Čo motivuje ľudí splachovať jedlo do toalety?
Narazila som na diskusiu kde riešili kam dávajú zvyšky jedla. Udivilo ma ze takmer všetky ženy ich splachuju do záchoda. To nechápem. Naozaj to tak robíte? Je problém to dať do koša? Bio odpadu? Kompostu? Čokoľvek len nie práve záchod
@simona_racz ty chodis do kompostu s 1 bananovou supkou alebo s ohryzkom z jablka? preco?
@natalka13 nie nechodím.
@simona_racz ako prosim na bio odpad existujú sáčky a staci raz do dňa,ráno zoberiem sacok a hodím do kosa a ani za dva dni to nesmrdí ,staci mať uzatvárateľnú nádobu
Boha ľudia ,kde a ako vy žijete
@minenkaa tiež do sáčku a potom sa hodí do kýblika pri dome a nakoniec do kompostu. Ja to mám kúsok na konci dvora.
@simona_racz ja bývam v rodinnom dome a tiež nechodím s každou rozbitou vajcovou škrupinou na koniec záhrady do kompostu. Ono vieš, niekedy prší, niekedy je už tma, niekedy v lete horúco. Takže mám taký malý kýblik v kuchyni a keď idem von, tak ho vysypem. Tak isto to môžu robiť činžiakoví, buď kýblik, sáčok alebo tak nejak.
@0silvia0 takto to máme aj my. Pri dome je kýblik na to a vo vnútri do sáčku. Keď sa kýblik naplní zoberie sa do zadu.
@simona_racz nemusim si predstavovat, pol zivota som byvala v panelaku a tak ako aj v dome, aj tam sme hadzali smeti do kosa... a zaujimave, ze to bolo bezne, ziadny clovek nechodi s kuskom niecoho do kosa a ani to ak ma rozum nesplachuje... a nie nikomu smeti nesmrdia, kos zvacsa byva zavrety a bezne ho ludia ked chodia von z bytu vysypaju, tak aspon raz za dva dni. Ak napr. vedia ze tam maju maso a ine veci, bezne sa to vyhadzovalo este v ten den... kompost doma mam v nadobe na linke, vyhodim tak raz za den, ked umyvam kuchynu.. tiez nebezkam odnasat veci xkrat denne.
@simca06022011 hádzalo sa všetko spolu (zmesový odpad) iba sklo sa triedilo. Teraz chcú úplne podrobne že modré, žlté, zelené, hnedé, že všetko zvlášť a s tým je už babračka. Zvyšky sa dávali aj domácim zvieratám, len už málokto chová dobytok. A psovi sa to boja dať, lebo sú fajnoví že len granulky atď. Naše psy (bastrdíky) zjedia všetko okrem ovocia a zeleniny.
A inák čau menovkyňa 🙂
A 💩 je čo? Nestrávené jedlo 🙀
@alica110 kamarát aj s tým dokáže upchať 🤪 na návšteve ho každý vyháňa, aby šiel na toaletu doma. Lebo po ňom treba všade zvonom pumpovať. 😆
@dora281 ďakujeme za osvetu. Podobne by som to napísala aj ja.
@simca06022011 hádzalo sa všetko spolu (zmesový odpad) iba sklo sa triedilo. Teraz chcú úplne podrobne že modré, žlté, zelené, hnedé, že všetko zvlášť a s tým je už babračka. Zvyšky sa dávali aj domácim zvieratám, len už málokto chová dobytok. A psovi sa to boja dať, lebo sú fajnoví že len granulky atď. Naše psy (bastrdíky) zjedia všetko okrem ovocia a zeleniny.
A inák čau menovkyňa 🙂
@simona_racz triedim vsetko a nemam s tym babracku absolutne, uplne to ide automaticky u nas a bez problemov, psovi tiez nic nedavam, okrem jeho stravy :D Dobytok tiez mam a z kuchyne zvysky vobec nedostavaju ak nejde fakt o nejaku zeleninu zo zahrady, co uz nebudeme. Zvysky jedli akurat tak sliepky, prasce.. ziadne ine zvierata.
A fakt je, kto nechce = nemusi separovat. Vela dedin, miest ale aj ludi bio odpad ani neseparuje, ide to do komunalu = o to menej starosti. Radsej do komunalu ako do zachoda myslim :D
Vylievam len polievku, s tym ze tvrde kusy predtym oddelim sitkom a vyhodim zvlast
Teraz mam akoze vazne vylievat polievku do kontajnera (nemam dom), ci ako si to predstavujes?
Ak polievku zlejete studenu cez huste sitko (idealne aby zachytilo aj stuhnutu mastnotu) tak v malom mnozstve by to mohlo byt v opade/kanalizacii akceptovatelne. Ale vela mastnoty ci nerozpadnutelne tuhe casti (napr. maso) uz zanasanie odpadovych/kanalizacnych rur (stupaciek, kolien, lezatych kanalizacii, rostov/sit, kalovych cerpadiel...) casom sposobuju. Aj preto niektori [casto] riesia cistenie odpadov, krtkovanie a pod.
To nemyslíte vážne? Do WC dávať jedlo? V prvom rade sa to nerobí, môže sa zapchať odpad a potom veď aj nejaká úcta k tomu, čo jeme, veď môžete Bohu ďakovať, že máte čo jesť, nie to dávať do záchoda. My bývame v dome, takže máme kompost, ale existuje aj bioodpad, ani do riadneho koša nejde jedlo...no to som zhrozená...
mam minimum zvyskov, uplne tekute, precedene, napr zvysok polievky ide do WC, oleje zbieram do starych flias a nosim do zberu olejov, tuhe zvysky potravy do bioodpadu, alebo zvieratam.
