klamať keď to tak je.
Čo sa spoločnosti týka je to tak že ak si priznáme že sme mantáci, tak nám povedia že máme len nízke sebavedomie. Ak sa však hráme na viac ako sme, že budeme tvrdiť že sme šikovní a úspešní, tak nám povedia že nemáme sebareflexiu. Proste neni dobré ani tak ani tak. Spoločnosti nevyhovieš nech máš hocijaký názor.
Dobre robíš čo sa vzťahu týka. Aj kamoš povedal že sú to starosti navyše, a že on nepotrebuje extra bolehlav do života, tak to vôbec nerieši. So ženami sa len kamaráti ale vzťah a rodinu nechce.
Ja som mala smolu ze som.nikdy nechapala matematike. Tym padom ma nevzali ani na gymnazium lebo prijimacky zo slovenciny viac menej ok ale z matiky snad ani jeden priklad. Vysoke skoly to iste, ides za ucitelku do skolky a prijimacky aj z matiky. Ja chapem matiku snad pre prvy rocnik a tam to konci. To bolo v BB, ostatne uz si ani nepamatam co sa tyka prijimacok ale nezvladla som to. Mala som aj doucovania. Teraz som za to rada lebo neviem si predstavit ucit deti ked sama som hlupa alebo napisat bakalarsku pracu a obhajit ju. To znie tak mudro cize uplny kontrast.
Trapas bol na psychotestoch. Prvy raz som jednu ulohu vobec nepochopila a urobila ju zle. Ostatne dve nastatsie jakz tak dobre. Ona sama mi povedala ze toto nie je stresom. Dalej uz nedopovedala takze proste tym myslela ze toto je tym ze som hlupa. A ktp neda psychotesty je fakt hlupy lebo ked si to vezmes tak tam sa nemas co ucit. Tam mas mat pamat rychlost a vediet pochopit. A to ja nemam.
@anonym_autor presne tak na psychotest sa neda pripraviť, tam ide o pamät, rýchlosť, logické uvažovanie, analytické myslenie, reflexy, a to nemám šancu.
Matematika tiež viem len rátať na prstoch ale z hlavy neviem násobiť deliť a také. Všetko robím na mobile kalkulačkou. Aj výdavok si tak overím či je správny že už mám vopred v kalkulačke nahodených 20€ ktorými platím, a keď mi povedia že 4,60 tak len nahodím tú sumu ako mínus a hneď mám na displayi aký má byť výdavok. A už platím elektronicky takže už aj počítanie peňazí mi odpadlo. Nemám čo počítať.
@podvody budem rada ked budes v tejto diskusii prispievat. Rada som s ludmi ktori su na tom podobne. Lebo taki ludia sa na mna nepozeraju zhora alebo nemaju blbe poznamky. Vazim si takych ludi lebo je ich cim dalej tym menej.
@anonym_autor ako som vyššie písal, blbé poznámky budú vždy, lebo keď si to priznáme tak povedia že potrebujeme viac sebavedomia, ak ho však mám tak povedia že nemám sebareflexiu. Tak sa narovinu priznám že mám slabé IQ alebo skôr EQ a dovi-dopo.
Mňa si tiež ty prekvapila, že jak sa opisuješ úplne ako keby som o sebe čítal.
Potom je tá kategória že sú ešte horší od nás ale nik si ich nevšíma, lebo aj 10 rokov sú nezamestnaní, na sociálnych dávkach, ale nechápem z čoho potom žijú? No a my čo nezvládame kapitalistickú dobu, ale peniaze potrebujeme, tak meníme zamestnania každú chvílu, a potom vyčnievame z davu. Nám budú úradníčky na ÚPSVaR vyčítať že striedame zamestnania, že nikde nevydržíme, a prečo sa nesnažíme a také... A romáci čo sú celý život na úrade práce, sú v poriadku, nikomu nevadia... Že ani neni snaha ísť pracovať.
Potom je tá kategória že sú ešte horší od nás ale nik si ich nevšíma, lebo aj 10 rokov sú nezamestnaní, na sociálnych dávkach, ale nechápem z čoho potom žijú? No a my čo nezvládame kapitalistickú dobu, ale peniaze potrebujeme, tak meníme zamestnania každú chvílu, a potom vyčnievame z davu. Nám budú úradníčky na ÚPSVaR vyčítať že striedame zamestnania, že nikde nevydržíme, a prečo sa nesnažíme a také... A romáci čo sú celý život na úrade práce, sú v poriadku, nikomu nevadia... Že ani neni snaha ísť pracovať.
@podvody suhlasim so vsetkym co pises. Nezila som sice za komunizmu ale ano vravi sa ze vtedy bolo lepsie. Teraz je doba nastavena tak ze chcu od pracovnika aby vsetko robil rychlo. Ja neviem robit rychlo. Potrebujem cas aby ta praca bola aj dobre spravena. Potrebujem cas na pochopenie a cas na spravenie urciteho vykonu. Aj tych smetiarov ked vidim ako rychlo obiehaju domy a vynasaju smeti. Neskutocne sa narobia. Tiez asi ziadna vyhra. Proste clovek nemoze robit pomaly a plus ho daju este na dve ine pozicie aby robil vsetko a za nizky plat. Robit rychlo dokonalo na troch poziciach ale za minimum. Nerozumiem tomu. Kiezby sa svet vedel prisposobit aj hlupym ludom dat im moznost pracovat tam kde to zvladnu. Lebo kazdy musi pracovat ale nie kazdy na to ma.
