Učiteľstvo: Prečo je to najnáročnejšia práca?
Ufff, učím 2 roky a zo školstva odchádzam.
Nie som žiadna mladica, vystriedala som kopec zamestnaní, ale potom som sa asi zbláznila a povedala som si, že skúsim školstvo. Už nikdy viac.
Hluk. Neustály, neutíchajúci, všadeprítomný hluk a my všetci sa snažíme vysvetľovať, byť pokojní, vyrovnaní, pedagogickí.
A potom ten nonstop režim. 6 hodín v kuse. Bez pauzy. Bez možnosti si sadnúť, vydýchnuť, na sekundu vypnúť. Stále v strehu. Ako nejaký kombinovaný radar, psychológ, moderátor a občas aj rozhodca v zápase "kto komu zobral gumu", inokedy oveľa horšie..
A toaleta? Luxus. Mýtus. Lebo realita je: "Ešte vydržím do ďalšej hodiny… ešte vydržím… ešte vydržím…" a zrazu je obed a ani som si neuvedomila, že existuje niečo ako základné biologické potreby.
Do toho všetkého treba byť milý, spravodlivý, trpezlivý, motivujúci, kreatívny, energický… a ideálne aj vtipný. Každý deň. Bez ohľadu na vsetky okolnosti.
A najlepšie na tom je, že keď konečne skončí vyučovanie, práca nekončí. Práve naopak.
Učiteľstvo nie je len práca. Je to permanentný multitasking na hrane mentálneho prežitia, zabalený do očakávania, že to človek bude robiť s úsmevom. Sú tam momenty, kvôli ktorým to dáva zmysel. Ale nikto nech nehovorí, že je to ľahké.
Až teraz po tých rokov NAOZAJ chápem učiteľov, zaslúžia si omnoho viac. V žiadnom inom zamestnaní som nezažila takýto nápor a k tomu ešte také smiešne finančné ohodnotenie. Vo všetkých iných zamestnaniach boli obdobia, keď bol stres, rôzne deadlines...ale tu je ten stres neustále. K tomu všetkému neustále vzdelávania, ktorých pointa je tá, že aj keď človek robí najlepšie ako vie, tak nikdy to nie je dosť.
a čo majú povedať zdravotné sestry, ktoré robia na detskej onkológii? alebo sa starajú o ľudí v konečnom štádiu choroby? Alebo farmári čo sú nosnými piliermi hospodárstva? Bez nich by sme nemali čo jesť.
Ja nedehonestujem prácu učiteľov - naopak, myslím, že si zaslúžia oveľa viac uznania aj lepšie platy, viac rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom, ale každá práca je inak náročná a tvrdiť, že učitelia majú tú najťažšiu prácu na svete je scestné, aj keď to tak môžeš cítiť.
Nikto ťa nenútil byť učiteľkou, bolo to tvoje slobodné rozhodnutie. Skúsila si, zistila si a ideš ďalej.
@anonym_autor ale no tak, rozhodne to nie je najhoršia práca. Každá má svoje pre a proti, to, že ťa práve táto práca vyčerpáva, neznamená že je všeobecne najhoršia. To by sa mohli sťažovať skoro všetci. Robotníci, že sú v zime, v slnku vonku a makajú, majú problémy s chrbticou, kĺbmi, rušňovodiči zase nesmú ani na minútu vypnúť, lebo zodpovednosť, nočné. Opatrovateľky utieranie exkrementy, prebaľujú, cievkuju, pichajú. Revízor je tiež dosť zaujímavé povolanie, mohli by sme pokračovať.
No to urcite. Ide o velmi dolezitu profesiu ale najtazsia urcite nie je ani ze nahodou… mas tam zodpovednost za zivot cloveka ako lekar pri operacii? Nehovoriac kolko x-krat menej odborne narocne to je.
