Čo motivuje ľudí splachovať jedlo do toalety?
Narazila som na diskusiu kde riešili kam dávajú zvyšky jedla. Udivilo ma ze takmer všetky ženy ich splachuju do záchoda. To nechápem. Naozaj to tak robíte? Je problém to dať do koša? Bio odpadu? Kompostu? Čokoľvek len nie práve záchod
@anonym_autor a kde to mám dať ? U nás vyvážajú popolnicu raz za 2 týždne , šupky idú na kompost plasty do plastov krabice palime polievka ide do wc a tuhé potraviny do koša a cez zimu spalime v lete popolnica
@anonym_9e9c7e nemate v obci nadoby na bioodpad? U nas su na kazdej druhej ulici...
@anonym_autor asi vás sklamem ale ho*ienko je výsledný produkt toho jedla. Či s čím máte problém ? Ja napríklad otvorím bio kontajner a vyletí na mňa roj ôs. Alebo sa mi ten sáčok roztrhne skôr ako uvidí nejaké jedlo. Klasický kôš by extrémne smrdel tak wc je rýchle , efektívne a ak je to jedlo ktoré už fakt nie je jedlé tak....
@anonym_59b516 sice je to vysledny produkt jedla, ale ma to ine vlastnosti ako tuhe jedlo, neobsahuje tolko tukov a nezeru to hlodavce...
Inak musim povedat, ze brutalne s tymto pomahauu sliepky.. teraz ich nemame, mavali sme 3-4 a fakt super na zvysky jedla.... nieco zozerie pes ( ryza, maso) , ale nerobime z neho odpadkovy kos. Sliepky boli top
Ale to sa v cinzaku neda.
Olej zbierame do starej flase, potom panvicu vytriem a az potom umyvam.
@anonym_9e9c7e nemate v obci nadoby na bioodpad? U nas su na kazdej druhej ulici...
@katrin21 nie tu nie je ani kontajner na papier len plast a sklo do kompostu také veci ako kosti alebo iné jedlo dávať nechcem lebo nepotrebujem aby sem chodili líšky .
@katrin21 nie tu nie je ani kontajner na papier len plast a sklo do kompostu také veci ako kosti alebo iné jedlo dávať nechcem lebo nepotrebujem aby sem chodili líšky .
@anonym_9e9c7e to do kompostu ani nepatri ( varene jedlo). No, skoda ,ze to nemate..ja kupujem sacky na bioodpad, papierove a tie potom chodime odniest. Ale zachvilu to uz bude vsade povinne.... papier a plasty mame. Mix mame tak 2 sacky za mesiac, naucili sme sa separovat.lebo platime za vahu... a tym padom, jedlo je tazke, tam nedavame.
@anonym_9e9c7e to do kompostu ani nepatri ( varene jedlo). No, skoda ,ze to nemate..ja kupujem sacky na bioodpad, papierove a tie potom chodime odniest. Ale zachvilu to uz bude vsade povinne.... papier a plasty mame. Mix mame tak 2 sacky za mesiac, naucili sme sa separovat.lebo platime za vahu... a tym padom, jedlo je tazke, tam nedavame.
@katrin21 keby to tu bolo bolo by to fajn veru :/
Aký je rozdiel v tom vyliať tekuté do drezu alebo do wc? rúrky sa predsa spoja v jednej spoločnej na odpad. Bývam v bytovke s mini kuchyňou a odpad selektujem do 4 nádob, plus mám papierové vrecko na bio a fľašu na olej. Nad nami býva sused, ktorý po upratovaní vyleje tu hnusnú špinavú vodu z balkóna 🤦🏻♀️ kde na to prišiel, skutočne nechápem. Vzdelaný človek s titulom pred menom, za menom.
Tekuté do wc čiže polievky, omáčky a tuhé do bio odpadu.
Neviem si celkom živo predstaviť liať polievku do koša a ísť to vyniesť.
Stačí že keď otvorím bio kontajner tak katastrofa. Momentálne tam sú larvy a mušky.
Do WC vylejem len tekuté zvyšky, teda skôr do drezu, nechce sa mi sitko držať nad misou. Tuhé ide do bioodpadu. Keď nebol bio odpad, tak šlo zabalene v letakoch do komunálnu. Oleje určite nevylievam, dokonca mastnotu z panvice najprv vytriem papierovou utierkou, až potom umyjem.
@viestta ja všetok olej zbieram do fliaš, potom ich odovzdám na obci, vymenia mi ho na fľašu oleja. Chlieb zbieram pre sestrine sliepky a danielov, rožky zomelieme na strúhanku, zvyšky jedla dávam susedke pre prasiatko. No žijem na dedine, ale v byte to je iné v meste. Tekuté by som tiež zliala do drezu a husté do bioodpadu 😏.