Aby sa nezvrhla diskusia na socializmus vs. kapitalizmus, tak doplním že šikovným nebolo dobre, tí boli obmedzivaní. Ale ja mám namysli len tú časť socializmu kde išlo o zamestnávanie. Že proste každému umožnili pracovať a mať prácu akú zvládne. Ale vzorec kapitalizmu je: Čo najrýchlejšie, čo najviac, za čo najmenšie náklady. A do tohto vzorca my nezapadáme. Tam treba rýchlych ludí, čo zvládnu ak 3 pozície naraz, za čo najmenší plat aby firma nemala náklady. Túto konzumnú dobu zachráni len robotizácia lebo pracujúcich uženú do zlyhania a vyhorenia.
Boli napríklad také zamestnania že na stanici bol personál čo mal na starosti úschivňu bicyklov a bateožiny. Prišiel cestujúci, on odomkol dvere, cestujúci si zaparkoval bicykel, on mu dal lístok, vybral 5 korún, a zamkol dvere. S kufrom to isté. Prevzal, dal lístok, zobral 5 korún a hotovo. Alebo tety čo vyberali poplatok na verejných toaletách. Teraz je to už všetko zrušené. To je tá optimalizácia. Všade na všetkom šetriť. A tak menšie stanice sú opustené. A na väčších je cyklostojan na vlastnú zodpovednosť, na lístky osadia automat, toáety sú buď vyradené alebo cez automat (vhodíš mincu, dvere sa odomknú). Rušia okoenka s predajom lístkov. Osadia tam automat, prídeš na stanicu, na dotykovom displeji si naťukáš kam ideš, akým typom vlaku, zaplatíš, vytlačí ti lístok a hotovo. Takže všetky tie dobré zvládnutelné pozície zaniknú. Už jedine vrátnica. Kedysi bola aj pozícia strážca parkoviska, na platenom parkovisku sedel človek v búde a otváral rampu. Teraz to robí automat. Človek je len tam kde sa robí vela, treba kmitať, naháňať sa, flexibilne meniť prácu... To ešte roboty nezvládajú, ale ani ludia ako sme my. Nám pasovali tie lahké monotónne práce, ktoré sú už nahradené strojmi.
Napríklad poviem ti tak. Párkrát to padlo na tempe. Že ja som aj chápal pracovný postup, aj som to vedel urobiť, len ako sa zvyšovala norma a stále sa pridávala rýchlosť už som sa nezmestil do času. Takže rok-dva som pracoval v pohode, a jak sa už začalo vela vyrábať už soˇ nemal šancu.
Lebo aj to stojí za zmienku, že ak niekoho vyhodia z práce hneď ako tam príde, problém je zrejme u neho (hlavne rómovia takto boli). Hneď prvý deň nafúkali, zaspali, vyviedli niečo, kradli... Ale ja som napríklad niekde vydržal aj rok aj dva. Takže to neni o tom že sa mi nechce pracovať alebo čo. Lebo ten rok dva som tam predsa pekne chodil. Lebo bola menšia norma, zvládal som to časovo, všetko bolo v poriadku. Jak je možné robím tam 2 roky a potom ma zrazu vyhodia? Keby som bol taký zlý tak tam nebudem 2 roky veď. Proste prišla reprganizácia, prodali viac práce, a už som nestíhal, nevošiel sa do času.
Boli napríklad také zamestnania že na stanici bol personál čo mal na starosti úschivňu bicyklov a bateožiny. Prišiel cestujúci, on odomkol dvere, cestujúci si zaparkoval bicykel, on mu dal lístok, vybral 5 korún, a zamkol dvere. S kufrom to isté. Prevzal, dal lístok, zobral 5 korún a hotovo. Alebo tety čo vyberali poplatok na verejných toaletách. Teraz je to už všetko zrušené. To je tá optimalizácia. Všade na všetkom šetriť. A tak menšie stanice sú opustené. A na väčších je cyklostojan na vlastnú zodpovednosť, na lístky osadia automat, toáety sú buď vyradené alebo cez automat (vhodíš mincu, dvere sa odomknú). Rušia okoenka s predajom lístkov. Osadia tam automat, prídeš na stanicu, na dotykovom displeji si naťukáš kam ideš, akým typom vlaku, zaplatíš, vytlačí ti lístok a hotovo. Takže všetky tie dobré zvládnutelné pozície zaniknú. Už jedine vrátnica. Kedysi bola aj pozícia strážca parkoviska, na platenom parkovisku sedel človek v búde a otváral rampu. Teraz to robí automat. Človek je len tam kde sa robí vela, treba kmitať, naháňať sa, flexibilne meniť prácu... To ešte roboty nezvládajú, ale ani ludia ako sme my. Nám pasovali tie lahké monotónne práce, ktoré sú už nahradené strojmi.
@podvody taketo prace by som brala. Kludne cele dni sedela na parkovisku ci otvarala branu pre bicykle. Proste konecne praca ktoru zvladne hlupak. Pre hlupakov uz su minimum prac. Keby kazdy vsetjo nechcel na čas tak by bolo o polovicu problenov menej. Inak ani ja neviem pocitat. Vsetko si zadavam do kalkulacky a dokonca priklady typu sedem plus osem pocitam na prstoch lebo to neviem spamati. Proste som hlupana a ludia mi tvrdia ze sa len malo snazim. Ale ja sa naozaj snazim ale uz som unavena. Dam veciam tolko energie a stresu a nakoniec to dopadne zle. Naozaj som unavena uz z tolkeho sa snazenia. Chystam sa robit upratovacku dokonca ma dnes prijali no som zvedava kolko si ma nechaju. Upratovanie ma bavi len ci budem splnat ich standard.
Inak mas zaujimavu pracu myslim si ze ti to tentokrat vyjde. Urcite si v nej dobry ked ta este nevyhodili.

Už som zažil že mi zobrali lopatu z ruky, lebo sa nevedeli na to pozerať aký som šmatlavý, nemtavý, neschopák.