icon

Zažili ste detstvo bez dovoleniek s rodičmi?

Včera o 10:55

Rodičia ma nikdy nezobrali na dovolenku. Keď som bol malý, odviezli ma k babke na dedinu – pásť kozy, odháňať vtákov z makového poľa, zbierať mandelinky zo zemiakov. Podvečer sme stavali priehradu na potoku, zahrali si futbal či „brdanu“.
Keď som bol väčší, prišli brigády, občas výlet do Senca alebo stanovanie v Karpatoch.
Moji rodičia tiež nikdy nechodili na dovolenky, akurát do Piešťan na liečenie.
Asi by som mal ísť k psychológovi, že ma vraj týrali. 🙂
Mal niekto podobné detstvo?

Strana
z3
anonym_2b86c5
Včera o 10:57

nie, nemala som podobné detstvo. Najviac si z celého detstva pamätám dovolenky

minenkaa
Včera o 10:58

@anonym_autor čo presne z tohto bolo tyranie?

beata_k
Včera o 10:58

@anonym_autor Ze tyranie 🤣

krasneleto
Včera o 11:01

@anonym_autor v case mojho detstva sa nikam necestovalo, max na vylet ROH... dodnes spominam na krasne detstvo u babky , ako som chodila pre vajicka od sliepok, startovala dedkovu babetu v kolni, chodila na latrinu hoc v dome bol zachod, ako mi dala babka za glg cierneho piva po obede... ako sme spali v obrovskych duchnach... u krsntej na chalupe , kde sme chodili v gumakoch v potoku atd...

petronelag
Včera o 11:01

@anonym_autor Toto nie je žiadne týranie, nie všetci ľudia chodia na dovolenky.

anonym_55dcc4
Včera o 11:02

@anonym_autor mňa odviedli ako ročnú k starým rodičom a bola som tam do dospelosti, najlepšia vec čo sa mi mohlo stať. Nie nechodia som na dovolenky aké si myslíš, dedko mal po sedemdesiatke babka tiež na dôchodku, ani cestovny pas nemali. Chodili sme maximálne niekde po okolí

anonym_71cee5
Včera o 11:09

Psychologovi by si mal určite ísť. Ale z iného dôvodu ako ty udavas.

anonym_bd9aed
Včera o 11:15

nechapem, chodil si k babke na dedinu, do Senca, na stanovacku... co este chces? ake dovolenky? na tie mozes ist keď si sam zarobis, v detstve sa chodi na prázdniny a v casoch totality "len" Slovensko a psycholog?? preco?? vsak chod na dovolenky teraz

estellas
Včera o 11:16

@anonym_autor My sme chodili tak v rámci slovenka hlavne do Tatier. Do zahraničia sme nechodili.
Nemusí chodiť každý na dráhe dovolenky. Dôležité je aby sa dieťa cítilo, prijaté a milované.

anonym_e31040
Včera o 11:24

My tiez max. do Tatier ... pred 30-40 rokmi chodilo do zahranicia len par deciek z bohatych rodin, aspon v mojom okoli.
Ja stale milujem nase hory, a vystacim si s dovolenkou aj u nas, alebo v Cechach,este aj teraz, aj ked by boli aj peniaze na drahsie vylety, A k tomu zatial vediem aj moje deti, turistika, hory, po hradoch u nas ... a nie na luxusne vylety. A ani pred pubertou mi tu neplacu, ze im to nestaci.

klotildabazarik
Včera o 11:28
@minenkaa

@anonym_autor čo presne z tohto bolo tyranie?

@minenkaa ze pasol kozy😂

januska12323
Včera o 11:30

Boli sme na dovolenkách a predsa ti závidím.

simsalabim
Včera o 11:37

@anonym_autor no my sme cestovali vela, v Ceskoslovensku, aj do zahranicia, v Juhoske sme boli kazdy rok (otec odtial). Ale zazila som aj zbieranie mandeliniek, pasenie oviec, pletie buriny. Zavaranie. Aj pionierske tabory. Aj nudu na sidlisku.

marca12
Včera o 11:38

@anonym_autor Ani my sme nechodili na dovolenky a vobec z toho nemam ziadnu traumu. Prazdniny sme travili u starkych na statku,kde sme vzdy robili a takisto doma. Som vdacna,ze som mala moznost studovat a tym si zabezpecit lepsi zivot a moct cestovat v dospelosti. Nic rodicom nevycitaj. Zili ako vedeli. A mozno prave pracovne prazdniny z nas urobili lepsich ludia,ktori si vazia,co maju,su pokorni atd.

anonym_9335ea
Včera o 11:41
@krasneleto

@anonym_autor v case mojho detstva sa nikam necestovalo, max na vylet ROH... dodnes spominam na krasne detstvo u babky , ako som chodila pre vajicka od sliepok, startovala dedkovu babetu v kolni, chodila na latrinu hoc v dome bol zachod, ako mi dala babka za glg cierneho piva po obede... ako sme spali v obrovskych duchnach... u krsntej na chalupe , kde sme chodili v gumakoch v potoku atd...