Ucitelom sa clovek musi narodit a brat to ako poslanie, podla mna sa to neda naucit. Bud nim si alebo nie. A tych ludi, ktori nimi naozaj su, je malo a este k tomu byvaju casto demotivovani z vedenia, kolektivu, ohodnotenia a pod. Je normalne, ze si vyhorela - ja by som to tiez nedala. Preto sa nikdy nechystam do skolstva. Ale nemyslim si, ze je to to najhorsie povolanie na svete. Je xy horsich.
to si napísala len z tvojho pohĺadu že najťažšia a najhoršie platená. Poznám aj iné odvetvia. ani predavačky to nemajú ĺahké, zarobia tiež mizerne, pracovníci v automobilkách - každú minútu príde k tebe auto do ktorého ty musíš namontovať zopár súčiatok , popr. horúce káble pozatláčať do potrebných otvorov a pod.
nikto ťa v školstve nedrží.
najlepsie rozhodnutie, ze skoncis so skolstvom .. (niektoré ucitelky sú na tom podobne, a trpia tam veky, na úkor vzdelávania nasich deti)
len by ma zaujímala, aká bude tvoja nová práca a zamestnanie ... 🙂
@anonym_autor ja som názoru toho, že sú oveľa horšie práce. Nakoľko máme v rodine pár učiteliek - základná, stredná škola a ani jedna sa nesťažuje. Či je to dedina, alebo mesto. Plat si myslím, že je nie je zlý, pre čas ktorí trávia v práci.
Takto priehladne zalozena diskusia na vyvolanie vasni😝
najlepsie rozhodnutie, ze skoncis so skolstvom .. (niektoré ucitelky sú na tom podobne, a trpia tam veky, na úkor vzdelávania nasich deti)
len by ma zaujímala, aká bude tvoja nová práca a zamestnanie ... 🙂
@anonym_955987 Data analyst.
8-12h vo fabrike, rano, obed, vecer….ci predavacka 12h atd x dalsich praci…som zvedava, co potom povies….su ovela horsie prace….moja kamoska sla do skolstva a nestazuje sa…. prazdniny ma ked jej deti, vie si urobit dobry time manazmet….
Myslim, ze tych tazkych zamestnani je viac ako dost... aj horsich... ked to tebe nevyhovuje, tak zmen... ale nepripisuj to profesii... poznam vela uciteliek a niektore su vyrovanne, spokojne osoby, ktore chodia rady do prace... niektore pindaju tiez, ale to mas tak vsade...
Ty môj kokos, ty si sa ale opustila. Že najťažšie povolanie, to akurát tak pre teba
Najťažšia práca je tá,ktorú robíš aj keď ju nemáš rada.
Už tu niekto spomenul kopec prázdnin?
mna by zaujimalo preco si si to vobec vybrala? kamarati maju frajerky co robia ucitelky a oni sa stale len stazuju a placu ako je vsetko nefer a ake maju male platy a to fakt ze minimalku.. ja robim uz 10 rokov v IT a som spokojna, robim z domu, mam plat ako 4 baby ucitelky co poznam dokopy a som rada. O uciteloch je uz roky zname ze nemaju bohvie aky plat a bolo tu uz aj vela protestov ale stale je vela ludi co to ide studovat a potom placu ze maju minimalky a nemaju sa kam posuvat, preco?
@anonym_2eb91b keby každý robil it a nikto učiteľstvo, ob generáciu by ste v it vykapali. take názory jak primitiv
Nedocenená je, to ti neberiem, ale nepoznám profesiu, ktorá by sa viac sťažovala na to, akú má náročnú prácu.
@anonym_2eb91b keby každý robil it a nikto učiteľstvo, ob generáciu by ste v it vykapali. take názory jak primitiv
@anonym_c17658 keby sa tolko ludi do ucitelstva nehrnulo a nebrali by za minimalku museli by zdvihnat platy keby nie su ludia :D robite si to sami :D :D
@anonym_autor ja som názoru toho, že sú oveľa horšie práce. Nakoľko máme v rodine pár učiteliek - základná, stredná škola a ani jedna sa nesťažuje. Či je to dedina, alebo mesto. Plat si myslím, že je nie je zlý, pre čas ktorí trávia v práci.