@anonym_autor nie my nikdy nic take do wc, radsiej zabalim do sacku co nepretecie a do kosa, cistu polievku co ostane trocha tak do drezu vylejem ale cez sitko..
@anonym_autor moja mama to tiež často robila... Netuším prečo🙂 Ja mám drtičku odpadu👍
@minenkaa tiež do sáčku a potom sa hodí do kýblika pri dome a nakoniec do kompostu. Ja to mám kúsok na konci dvora.
@simona_racz Ja zbieram do rozložiteľného vrecka v mrazničke a zmrazené raz za čas dávam do hnedých kontajnerov na kuchynský odpad. Neviem si predstaviť skladovať nezmrznuté jedlo.
A budme radi, ze mame normalnu kanalizaciu a budme ohladuplni, naozaj cele zvysky jedla davat do WC, to nie je koser. V Latinskej Amerike, ci v Grecku este aj toaletak musi ist mimo misu, do kosa vedla. Tak si vazme, ze mame kvalitnejsiu kanalizaciu. Este aj tu nam totiz v LATAM zavidia.
Tak taka polievka sa velmi dobre dava do kosa ci bio odpadu 🤷♀️ tekute zvysky logicky splachnem, tuhe idu do bio kosa. Aky konkretne mas s tym problem?
@anonym_957a44 zijeme v plastovo sackovej dobe . Dam dva tri male mikrotenove sacky ,zauzlim,a nebudem si zasierat zachod zvyskami jedla predsa! Ved je to nielen nechutne,aj pachovo tam nema co robit nestravene jedlo,ale i biologicky bakteriologicky tam vznikaju mikro kolonie inych ako beznych mikro svoren8. Proste to tam nepatri. Je to akoby si sucasne jedla aj vypyšťala na mise niečo. Negustiozne,neetické,ale zrejme aj mikrozávadné,aj tvoje telo mätúce,lebo nevie,ci je dolezitejsie prijimat hmotu ,alebo ju vylučovať. Si myslim .
@anonym_957a44 zijeme v plastovo sackovej dobe . Dam dva tri male mikrotenove sacky ,zauzlim,a nebudem si zasierat zachod zvyskami jedla predsa! Ved je to nielen nechutne,aj pachovo tam nema co robit nestravene jedlo,ale i biologicky bakteriologicky tam vznikaju mikro kolonie inych ako beznych mikro svoren8. Proste to tam nepatri. Je to akoby si sucasne jedla aj vypyšťala na mise niečo. Negustiozne,neetické,ale zrejme aj mikrozávadné,aj tvoje telo mätúce,lebo nevie,ci je dolezitejsie prijimat hmotu ,alebo ju vylučovať. Si myslim .
@ubec pre mna je zase nechutne liat zvysky polievky do sacku a hodit do kosa kde sa to pekne rozleje. Nuz ale prosti gustu…Dufam len, ze to tak robis aj so zvratkami, pretoze tam su tiez nestravene zvysky potravy. A len tak mimochodom, plastove sacky triedim do plastov, kam patria.
Cast o “jedeni a vypystani na mise” sucasne som nejako nepochopila, skus este raz a po slovensky.
@minenkaa Túlavý psík zje čo nájde, My nášmu všeličo nedávame a potom vonku zožerie to isté a horšie čo susedia vyhodili. Je to útulkáč a bol na ulici.
@kroska18 ide o to že slovensku je tradícia všetko hádzať psom. Samozrejme nemám na mysli doslovných chuvatelov, čo si kúpi nejakého čistokrvného psa, o ktorého sa treba starať pomaly ako o dieťa. Ale o obyčajnom dome kde na dvore behajú nejaké 3 jazvečíky bastardíky, ktoré sú len tak aby bol pes na dvore. Tam sa to hádže im. A nikdy sa im nič nestalo.
Čo sa týka polievky a zvratkov, to môže ísť do záchoda. Ale téma bola pôvodne o jedle. Neviem konkrétne aké potraviny mala autorka na mysli. Ale také kaše, polievky, zvratky, skysnuté mlieko, každý vyleje do záchoda a spláchne. To by nemalo zaniesť kanalizačné potrubie.
@dora281 my nehráme ligu (ani nikto v okolí) tak preto DAC, netreba si to hneď spájať s maďarským nacionalizmom, aj keď sa tak niektorí fanúšici správajú čo by nemali. Spievať, tlieskať, bubnovať OK, ale miešať do toho politiku to neschvalujem. A inák čo to hľadá v tejto téme? Mohla si to dať niekde do sekcie so športom. A čo bude s V4 je tiež skôr do sekcie s politikou. Magyarovci sú podporovaní liberálmi, ale Orbán to v pohode vyhrá, tak ako v Česku Babiš zvalcoval liberálov v celej krajine okrem Prahy. V EU parlamente majú frakciu patriotov kde Orbán šéfuje a Babiš je jeho pravá ruka. Ešte si počkáme na Poľsko kde už prezident je taký, a pravdepodobne liberáli padnú aj tam. V4 sa obnoví. To bude aj záchrana Európy. Kto neverí nech si počká takých 10 rokov a potom mu poviem: “ja som vám to hovorila”… 😉
A vrátte sa k téme, lebo si nás moderátori dajú na večeru. 🙃

@anonym_cb08b3 Ach, ty úbohý anonymko 😆
@alica110 ked nie je normalny argumentik, tak su iba narazocky na anonym prispevky.. velmi ubohe veru.