Dá sa zapálený zub v kosti ešte zachrániť?
bola som dnes na kontrole, jeden mrtvy zub uz vonku, a nasli mi dalsie dva mrtve zuby kde robna endonencia a ze je tam zapal ...Zevraj nepomoze uz ani precistenie kanalikov :( takze pridem o dalsie zuby..
Ozaj sa nedokaze zub kde je zapal v kosti uz zachranit?
Som celkom sklamana nakolko som vrazila asi 200 euro za endonenciu a vsetky tieto zuby mi tvoria zapaly v kosti, pytala som sa zubarky ako to je mozne, ze endonencia je dobre urobena, nevedela mi povedat, ze telo proste ten zub sam travi a chce vylucit
ma to niekto tiez tak?
som 40tnicka a uz budem zachvilu bez zubov, pritom k zubarke chodim pravidelne
nemas niekoho v okoli co robi 3d scan zubu ..? ja mam tak teraz zub -idem za 2 tyzdne na kontrolu k inej specializovanej zubarke- lepsie ako prist o zub .. mala som silny zapal aleaz tak ze somm bola spuchnuta ako skrecok.. no moj zubar nespravil anirtg hned povedal ze este rz a zub pojde von ..
@anonym_56594c robili 2d ale presne ten konkretny zub...myslis ze 3D mi moze pomoct odhalit, ci ten zub ozaj treba trhat? viem ze 3d je ovela drahsi no na druhu stranu nechcem prist o velku 6 :(
vies, moja zubarka mi robila len panoramu, ale tam je prt vidno, a teraz mi ona zubarka robila konkretne zub a je vidno, ze kost je pri jednom koreni uplne rozozrata...
mna to dlho bolelo, vo Feb mi opuchlo lico, silne bolesti snad 10dni a dali mi atb a bolo lepsie, zub sa ale teraz ozyva...zs boli kazdy den, dali mi zas atb, a kedze idem na dovolenku, nechcela som dat trhat pre ddovolenkou no tak snad ma to tam nechyti :( lebo mne trhali pred mesiacom zub, a tam mi akurat dnes otvarala ranu lebo som tam mala daco tak zase roozndene dasno mam :(
tak ak uz mas kost asiahnutu-tak tam ozaj uz len trhanie...
@anonym_56594c robili 2d ale presne ten konkretny zub...myslis ze 3D mi moze pomoct odhalit, ci ten zub ozaj treba trhat? viem ze 3d je ovela drahsi no na druhu stranu nechcem prist o velku 6 :(
vies, moja zubarka mi robila len panoramu, ale tam je prt vidno, a teraz mi ona zubarka robila konkretne zub a je vidno, ze kost je pri jednom koreni uplne rozozrata...
mna to dlho bolelo, vo Feb mi opuchlo lico, silne bolesti snad 10dni a dali mi atb a bolo lepsie, zub sa ale teraz ozyva...zs boli kazdy den, dali mi zas atb, a kedze idem na dovolenku, nechcela som dat trhat pre ddovolenkou no tak snad ma to tam nechyti :( lebo mne trhali pred mesiacom zub, a tam mi akurat dnes otvarala ranu lebo som tam mala daco tak zase roozndene dasno mam :(
@anonym_autor ak ti nerobila zubárka endodonciu pod mikroskopom, tak sa nediv, že je zle spravená. Zub sa kľudná da zachrániť reendodonciou pod mikroskopom u zubára, ktory sa tomu venuje a ma to potrebné vybavenie. Len bude to viac ako 200 eur, kedze to kvalitne ošetrenie nieco stojí. Ale stale menej ako implantát. Sa treba aj zamyslieť, ak ti zubarka chcete vytrhnut zuby, ktore sama spackala (ale aspoň bude inkasovať 2 x za vykony), ze ako dany zub nahradí. A teda ak ti to išlo, až tak do kosti, prichádzas neskoro.
ano presne, suhlas s gemerkou, tiez ma hned uputala cena, bohuzial za 200 eur sa toto poriadne urobit neda. neviem, odkial si, lokalita PO-KE cca 400-500 eur podla poctu kanalikov a musis najst odbornika, kto ma mikroskop a venuje sa tomuto, je to moderna zubarina, uz sa dnes velmi nerobia ani tie liecive vlozky, vedia to urobit naraz, tiez som tak o jeden zub prisla.
Akurat to riesim. Dnes mi dr zub otvoril. Predtym zistil ze je uz mrtvy.
O 10 dni mam prist na endodenciu. O trhani nepadlo ani slovo.
@anonym_autor ak ti nerobila zubárka endodonciu pod mikroskopom, tak sa nediv, že je zle spravená. Zub sa kľudná da zachrániť reendodonciou pod mikroskopom u zubára, ktory sa tomu venuje a ma to potrebné vybavenie. Len bude to viac ako 200 eur, kedze to kvalitne ošetrenie nieco stojí. Ale stale menej ako implantát. Sa treba aj zamyslieť, ak ti zubarka chcete vytrhnut zuby, ktore sama spackala (ale aspoň bude inkasovať 2 x za vykony), ze ako dany zub nahradí. A teda ak ti to išlo, až tak do kosti, prichádzas neskoro.