@krasneleto ktorý ročník? Prvýkrát sme boli s našimi pri mori v 1987 v Bulharsku a išli sme vlakom. Chodilo sa. Aj do bývalej Juhoslávie sa chodilo

anonym_e3428a
Včera o 11:41

@anonym_autor Mala som to podobné, my sme zase väčšinou prázdnin prevracali a hrabali seno, oberali mandolinky, chodili na žihľavu, sekali ju. Mali sme kravu, kozy, zajace , kačky. Naši nás tiež nikde nezobrali, lebo čo by bolo zo zvieratkami. Stavali sme tiež hrádzu v rieke, kúpali. Ale nepovažujem to za týranie. Preto teraz v dospelosti chodíme na dovolenky i keď nie k moru ale stanovať alebo do chatiek. Akurát mi príde smutno, keď mama povie, iný chodia a ja som nikde nebola. Teraz už nemá žiadne zvieratá. Lenže ja jej to nevyčítam, že nás nikde nezobrali.Teraz je na dôchodku a sme ju posielali na výlety z dôchodcami ale ona už nechce.

autor
Včera o 11:42
@klotildabazarik

@minenkaa ze pasol kozy😂

@klotildabazarik
Už ste niekedy pásli kozy? Tie potvory stále rozmýšľajú, len čo by vyviedli. Pásť sa veľmi nebudú. Koľkokrát nám zožrali desiatu aj s igelitovým sáčkom, len čo sme sa na chvíľu vzdialili.😃

lenka13332
Včera o 11:43

@anonym_autor prečo týranie ? Ty si asi ešte nezažil týrané dieťa. Áno my sme po dovolenkách a výletoch chodili. A teraz to vnímam ako úžasné spomienku s mojimi rodičmi

anonym_6737f0
Včera o 11:47

To bol rok 1950, ked si bol maly?

anonym_0c8956
Včera o 11:48

Moji rodičia nechodili na dovolenky, nemali sme na to peniaze. Naše dovolenky boli na záhrade, bez vody a bez elektriny, kde som sa hrala v potoku, chodila po lúke, zbierali sme bylinky, okopávala som zemiaky, plela, ohrabávala, polievala, zberala. Mimo toho som chodila ku babke na dedinu, kde sme pripravovali šrot pre prasiatká, krmila som zajacov, mali vždy malé mačiatka, kačičky, kuriatka, húsky apd. Raz sme boli s rodičmi na Šírave, raz som bola stanovať na Šírave so sestrou, keď som mala 14r a na 18r sme išli do Piešťan na týždeň. Napriek tomu som mala prenádherné detstvo.

anonym_5fa017
Včera o 11:49

Ziadna dovolenka, ani doma, ani za hranicami. Ziadna trauma, plno spomienok, detstvo ako Deti z Bullerbinu

anonym_64861c
Včera o 11:49
@anonym_autor

@klotildabazarik
Už ste niekedy pásli kozy? Tie potvory stále rozmýšľajú, len čo by vyviedli. Pásť sa veľmi nebudú. Koľkokrát nám zožrali desiatu aj s igelitovým sáčkom, len čo sme sa na chvíľu vzdialili.😃

@anonym_autor lepsie prazdniny u babky ako na sidlisku s klucikom na krku. Ak si z Husakovych deti uvedom si, ze prazdniny boli 2 mesiace, rodicia mali max 15 dni dovolenky, ked boli mladsi ako 33 rokov tak len 10, kde ta mali dat?

anonym_ec33b6
Včera o 11:56

Moji rodičia so mnou nechodili na dovolenky,aj keď s o 10 rokov staršou sestrou áno.Zmenil sa ich spôsob života.Kym v časoch, keď chodili na dovolenky, bývali v paneláku, neskôr sa presťahovali do domu s veľkou záhradou.Zacali stavať nový dom, veľká záhrada si vyžadovala dennú starostlivosť a aj domáce zvieratá.Otec.mal v období, ktoré spomínam, prácu,kde sa v lete dovolenka nemohla čerpať, lebo časť zamestnancov chodila vypomáhať pri zbere obilnín z polí celého Ceskoslovenska ako kombajnisti a tí, co ostali, museli zabezpecit chod úseku aj bez kolegov.Nemam pocit,ze som bola týraná.Mala som najlepších rodičov na svete,aj keď výpomoc v záhrade a so zvieratami bola očakávaná a samozrejmá.

