icon

Je ochranná vesta pri röntgene zubov potrebná?

Včera o 18:54

Caute baby, len kratka otazka. Vzdy ked sa robi rtg zubov (cely chrup) sa musi davat ta "ochranna vesta"? Dnes som totiz bola so synom u zubara, postavili ho k tej masine a hned ze robit rtg. Pytam sa tej zeny ci mu nezabudla dat tu vestu alebo teda aspon cez krk tu ochranu.. a ona ma hmed odbila ze to netreba lebo ze tu je to ziarenie velmi slabucke.. a teraz mi to dako neda pokoj a strasne lutujem ze som si tam nedupla ale tak sa to rychlo zbehlo, lebo aj deti stres, ludia okolo atd..... Nemohlo mu to ublizit?

doriiis
Včera o 18:56

Pokazde dostávame vestu.

martinmmartin
Včera o 19:00

Potvrdim ze to ziarenie je v dnesnej dobe uplne minimalne oproti minulosti a tiez potvrdzujem ze ochrana by byt mala predsa len. Hrozit mu nehrozi nic len to niekto odflakol. V povoleni maju presne napisane co musia davat a stavim sa ze tam nemaju ze ziarte volne co chcete bez ochrany...

cina1
Včera o 19:03

vzdy sa dava vesta..ale teda ai povedala ze pri pannoram. snimke sa ziarenie rovna 5 dnovemu prorodzenemu ziareniu prostredia...takze pokoj, citujem: Panoramatická snímka (OPG): Dávka sa pohybuje okolo 0,01 – 0,02 mSv, čo je ekvivalent približne 5 dní prirodzeného žiarenia.

autor
Včera o 19:07

Fakt rozmyslam ze zmenim zubara lebo toto este pri dietati .....

bloger
Včera o 19:09

Nie. To by si nedovolili ohroziť dieťa.

autor
Včera o 19:11
@bloger

Nie. To by si nedovolili ohroziť dieťa.

@bloger tak potom preco mu ju nedali? Hoc len preventivne

iwka_77
Včera o 19:12

@anonym_autor nemohla by si to dovoliť a už vôbec nie pri dieťati podľa mňa, takže kľud

marca12
Včera o 19:19

@anonym_autor Ani moj zubar nedava. Dnesne moderne rtg uz nevysielaju take silne ziarenie. Golier je zbytocny.

autor
Včera o 19:21

Dakujem vam,trochu ste ma ukludnili

anonym_90b93d
Včera o 19:27

Tiež som nemala vestu pri RTG zubov, to sa ešte niekde dáva?

zaba21
Včera o 19:29

U môjho zubára mi vždy vestu dávajú.

autor
Včera o 19:31
@anonym_90b93d

@anonym_90b93d mne vzdy moj zubar dava

anonym_90b93d
Včera o 19:35
@anonym_autor

@anonym_90b93d mne vzdy moj zubar dava

@anonym_autor tak asi ma nejaky starší pristroj

anonym_f5a76d
Včera o 19:39

@anonym_autor dávaš synovi mobil? Máte doma mikrovlnku? Vieš koľko žiarenia máš doma? To rtg u zubára nič.

anonym_a5b336
Včera o 20:08
@anonym_f5a76d

@anonym_autor dávaš synovi mobil? Máte doma mikrovlnku? Vieš koľko žiarenia máš doma? To rtg u zubára nič.

@anonym_f5a76d Pri RTG sa jedna o ionizujuce ziarenie.
@aurorka netrap sa je to velmi mala davka

ewell13
Včera o 20:20

Vieš o tom že keď zješ jeden banán dostane sa ti do tela toľko radioaktivity ako pri 1,5 Rtg zubov?? Keď chodíš celý deň po vonku prijmes tolko ziarenia ako 1-2 zubných RTG? A áno aj keď letis 2 hodiny lietadlom dostaneš asi tolko žiarenia ako pri jednom zubnom RTG. Pri zubnom RTG je veľmi zanedbateľná dávka žiarenia. Vôbec sa nemáš čoho obávať.
Som zubná RTG. 😉

vorkola
Autor odpoveď zmazal
anonym_802f02
Včera o 20:29

Davaju to najma tam, kde chcu eliminovat presne taketo dnesne povercive reci o rtg ziareni z minulosti. Rtg dnes (a najma zubny) vysiela take mnozstvo a intenzitu ziarenia, ze Ti to vobec nic neurobi. Tieto myty su uz davno zburane vyskumami, evidentne nie vsak v hlavach bezneho obyvatelstva. Byt zubar, tiez radsej davam vestu pri vsetkom a vsetkych, ako snazit sa presvedcit a ubezpecit kazdeho druheho, ze je to bezpecne. A potom Ta este klient zazaluje ze on dostal rakovinu a urcite to bolo preto, lebo pred 10 rokmi ho zubar zrengenoval bez vesty. (Ano, dnesna doba 😉 )

anonym_7572c3
Včera o 20:45

@anonym_autor Boli sme teraz a tiež nedali.

autor
Včera o 20:48
@ewell13

Vieš o tom že keď zješ jeden banán dostane sa ti do tela toľko radioaktivity ako pri 1,5 Rtg zubov?? Keď chodíš celý deň po vonku prijmes tolko ziarenia ako 1-2 zubných RTG? A áno aj keď letis 2 hodiny lietadlom dostaneš asi tolko žiarenia ako pri jednom zubnom RTG. Pri zubnom RTG je veľmi zanedbateľná dávka žiarenia. Vôbec sa nemáš čoho obávať.
Som zubná RTG. 😉

@ewell13 dakujem pekne 🙂

katarinaba
Včera o 21:14
@ewell13

Som zubná RTG. 😉

@ewell13 mozem sa opytat - ak ma 17 rocny chlapec preukazane znizenu funkciu stitnej zlazy, berie aj lieky, aj v takom pripade je to zanedbatelne? Ci tu radsej aspon golier? Dakujem.

anonym_b0438e
Včera o 21:34
@anonym_90b93d

@anonym_90b93d áno dávajú, všetci a všade

anonym_90b93d
Včera o 21:40
@anonym_b0438e

@anonym_90b93d áno dávajú, všetci a všade

@anonym_b0438e no zjavne nie, však citaj

slavomira236
Včera o 22:41

Mne nedavali nikdy. Moj zubar snimok nemal chodila som na ine 2 pracoviska

anonym_8942ec
Včera o 22:49

@anonym_autor z vlastnej skúsenosti. žena ešte nevedela, že je tehotná, zubár spravil RTG, aj podpisovala, ze nie je tehotná. bum o týždeň pozitívny test. gynekologička hystercila a žiadala od zubára posudok z úradu pre radiačnú ochranu. z posudku vyšlo, že by jej tých snímkov musel za sebou urobiť nie 2, ale 40 000 (!!!!), aby sa uvažovalo o vplyve na plod. v Česku sú už limce aj vesty neodporúčame až doslova zakázané