@gemerka17 jedna zubarka zub plnila, u druhej som bola na porade a rtg, a zhodnotila, ze musi von, ze tam cistenie kanalikov nepomoze :/
ano presne, suhlas s gemerkou, tiez ma hned uputala cena, bohuzial za 200 eur sa toto poriadne urobit neda. neviem, odkial si, lokalita PO-KE cca 400-500 eur podla poctu kanalikov a musis najst odbornika, kto ma mikroskop a venuje sa tomuto, je to moderna zubarina, uz sa dnes velmi nerobia ani tie liecive vlozky, vedia to urobit naraz, tiez som tak o jeden zub prisla.
@katusskaa tu endo uz bola robena, podla rtg ju mam dobre, ale je tam ten zapal uz v kosti, takze to tam musim mat uz dlhsie, otazka znie, ci sa dokaze zachranit zub, kde je uz rozozrata kost pri koreni ....
To, že je na RTG alebo aj na 3D vidieť zápal v kosti pri koreni zuba, ešte samo osebe neznamená, že zub musí ísť von. Veľa ľudí si myslí, že keď je kosť "rozožratá", už sa nedá nič robiť, ale nie je to tak.
Pri zápale pri koreni sa kosť rozpúšťa preto, že v nej prebieha chronická infekcia. Ak sa podarí odstrániť príčinu infekcie, kosť má schopnosť sa postupne zahojiť a znovu vytvoriť. Preto samotný nález zápalu alebo úbytku kosti nie je automatickou indikáciou na extrakciu.
Najdôležitejšie je zistiť, prečo zápal pretrváva. Môže ísť napríklad o neobjavený alebo nedostatočne vyčistený kanálik, netesné zaplnenie koreňových kanálikov, novú infekciu alebo inú komplikáciu. V takých prípadoch môže mať význam reendodoncia (opakované ošetrenie koreňových kanálikov), ideálne u skúseného endodontistu pracujúceho pod mikroskopom. Úspešne sa takto zachraňujú aj zuby s pomerne veľkými zápalovými ložiskami.
Na druhej strane sú situácie, keď už záchrana možná nie je. Napríklad ak je koreň pozdĺžne prasknutý, zub má neopraviteľné poškodenie alebo je strata kosti taká rozsiahla, že zub nemá dostatočnú oporu. Vtedy býva extrakcia naozaj najlepším riešením.
Ak ide o dôležitý zub, napríklad veľkú šestku, podľa mňa sa oplatí ešte konzultácia u endodontistu a ideálne aj CBCT (3D vyšetrenie), ak ešte nebolo urobené. CBCT vie ukázať veci, ktoré klasický RTG neodhalí – napríklad prasklinu koreňa, skrytý kanálik alebo presný rozsah zápalu. Až na základe týchto informácií sa dá zodpovedne povedať, či má zmysel zub zachraňovať alebo nie.
Ešte jedna poznámka – cena endodontického ošetrenia sama o sebe nič nehovorí o jeho kvalite. Nedá sa povedať, že keď niekto zaplatil 200 €, zákrok bol určite zle urobený. Ceny sa medzi ambulanciami aj regiónmi výrazne líšia. Rozhodujúci je výsledok, skúsenosti lekára a to, čo ukážu klinické vyšetrenia a snímky.
Takže odpoveď na otázku „dá sa zachrániť zub so zápalom v kosti?“ je: áno, v mnohých prípadoch áno. Ale závisí od konkrétnej príčiny zápalu a od stavu samotného zuba, nie iba od toho, že je na snímke vidieť úbytok kosti.
@anonym_544506 súhlasím, avsak poopravim ťa ohladom cien. Najväčší cenovy skok je endodoncia urobená na slepo bez vybavenia a endodoncia urobená pod mikroskopom. Za cenu 200 eur s kvalitným vybavením ju na Slovensku nikto robiť nebude. Preto vieme, ze autorka podstúpila nekvalitné ošetrenie, kde velmi riskovala a tak sa aj stalo, ze to cele zlyhalo. Rozdiel uz potom medzi cenníkom zubara čisto mikroskopovych uz nie je tak markatny, tak 10% v okoli, medzi regionmi max 20%.
@anonym_autor odporúčam do budúcnosti si najist vybavené zubara s moderným prístrojovým vybavením. Uz začiatočné ošetrenie si mala zle spravené a preto to takto dopadlo. Len na tebe zubárka dobre zarobila. Pozor na to, aby si takto neprišla o viacero zubov.