anonym_16962f
Včera o 12:05

Niekto chodil,niekto nie
Moji rodičia veľa cestovali po zahraničí ale ked som sa narodila iba po SR
Pozri sa,teraz je všetko otvorené a toľko možností a ajtak veľa rodičov ide ale bez dieťaťa
Je to lepšie?
A to, že si musel niečo robiť máš z toho traumu?🫣

majka99999
Včera o 12:15

Mam 46, bola som s rodicmi v Grecku a Chorvatsku autobusom, do toho Grecka to stalo za to. 😁 Inac sme chodili po Slovensku, Orava, Levoca, Liptov, Tatry... Potom som bola v tabore prespavacom parkrat, inac vacsinu leta som bola so starkou, v panelaku, chodila vecer upratovat policajne kancelarie na dochodku, tak som chodila s nou. Vyborne varila, rada na to spominam, nieco som aj pochytila. Ked sme boli este mensi, chodili sme este k prababke na dedinu, starali sme sa o zvieratka, kurili v peci... Nemozem sa stazovat. Velakrat som potom uz starsia isla sama cez mesto, aby som bola u starkej, brat je o 5 rokov starsi, tak on mal uz svoj zivot, ked som mala 12-13. Na strednej som mala brigadu 1-2 tyzdne. Neboli sme nejako ultra bohati.

anonym_f95479
Včera o 12:15

Ja som ako decko nikam nechodila. A ked pisem nikam, myslim naozaj nikam. Cele prazdniny poctivo odsedene doma. A nie preto, ze by sa nenasiel cas a par € na aspon mini vylet do okolia. Ale preto, ze sme doma nikdy neboli ako rodina sudrzni a netravili sme spolu cas. Casto som tuzila po tom, aby otec prisiel domov a vecer sme si apson opiekli spekacku, porozpravali sa, boli proste spolu vsetci. No otec bol radsej s kamaratmi a chlastal. Toto ma mrzi uz aj ako dospelu, nie vylety, nie dovolenky, ale 0 straveneho spolocneho volneho casu. Traumu z toho ale nemam, no je mi smutno, ked si spomeniem na to, ako som sa vtedy citila. V septembri potom naklusat do skoly a pisat sloh o tom, co sme robili cez prazdniny bolo tiez dost neprijemne a zahanbujuce, ale tak, prezila som.

ivik4
Včera o 12:16

Ja s rodicmi nikdy
A neriesim

avicii18
Včera o 12:23

Raz sme boli celá rodina v Tatrách spolu so strýkom, jeho rodinou a ešte niekým. Moc si z toho nepamätám, iba že sme boli na huby a niekomu som privrzol prsty do dverí 🙂
Naši odvtedy neboli nikde, ja až keď som zarábal. Čo viem, starí rodičia neboli nikdy nikde a žili. Vôbec mi to ako decku neprišlo, cez prázdniny kopec deciek na sídlisku, chodilo sa na kupko, vyhrali sme sa aj pri paneláku. A často som býval na dedine u starých rodičov. Tam boli zase aktivity s miestnymi deckami, alebo so širšou rodinou gulášky, opekačky apod.
Cestovanie ma nebaví. Nikdy som nebol pri mori, čo ma trocha mrzí lebo voda je môj živel. Snáď to niekedy vyjde a omočím si členky v slanej vode.

elian
Včera o 12:26

Áno pred 30 timi rokmi - boli iné prázdniny
Najradšej spomínam jak sme sa celá rodina -a tým myslím babka dedko tety, ujovia bratranci sesternice nasačkovali do 4 áut a takáto kolóna sme išli do zoo 😉

anonym_89b56c
Včera o 12:39
@anonym_autor

@klotildabazarik

@anonym_autor nevymyslaj. Moja mama doteraz chova kozy, nie je to take strasne ako to popisujes.
A ja som na prazdniny ani k babke nechodila, jedna totiz byvala s nami a druha o 3 domy dalej. A ani na dovolenky a rodicmi sme nechodili, nebolo penazi, nebolo auto, nebolo casu. Rodicia mali kopec roboty okolo statku a my deti sme im museli pomahat.
To, ze Ta rodicia nebrali na dovolenky nie je ziadne tyranie. K psychologovi kludne chod, zjavne ho i tak potrebujes, ale kvoli inemu...

Strana
z3