@anonym_c53baa ibaže čas, ktorý trávia v škole, nie je ich celý pracovný čas.
prečo by si si počas vyučovacej hodiny nesadla? chodila som do viacerých škôl počas môjho školského života a vždy učitelia väčšinu hodinu sedeli (okrem telocvikárky)m, a na WC proste ideš a hotovo, snáď nebudeš zadržiavať lebo si učiteľka
nie kazdy ma na to aby bol ucitelk . rozhodne to ale nieje praca najtazsia a ani najdolezitejsia... to je totiz kazda jedna praca na svete ... ci uz vyssia profesia alebo ta nizsia .. aj taky robotnik, upratovac ci smetiari .. kolko sa narobia prd zarobia ale su pritom dolezity a my sme na nich odkazany ..
Ja s autorkou v plnom rozsahu súhlasím. A napíšem obligátne, že vy si neviete poradiť s 1, 2, či tromi deťmi a učiteľ má s 30timi? A nemôže nič povedať, zakričať, lebo rodičia nabehnete ? Ozaj dnes učiteľ nemá u žiakov žiadnu autoritu, lebo veď demokracia a puberťák môže všetko, učiteľ nič. Obdivujem tých, ktorí nezutekali.
Ja s autorkou v plnom rozsahu súhlasím. A napíšem obligátne, že vy si neviete poradiť s 1, 2, či tromi deťmi a učiteľ má s 30timi? A nemôže nič povedať, zakričať, lebo rodičia nabehnete ? Ozaj dnes učiteľ nemá u žiakov žiadnu autoritu, lebo veď demokracia a puberťák môže všetko, učiteľ nič. Obdivujem tých, ktorí nezutekali.
@anonym_045b19 ale toto suhlasim ja to beriem tak, to je dnes tym pristupom rodicov a vychovou resp nevychovou….u susedov mame zivy priklad…len rev krik, deti pomaly na plafone, rodicia sa akurat na chodbe priblblo usmievaju, ze deti
@anonym_autor vyskusaj socialno-pravnu ochranu deti v osadach alebo kuratelu s detmi, ktore uzivaju navykove latky.
Najťažšia práca je tá,ktorú robíš aj keď ju nemáš rada.
Už tu niekto spomenul kopec prázdnin?
@janinah Učitelia nemajú prázdniny, ale dovolenku, musia si o dovolenku požiadať a vypísať si dovolenkový lístok ... a počas dovolenky sa hneď krátia všetky príplatky, ak nejaké má (kariérový, triednictvo a pod.)
mna by zaujimalo preco si si to vobec vybrala? kamarati maju frajerky co robia ucitelky a oni sa stale len stazuju a placu ako je vsetko nefer a ake maju male platy a to fakt ze minimalku.. ja robim uz 10 rokov v IT a som spokojna, robim z domu, mam plat ako 4 baby ucitelky co poznam dokopy a som rada. O uciteloch je uz roky zname ze nemaju bohvie aky plat a bolo tu uz aj vela protestov ale stale je vela ludi co to ide studovat a potom placu ze maju minimalky a nemaju sa kam posuvat, preco?
@anonym_2eb91b Si sa aj zamyslela nad tym,ze kto by asi tak tie deti ucil,keby vsetci robili IT z domu? Ja robim v skolstve a v IT by som nechcela robit ani za 5-nasobny plat - viem,co to obnasa. Takze asi preto si to vybrala,lebo sme rozni a mame rozne zaujmy.
Učím od r. 2003, bolo to moje vysnívané povolanie, robím to stále rada. Aj si sadnem, aj na WC idem, aj deti napominam, prečo nie?
@anonym_autor ... náročná, kým neskusis ešte náročnejšiu
A teraz si vyskúšaj prácu v zdravotníctve😄
@anonym_ae3cc1 lekar ma obrovsku zodpovednost za pacienta, kazda operacia je riziko. Ale ucitel ma tiez obrovsku zodpovednost za 25 - 30 deti, 6 hodin denne.
tak keď si vystriedala už “kopec zamenstnaní” možno bude chyba niekde inde …