@anonym_544506 súhlasím, avsak poopravim ťa ohladom cien. Najväčší cenovy skok je endodoncia urobená na slepo bez vybavenia a endodoncia urobená pod mikroskopom. Za cenu 200 eur s kvalitným vybavením ju na Slovensku nikto robiť nebude. Preto vieme, ze autorka podstúpila nekvalitné ošetrenie, kde velmi riskovala a tak sa aj stalo, ze to cele zlyhalo. Rozdiel uz potom medzi cenníkom zubara čisto mikroskopovych uz nie je tak markatny, tak 10% v okoli, medzi regionmi max 20%.
@anonym_autor odporúčam do budúcnosti si najist vybavené zubara s moderným prístrojovým vybavením. Uz začiatočné ošetrenie si mala zle spravené a preto to takto dopadlo. Len na tebe zubárka dobre zarobila. Pozor na to, aby si takto neprišla o viacero zubov.
@gemerka17 uz mam jeden prec, dalsie dva maju tiez zapal. Som v soku, nevedela som, ze endonencia je ozaj potrebna pod mikroskopom, takze pricina je ta, ze som vrazila peniaze do endonencia, ktora zlyhala a zuby musia preto von?
Uplne som nestastna, som 40tnicka ktorej chyba uz snad 5 zubov, nosit protezu som ozaj neplanovala tak skoro a mostiky ci implantant nedam urcite robit...
miesto pisania sem si najdi cislo na druhu kliniku kde pojdes po druhy nazor. My tu nie sme zubari a ani nevidime stav tvojich zubov od ktoreho to zalezi najviac🤦🏼♀️
inak jeden anonym ti tu dal pravdepodobne odpoved priamo z AI podla stylu pisma a skladby viet 😂 takze naozaj radsej zajdi za druhym odbornikom, urobis tym najlepsie rozhodnutie ake sa v tejto chvili da lebo nastupom AI tu su dost casto AI vygenerovane rady tvariace sa, ze vychadzaju z vlastnej skusenosti.
@gemerka17 uz mam jeden prec, dalsie dva maju tiez zapal. Som v soku, nevedela som, ze endonencia je ozaj potrebna pod mikroskopom, takze pricina je ta, ze som vrazila peniaze do endonencia, ktora zlyhala a zuby musia preto von?
Uplne som nestastna, som 40tnicka ktorej chyba uz snad 5 zubov, nosit protezu som ozaj neplanovala tak skoro a mostiky ci implantant nedam urcite robit...
@anonym_autor vrazila si peniaze do nekvalitneho ošetrenia, ktorých väčšina je odsúdených na neúspech. Toto sa tu riesi pravidelne. Pacient nevie, dôveruje svojmu zubárovi a ked je problem, tak zisťuje ako to ma byť. Proste zubarka sa chcela na tebe nabalit, ona dopredu vedela, ze to kvalitne neurobi, najma ak sa jedná o stolicky, ktore maju viac kanalikov. V podstate si to predstav tak, ze zubarka to robí na slepo bez toho mikroskopu, ona tam realne nevidí. Je velmi velka šanca ze neobjavila dalsi kanalik, alebo ho nedostatočne zaplnila a tak sa hromadia tam baktérie a vzniká zapal a vysledkom je, presne taká situácia aku mas teraz. Zachrániť zuby este mozes, ale budú to stať ďalšie peniaze. Ale sama si odpovedaj, ci chceš byt bez zubkov.
@anonym_autor vrazila si peniaze do nekvalitneho ošetrenia, ktorých väčšina je odsúdených na neúspech. Toto sa tu riesi pravidelne. Pacient nevie, dôveruje svojmu zubárovi a ked je problem, tak zisťuje ako to ma byť. Proste zubarka sa chcela na tebe nabalit, ona dopredu vedela, ze to kvalitne neurobi, najma ak sa jedná o stolicky, ktore maju viac kanalikov. V podstate si to predstav tak, ze zubarka to robí na slepo bez toho mikroskopu, ona tam realne nevidí. Je velmi velka šanca ze neobjavila dalsi kanalik, alebo ho nedostatočne zaplnila a tak sa hromadia tam baktérie a vzniká zapal a vysledkom je, presne taká situácia aku mas teraz. Zachrániť zuby este mozes, ale budú to stať ďalšie peniaze. Ale sama si odpovedaj, ci chceš byt bez zubkov.
@gemerka17 neviem si ale predstavit, kolko by ma zachrana vysla, ak sa ma robit reendonencia, a tipujem ze neskor aj korunka na zub...moja chyba, verila som zubarke a ja bola hlupa

nemas niekoho v okoli co robi 3d scan zubu ..? ja mam tak teraz zub -idem za 2 tyzdne na kontrolu k inej specializovanej zubarke- lepsie ako prist o zub .. mala som silny zapal aleaz tak ze somm bola spuchnuta ako skrecok.. no moj zubar nespravil anirtg hned povedal ze este rz a zub pojde von ..