Keď sa stane tak cedim polievku do sitka a spláchne len tekuté , zo sitka presypem do sáčku a do koša. Je to síce otrava ale už som si zvykla. Všetko ostatné okrem vody z polievky alebo omáčky ide do koša a kompostu atd
@rozculena ... neviem,ze kde ako, ale u nás, keď sa zriadili nádoby na bioodpad,tak nás poučili,ze aj varené jedlo máme dávať do bio.Vynimkou sú tekuté jedlá,tie do bio nepatria preto, lebo by to vytekalo a pachlo na asfalte
@martinmmartin
@viera012345 každé mesto to má inak.Mali sme zo začiatku nádoby na odpad z vareného jedla,ale potom to zrušili,bolo to finančne nevýhodné,odvážala to a likvidovala nejaká firma,a mesto si prerátalo,že je to drahšie ako skládkovanie komunálu.Ale keďže zo zákona sa musí kompostovať,tak máme kompostéry a tam ide nasledovný odpad:zvyšky z ovocia a zeleniny,vaječné škrupiny,papierové obaly z vajec,odpad z kávy,podstielka od domácich miláčikov-seno,slama,hobliny...
@anonym_autor keď je nejaká ryža alebo zemiaky vyhadzujem ale polievka ? Omáčka ? A mať na dvore kompost znamená rodina potkanov takze za mňa na dvore kompost určite nie ….A prečo taká otázka ?
@dora281 a vieš o tom,že zvyšuješ množstvo plastového odpadu,keď to balíš do igelitového sáčku? takže na skládke sú tvoje hovná v igelite,ktorý sa bude rozkladať 300rokov..........Ten vlhčený papier je rozložiteľný,lidlácky je z celulózy
https://sk.wikipedia.org/wiki/Celulóza_(organic...)
Aký je rozdiel v tom vyliať tekuté do drezu alebo do wc? rúrky sa predsa spoja v jednej spoločnej na odpad. Bývam v bytovke s mini kuchyňou a odpad selektujem do 4 nádob, plus mám papierové vrecko na bio a fľašu na olej. Nad nami býva sused, ktorý po upratovaní vyleje tu hnusnú špinavú vodu z balkóna 🤦🏻♀️ kde na to prišiel, skutočne nechápem. Vzdelaný človek s titulom pred menom, za menom.
@anonym_babfd2 no ja polievku vylejem do drezu lebo veď aj keď umývam riad ta mastnota je proste v dreze. Keď sa aj upcha (odkedy tu žijem za 3 roky sa upchal 2x) dám tam hydroxid a prečistí to celkovo odpad od všetkého. No vodar mi hovoril ze do wc sa hydroxid dávať nesmie tak keď sa wc upcha od mastnoty neviem teda čo s tým robiť
@anonym_babfd2 no ja polievku vylejem do drezu lebo veď aj keď umývam riad ta mastnota je proste v dreze. Keď sa aj upcha (odkedy tu žijem za 3 roky sa upchal 2x) dám tam hydroxid a prečistí to celkovo odpad od všetkého. No vodar mi hovoril ze do wc sa hydroxid dávať nesmie tak keď sa wc upcha od mastnoty neviem teda čo s tým robiť
@anonym_autor zabudla som napísať ze len vodu z polievky 😁 zeleninu kosti atď samozrejme do drezu nedávam
Všetci spomínate bio odpad ale u nás sa varené jedlo do bio odpadu nesmie dávať. Je to vyslovene na odpad zo záhrady, na šupky, vaječné škrupiny ale nič varené.
Do kompostu rovnako nedávam varené jedlo. Dávam tam to isté čo do toho bio odpadu. Zvyšky vareného jedla tuhé vyhadzujem a tekuté chodím liať rozmixované za prieluku.
Niekto tu písal, že to nedáva do WC ale prepasíruje a rozriedené vyleje, normálne v kuchyni. Nuž bolo by dobre vedieť, že tieto dva odpady sa niekde v útrobách domu zlejuú do jedného.
@anonym_autor tak takéto teda nepoznám, že do záchoda
Nevyhadzujem do koša. Mne to spapa psík.

@anonym_autor nesplachujem.sme v rodinnom dome, mame na odrezky kompost a na zvysky jedla nadobu, ktore chodime vyhadzovat do bioodpadu.... je to ale ostara,ludia v cinzakoch preto splachuju.